OPINIONS

Πρόβλημα, πώς το λύνεις;

MEDIA DAY ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
MEDIA DAY ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Τι συμβαίνει με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Υπάρχει πρόβλημα ή ... δεν τρέχει κάστανο; Ο Γιάννης Φιλέρης απαντάει στο αγωνιώδες ερώτημα "πρόβλημα, πως το λύνεις". Η απάντηση δεν είναι ο Αστυνόμος Σαΐνης!

Τι έγινε ξαφνικά και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πονάει στο πόδι του, έχει αγωνιστεί μόλις σε ένα από τα τέσσερα φιλικά της Εθνικής, μέχρι τώρα, ενώ αντί για προπονήσεις θα κάνει μια πενθήμερη τουρνέ στην Κίνα ... λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων; Και πως το μεγαλύτερο όπλο της ομάδας, τείνει να εξελιχθεί σε ... πρόβλημα; Να το πιστέψουμε; Πρόβλημα ο Γιάννης; Δεν θέλουμε, αλλά από την άλλη είμαστε υποχρεωμένοι να καταγράψουμε τα γεγονότα

Ο άσος των Μιλγουόκι Μπακς δηλώνεται τραυματίας από την ΕΟΚ, με "ερεθισμό στο γόνατο". Δεν παίζει καθόλου στο τουρνουά της Πάτρας και ετοιμάζεται για τα δυο δυνατά ματς στο Βελιγράδι. Εκεί, αγωνίζεται μεν στον πρώτο αγώνα με το Μαυροβούνιο, βάζει χαλαρά 20 πόντους, αλλά στον επόμενο, εναντίον της Σερβίας, νιώθει ξανά ενοχλήσεις και κάνει παρέα στον αδερφό του Θανάση, που επίσης είχε τεθεί εκτός δωδεκάδας από τον ομοσπονδιακό προπονητή.

Μέσα σε όλα μαθαίνουμε ότι:

- Ο Αντετοκούνμπο είχε προγραμματίσει ταξίδι στην Κίνα στο πενθήμερο 15-20 Αυγούστου. Εν μέσω, δηλαδή, προετοιμασίας της ομάδας. Ο ίδιος το είχε κάνει γνωστό, η ΕΟΚ αρχικά άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για υποχρέωση του NBA (και ο Μίσσας αυτό είπε στις δηλώσεις του). Η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψη στην Κίνα αφορά μια συμφωνία του Γιάννη, που θα του αποφέρει και αρκετά χρήματα.

- Αυτό σημαίνει ότι θα χάσει τις προπονήσεις στην Αθήνα, αλλά και τα δυο φιλικά με την Μ.Βρετανία, που είναι προγραμματισμένα στο Λονδίνο (18 και 19 Αυγούστου)

- Μέσα σ' όλα λέγεται ότι οι Μιλγουόκι Μπακς που έχουν βομβαρδίσει τα γραφεία της ΕΟΚ με e-mail για την κατάσταση του παίκτη τους, ζητούν κλινικές εξετάσεις για το γόνατο του Γιάννη, άμα τη επιστροφή του από την Κίνα!

Ο Μίσσας παρακολουθεί την κατάσταση σχεδόν ανήμπορος να αντιδράσει. Ο χρόνος πιέζει, αλλά η Εθνική δεν έχει ακόμη "μάθει" να παίζει με τον Αντετοκούνμπο και το αντίστροφο. Θα προλάβει στο δεκαήμερο που θα απομένει (20-31/8) μέχρι την έναρξη του Ευρωμπάσκετ; Ή θα ... συνεχίσουμε να ψαχνόμαστε, ενώ το τουρνουά θα έχει αρχίσει.

Από την άλλη, όσο κι αν ο Γιάννης είναι αυτή τη στιγμή το πιο μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού μπάσκετ, δεν είναι και τόσο ευχάριστο για τους υπόλοιπους διεθνείς, να τον βλέπουν ξαφνικά να εγκαταλείπει την ομάδα, για κάποιες αόριστες επαγγελματικές υποχρεώσεις στην Κίνα.

Εδώ, θα παρέμβει κάποιος και θα πει ότι όλα αυτά είναι θέμα προπονητή, που θα έπρεπε να έχει βάλει τους όρους και τους κανόνες. Νομίζετε ότι αν μπορούσε ο Μίσσας δεν θα το είχε κάνει; Ή πιστεύετε ότι είναι ... κάνα παιδάκι, που δεν βλέπει τί γίνεται γύρω του; Δεν ακούει, ας πούμε, ότι στα τάιμ-άουτ ο καθένας έχει και μια ... γνώμη; Μια στιγμή δεν άντεξε τις προάλλες και είπε "ρε μη μιλάτε όλοι μαζί".

Αλλά όταν ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο και οι υπόλοιποι διεθνείς ακούνε από τα πιο επίσημα χείλη "εντάξει θα πάρουμε προπονητή, άλλωστε έχουμε παίκτες κι αυτό είναι το πιο σημαντικό", γιατί να μη νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν μέσα στην ομάδα, να κάνουν ταξίδια στην Κίνα, να έχουν γνώμη για την δωδεκάδα κλπ, κλπ.

Μια ομάδα, σας το έχουμε ξαναγράψει, δεν χτίζεται μέσα σε δέκα-δεκαπέντε μέρες. Εκεί θα προσπαθήσει να μετουσιώσει όσα κάνει στις προπονήσεις σε πράξεις μέσα στο γήπεδο. Η δουλειά ξεκινάει νωρίτερα. Με την οριοθέτηση των ρόλων, με το ξεκαθάρισμα ορισμένων βασικών αρχών και γραμμών, που αυτή την στιγμή φαίνεται ότι στην Εθνική Ομάδα τα όρια τους, μοιάζουν δυσδιάκριτα.

Υπάρχει και κάτι άλλο. Η Εθνική Ομάδα δεν είναι σαν τους συλλόγους. Πολλές φορές μάλιστα, οι διεθνείς παίκτες θα πρέπει να κάνουν άλλα πράγματα σε σχέση με εκείνα που έχουν συνηθίσει με τα κλαμπ. Κι αυτό είναι ένα λεπτό σημείο, που απαιτεί πολλή κουβέντα, χρόνο και συνειδητοποίηση του όποιου όλου.

Δεν θα προφητεύσουμε καταστροφές και καταποντισμούς. Στο τέλος-τέλος, υπάρχει μια ομάδα με καλούς παίκτες που μπορούν να προχωρήσουν στο Ευρωμπάσκετ. Άλλωστε μετά τη σφαλιάρα από τη Σερβία, συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι πρέπει να σταματήσει η ακατάσχετη μεταλλιοκουβέντα, να πέσουν οι τόνοι και να συνεχιστεί η δουλειά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ