OPINIONS

Προσοχή, λόγω (και) ιστορίας

Προσοχή, λόγω (και) ιστορίας

Ο Γιάννης Φιλέρης θυμίζει την ιστορία της Ντνίπρο, που έχει δυο πρώην "ερυθρόλευκα" ονόματα και εξηγεί γιατί ο Ολυμπιακός πρέπει να δείξει τη δέουσα προσοχή...

Η Ντνιέπρ, όπως λεγόταν παλαιόθεν, ήταν η πρώτη επαγγελματική ομάδα επί Σοβιετικής Ένωσης. Στην εποχή της περεστρόικα, το 1988, πήρε άδεια να έχει και τυπικά επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Όχι ότι δεν είχαν κι οι άλλες ομάδες. Πίσω από την πραγματική τους ιδιότητα, όμως, αναγραφόταν ένα άλλο επάγγελμα, γιατί "επαγγελματισμός' υφίστατο μόνο στην Δύση...

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού, ήταν ένα συνηθισμένο σοβιετικό κλαμπ. Όταν το 1969 το ανέλαβε ο Βαλερί Λομπανόφσκι όλα άλλαξαν. Ο μεγαλύτερος, ενδεχομένως, θεωρητικός του σύγχρονου ποδοσφαίρου δούλεψε για πρώτη φορά σαν προπονητής στην Ντνιέπρ, όπως είχε μετονομαστεί ο σύλλογος. Ρωσική εκφορά του Ντνίπρο, δηλαδή. Και τα ρωσικά ήταν η πρώτη γλώσσα στην Σ.Ένωση...

Ο Λομπανόφσκι ήταν ένας δάσκαλος του ποδοσφαίρου και εκεί στη Ντνιέπρ, εφάρμοσε για πρώτη φορά τα πρωτοποριακά συστήματα προπόνησης και ανάπτυξης της ομάδας στους επίσημους αγώνες. Ο Λομπανόφσκι κάθισε τέσσερα χρόνια στη Ντνιέπρ, πριν αναχωρήσει για το Κίεβο και φτιάξει τη μεγάλη Ντιναμό.

Οι βάσεις είχαν μπει. Η Ντνιέπρ άρχισε να πρωταγωνιστεί στο σοβιετικό πρωτάθλημα, μπορεί το 1978 να υποβιβάστηκε, αλλά η επιστροφή της συνδυάστηκε με την καλύτερη εποχή της. Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από δίδυμο Βλάντιμρ Γέμετς και Γενάντι Ζίντσικ, ο ουκρανικός σύλλογος έγινε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Σ.Ένωσης, κατακτώντας δυο φορές το πρωτάθλημα (1983, 1988).

Προσοχή, λόγω (και) ιστορίας

Ο Προτάσοφ κέρδισε ένα πρωτάθλημα με την Ντνιέπρ. Όπως κέρδισε και ο Γενάντι Λιτόφτσενκο, συνοδοιπόρος του Όλεγκ στον Ολυμπιακό. Πολύ καλός κεντρικός χαφ, με τρεξίματα, καλές πάσες, δυνατά σουτ. Και οι δυο, άλλωστε, πρωταγωνιστούσαν στην μεγάλη ομάδα της Σ.Ένωσης, που είχε κάνει ένα σπουδαίο Μουντιάλ (το 1986) και δυο χρόνια αργότερα έπαιξε στον τελικό του Euro 88, όπου ηττήθηκε από την τρομερή Ολλανδία.

Οι δυο τους, συν τον Σάβιτσεφ, είχαν φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ήταν τα "τρία σοβιετικά μινγκ", που έπαιξαν σπουδαία μπάλα στο Καραϊσκάκη, αλλά είχαν πέσει στα "πέτρινα χρόνια" και στην εποχή Σαλιαρέλη.

Οι δυο Ουκρανοί ήταν φανερό ότι προέρχονταν από μια τελείως διαφορετική σχολή. Πολύ γρήγοροι για την εποχή τους, με μέθοδο μέσα στο γήπεδο και κυρίως με ... διαφορετική νοοτροπία. Αν έπαιζαν σε έναν "άλλο" Ολυμπιακό και όχι αυτόν που ήταν απαξιωμένος από κάθε έννοια λογικής και αξιοκρατίας, θα έκαναν ακόμη πιο πολλά πράγματα απ' όσα πρόσφεραν, που δεν ήταν και λίγα.

Ειδικά ο Προτάσοφ ήταν μια πολύ μεγάλη μεταγραφή για τα δεδομένα της εποχής. Ο κορυφάιος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης το 1987, ένας ολοκληρωμένος σέντερ-φορ, σε μια εποχή όπου δέσποζε το άστρο του Μάρκο Φαν Μπάστεν. Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε πως έβαζε τα γκολ ο μεγάλος Ουκρανός:

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Η ιστορία, καμιά φορά, είναι πολύτιμος οδηγός για να αντιμετωπίσεις ένα αγώνα. Ναι, ο Ολυμπιακός είναι φαβορί απέναντι στη Ντνίπρο, αλλά δεν θα πάει να παίξει με κουτσούς, ή άσχετους. Κάθε ομάδα έχει τις δικές της φιλοδοξίες, αλλά και τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η Ννιέπρ όταν θα πάει να παίξει εκει ο Ολυμπιακός δεν θα έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Της έχει μείνει μόνο το Europa League και οι δυο αγώνες με τον Ολυμπιακό. Αυτό σημαίνει ότι όλη η προσοχή της ομάδας θα είναι στραμμένη σε αυτούς τους δυο αγώνες. Καμιά φορά είναι προτιμότερο να παίζεις με ένα θεωρητικά ισχυρότερο κλαμπ, που έχει κι άλλα πράγματα στο μυαλό του.

Το πάθημα με τη Μέταλιστ είναι πρόσφατο για να υποτιμήσουν οι "ερυθρόλευκοι" τον οποιονδήποτε αντίπαλο.

Ειδικά ένα σύλλογο, που προέρχεται από μια χώρα με παράδοση στο ποδόσφαιρο και έχει δώσει στον Ολυμπιακό δυο από τα μεγαλύτερα αστέρια της. Ίσως τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που έβγαλε ποτέ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ