OPINIONS

Παράθυρο και ... αιώνιο ντέρμπι

BASKET LEAGUE / ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα "παράθυρα" της FIBA, που μπορεί να καταλήξουν και σε ντέρμπι αιωνίων στην Ευρωλίγκα. Διαβάστε το πρόγραμμα και την υπόθεση εργασίας

Έκανε, λέει, η FIBA ένα βήμα πίσω, συζητάνε οι ομάδες της Euroleague την πρόταση και τα παράθυρα των εθνικών ομάδων εξακολουθούν να ... πονοκεφαλιάζουν το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Θα βρεθεί η λύση; Το βλέπουμε λίγο δύσκολο, αλλά ας κάνουμε μια μικρή υπέρβαση.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι όλα λύνονται οι δυο πλευρές βάζουν νερό στο κρασί τους, τα βρίσκουν και οι διοργανώσεις γίνονται από κοινού, μέσα στη χρονιά, χωρίς η μία να πέφτει πάλι στην άλλη. Στριμώχνονται οι αγωνιστικές της Euroleague και διεξάγονται κανονικά τα ματς των προκριματικών.

Ο επόμενος ομοσπονδιακός προπονητής (ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί, μην είμαστε και υπερβολικοί) καλεί τους διεθνείς Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ιδού το πρόγραμμά τους το Νοέμβριο

Τρίτη 21 Νοεμβρίου: Μιλάνο-Ολυμπιακός, ΠΑΟ-Ρεάλ

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου: Μετάβαση από τις ομάδες τους στην Εθνική (οι ολυμπιακοί έχουν ταξίδι)

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου: Προπόνηση παικτών με Εθνική και ταξίδι στο Λέστερ

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου: Μ. Βρετανία-Ελλάδα (Λέστερ)

Σάββατο 25/11 : Επιστροφή από την Αγγλία

Κυριακή: 26/11 προπόνηση με την Εθνική, ταξίδι στο Ηράκλειο

Δευτέρα: 27/11 Ελλάδα-Ισραήλ

Τρίτη 28 Νοεμβρίου: Επιστροφή παικτών στις ομάδες τους

Πέμπτη 30/11: Βαλένθια-Ολυμπιακός, ΠΑΟ-Μάλαγα

Οι παίκτες του Ολυμπιακού θα επιβαρυνθούν με δυο έξτρα ταξίδια. Αλλά πιο "ενδιαφέρον" είναι το πρόγραμμα των αγώνων του Φεβρουαρίου. Προσέξτε:

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου: Κίμκι-Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός-Βαλένθια

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου: Μετάβαση στην Εθνική

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου: Προπόνηση παικτών με Εθνική

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου: Ελλάδα-Εσθονία (σε κάποια πόλη της Ελλάδας)

Σάββατο 24/3: Προπόνηση με την Εθνική

Κυριακή 25/11: Ελλάδα-Μ.Βρετανία

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου: Επιστροφή παικτών στις ομάδες τους

Παρασκευή 2/3: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

Η δεύτερη διακοπή (αν γίνει) μοιάζει ... πιο βολική, αλλά η κανονική περίοδος της Ευρωλίγκας επαναρχίζει με ... αιώνιο ντέρμπι. Το μανίκι, βέβαια, είτε έτσι είτε αλλιώς θα "τραβάνε" οι παίκτες. Σε διάστημα δέκα ημερών θα δώσουν τέσσερις αγώνες (με κάποιους να έχουν και τέσσερα ταξίδια).

Σημειώνεται, φυσικά, ότι κάτι ανάλογο θα ίσχυε είτε είχαμε, είτε δεν είχαμε αγώνες των εθνικών ομάδων, αφού οι παίκτες θα έπρεπε να δώσουν το παρών στα ματς των εθνικών πρωταθλημάτων.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται επί της ουσίας για την ξεκούραση των παικτών. Ακούγονται και γράφονται διάφορα. Ότι η FIBA θέλει την εξάπλωση του μπάσκετ μέσω των εθνικών ομάδων, ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουν τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα εντός έδρας κλπ, κλπ. Δεν διαφωνούμε. Είναι καλό να βλέπουν οι Έλληνες την Εθνική Ελλάδος, οι Γερμανοί την Εθνική Γερμανίας και οι Ιταλοί την Εθνική Ιταλίας.

Πρέπει, ωστόσο, να μπουν και ορισμένες προϋποθέσεις

Πρώτη και κύρια: Η μη εξόντωση των παικτών, η οποία εκ των πραγμάτων θεωρείται ... δεδομένη.

Δεύτερη: Η διεξαγωγή αξιόπιστων όσο και ανταγωνιστικών προκριματικών και όχι (στην πρώτη φάση) γκρουπ των τεσσάρων ομάδων εκ των οποίων προκρίνονται οι τρεις! Όχι, το μπάσκετ δεν αναπτύσσεται έτσι. Περισσότερο γελοιοποιείται θα λέγαμε!

Τρίτη: Έτσι κι αλλιώς έχουμε "αλλοίωση" του ανταγωνισμού καθώς στα προκριματικά αποκλείεται εκ των πραγμάτων το ΝΒΑ.

Θα επιμείνουμε σε ό,τι από την αρχή της υπόθεσης των "παραθύρων" σημειώσαμε: Η πίτα του μπάσκετ δεν είναι τεράστια. Δεν μπορούν να .... τσιμπολογάνε άπαντες, χωρίς να προσφέρουν ανταλλάγματα. Και στο ποδόσφαιρο παίζουν προκριματικά, θα πει κανείς, μόνο που τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και τα επαγγελματικά κλαμπ έχουν ακόμη και υψηλές "αποδόσεις" στις συμμετοχές των παικτών τους στις μεγάλες διοργανώσεις.

Εκτός των άλλων το ποδόσφαιρο, μπορεί να έχει αντικρουόμενα συμφέροντα, έχει φροντίσει ωστόσο να βρει την άκρη και να ... κατανείμει ρόλους και αρμοδιότητες, που στο μπάσκετ έτσι κι αλλιώς είναι μια "μπερδεμένη" υπόθεση. Εδώ και χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ