OPINIONS

Όχι αναστολή, αλλά εφαρμογή

Όχι αναστολή, αλλά εφαρμογή

Ο Γιάννης Φιλέρης θεωρεί ότι η λύση της αναστολής δεν προσφέρει κάτι καινούργιο. Το επαναστατικό για την κυβέρνηση θα είναι η ... εφαρμογή των κανονισμών, που προβλέπουν τα πάντα. Εφαρμογή για όλους και κατά γράμμα

Οι ωραίοι διάλογοι στο ΔΣ της Σουπερλίγκας "έδεσαν το γλυκό" μετά τα θλιβερά επεισόδια της Λεωφόρου. Οι δυο πρόεδροι των "αιωνίων" πρωταγωνίστησαν σε ένα καυγά ...καφενείου, με "καλεσμένο" το Νίκο Μαχλα, που έβγαλε το άχτι του από σπόντα.

Το τι ειπώθηκε και το τι έγινε στο Δ.Σ του "συνεταιρισμού" αναδεικνύει και το επίπεδο των ανθρώπων, που διαφεντεύουν τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου, με την έννοια ότι είναι επικεφαλής των δυο κορυφαίων συλλόγων της χώρας.

Αν οι δυο πρόεδροι καυγαδίζουν, ο ένας ειρωνεύεται τον άλλον και είναι έτοιμοι να παίξουν ξύλο, γιατί να απορούμε, που οι οπαδοί "την πέφτουν" στους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές; Και δεν μας προκαλεί καμιά έκπληξη για το ότι η συνερδρίαση του ΔΣ, εξελίχθηκε σε "μονομαχία στο Ελ Πάσο".

Άλλωστε, για τα "καουμποϊλίκια" των προέδρων υπήρχαν και από δω και από κεί αρκετοί πρόθυμοι να υπερθεματίσουν, να πάρουν το μέρος του ενός, ή του άλλου. Από εύκαμπτους δημοσιογράφους, που συνεχίζουν το "λειτούργημά" τους (γράφαμε σχετικά και τις προάλλες) μέχρι τους επαγγελματίες-οπαδούς, ή απλά τα ψώνια που κάνουν διάφορα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.

Την ίδια ώρα η υπόλοιπη κοινωνία παρακολουθεί αηδιασμένη το θέαμα, εντός και εκτός γηπέδου. Μια κοινωνία που έχει σαφώς σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθεί από το να βγάλει άκρη με το ποδόσφαιρο. Μεταξύ μας, μπορεί να μην την ενδιαφέρει κιόλας.

Κανονικά, η Πολιτεία δεν έπρεπε καν να ασχολείται με το αν θα... διακόψει ή όχι το πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματάνει οι διοργανώσεις. Και αυτό, πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τόσο ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, όσο και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που θα συναντηθούν σήμερα, για να πάρουν μια απόφαση.

Το αν πλακώνονται και βρίζονται ο Μαρινάκης με τον Αλαφούζο, δηλαδή ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό, τι φταίει ο ...Φώτης Κωστούλας; Δηλαδή ο Παναιτωλικός; Κι όμως, το νερό που έπεσε ... έβρεξε το σακάκι του προέδρου της αγρινιώτικης ομάδας. Κάπως έτσι δικαιώνεται η ρήση "όταν παλεύουν τα βουβάλια, την πατάνε τα βατράχια".

Γιατί πρέπει να διακοπεί η αγωνιστική δράση και μάλιστα όχι μόνο στην Σουπερλίγκα, αλλά και στα υπόλοιπα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Να την πληρώσουν και οι έρημοι ερασιτέχνες της Γ Εθνικής;

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να διακοπεί το πρωτάθλημα. Δεν καίγομαι να βλέπω Σουπερλίγκα, κάθε άλλο. Συνήθως στο πέμπτο λεπτό κάθε αγώνα είτε με παίρνει ο ύπνος, είτε αλλάζω το κανάλι να δω κάτι διαφορετικό.

Αλλά δεν θα συμφωνήσω ότι η λύση είναι η διακοπή του πρωταθλήματος. Όχι ότι δεν καταλαβαίνω ότι "ο κόμπος έφτασε στο χτένι" ή πως μια κυβέρνηση που θεωρητικά (και πρακτικά, κατά τη γνώμη μου) πρεσβεύει μια άλλη αντίληψη για όλα, ακόμη και για τον αθλητισμό, θέλει να βάλει με μια τολμηρή απόφαση το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Παρόλα αυτά μια τέτοια απόφαση, χωρίς να συνοδεύεται από συγκεκριμένη πρόταση,θα πρόκειτα. μετά συγχωρήσεως, για μια τρύπα στο νερό, σαν αυτές που έκαναν και οι προηγούμενοι. Και το θέμα δεν είναι ο κ.Κοντονής να μιμηθεί τον κ. Ανδριανό.

Διακόπτεται το Τσάμπιονς Λιγκ;

Η επιτυχία της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι να διακόψει το πρωτάθλημα, επειδή δεν ... μπορεί να συνεχιστεί. Να ρωτήσουμε κάτι. Αν στο Τσάμπιονς Λιγκ γίνουν επεισόδια σε ένα παιχνίδι, θα διακοπεί η διοργάνωση; Ή θα επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις που αρχίζουν από ισχυρότατα χρηματικά πρόστιμα και φτάνουν μέχρι την αποβολή των ταραχοποιών;

Θα θυμίσω ότι στην Ευρωλίγκα του μπάσκετ, φέτος είχαμε ένα νεκρό (!) σε επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη. Η ίδια η διοργάνωση φρόντισε να επβάλλει τους όρους της. Επέβαλε κατ' αρχήν όσα προβλέπονται από τους κανονισμούς και υποχρέωσε, αμέσως, τα δυο εμπλεκόμενα κλαμπ να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να πέσουν οι τόνοι και να μη δοθεί συνέχεια. Μετά από λίγο καιρό Ερυθρός Αστέρας και Γαλατασαράι, ξανάπαιξαν κανονικά.

Δεν το συζητώ για τα άλλα σπορ, αν και η βία ως γνωστόν δε... γνωρίζει αθλήμτα και είναι μεταφερόμενη. Αλλά δεν πάμε στη λαϊκή να αγοράσουμε μήλα και ψωνίζουμε μια τσιπούρα, για φρούτο. Έτσι δεν είναι;

Πάμε και στο προκείμενο, λοιπόν. Υπάρχει πρόβλημα στο ποδόσφαιρο; Υπάρχει. Μεγάλο; Μεγάλο! Αλλά δεν είναι λύση να κόψουμε το χέρι, επειδή πονάει. Άλλωστε, κανονισμοί υπάρχουν. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν ...εφαρμόζονται. Ή εφαρμόζονται κατά το δοκούν. Υπάρχουν κανονισμοί και για τα επεισόδια και για τις παραβατικές συμπεριφορές. Και για οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους σας. Για όλα έχει προβλέψει ο νομοθέτης.

Αντί, λοιπόν, η νέα κυβέρνηση να ψάχνει τη λύση σε ένα πραγματικό γόρδιο δεσμό, δεν έχει παρά να βρει τον τρόπο να κινητοποιήσει το μηχανισμό της δικαιοσύνης. Είτε της αθλητικής, είτε της άλλης, που ερευνά άλλωστε και μια πολύ πιο σημαντική υπόθεση, που αφορά το ποδόσφαιρο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ