OPINIONS

Οι άλλες 23 ομάδες ... δεν ξέρουν

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΝΕΛΑΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΝΕΛΑΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Μπορεί η ΕΟΚ να μη θεωρεί προτεραιότητα τον εθνικό προπονητή, δεν σημαίνει όμως ότι έχει και δίκιο. Απόδειξη ότι οι 23 ομάδες του Ευρωμπάσκετ έχουν κόουτς και μόνο εμείς κάνουμε τους έξυπνους!

Εντάξει, το τερματίσαμε. Σε επίσημη εκδήλωση της Εθνικής Ομάδας οι παίκτες δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα που ακόμη υπάρχει κενό στο όνομα του προπονητή, ο οποίος θα κοουτσάρει την ομάδα στο Ευρωμπάσκετ. Μια διοργάνωση η οποία αρχίζει σε δύο μήνες και κάτι μέρες (31/8) και ... όχι σε ένα χρόνο!

Το ότι η Εθνική πρέπει να βρει δυο προπονητές, γιατί μετά το Ευρωμπάσκετ αρχίζουν προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο, μοιάζει με μικρή λεπτομέρεια στο αδιέξοδο το οποίο είναι φανερό ότι βρίσκεται η ΕΟΚ, με την αδυναμία της εδώ και καιρό να επιλέξει ΕΝΑΝ κόουτς.

Αλλά τι να τον κάνουμε τον προπονητή, αφού έχουμε παίκτες όπως απεφάνθη και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας; Σωστό. Πρώτα παίρνουμε τους παίκτες και μετά τον προπονητή. Μόνο, που ... η Εθνική Ομάδα δεν είναι σύλλογος, να έχει παίκτες με συμβόλαια. Ο ομοσπονδιακός προπονητής είναι αυτός που καλεί τους διεθνείς. Θα μου πείτε, λίγο πολύ τους διεθνείς τους ξέρουμε. Κατά τη δική μας λογική, ναι. Κατά εκείνη των προπονητών, μπορεί και όχι.

Ας είμαστε, όμως, σοβαροί. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τουλάχιστον απ' αυτές που μετέχουν στο Ευρωμπάσκετ, η Εθνική Ομάδα αναζητάει ακόμη τον προπονητή της; Σε ... καμία, σωστά μαντέψατε. Όλοι οι προπονητές, άλλωστε, έχουν πιάσει δουλειά, γιατί σε περίπου ένα μήνα άπαντες ξεκινούν την προετοιμασία και ήδη έχουν ξεκινήσει οι ανακοινώσεις με τις αρχικές κλήσεις.

Η λίστα είναι συμπληρωμένη και λείπει μόνο το όνομα του Έλληνα προπονητή, ή εν πάση περιπτώσει του κόουτς που θα είναι στον πάγκο της Εθνικής. Στους 23 που θα βρεθούν στο τζάμπολ, υπάρχει μεν ένας Έλληνας αλλά είναι ο ... Ηλίας Ζούρος που θα κοουτσάρει την Εθνική Γεωργίας . Ιδού:

Α όμιλος (ο δικός μας)

Πολωνία: Μάικ Τέιλορ

Γαλλία: Βενσάν Κολέ

Φινλανδία: Χένρικ Ντέτμαν

Ισλανδία: Γκρεγκ Πέντερσεν

Σλοβενία: Ιγκορ Κοσκόσοφ

Β όμιλος

Ουκρανία: Γεβγένι Μούρζιν

Ισραήλ: Έρεζ Εντελστάιν

Λιθουανία: Νταίνιους Αντομάιτις

Γεωργία: Ηλίας Ζούρος

Ιταλία: Ετορε Μεσίνα

Γερμανία: Κρις Φλέμινγκ

Γ όμιλος

Κροατία : Αλεξάντερ Πέτροβιτς

Τσεχία: Ρόνεν Γκίνζμπουργκ

Ισπανία: Σέρτζιο Σκαριόλο

Ρουμανία: Μαρσέλ Τέρνερ

Ουγγαρία: Στόγιαν Ίβκοβιτς

Μαυροβούνιο: Μπόγκνταν Τάνιεβιτς

Δ όμιλος

Μ.Βρετανία: Τζόε Προύντι

Ρωσία: Σεργκέι Μπαζάρεβιτς

Σερβία: Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς

Λετονία: Αϊναρς Μπαγκάτσκις

Τουρκία: Ουφούκ Σαρίτσα

Βέλγιο: Έντι Καστέλς

Μας είναι αρκετά δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι υπόλοιπες ... 23 ομοσπονδίες δεν ξέρουν τι τους γίνεται και μόνο η δική μας, πρωτοπορεί μη έχοντας βρει ακόμη τον κόουτς του Ευρωμπάσκετ. Όλοι οι άλλοι είναι αργόσχολοι και ρεμπεσκέδες κι εμείς, οι εκλεκτοί του Θεού, ανακαλύψαμε την πυρίτιδα.

Ήμαρτον! Ο προπονητής δεν είναι μόνο για να τον έχουμε επειδή πρέπει να κάθεται κάποιος στον πάγκο και στο τέλος να του φορτώνουμε όλα τα βάρη της ήττας (όπως συνήθως συμβαίνει σε κάθε αποτυχια). Ο κανονικός προπονητής σε συνεργασία με τους ανθρώπους που θα κάθονται δίπλα του (τους οποίους πρέπει να έχει επιλέξει ο ίδιος) διαλέγει τους παίκτες με δική του ευθύνη και χωρίς να επηρεάζεται από κανέναν.

Εκπονεί το πρόγραμμα της προετοιμασίας, συλλέγει πληροφορίες για τους αντιπάλους και κυρίως προσπαθει να σχεδιάσει το μπάσκετ που θα παίξει η ομάδα με βάση το υλικό που έχει στα χέρια του. Το πόσο καλός παίκτης είναι, λόγου χάρη, ο Αντετοκούνμπο, το ξέρουμε όλοι. Το πως μπορεί να τον αξιοποιήσει η Εθνικη Ομάδα όμως, ποιοι παίκτες ταιριάζουν να παίξουν δίπλα του (όχι απαραιτήτως οι καλύτεροι που διαθέτει το ελληνικό μπάσκετ) μετά συγχωρήσεως, ό,τι κι αν λέτε, είναι θέμα προπονητή. Αυτός πρέπει να το σχεδιάσει και να δώσει εντολή. Καμιά ομάδα, σε αυτό το επίπεδο, δεν μπαίνει στο γήπεδο για να κάνει του κεφαλιού της.

Οι τομές που χρειάζονται, οι ρήξεις ενδεχομένως, δεν γίνονται χωρίς κάποιος να πάρει τις αποφάσεις. Κι αυτός είναι μόνο ο προπονητής. Κανένας άλλος.

Αλλά μετά απ' όσα ειπώθηκαν στην παρουσίαση της φανέλας, ποιος προπονητής που βλέπει με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται θα δεχθεί την πρόταση της ομοσπονδίας;

Εκτός αν δεχθούμε ότι θα μας κοουτσάρει ο αυτόματος πιλότος, ή κάποια από τις κούκλες που υπήρχαν στην εκδήλωση για τη φανέλα. Αφού παίκτες έχουμε, θα βάλουμε μια κούκλα με το ... κουστούμι του προπονητή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ