OPINIONS

O Σπανούλης; Θα ξαναπαίξει!

O Σπανούλης; Θα ξαναπαίξει!
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον κύριο Γιόνας, που εξαφάνισε τη Σερβία, φωτογράφισε τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, ακούγοντας και δημώδη γαλλικά τραγούδια. Oui...

Όχι θα τον αφηνε ... τον τελικό να του φύγει. Ο κύριος Γιόνας είναι ξανά εδώ. Στον δεύτερο συνεχόμενο τελικό, με τη Λιθουανία να κερδίσει το χειροκρότημα και την αναγνώριση όλων σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Κι αυτή τη φορά να είστε σίγουροι ότι οι λιετούβος δεν θα πέσουν "αμαχητί" όπως έκαναν πριν από δυο χρόνια στη Σλοβενία με τη Γαλλία. Οι Ισπανοί μπορεί και πρέπει να ανησυχούν.

Για τον κόουτς της Λιθουανίας αξίζουν μόνο συγχαρητήρια. Πήγε στο Ευρωμπάσκετ με συνθεση ανάγκης. Με οκτώ, ουσιαστικά, παίκτες καθώς μια τετράδα βασικών παικτών (Ποτσιους, Κλέιζα, Ντ.Λαβρίνοβιτς και βέβαια ο ΝΒΑερ Μοντεϊγιούνας) έμειναν φέτος εκτός Εθνικής. Παίζει ουσιαστικα με ένα πλέι-μέικερ (Καλνιέντις) και ένα ...σέντερ (Βαλαντσιούνας).

Παρόλα αυτά η ομάδα του, διέπρεψε. Βρίσκεται στον τελικό, διεκδικώντας το χρυσό μετάλλιο και εξασφαλίζοντας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο: "Για μένα δεν είναι ασυνήθιστο. Έχω παίξει σε τέσσερις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων" σχολίαζε χαμογελώντας πονηρά, αλλά παραδεχόμενος ότι "για τα νέα παιδιά της ομάδας είναι σημαντικό και μεγάλη εμπειρία".

Νωρίτερα είχε ... πεθάνει τους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου, όταν έδειξε ένα από τους σπόνσορες της Λιθουανίας που είναι μάρκα μπύρας: "Τώρα, οι φίλαθλοί μας θα βλέπουν με ευχαρίστηση τον αγώνα πίνοντας την μπύρα τους και δεν θα πηγαίνουν στο γήπεδο"!

Εμείς τον πετύχαμε στη μικτή ζώνη. Ο Γιόνας, ο "Υπνάουσκας" όπως τον έλεγαν στην Ελλάδα όσοι θέλουν να ισοπεδώνουν τα πάντα δεν ήθελε να μιλήσει για τον εαυτό του: "Αφού μου δίνετε συγχαρητήρια, έχω κάνει καλά τη δουλειά μου" απάντησε με νόημα. Στα 60 του χρόνια, έχει υπογράψει ένα από τα κορυφαία προπονητικά του αριστουργήματα, καθώς με μια ομάδα που δεν υπολόγιζε κανείς (ή σχεδόν κανείς) φτάνει μέχρι τον τελικό.

Και μια ομάδα, που μεταμορφώθηκε. Οι Λιθουανοί, που κάποτε ήξεραν να εκτελούν μόνο τρίποντα, στα χέρια του Καζλάουσκας, φέτος, μετατράπηκαν σε ... αμυντική μηχανή. Έχουν την δεύτερη καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης και υποχρέωσαν την κορυφαία επίθεση (των Σέρβων) να βάλει 24 πόντους λιγότερους από το συνηθισμένο τους μέσο όρο.

" Ανάλογα με το παιχνίδι προσαρμοζόμαστε" λέει ο Γιόνας μπροστά στην κάμερα του Sport24.gr και προσθέτει: "Με την Ιταλία δεν μπορούσαμε να μη παίξουμε επιθετικά. Έπρεπε να βάλουμε αρκετούς πόντους για να μείνουμε στο παιχνίδι. Σήμερα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε τα πικ εν ρολ των Σέρβων και ειδικά του Τεόντοσιτς. Νομίζω ότι κάναμε καλή δουλειά. Ο Μίλος μπορεί να σκόραρε ατομικούς πόντους και ένα ας πούμε τυχερό τρίποντο στο τέλος, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να πασάρει όπως στα προηγούμενα ματς. Σε γενικές γραμμές το πλάνο μας δούλεψε στην εντέλεια".

Αυτό να λέγεται. Η Λιθουανία κυριάρχησε. Πήγε το ματς στη δύναμη, δεν το φοβήθηκε και άγχωσε τους Σέρβους, που "όταν νιώσαμε φαβορί, τα χάσαμε. Αγχωθήκαμε περισσότερο απ΄όσο έπρεπε. Πάντως στο τέλος δεν κάναμε κάτι λάθος, αν και εγώ αν ήμουν παίκτης θα δοκίμαζα τρίποντο και δεν πήγαινα σε λέι απ" παραδέχθηκε ο Σάσα Τζόρτζεβιτς.

"Ναι ελέγξαμε το ματς" συμφώνησε ο Καζλάουσκας που βιαζόταν για να μιλήσει (και) στην ελληνική τηλεόραση. Τον προλάβαμε για μια τελευταία ερώτηση. Για τον Σπανούλη και την αποχώρησή του. Ο Λιθουανός ...προέβλεψε επιστροφή: "Σε 15 μέρες μπορεί να έχει αλλάξει γνώμη. Τον ξέρω καλά. Είναι σπουδαίος αθλητής" είπε (ξανα) γελώντας. Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, που δέχθηκε να φωτογραφηθεί(για μια ακόμη φορά) με τον ... Κινέζο ακόλουθό του. Δεν τον αφήνει ποτέ, μόνο του. Από τότε που είχε αναλάβει την Εθνική Κίνας, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος δεν τον χάνει από τα μάτρια του. Ο Γιόνας δεν μπορούσε να του χαλάσει χατίρι. Ήταν, όπως είπαμε, πανευτυχής. Φαίνεται και στο βίντεο:

Ο "μίτικο" Γιαννάκης που δεν ξέρει τίποτε

Η βραδιά συνεχίστηκε, βεβαια, στο μοναδικό διανυκτευεύον εστιατόριο της Λιλ, το περίφημο Σικορέ, που στις μέρες του Ευρωμπάσκετ πρέπει να ... έβγαλε όλη τη χρονιά και παραπάνω. Κάθε μέρα περιμένουμε ουρά για να βρούμε τραπέζι. Και μετά τις 2πμ οι τιμές ανεβαίνουν 20% (έδωσα καμιά ιδέα μήπως;)

Στις ουρές, ως γνωστόν, κάνεις παρέες, βρίσκεις φίλους ή παλιούς γνωστούς. Εκεί, λοιπόν που στο όρθιο τα λέγαμε με τον Παναγιώτη Γιαννάκη που όλες αυτές τις μέρες είναι ... ένας από μας (σχολιαστής στον ΟΤΕ TV) να' σου και ο Πρέντρακ Ντανίλοβιτς, μαζί με τον πρόεδρο της σέρβικης ομοσπονδίας (και πρώτην δήμαρχο Βελιγραδίου) Ντράγκαν Τζίλας.

O Σπανούλης; Θα ξαναπαίξει!

"Μίτικο..." ανέκραξε ο μεγάλος Ντανίλοβιτς αντικρύζοντας τον επίσης πολύ μεγάλο Γιαννάκη. "Μύθος" δηλαδή. Οι δυο τους αγκαλιάστηκαν τα είπαν για λίγη ώρα, ενθυμούμενοι τα παλιά και ενώ ο Σέρβος είχε ανάψει και σβήσει δυο τσιγάρα.

Ο Γιαννάκης δεν σταματάει να βγάζει φωτογραφίες σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Τον σταματάνε κάθε τόσο και λιγάκι. Δεν έχει πρόβλημα. Εκεί που φαίνεται ότι ...κλωτσάει, είναι όταν διαβάζει για την Εθνική Ομάδα. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά επειδή δεν έχει καμιά μα καμιά συζήτηση ως τώρα: "Αν είχα δεν θα το ήξερα;" αναρωτιέται μεγαλοφώνως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ