OPINIONS

Ο μουντιαλικός (;) Ιντέγε

Ο μουντιαλικός (;) Ιντέγε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Φιλέρης προσπαθεί να απαντήσει στο μεγαλειώδες ερώτημα. Έχει ή όχι μουντιαλικά τελειώματα ο Μπράουν Ιντέγε;

Με τον Παντελή Διαμαντόπουλο, κάθε πρωί, όπως ξέρετε περνάμε ένα ωραίο δίωρο. Το "10 το κακό" είναι η πιο αλλοπρόσαλλη εκπομπή του ελληνικού ραδιοφώνου. Τα λέμε και τα γράφουμε, που λέει και ο Νίκος ο Αναστόπουλος.

Ο Παντελής, όπως επίσης ξέρετε, έχει την ικανότητα να απονέμει κατά καιρούς διάφορους χαρακτηρισμούς. Από τα κορυφαία που έχει πει κατά καιρούς, εκτός βέβαια από το "παιδί" που είναι "προπονητάρα" (νό 1 και νο 2), είναι και ... ο "μουντιαλικός Ιντέγε".

Για να ακριβολογήσουμε, δεν είπε ευθύς εξ' αρχής μουντιαλικός. Η πρώτη του φράση για τον Μπράουν Ιντέγε, ήταν "το θωρηκτό". Ο "τελειωματάκιας" ήταν ο Πάρντο. Αλλά μετά είδε αυτό:

0-1
0-1 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το τελείωμα στην Τούμπα, στον αγώνα του πρωταθλήματος. Έτσι βαφτίστηκε, από την εκπομπή, ο Νιγηριανός σέντερ-φορ, που έπαιξε πέρσι σχεδόν σε όλους τους αγώνες του Ολυμπιακού. Έβγαινε μόνο με αίτηση. Ξεκούραστος, κουρασμένος, σκόραρε ή όχι, ο Ιντέγε είχε μείνει ο σέντερ-φορ με τα μουντιαλικά τελειώματα.

Άλλωστε, είχε προλάβει να βάλει κι άλλη μια γκολάρα. Αυτή στο Ζάγκρεμπ...

Και κάπως έτσι ξεφύγαμε. Ο μουντιαλικός, έγινε διαπλανητικός. Κορυφαίος στράικερ της Μεσογείου. Όταν έβαζε γκολ, αποθεωνόταν. Όταν τα' χανε, έκανε... άλλες δουλειές μέσα στο γήπεδο. Πάλευε με τους αμυντικούς, άνοιγε χώρους, διευκόλυνε τους άλλους παίκτες να σκοράρουν.

Οι γνώμες βέβαια διίστανται. Μπορεί ο Παντελής να λέει τα δικά του, δεν σημαίνει, όμως, πως όλοι συμφωνούν μαζί του. Και το ... μεγάλο ερώτημα, ήταν:

Τι σόι παίκτης είναι ο Μπράουν Ιντέγε; Ένα θωρηκτό που δίνει μεγάλες μάχες, μέσα και έξω από την περιοχή των αντιπάλων του Ολυμπιακού ή ένας άμπαλος που θέλει ολόκληρη τη μεγάλη περιοχή για να κάνει ένα κοντρόλ. Ένας σκόρερ ολκής, που βάζει γκολ με την παραμικρή ευκαιρία, ή ένας χασογκόλης που μπορεί να αστοχήσει ακόμη και από τα τέσσερα μέτρα, στέλνοντας τη μπάλα στο δοκάρι όπως έκανε στον πρώτο αγώνα με την Άντερλεχτ; Αξίζουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ, που δαπάνησε ο Ολυμπιακός, ή τελικά αγόρασε ένα Φέλιξ Μπόρχα σε βελτιωμένη έκδοση;

Λέγεται ότι ενδιάμεσα της σεζόν, ο Ολυμπιακός απέρριψε πρόταση από ομάδα της Κίνας, γιατί θεωρούσε λίγα τα 15 εκατομμύρια που του πρόσφεραν, να παραχωρήσει το δυναμικό Νιγηριανό. Αλλά το καλοκαίρι, που ξεκίνησε περιπετειωδώς δεν ήταν το καλύτερο για τον "μουντιαλικό". Το πρόβλημα του Ολυμπιακού να δημιουργήσει φάσεις, τον υπέδειξαν σαν βασικό υπαίτιο, ενώ εδώ που τα λέμε το ότι η ομάδα του έπασχε από γενική δυσκοιλιότητα δεν ήταν δική του ευθύνη.

Η εικόνα, ωστόσο, ήταν προβληματική. Ο Ολυμπιακός να μη μπορεί να κάνει φάση, ο Ιντέγε να ... χτυπιέται έξω από την περιοχή και να στέλνει την μπάλα στον αέρα για την επερχόμενη μπεκάτσα. Το ότι έκανε το 2-1 με την Αρούκα, λύνοντας τους γρίφους μιας αγωνώδους πρόκρισης, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Ο ίδιος, έπεσε κλαίγοντας στην αγκαλιά του Καμπιάσο, γιατί είχε χάσει ευκαιρίες και ζητούσε την εξιλέωση.

Στη διάρκεια της αλλαγής προσώπων στην ομάδα, μαζί με τις μεταγραφές που έγιναν, η παρουσία του στην ομάδα τέθηκε εν αμφιβόλω. Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Όσκαρ Καρντόσο, ένα σκόρερ περιωπής, που ξέρει να βάζει την μπάλα στα δύχτια με ένα σωρό τρόπους. Παραμονές της έναρξης του πρωταθλήματος, το Sport24.gr έκανε γκάλοπ, ανάμεσα στους αναγνώστες του, για τον πρώτο σκόρερ της σεζόν. Ουδείς έδειξε εμπιστοσύνη στον Μπράουν Ιντέγε, που συγκέντρωσε ένα πελώριο 0%!

Την αμέσως επόμενη ημέρα, ο μουντιαλικός (μας) έδινε τις απαντήσεις, σκοράροντας όχι μία αλλά τρεις φορές! Ο Μπέντο, έβαλε δίπλα του το Μάριν, που έκανε καλή δουλειά, ο Ολυμπιακός έβγαλε τη μία φάση, μετά την άλλη και ο σέντερ-φορ έδρασε κανονικά.

Εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμων του ποδοσφαίρου για να δεις τι πράγματα μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει μέσα στο γήπεδο ο Νιγηριανός. Όταν η ομάδα παίζει καλά, είναι παραγωγική στη δημιουργία φάσεων, είναι κι αυτός μέσα στο κόλπο. Όταν μοιάζει με ... καλαμιά στον κάμπο, μόνος του με όλη την αντίπαλη άμυνα, φυσικά θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Εκτός των άλλων μοιάζει να είναι αρκετά παίκτης ψυχολογίας.

Κάποιοι θεώρησαν ότι η απόκτηση του Καρντόζο, τον "τελειώνει" από την ενδεκάδα. Και ότι η παρουσία του Παραγουανού τον "ενόχλησε". Ο Μπέντο, πάντως, δεν φάνηκε να ασχολείται με όλα αυτά και του έδωσε πάλι τη θέση του βασικού. Το να έχει, άλλωστε, δυο καλούς σέντερ-φορ στην ομάδα του, μάλλον του δίνει πλεονέκτημα και δεν τον στενοχωρεί.

Ο μουντιαλικός (;) Ιντέγε

Με περίμενε πως και πως. "Τι καφέ πίνει ο Παντελής;" με ρώτησε. "Δεν πίνει το πρωί. Φτιάξε του, ένα χυμό" του απάντησα. Είχε ετοιμάσει ολόκληρο κόλπο, προς τιμην του μέγιστου σκόρερ. Ο χυμός έφτασε συστημένος στο στούντιο, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία.

Αλλά και στην σχετική ανάρτηση που έκανα στο twitter, πήρα τις σχετικές απαντήσεις:

Φυσικά... ο γίγαντας Ιντέγε, δεν είνα πλέον μόνο "Μουντιαλικός". Όπως θα έχετε διαπιστώσει και ακούσει, αποκαλείται, πλέον, και χρυσοπάπουτσος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ