OPINIONS

Μπριζόλα για όλους

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ANADOLU EFES (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ANADOLU EFES (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Ολυμπιακό, που πρέπει να έχει μόνο βασικούς, ώστε να τρώνε μπριζόλα και όχι … λαδερό.

Δυο αγωνιστικές πριν από το τέλος της φετινής κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός έχει ήδη όσες νίκες έκανε πέρσι. Συνολικά 19, που του δίνουν 100% το πλεονέκτημα έδρας. Σε μια σεζόν που κόντεψαν όλα να πάνε στραβά από τους τραυματισμούς, ο απολογισμός, ο οποίος ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι κάτι περισσότερο από θετικός.

Για άλλη μια φορά, ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει την πρόκρισή του σε φάιναλ-φορ έχοντας τη δύναμη της έδρας στο πλευρό του. Όπως και να’ χει το προνόμιο είναι σημαντικό και η ομάδα πέτυχε τον βασικό της στόχο σε αυτό τον μαραθώνιο των τριάντα αγωνιστικών.

Οι «ερυθρόλευκοι» ακολούθησαν κατά πόδας τόσο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όσο και τη Φενέρ, συγκροτώντας από την αρχή της χρονιάς την τριάδα των «ισχυρών» της διοργάνωσης.

Ας μην επαναλαμβανόμαστε. Παιχνίδια όπως αυτά με την Εφές , μια ομάδα χωρίς στόχους και χωρίς άγχος, δεν εμπνέουν τον Ολυμπιακό. Είναι στο DNA της ομάδας να την «πατάει» σε τέτοια παιχνίδια, που κανονικά θα έπρεπε να καθαρίζει πολύ εύκολα.

Αντιθέτως, όπως έδειξε στη Μόσχα, όταν ο αντίπαλος είναι θεωρητικά πολύ δυνατός ο Ολυμπιακός του … δίνει και καταλαβαίνει. Και δεν είναι θέμα του τωρινού προπονητή, ή των τωρινών παικτών. Συμβαίνει σαν σε παράδοση και περνάει από γενιά σε γενιά.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πάντως δεν βλέπει το μπάσκετ με μεταφυσική διάθεση για να πιστεύει στις παραδόσεις. Πραγματιστής όσο κανείς, ο προπονητής του Ολυμπιακού, ξέρει ότι σε αυτή την ώρα που όλα κρίνονται σε μια κλωστή, θέλει το 100% απ’ όλους τους παίκτες του. Όχι μόνο σε απόδοση, αλλά και σε συγκέντρωση. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να μικρύνει και το ροτέισον, άλλωστε πλησιάζουν, πλέον, οι αγώνες που θα παίζουν αυτοί που πρέπει και κυρίως όσοι κάνουν καλύτερα τη δουλειά μέσα στο παρκέ.

Όπως κάθε προπονητής, έτσι και ο Σφαιρόπουλος έχει ορισμένες βασικές αρχές. Το δικό του Α-Ω ξεκινάει από τη λέξη άμυνα. Από … άλφα ξεκινάει άλλωστε. Κι εκεί μπορεί κανείς να βρει την αιτία της έκρηξής του στον αγώνα με την Εφές , την Παρασκευή το βράδυ.

Ούτε τον… αυστηρό ήθελε να παίξει (έτσι κι αλλιώς είναι), ούτε το «κομμάτι» του να κάνει στο γήπεδο. Του γύρισαν τα λαμπάκια όμως όταν μετά το +15 του πρώτου δεκαλέπτου, ρίχνοντας στο παιχνίδι τους ΜακΛιν και Τόμπσον, είδε την διαφορά να εξανεμίζεται. Λάθος θέσεις, λάθος άμυνες, ε… δεν ήθελε πολύ. Ειδικά τώρα που πρέπει όλοι να έχουν το μυαλό τους μέσα και όχι πάνω από το κεφάλι τους. Η κατσάδα, ειδικά στον ΜακΛιν είχε ιδιαίτερη σημασία γιατί ο Τζαμέλ είναι κομβικός παίκτης του Ολυμπιακού. Δεν μπορεί όμως ένα ματς να είναι υπερφυσικός και τρία να κάθεται και να κοιτάει. Πρέπει σε κάθε φάση να βγαίνει στον αντίπαλό του, να πηγαίνει στο ριμπάουντ και να είναι «ενεργός».

Μπριζόλα για όλους
EUROKINISSI

Ο Σφαιρόπουλος δεν έχει πρόβλημα να χάσει ένας παίκτης του δυο και τρία και τέσσερα σουτ, αν την ίδια ώρα κάνει τη δουλειά που πρέπει στην άμυνα του. Το σουτ είναι και θέμα ημέρας, η άμυνα απαιτεί διάθεση και συγκέντρωση. Με τον τρόπο του ο προπονητής έκρουσε τον κώδωνα τον κινδύνου στην ομάδα του. Δεν μπορεί η «δεύτερη ομάδα» (που δεν είναι δεύτερη, αλλά … ισότιμη με την «πρώτη») να κάνει νερά και να χάνει τη διαφορά.

Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να χωριστεί στα δυο. Και η εποχή των βασικών και των αναπληρωματικών έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Διαφορετικά θα ίσχυε ακόμη το ανέκδοτο που διηγείται ο Κώστας Μπογατσιώτης από τα νεανικά του χρόνια στον Ηρακλή: " Ο βασικός έτρωγε πάντα μπριζόλα, ο αναπληρωματικός … λαδερό"!

Για να φάνε όλοι μπριζόλα, όμως, θα πρέπει να παίξουν όλοι άμυνα. Όπως έκαναν οι παίκτες του Ολυμπιακού και με την Εφές, καθώς δυο φορές πήραν διαφορές 15 και 16 πόντων αντίστοιχα έχοντας σαν καθοδηγητή τον Βασίλη Σπανούλη. Είναι 36 ετών και μοιάζει … 26 μέσα στο γήπεδο ο αρχηγός, που συνεχίζει να πετάει φωτιές και είναι η πιο σημαντική εγγύηση για το μέλλον. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε εξαιρετική φόρμα , παίρνει συστημένες τις πάσες του και καρφώνει ασταμάτητα στα αντίπαλα καλάθια.

Δε γίνεται, ωστόσο, να βγαίνει ο Σπανούλης και οι υπόλοιποι που ξεκίνησαν και ξαφνικά να επιστρέφει ο αντίπαλος. Τα πάνω-κάτω δεν έχουν θέση, ειδικά στα πλέι-οφ.

ΥΓ: Ο Μάντζαρης επέστρεψε και όσο ήταν στο παρκέ, ειδικά στην τρίτη περίοδο, έδειξε γιατί μπορεί να κάνει τη διαφορά, με την αμυντική του προσήλωση.

ΥΓ2: Μήνυμα και προς τον Μπράουν η μηδενική συμμετοχή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ