OPINIONS

Μόνο η Ελλάδα καθάρισε

Μόνο η Ελλάδα καθάρισε
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης εμπνέεται ένα σλόγκαν για την Εθνική, γράφει για την ιπτάμενη Ολλανδία του παρελθόντος και αποκαλύπτει πόσες θέσεις άλλαξε ο Παντελής Διαμαντόπουλος μέχρι να κερδίσει η Ιταλία

"Οι άλλοι τρελαίνονται, εμείς προχωράμε. Σπανούλης και σία. Εμπιστοσύνη..." Θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο προεκλογικό σποτάκι, λέμε τώρα για να μπούμε και στο (επί ελληνικού εδάφους) κλίμα των ημερών. Καλύτερα, όμως, ας επιστρέψουμε στο μπάσκετ, μη παρεξηγηθούμε κιόλας. Εδώ, άλλωστε ισχύει απόλυτα το σλόγκαν που γράφουμε πιο πάνω...

Από τους τέσσερις ομίλους της πρώτης φάσης, όπου γίνεται της κακομοίρας, μόνο η Ελλάδα ...καθάρισε. Ξέρει ότι θα είναι πρώτη, παίζει το Σάββατο και σήμερα, τελευταία ημέρα της πρώτης φάσης, μπορεί να κάνει ροτέισον να ξεκουράσει και να προφυλάξει τους βασικούς, δίνοντας περισσότερο χρόνο σε αυτούς που δεν έχουν παίξει.

Ακόμη και η Γαλλία στον α όμιλο, δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την πρώτη θέση στο Μονπελιέ. Σήμερα θα την πάρει, ή θα την χάσει στο ντέρμπι με το Ισραήλ. Οι οποίοι Γάλλοι, φαβορί-ξεφαβορί, σε όλους τους αγώνες τους, έχουν βρει δυσκολίες και κερδίζουν δύσκολα. Στο δεύτερο γκρουπ όπως και στο τέταρτο γκρουπ, αυτός που μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι πρώτος και ποιοι θα προκριθούν στους "16" διεκδικεί όσκαρ μαντικών ικανοτήτων.

Η διαπίστωση αναδεικνύει και την καλή εμφάνιση της ομάδας, ως τώρα. Την επίτευξη του πρώτου στόχου και τις θετικές εντυπώσεις που μπορεί κανείς να αποκομίσει απ' αυτήν την πρώτη φάση και λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη στη Λιλ.

Η Ελλάδα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Πάιζει καλύτερα, δείχνει χαρακτήρα, σοβαρότητα και ωριμότητα. Ακόμη κι όταν χάνει τις διαφορές, έχει τον τρόπο να επανέρχεται και να τις ... ξαναπαίρνει. Προφανώς δεν έχει τελειοποιήσει ακόμη τα πάντα, ωστόσο αν είναι να γκρινιάζουμε εμείς, τι να πουν κι οι άλλοι, που ζουν μέσα στο άγχος και την αγωνία.

"Σοβαρολογείς τώρα; Μετά τη Γαλλία είστε το επόμενο φαβορί. Ποια άλλη ομάδα έχει τόσες λύσεις; Ο 11ος παίκτης είναι ο Περπέρογλου που έγνε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα και ο 12ος ο Μάντζαρης που είναι βασικός στον Ολυμπιακό!" μου έλεγε χθες το μεσημέρι, ενώ πίναμε καφέ, ο Τρβτκο Πούλιτς βασικός ρεπόρτερ μπάσκετ στην Sportske Novosti του Ζάγκρεμπ.

Κάποιος μπορεί να πει ότι το δικό μας γκρουπ δεν ήταν τόσο δυνατό όπως του Βερολίνου. Καμιά αντίρρηση. Δεν ήταν πάντως πιο εύκολο από το πρώτο της Γαλλίας, ή το 4ο που γίνεται στη Ρίγα. Αυτό, που δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε για να μη πάρουν τα μυαλά μας αέρα είναι ότι και πέρσι πήγαμε αήττητοι και ωραίοι στη Μαδρίτη, αλλά η σφαλιάρα στους "16" από τη Σερβία μας προσγείωσε ανώμαλα.

Αυτό το ξέρουν και ο Κατσικάρης και οι παίκτες. Και θα μου επιτρέψετε να ... κάνω μια ολομέτωπη επίθεση σε όσους βγάζουν χαρτί και μολύβι για να προβλέψουν τον αντίπαλό μας στους "8" σώνει και καλά, μάλιστα, από τον δεύτερο όμιλο. Όχι ότι τα παλικάρια, που θα λεγε και ο Άγγελος Αναστασιάδης, δεν έχουν ένα δίκιο. Άλλα ρε παιδιά, ακόμη δεν παίξαμε στους "16", ακόμη δεν ξέρουμε τον αντίπαλό μας το Σάββατο το μεσημέρι (3.30μμ ο αγώνας, εκτός αν παρέμβει η τηλεόραση και τον μεταθέσει) και θα κάνουμε σχέδια για τον προημιτελικό;

Όχι. Θα διαλέξω το κλισέ: "Βήμα-βήμα. Μπάλα-μπάλα". Πρώτα, η πρόκριση το Σάββατο, μετά ο προημιτελικός.

Και σήμερα οι (άλλοτε ιπτάμενοι) Ολλανδοί

Και βασικά προηγείται ο αγώνας, Πέμπτη βράδυ, με την Ολλανδία. Μια ευκαιρία να παίξουν όσοι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ ως τώρα και να γίνει το απαραίτητο ροτέισον, που μας δίνει την άνεση να κάνουμε ο μέχρι τώρα απολογισμός της ομάδας.

Κάποτε το ολλανδικό μπάσκετ ήταν αρκετά υπολογίσιμο στην Ευρώπη. Ως το 1989 οι "οράνιε"μετρούσαν 14 συνεχομενες παρουσίες σε Ευρωμπάσκετ, ήταν 5οι το 1975 ενώ το 1983 στη Ναντ, ενώ η Εθνική μας τερμάτιζε στην 11η θέση, εκείνοι έπαιζαν στον μικρό τελικό, γνωρίζοντας την συντριβή από την Σ.Ενωση με 105-70.

Μόνο η Ελλάδα καθάρισε

Ο τωρινός κόουτς της Ολλανδίας είναι μια εμβληματική μορφή του μπάσκετ της χώρας του. Με 207 συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα, σταμάτησε το μπάσκετ σε ηλικία 39 ετών και είναι, ας πούμε, ο "Ολλανδός Γιαννάκης".

Όταν χθες ο Γιωργος Οικονόμου του θύμισε το Ευρωμπάσκετ 87, ο Φαν Χέλφτερεν φόρεσε ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, έδιωξε τον υπεύθυνο Τύπου της Ολλανδίας και μιλούσε για αρκετή ώρα στον κορυφαίο απεσταλμένο του Sport24.gr

Μόνο η Ελλάδα καθάρισε

Στις 10 Ιουνίου του 1987, η Ολλανδία νίκησε τη Ρουμανία 88-87, ο Φαν Χέλφτερεν σκόραρε 4 πόντους και αυτή ήταν η τελευταία της νίκη σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ (το 1989 αν και συμμετείχε ξανά, ολοκλήρωσε με 0-5).

Έπρεπε να περασουν 28 χρόνια για να ξαναζήσει το ολλανδικό μπάσκετ μια τέτοια χαρά. Στην πρεμιέρα, δηλαδή, του φετινού Ευρωμπάσκετ κόντρα στη Γεωργία...

Μόνο η Ελλάδα καθάρισε

Ο Φαν Χέλφτερεν στην δεύτερη θητεία του στον πάγκο της Εθνικής Ολλανδίας (η πρώτη ήταν την τετραετία 1993-97) έφερε τους "οράνιε" ξανά στην επκαιρότητα και στηριζόμενος, εκτός των άλλων και σε δυο εξαιρετικούς παίκτες που θα έχει του χρόνου το Ρέθυμνο (Σάφτενααρ, Κλουφ) κάνει μια αν μη τι άλλο αξιοπρεπέστατη πορεία.

Αν οι Ολλανδοί νικήσουν την αδιάφορη Ελλάδα, άλλωστε, παίρνουν αυτοί την πρόκριση για τους "16", σε περίπτωση βέβαια που ηττηθούν οι Γεωργιανοί από την Κροατία και οι Σκοπιανοί από τη Σλοβενία. Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας υπερτερεί η Γεωργία λόγω του +15 επί των Σκοπιανών χθες...

Κατά τα λοιπά, ο Παντελής Διαμαντόπουλος άλλαξε ...τέσσερις θέσεις στο γήπεδο, για να βρει ο Πιανιτζάνι το κατάλληλο σχήμα και η Ιταλία να νικήσει στην παράταση τη Γερμανία. Μετά περιχαρής επέστρεψε στα δημοσιογραφικά θεωρεία κρατώντας πλακάτ. "Ti είναι μωρέ πάλι ετούτο; Τρελάθηκες;"

Μόνο η Ελλάδα καθάρισε

Τι έγραφε ακριβώς; Ιδού:

Μόνο η Ελλάδα καθάρισε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ