OPINIONS

Ξεχειλώνοντας την Εθνική

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΑΡΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΓΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΑΡΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το φιάσκο των προκριματικών και θεωρεί ότι η άδεια του ΠΑΟ στους διεθνείς, ενδεχομένως να κάνει τα πράγματα χειρότερα...

H Εθνική Ομάδα θα παίξει στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με σύνθεση ανάγκης. Δεν είναι η μόνη. Όλες όσες έχουν είτε ΝΒΑερς, είτε παίκτες της Ευρωλίγκας, το ίδιο θα κάνουν. Η αδιαλλαξία των ανθρώπων που ασκούν εξουσία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ θα μετατρέψει την όλη ιστορία σε φιάσκο. Για μια ακόμη φορά το σπορ βγαίνει τραυματισμένο, με τους υπεύθυνους να καμώνονται ότι "δεν τρέχει τίποτε".

Και καλά, η Ευρωλίγκα ας υποθέσουμε ότι εκπροσωπεί το "κατεστημένο" των μεγάλων κλαμπ, μιας κλειστής δηλαδή ομάδας που δεν θέλει να δώσει περιθώρια και αέρα σε οποιονδήποτε θέλει να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους και -προφανώς- το μερίδιο τους στην πίτα. Την ίδια αδιαλλαξία, βέβαια, επέδειξε και η FIBA με την εμμονή της να έχει αγώνες εν μέσω μιας πολύ κοπιαστικής αγωνιστικής σεζόν.

Οι περισσότερες ομάδες της Euroleague έδειξαν να τηρούν την σκληρή γραμμή. Οι "διαρροές" ήταν λίγες. Η Μπαρτσελόνα επέτρεψε στον Λετονό Κούρουκς να πάει στη Ρίγα, ενώ Μπαλμπάι και Μαχούμοτογλου έκαναν προπονήσεις με την Εθνική Τουρκίας, μαλλον, από προσωπική τους επιλογή και όχι επειδή πήραν άδεια από Εφές και Φενέρ αντίστοιχα.

Κάποιες ομοσπονδίες, όπως αυτές της Ισπανίας και της Σλοβενίας, αποφάσισαν να μη βάλουν κανένα παίκτη σε ... πειρασμό κι ενώ αρχικά είχαν καλέσει παίκτες της Ευρωλίγκας, προχώρησαν σε τελικές συνθέσεις χωρίς αυτούς.

Μόνο ο ... Παναθηναϊκός που όπως συνηθίζει είναι το κλαμπ που διατηρεί τις ... λιγότερο θερμές σχέσεις με το ιερατείο της Ευρωλίγκας (μη ξεχνάτε ότι ο ΠΑΟ ήταν η τελευταία ομάδα που υπέγραψε 10ετές συμβόλαιο με την Euroleague) , λέγεται ότι θα δώσει όλους τους παίκτες του για το δεύτερο ματς της Ελλάδας, εναντίον του Ισραήλ. Ήδη παραχώρησε τον Μήτογλου, αλλά φαίνεται ότι οι "πράσινοι" θα δώσουν και Καλάθη, Βουγιούκα και Αντετοκούνμπο για τον αγώνα του Ηρακλείου.

Και πάλι, όμως, το μπάχαλο δεν πρόκειται να αποφευχθεί. Η Εθνική Ομάδα θα πάει στη Βρετανία με 14 παίκτες. Τόσους θα πάρει μαζί του ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, που όταν ρωτήθηκε για το δεύτερο παιχνίδι έδειξε ότι δεν πρόκειται να ... υπολογίσει στους παίκτες του ΠΑΟ, ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί η διαρροή που έτσι κι αλλιώς έχει γίνει από το "πράσινο" στρατόπεδο.

ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ Η ΕΘΝΙΚΗ

Εν πρώτοις ο ομοσπονδιακός προπονητής έχει δίκιο, αλλά τι θα κάνει αν του ... έρθουν καπέλο οι άλλοι τρεις "πράσινοι"; Θα τους αρνηθεί; Λίγο δύσκολο το βλέπουμε. Ας υποθέσουμε ότι θα τους δεχθεί. Θα παίξουν δηλαδή οι Καλάθης, Βουγιούκας και Αντετονκούνμπο με την Ρεάλ (στο ΟΑΚΑ) και εν συνεχεία θα μεταβούν στο Ηράκλειο για να παίξουν με την Εθνική. Ο Σκουρτόπουλος είναι υποχρεωμένος να κόψει τρεις παίκτες από την ομάδα που θα αγωνιστεί στη Βρετανία. Με ποιο αιτιολογικό; "Καθήστε έξω, γιατί θα έρθουν ... τρεις καλύτεροι; Σας ευχαριστώ, αλλά δεν σας χρειάζομαι".

Και τον Φεβρουάριο τι θα γίνει; Ανάλογα με το ... πρόγραμμα του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα (γιατί τώρα βόλεψε ότι ο αγώνας γίνεται εντός έδρας, αν για παράδειγμα έπαιζε μακριά από την Αθήνα θα' ταν δύσκολο ο ΠΑΟ να δώσει άδεια) θα στελεχώνεται και η Εθνική Ομάδα; Στο επόμενο παράθυρο (Εσθονία και Βρετανία εντός έδρας 23 και 25/2 οι αγώνες της Εθνικής) μετά τον δεύτερο αγώνα... ακολουθεί ντέρμπι αιωνίων στην Ευρωλίγκα (στο ΟΑΚΑ). Θα δώσει τόσο εύκολα τους παίκτες του ο Παναθηναϊκός;

Προφανώς η Εθνική Ομάδα δεν είναι ακορντεόν να πηγαίνει πέρα δώθε. Να την ξεχειλώνουμε κατά το δοκούν. Είναι τουλάχιστον κωμικό να προσθαφαιρούνται παίκτες ξαφνικά, από την μια μέρα στην άλλη. Τουλάχιστον να κάνουν και μια προπόνηση, όλοι μαζί βρε αδερφέ.

Το φιάσκο με τα παράθυρα είχε και ένα καλό. Θα έδινε την ευκαιρία σε παίκτες που δεν θα φορούσαν τα γαλανόλευκα, να κάνουν πράξη ένα όνειρό τους. Να ανοίξει και το εύρος των επιλογών του ομοσπονδιακού προπονητή, η δουλειά του οποίου μέσα στη σεζόν είναι τελείως διαφορετική, σε σχέση με το καλοκαίρι. Ναι, θα είναι άδικο να πεις σε όλους αυτούς το καλοκαίρι του 2019, αν η Εθνική πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, "καθήστε έξω τώρα". Γι αυτό το ενδεχόμενο, όμως, είναι προετοιμασμένοι. Και εκτός των άλλων, τότε δεν πρόκειται να κληθούν καν στην ομάδα.

Τώρα, είναι σαν να τους το λες ... κατάμουτρα: "Θα σας βάζω όποτε θέλω". Κι αυτό δεν είναι ωραίο, ούτε δίκαιο. Όπως και να το δει κανείς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ