OPINIONS

Ιντέγε ο άμπαλος... μουντιαλικός!

Ιντέγε ο άμπαλος... μουντιαλικός!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την πώληση του Μπράουν Ιντέγε. Είναι άμπαλος ή μουντιαλικός; Έπρεπε να πωληθεί ή όχι; Τι θα κάνει από δω και πέρα ο Μπέντο;

O Μπράουν Ιντέγε θα συνεχίσει την καριέρα του στην Κίνα και στους περισσότερους θα μείνει η απορία, τι ακριβώς ήταν ο ... μουντιαλικός, που λέει κι ο Παντελής. Ένας άμπαλος, που δεν μπορεί να κοντρολάρει στα δυο μέτρα την μπάλα, ή ένας δυναμικός σέντερ-φορ, που βρίσκει δύχτια αλλά κάνει και δεκάδες άλλες δουλειές μέσα στο γήπεδο.

Στην Ελλάδα είμαστε πάντοτε των άκρων. Και βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, είτε αρνητικά, είτε θετικά. Δεν είναι ... μοναδικοί στο είδος τους οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Σε όλες τις ομάδες, το ίδιο ισχύει.

Στον Πειραιά, πάντως, έχουν ένα τρόπο να απαξιώνουν τους πάντες ... με το καλημέρα. Στη συνέχεια έρχονται κωλοτούμπες, αν βέβαια, ο παίκτης έχει την υπομονή να μείνει μέχρι ως το τέλος, δίνοντας τις δικές του απαντήσεις. Θυμάστε τι είχε ειπωθεί για τον Φουστέρ, όταν ήρθε; Η "μίζα" του Βαλβέρδε ήταν το λιγότερο, για ένα παίκτη που στο τέλος λατρεύτηκε και σίγουρα θα τον θυμούνται όλοι σαν υπόδειγμα συνέπειας, αυταπάρνησης και προσφοράς στην ομάδα.

Το ότι είχε παίξει στην Β Εθνική της Ισπανίας και ήταν επιλογή του Βαλβέρδε, έφταναν και περίσσευαν για τον ... βιαστικό οπαδό της ομάδας να τον θεωρήσει εκ προοιμίου "άμπαλο" και παίκτη που έπαιρνε θέση στην ενδεκάδα με μέσον. Όταν έφυγε ο Βαλβέρδε, αλλά ο Φουστέρ παρέμενε στις βασικές επιλογές, κάποιοι άρχισαν να σκέφτονται το προφανές: ότι για να τον βάζουν και οι άλλοι προπονητές, κάτι καλό θα κάνει μέσα στο γήπεδο.

Μια παρόμοια αντιμετώπιση είχε ο Σεμπά, στην περσινή σεζόν. Επειδή τον έφερε ο Σίλβα, όλοι θεώρησαν ότι ... "κάτι τρέχει". Λες και τους παίκτες, δεν πρέπει να τους επιλέγει ο προπονητής, αλλά ο όσιος Ονούφριος. Ο Σεμπά, που δεν μπορούσε να ντριπλάρει κώνο, που δεν μπορούσε να σουτάρει καλά και υπήρχαν αμφιβολίες αν ... ήταν πραγματικός Βραζιλιάνος, μεταμορφώθηκε στον πολυτιμότερο παίκτη των "ερυθρολεύκων". Με πολλά γκολ, με ακόμη περισσότερες ασίστ και διαρκές τρέξιμο στο γήπεδο, κάτι που ο προπονητής είτε λέγεται Σίλβα, είτε Μπέντο, δεν μπορεί παρά να το εκτιμήσει.

Το γκολ στην Τούμπα...

Έτσι έγινε και με τον Ιντέγε. Ο Νιγηριανός αποκτήθηκε, έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ, ήρθε από την Πρέμιερ Λιγκ, αλλά για ένα απροσδιόριστο ρόλο, θεωρήθηκε εξ' αρχής άμπαλος.

Τι σημαίνει όμως άμπαλος; Και ποιος είναι ... μπαλωμένος; Ο Ιντέγε δεν είναι Μέσι, ούτε Ρονάλντο. Ξεχειλίζει όμως από δύναμη, δύσκολα κοντράρεται και έχει κινήσεις σέντερ-φορ. Το γκολ που έβαλε πέρσι στην Τούμπα, ήταν αυτό που τον απογείωσε στο "10 το κακό" με τον Παντελή. Ο Μπράουν, έγινε "μουντιαλικός", την ώρα που όλοι είχαν αντιρρήσεις για το αν έπρεπε να παίζει ... αυτός βασικός.

Αν το ξεχάσατε η περσινή λατρεία ήταν ο Φιμπόγκασον. Ο Ισλανδός σέντερ-φορ, όμως, δεν έτυχε της έγκρισης του Σίλβα, που επέμεινε στον Ιντέγε μέχρι τελικής πτώσης. Ο Νιγηριανός έκανε τη δουλειά που ήθελε ο προπονητής και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το γκολ, που βάζει στο Ζάγκρεμπ απλά δεν υπάρχει και εκεί φάνηκε γιατί ο Σίλβα επέμενε τόσο πολύ.

Μόνο, που ο Ιντέγε ... κουράστηκε. Έπαιζε διαρκώς, δεν έβγαινε ποτέ από την ενδεκάδα, κάπου κι ο Σίλβα είχε εμμονές μέχρι που ο Φιμπόγκασον αποχώρησε. Όταν μπλόκαρε, δεν υπήρχε κάποιος να του δώσει ανάσες. Και στο Καραϊσκάκη, επειδή δεν έβαζε τα γκολ με την ίδια συχνότητα, άρχισαν πάλι να τον αμφισβητούν...

Πρώτος σκόρερ που πωλείται

Το "η ομάδα χρειάζεται ένα σέντερ-φορ" ήταν στο στόμα όλων των οπαδών του Ολυμπιακού το καλοκαίρι. Πράγματι η διοίκηση, παρότι τα είχε θαλασσώσει στην υπόθεση προπονητή, έδωσε μάχη για να πάρει τον Όσκαρ Καρντόσο. Αν το ξεχάσατε την ώρα που ο Μαρινάκης ήταν κλεισμένος για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, κορυφωνόταν η μάχη για την απόκτηση του Παραγουανού, στον οποίο οι πρωταθλητές πρόσφεραν ένα παχυλό συμβόλαιο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Ένας κακεντρεχής θα μπορούσε να πει ότι ούτε το κανάλι (του Μαρινάκη), ούτε ο Καρντόσο έπαιξαν, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας.

Ιντέγε ο άμπαλος... μουντιαλικός!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ιντέγε ολοκλήρωσε την παρουσία του στον Ολυμπιακό παίζοντας 65 αγώνες (σε όλες τις διοργανώσεις) σκοράροντας 28 γκολ.

Μετά τον Μιλιβόγεβιτς, ήταν ο δεύτερος παίκτης των "ερυθρολεύκων" που πωλήθηκε αυτό το χειμώνα με διψήφιο νούμερο εκατομμυρίων. Πλάκα-πλάκα, ο Ολυμπιακός που δεν είναι και ο ... καλύτερος των τελευταίων ετών, αυτή τη σεζόν, μπορεί να λέει ότι μέσα σε ένα μήνα πούλησε δυο παίκτες του έναντι 25 και κάτι εκατομμυρίων ευρώ. Δεν υπολογίζουμε ... τον Ομάρ.

Έπρεπε, δεν έπρεπε, πωλήθηκε...

Προφανώς όταν σου παρουσιάζεται η ίδια ευκαιρία, δυο φορές, είναι δύσκολο να (ξανα)πεις όχι. Ο Ολυμπιακός αρνήθηκε πέρσι την πρόταση των Κινέζων να δώσει τον Ιντέγε, πέρσι τέτοια εποχή. Τα 15 εκατομμύρια ήταν πολλά, όμως ο Ολυμπιακός είπε όχι, γιατί είχε μπροστά του, τους αγώνες με την Άντερλεχτ.

Φέτος, δεν μπόρεσε να αρνηθεί. Πίεσε, όπως λένε, και η πλευρά του παίκτη καθώς και γι αυτόν η συμφωνία (10 εκατομμύρια για τρία χρόνια) ήταν λιαν επικερδής.

Κάποιοι λένε ότι δεν είναι δυνατόν μέσα σε 15 μέρες να παραχωρίς τον καλύτερο σου παίκτη και τον πρώτο σκόρερ της ομάδας σου, με "ανταποδοτικό όφελος" τον Σισοκό και τον Παρέδες. Στις πωλήσεις υπάρχει πάντα και το περίφημο timing. Αν ο Ολυμπιακός, δηλαδή, έφινε τον Ιντέγε ενώ είχε νικήσει την ΑΕΚ, ή σαρώσει την Οσμανλισπορτ, δεν θα υπήρχε η παραμικρή αντίρρηση.

Τώρα, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Έπρεπε, ή όχι, όμως να δοθεί η ουσία είναι ότι ο Ιντέγε πωλήθηκε. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βρει τη λύση μέσα από το δίδυμο Καρντόσο-Ανσαριφάρντ. Ο Μπέντο, ξέρουμε όλοι, ότι έχει ... τη δική του εμμονή (με τον Παραγουανό), εκ των πραγμάτων όμως, θα αναγκαστεί να εμπιστευτεί και τον Ιρανό...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ