OPINIONS

Η νέα ζωή του Μπαρτζώκα

Η νέα ζωή του Μπαρτζώκα
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το νέο κεφάλαιο στην καριέρα του Γιώργου Μπαρτζώκα, που επιστρέφει στην Ευρωλίγκα με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, έχοντας αφήσει τον Ολυμπιακο στο παρελθόν (του)

Η επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στην ενεργό δράση είναι μια από τις πιο σημαντικές ειδήσεις του καλοκαιριού. Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Λοκομοτίβ Κουμπάν, από τον 50χρονο προπονητή σηματοδοτεί το επόμενο κεφάλαιο της καριέρας του, η κορύφωση της οποίας ήταν η κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο Λονδίνο, δύο καλοκαίρια πριν...

Είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ο Μπαρτζώκας, που έφυγε με το στίγμα του ... "λούζερ" από τον Ολυμπιακό, αλλά επί της ουσίας πέτυχε και κέρδισε πάρα πολλά. Παραμένει, άλλωστε, ο μοναδικός Έλληνας προπονητής που έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Ήταν επίσης και ο άνθρωπος που έχτισε τον Ολυμπιακό της φετινής σεζόν. Αυτόν, που έφτασε μέχρι τον τελικό αλλά και κατέκτησε τον τίτλο με σουίπ στην Ελλάδα.

Προφανώς, δεν πέτυχε μόνος του αυτό το κατόρθωμα. Έχει, ωστόσο, ένα μερίδιο της επιτυχίας των "ερυθρολέυκων" με την έννοια της επιλογής των παικτών. Ταίριαξε ιδανικά τα κομμάτια του παζλ, ξέροντας ότι αυτή η ομάδα θα έβρισκε χημεία. Κάτι τέτοιο το αναγνώρισε και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, που πήρε αυτή την ομάδα στα χέρια του και τη διαχειρίστηκε εξίσου με ιδανικό τρόπο.

Ο Μπαρτζώκας, όμως, λίγο έλειψε να βρεθεί μπροστά από ... αδιέξοδα. Έχοντας χάσει το πρωτάθλημα τον προηγούμενο Μάιο από τον Παναθηναϊκό (παρά το "μπρέικ" μέσα στο ΟΑΚΑ), είχε ετοιμάσει μια ολοκληρωτική αντεπίθεση για την σεζόν που μας πέρασε. Δεν πρόλαβε να κοουτσάρει παρά ένα ματς. Κατά σύμπτωση εκείνο με τον Παναθηναϊκό, για το Κύπελλο Ελλάδος, στο ματς που κρίθηκε με το κάρφωμα του Μπατίστα.

Το καλάθι που εξαγρίωσε τον κόσμο του Ολυμπιακού, πριν ξεκινήσει ουσιαστικά η χρονιά. Η "υποδοχή" στο ΣΕΦ δεν είχε καμιά σχέση με την αποθέωση στο φινάλε της σεζόν. Ήταν σε ακριβώς αντίθετη διάθεση με προπηλακισμούς και ύβρεις. Ο Μπαρτζώκας ανέλαβε την ευθύνη και μια μέρα μετά υπέβαλλε την παραίτησή του. Θα μπορούσε να οχυρωθεί πίσω από το συμβόλαιό του. Δεν το έκανε. Έφυγε σαν κύριος, με μια κίνηση που δρομολόγησε τις εξελίξεις στον Ολυμπιακό, διευκόλυνε τους Αγγελόπουλους και εν τέλει ολόκληρη την ομάδα.

Ο Μπαρτζώκας έβαλε μόνος του τέλος στο κεφάλαιο Ολυμπιακός. Όπως ένα χρόνο πριν, αρνήθηκε την προσφορά που είχε από τη Φενέρ για να συνεχίσει στον Πειραιά, έτσι και φέτος αποφάσισε να φύγει. Δεν είναι τυχαίο ότι για τον κόουτς Μπαρτζώκα, η διοίκηση του Ολυμπιακού εξακολουθεί να μιλάει με τα καλύτερα λόγια.

Το επόμενο βήμα ήταν να κάτσει εκτός γηπέδων. Να ηρεμήσει από την ένταση των δυο ετών που έκατσε στο ΣΕΦ, όπου είχε ταυτόχρονα και αναγνώριση και φθορά. Μια διετία γεμάτη εμπειρίες χαρές και λύπες, αποθέωση και αποκαθήλωση, σχεδόν σε πρώτο χρόνο.

Ήρεμος πια, ήξερε ότι αυτό το καλοκαίρι έπρεπε να βρει τη νέα ομάδα του. Διάλεξε τη Λοκομοτίβ Κουμπάν και το Κράζνονταρ, τη γεννέτειρα του Λάζαρου Παπαδόπουλου, αλλά και του Αλεξέι Ζεβροσένκο (στην ομάδα της πόλης τερμάτισε και την καριέρα του). Η πόλη της Νότιας Ρωσίας ήταν από παλιά εστία του ποντιακού ελληνισμού. Κάποιοι Έλληνες, πρέπει να έχουν απομείνει ακόμη στην πόλη, όπου ο Μπαρτζώκας θα περάσει τα επόμενα δυο χρόνια της ζωής του.

Θα βρει παίκτες και την ηρεμία του

Εκεί θα βρει και παίκτες, που ήθελε να έχει στον Ολυμπιακό (ή εν πάση περιπτώσει, συζητούσε να πάρει στο ΣΕΦ). Ο Μάλκομ Ντιλέινι στην περιφέρεια και ο Ρίτσαρντ Χέντριξ.

Βρίσκει μια ομάδα με ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο, που παίζει στην Ευρωλίγκα και είναι γεμάτη από φιλοδοξίες. Μια ομάδα, πάντως που για να πάρει το πρωτάθλημα στη λίγκα VTB θα πρέπει να ξεπεράσει ένα πραγματικά τεράστιο κατεστημένο, όπως αυτό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Κατεστημένο, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ... καθεστώς.

Σε αυτό, πάντως, έχει σύμμαχο την ελληνική εμπειρία. Και προφανώς στη μακρινή Ρωσία είναι έτοιμος να τιθασεύσει και τον ψυχισμό του που κλονίστηκε αρκετές φορές στο εσωτερικό μέτωπο. Όσο ήρεμος και ψύχραιμος ήταν στην Ευρωλίγκα, άλλο τόσο ... ανέβαζε πίεση στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτό στα ενδότερα της Ρωσίας δεν πρόκειται να συμβεί, έστω κι αν αυτά που αντικρύσει να ξεπερνούν και τη φαντασία του!

Είναι μια νέα εποχή για τον κόουτς Μπαρτζώκα, έναν ακόμη Έλληνα προπονητή που θα εργαστεί στο εξωτερικό. Ό,τι κι αν λέτε, η ελληνική σχολή στο μπάσκετ είναι, πλέον, δεδομένη. Ο Μπαρτζώκας πάει στη Ρωσία, όπου ήδη βρίσκεται ο Δημήτρης Ιτούδης (στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Ο Κατσικάρης επέστρεψε στην ισπανική λίγκα (Μούρθια) και το μπάσκετ που παίζουμε στην Ελλάδα (αυτό που απαιτεί "διάβασμα" του παιχνιδιού, για να φτάσουμε στο λεγόμενο και σκεπτόμενο μπάσκετ) και έχει φέρει χειροπιαστές επιτυχίες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ