OPINIONS

Φασισμός χωρίς σύνορα

Φασισμός χωρίς σύνορα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το φασισμό που ζει παράλληλα με το ποδόσφαιρο, ειδικά στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, όπου κουμάσια υπάρχουν σε όλες τις εξέδρες.

To χειρότερο ήταν ότι το πανό για τη σφαγή της Σρεμπρέντισα, σηκώθηκε με μικρά παιδιά ανυποψίαστα να φωνάζουν για τους "φίλους" μας τους "ορθόδοξους Σέρβους". Και φυσικά σηκώθηκε, για να το διαβάσουν οι Βόσνιοι που επίσης δεν είναι τα καλύτερα παιδιά. Το ποδόσφαιρο, άλλωστε, στα Βαλκάνια έχει χρησιμοποιηθεί ουκ ολίγες φορές και για την αναμόχλευση εθνικιστικών παθών

Η βλακεία δεν έχει σύνορα, ούτε είναι αποκλειστικό προνόμιο των Ελλήνων. Κουμάσια υπάρχουν παντού. Από την Αλβανία, την Κροατία, τη Βοσνία, τη Σερβία, μέχρι την Τουρκία. Έχουν αναρτηθεί διάφορα πανό. Για την Κύπρο, για την Κωνσταντινούπολη (που κατακτήθηκε... το 1453), έχουν γίνει πολύ χειρότερα επεισόδια, με πιο πρόσφατα αυτά στο παιχνίδι Σερβίας-Αλβανίας.

Υποτίθεται ότι ο αθλητισμός αμβλύνει τα πάθη, το ποδόσφαιρο μπορεί να ενώσει τους λαούς. Αντίδια μάντολες. Έτσι όπως χρησιμοποιείται, εν μέσω πλήρους αποχαύνωσης, αμάθειας, απάθειας και συμπάθειας στον ακραίο εθνικισμό-λαϊκισμό, το πρόβλημα μεγαλώνει.

Επαναλαμβάνουμε δεν είναι μόνο δικό μας θέμα. Ούτε μόνο εμείς γιουχάρουμε στον εθνικό ύμνο, ούτε μόνο εμείς σηκώνουμε πανό, πανηγυρίζοντας για σφαγές ανθρώπων.

Ο κ. Βασιλειάδης, κατάλαβε με μια μέρα καθυστέρηση τι ακριβώς παίχθηκε στο Καραϊσκάκη, την Κυριακή το βράδυ. Η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, είχε συμβολικό χαρακτήρα. Επικοινωνιακό τρικ, απ' αυτά που συνηθίζει τελευταία η κυβέρνηση, να πειστούμε ότι θα δώσει τη μάχη εναντίον κάθε παράγκας και κάθε συμμορίας, που λυμαίνονται το χώρο. Διάλεξαν τον αγώνα της Εθνικής, για να αναδείξουν τη θέλησή τους, για εξυγίανση.

Ξαφνικά, όμως, τους προέκυψαν τα φασιστοειδή, όπως έγραψε μια μέρα μετά ο "νέος" υφυπουργός Αθλητισμού. Ο κ. Βασιλειάδης ζήτησε από την ΕΛΑΣ ενημέρωση για την παρουσία συγκεκριμένων ατόμων στις εξέδρες. Καλό θα είναι να ζητήσει πλήρη ενημέρωση και ενδεχομένως να μη μείνει μόνο στο τι λέει η Αστυνομία.

Είναι μια ευκαιρία να εξεταστούν ενδελεχώς η διασύνδεση συγκεκριμένων ακροδεξιών ομάδων με το ποδόσφαιρο. Η Εθνική Ομάδα, που δεν έχει και οπαδικό χρώμα (για να υπάρχουν ενδοιασμοί στους όποιους φασίστες, που ποδοσφαιρικά μπορεί να συντάσσονται με άλλη ομάδα), προσφέρεται για παρείσφρηση. Μη μου πείτε ότι ακούτε πρώτη φορά, κάτι τέτοιο ή πέφτετε από τα σύννεφα. Η Χρυσή Αυγή έχει γιγαντωθεί (και) στα γήπεδα. Θυμηθείτε ότι στον αγώνα Ελλάδας-Κροατίας το 2012, όταν 150 κουκουλοφόροι, έκαναν εισβολή στο γήπεδο, πέταξαν καπνογόνα στους Κροάτες και αποχώρησαν.

Κι ήταν λάθος του κ. Βασιλειάδη, που στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα, δεν αναφέρθηκε στο πανό. Ας δεχθούμε ότι δεν το αντιλήφθηκε, αν και ένα παιχνίδι που διακόπτεται για δέκα λεπτά, που έχει και ρίψη καπνογόνων (από τους Βόσνιους), δεν προσφέρεται για τους ... συμβολισμούς που ήθελε να κάνει η Κυβέρνηση

Δεν φτάνει, μόνο η ενημέρωση της Πολιτείας. Χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, για να χτυπηθεί το φαινόμενο στη ρίζα του. Διαφορετικά, κάθε φορά που θα παίζουμε με κάποιους Βαλκάνιους, θα έχουμε τα ίδια και (ελπίζουμε όχι) χειρότερα.

ΥΓ: Ο Τζέκο, απειλεί με "φιλοξενία" στη Ζένιτσα, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Ένας ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε Πρέμιερ Λιγκ και Λαμπιονάτο, κατεβάζει το σορτς του Παπασταθόπουλου και θέλει να βγει από πάνω. Στις δυο χώρες, που έπαιξε και παίζει μπάλα, αν έκανε κάτι τέτοιο, θα του είχαν... κόψει τα πόδια.

ΥΓ2: Ωραίος ο Τζαβέλλας, στο γκολ. Σαν μπάζερ μπίτερ στο μπάσκετ, έμοιαζε και μπράβο του. Λίγα δευτερόλεπτα πριν είχε γκρεμίσει τον Πιάνιτς από πίσω, χωρίς λόγο. Από τα νεύρα του, δηλαδή. Πώς γλίτωσε την κόκκινη είναι ένα θαύμα...

ΥΓ 3: Τρομεροί οι πανηγυρισμοί των Ελλήνων, μετά το 1-1. Και λογικοί, αφού μπήκε ένα γκολ την ώρα που όλοι έλεγαν "χάσαμε". Θα ήταν πολύ πιο ωραίοι, αν πήγαιναν προς την πλευρά των Ελλήνων φιλάθλων και όχι στο πέταλο όπου είχαν μαζευτεί οι Βόσνιοι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ