OPINIONS

Ευρωπαίοι ξυπνήστε

Ευρωπαίοι ξυπνήστε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Την ώρα που το ΝΒΑ μοιράζει εκατομμύρια και αποψιλώνει την Ευρώπη από ταλέντα και αστέρια, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες του μπάσκετ τσακώνονται σαν Κατίνες. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης

H Eυρωλίγκα ανακοίνωσε το πρόγραμμα της νέας σεζόν, με το πρωτάθλημα των 16 ομάδων να προοιωνίζεται συναρπαστικό. Την Πέμπτη 7/7 είναι προγραμματισμένη η κλήρωση του Eurocup στη Βαρκελώνη, ενώ στις 21 Ιουλίου θα γίνει στο Μόναχο η αντίστοιχη του Basketball Champions League, που θα διοργανώσει η FIBA Europe.

Θα έλεγε κανείς ότι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ γίνεται της κακομοίρας. Το ότι στα τρία ευρωπαϊκά Κύπελλα θα παίξουν 88 ομάδες, λίγο πολύ κάτι τέτοιο φανερώνει. Έτσι είναι άν έτσι νομίζουμε. Αλλά δε νομίζουμε, ωστόσο. Η πραγματικότητα είναι ολότελα διαφορετική.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία και η Ευρωλίγκα, βρίσκονται στα μαχαίρια. Έχουν, άλλωστε, προσφύγει στα δικαστήρια αμφότερες, προσπαθώντας η μία να ... προλάβει την άλλη. Η FIBA Europe είτε στα φανερά, είτε στα μουλωχτά προσπαθεί να σπείρει εμπόδια στη διεξαγωγή του Eurocup, με την Ευρωλίγκα να κάνει ρελάνς προσφεύγοντας σε δικαστήριο του Μονάχου, κερδίζοντας την αρχική υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων, εναντίον της οποίας έκανε έφεση η FIBA Europe.

Δεν έχει σημασία να ξετυλίξουμε το κουβάρι για να δούμε ποιος φταίει, ποιος ξεκίνησε, ποιος έχει δίκιο κλπ, κλπ. Η ανοησία των Ευρωπαίων, που ασχολούνται με το επαγγελματικό μπάσκετ χτυπάει κόκκινο. Την ίδια ώρα που στο ΝΒΑ γίνεται μια κοσμογονία, τα εκατομμύρια χορεύουν και οι καλοί παίκτες που θα μετριούνται στα δάχτυλα.

Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, άφησε τη Ρεάλ Μαδρίτης για να παίξει στη χειρότερη ομάδα του ΝΒΑ, Φιλαλντέφια Σίξερς, έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Ο Ισπανός γκαρντ θα βρει στη Φιλαλντέλφια και τον Ντάριο Σάριτς, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει την Τουρκία και την Εφές. Η ίδια ομάδα πρόσφερε 20 εκατομμύρια στον Ρούντι Φερνάντεθ, αν και η είδηση της El Mundo Depotivo, διαψεύστηκε. Δεν διαψεύστηκε, γιατί είναι επίσημο και ... ανακοινώθηκε, ότι ο Τιμοφέι Μοζγκόφ θα εισπράξει για την επόμενη 4ετία 64 εκατομμύρια. Δεκάξι το χρόνο, για τον Ρώσο γίγαντα που στους φετινούς τελικούς των πλέι-οφ με τους Καβαλίερς, έπαιζε, δεν έπαιζε ένα πεντάλεπτο.

Δουλειά στο ΝΒΑ, πλέον, βρίσκουν όλοι. Ο Μιντάουκγας Κουζμίνσκας υπέγραψε στους Νικς, οι οποίοι είναι έτοιμοι να πάρουν και τον Ερνανγκόμεζ της Ρεάλ Μαδρίτης, παρότι το παιδάκι ηταν μια εξω και μια μέσα από τη δωδεκάδα της Ρεάλ. Οι Νικς ενθουσιάστηκαν από τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, με αποτέλεσμα να αλληθωρίζουν διαρκώς προς κάθε ενδιαφέρουσα περίπτωση προς την Ευρώπη.

Και επειδή η Ελλάδα παραμένει την Ευρώπη και κυρίως ... βγάζει ακόμη καλούς μπασκετμπολίστες, τα καμπανάκια χτύπησαν ή χτυπάνε και για τους δικούς μας. Το ΝΒΑ πήρε πριν από τρία χρόνια τον Γιαννη Αντετοκούμπο χωρίς καν να έχει παίξει σε ομάδα μεγάλης κατηγορία και οι Μπακς ετοιμάζονται να του προσφέρουν για πέντε χρόνια 145 εκατομμύρια δολάρια (ζαλίστηκα)! Οι Σακραμέντο Κινγκς διάλεξαν από φέτος τον Γιώργο Παπαγιάννη (νο 13 στο ντραφτ) και ετοιμάζονται να υπογράψουν μαζί του συμβόλαιο, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης εξετάζει αρκετές περιπτώσεις για να πάει στο καλύτερο πρωτάθλημα των ΗΠΑ.

Με την προοπτική ότι το σάλαρι καπ στις ομάδες του ΝΒΑ θα ανέβει κι άλλο τα επόμενα χρόνια (οπότε η δυνατότητα των Αμερικανών να δίνουν περισσότερα χρήματα, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο) καταλαβαίνει κανείς την ... αποψίλωση της Ευρώπης που πλησιάζει με γοργά βήματα.

Οι Διαμαντίδηδες και οι Παπαλουκάδες

Θα ψάχνουμε να βρούμε τους Διαμαντίδηδες και τους Παπαλουκάδες, ή τους ... Ναβάρους (αν και ο La Bomba, δοκίμασε ένα χρόνο στο ΝΒΑ) που αψήφισαν το αμερικάνικο όνειρο για να κάνουν μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη, με το κυάλι. Όσο κι αν το θέλουν, θα' ναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο, οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι να αρνηθούν τις προσφορές από το ΝΒΑ, καθώς οι διαφορές (θα) είναι τεράστιες.

Και οι Ευρωπαίοι, αντί να ανασκουμπωθούν, αντί να προβληματιστούν (λέμε τώρα) κάθονται και τσακώνονται για το αν θα πρέπει να γίνει το Eurocup ή το Basketball Champions League. Δεν καταλαβαίνουν ότι μόνοι τους απαξιώνουν το προϊόν τους, ότι δεν μπορούν να "πουλήσουν" τίποτε, ότι κανείς δεν ασχολείται σοβαρά μαζί τους. Ακόμη και η Ευρωλίγκα, που παραμένει η καλύτερη διοργάνωση, επηρεάζεται από την όλη ιστορία. Λογικό είναι. Όταν προσπαθείς από μόνος σου να γκρεμίζεις το σπίτι σου, δεν μπορείς να πιστεύεις ότι θα μείνει ανέπαφη η σαλοτραπεζαρία. Δε γίνεται.

Κανονικά Ευρωλίγκα και FIBA Europe θα έπρεπε ήδη να πάρουν τις αγωγές τους πίσω και να συζητάνε τον τρόπο με τον οποίο θα διοργανωθεί η δεύτερη τη τάξει διοργάνωση και πως από κοινού θα βρουν πόρους για τις ομάδες και θα αναπτύξουν το μπάσκετ, σε όλα τα επίπεδα.

Δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Η Ευρώπη, όπως αποδεικνύεται ... παντού, δεν έχει μάθει να συζητάει. Της αρέσει να τσακώνεται και να ανακυκλώνει την εσωστρέφεια...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ