OPINIONS

Εμείς και οι Αμερικανοί!

Εμείς και οι Αμερικανοί!

Δεκατρία χρόνια μετά το ανεπανάληπτο θαύμα της Εθνικής στην Πορτογαλία, το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στα "τάρταρα". Χειρότερα δε γίνεται. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης

Θα περίμενε κανείς, δεκατρία χρόνια μετά το θαύμα της Πορτογαλίας το ελληνικό ποδόσφαιρο να έχει κάνει, έστω δυο βήματα προς τα μπρος. Να έχει αφήσει κατά μέρος τις περισσότερες παθογένειές του και να κοιτάζει αισιόδοξα το μέλλον. Ισχύουν, ακριβώς τα αντίθετα.

Η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η υπέρτατη αρχή δηλαδή του αθλήματος, διοικείται από προσωρινή επιτροπή, αλλά ακόμη και μετά τις εκλογές οι οποίες έρχονται οσονούπω, η επιτροπεία των ξένων δεν πρόκειται να φύγει. Οι διεθνείς ποδοσφαιρικοί "θεσμοί" μοιάζουν το ίδιο άτεγκτοι και σκληροί, σαν τους άλλους, που ταλαιπωρούν στα χρόνια του μνημονίου τις ελληνικές κυβερνήσεις. Πιο ... ασφυκτικός, μάλιστα, όπως διαβάσαμε, θα είναι ο έλεγχος στην Κεντρική Επιτροπή διαιτησίας, όπου τα τρία από τα πέντε μέλη, θα είναι ξένοι αξιωματούχοι. Όσοι ονειρεύονταν εξουσία και οφίτσια, έφαγαν μια ωραία χυλόπιτα!

Το πρωτάθλημα χειμάζεται. Η ποιότητα, χρόνο με τον χρόνο, πέφτει κατακόρυφα. Οι ...επενδύσεις απουσιάζουν. Γήπεδα που υποτίθεται ότι θα κατασκευαστούν ή θα ανακαινιστούν μένουν αιωνίως σε μακέτες, γίνονται εργαλεία μικροπολιτικής κυβέρνησης, δημάρχων και αθλητικών παραγόντων. H βία δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας των γηπέδων, με το ξύλο να πέφτει ανελέητο πολλές φορές σαν ... έξτρα θέαμα, πριν από την έναρξη των αγώνων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τέσσερις "μεγάλοι" θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά με κεκλεισμένων των θυρών αγώνες.

Τα γήπεδα τείνουν να γίνουν αποκλειστικά στέκια των χουλιγκαναραίων, τους οποίους δεν ενδιαφέρει αυτό καθαυτό το ποδόσφαιρο, όσο η εξουσία που πηγάζει μέσα απ΄ αυτό. Οι περισσότεροι, άλλωστε, ήδη αρθρώνουν λόγο και έχουν άποψη για τα διοικητικά της κάθε ομάδας, τον προπονητή, τους παίκτες, κλπ.

Η Νοva βασικός χρηματοδότης του πρωταθλήματος προτείνει μειώσεις, σε ένα πρωτάθλημα το οποίο πέρσι έγινε ... λάστιχο από τις "μαγκιές" του υπουργού (!) αθλητισμού. Ξεκίνησε από την 3η αγωνιστική και ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε ... με τις δυο πρώτες ημέρες. Σαν απάντηση, έπεσε η ιδέα του καναλιού της Σουπερ Λίγκας! Θαυμαστή, θα λέγαμε. Εκεί να δείτε πως θα ... γίνεται η κριτική του αγώνα. Ακόμη και η χροιά της φωνής του σπίκερ θα παρεξηγείται. Καμιά συζήτηση, φυσικά, για ... θέση σε επίμαχες φάσεις. Τζιζ. Καίει.

Η κληρονομιά, που άφησε το Euro2004, ήταν τεράστια. Ουσιαστικά το θαύμα δεν εξαργυρώθηκε ποτέ. Πέραν της αναβάθμισης του Έλληνα ποδοσφαιριστή (τουλάχιστον εκείνων που παίζουν σε υψηλό επίπεδο) και τις πορείες που έκανε η Εθνική Ομάδα (στις μεγάλες διοργανώσεις, με εξαίρεση βέβαια την περασμένη διετία όπου λίγο έλειψε να γίνουμε περίγελος σε όλο τον κόσμο), σε όλα τα υπόλοιπα το ποδόσφαιρο έχει φτάσει στα τάρταρα. Δε μιλάμε για το τι γίνεται σε Football League και πιο κάτω, γιατί θα χάσουμε τον μπούσουλα!

Τι μας έμεινε, εν τέλει. Στις 4 Ιούλη, δεν λειτουργούν ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα και λοιπές ποδοσφαιρικές αρχές εν Ελλάδι. Εθνική εορτή. Εμείς και οι Αμερικανοί!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ