OPINIONS

Είναι η καλύτερη μεταγραφή

Είναι η καλύτερη μεταγραφή
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί γιατί ο Ντάνιελ Χάκετ είναι μια από τις καλύτερες μεταγραφές του μπασκετικού Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια κι έχει ένα υστερόγραφο για τους ανιστόρητους οπαδούς της ΑΕΚ

Θα μπορούσε κανείς να γράψει αρκετά για τον καλοκαιρινό σχεδιασμό του μπασκετικού Ολυμπιακού (γράφτηκαν άλλωστε αρκετά, μετά τον αποκλεισμό από το φάιναλ-φορ). Ότι έγιναν αστοχίες, ή ότι δεν "ζυγίστηκαν" καλά ορισμένες παράμετροι. Δεν μπορεί, ωστόσο, κανείς να διαφωνήσει ότι έγινε και μια σπουδαία μεταγραφή. Κι ο Ντάνιελ Χάκετ, είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις πιο πετυχημένες κινήσεις των "ερυθρολεύκων" τα τελευταία χρόνια.

Ο 28χρονος Ιταλός έκανε την κορυφαία εμφάνιση του στο πρωτάθλημα, όταν μέσα στο ΟΑΚΑ είχαν σφίξει τα γάλατα. Όταν η ΑΕΚ πέρασε με +17 πόντους και ο Ολυμπιακός χρειαζόταν κάποιον να τον εμπνεύσει, να τον πάρει από το χέρι και να τον βάλει σε τροχιά νίκης. Όλα αυτά τα έκανε ο Ντάνιελ. Μαζί του έφερε και την σκούπα από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ και οι "ερυθρόλευκοι" καθάρισαν την "Ενωση" με 3-0 νίκες, περιμένοντας πλέον τον αντίπαλό τους στους τελικούς του πρωταθλήματος.

Με 18 πόντους (2/5δ, 4/5τρ, 5/7β, 5 ασίστ και 1 κλέψιμο) συν ... το highlight με το φιλάκι στον πιτσιρίκο οπαδό της ΑΕΚ, που έπεσε πάνω του, σε ένα δυναμικό μπάσιμο στο δεύτερο μέρος, ο Χάκετ ήταν ο MVP της βραδιάς, που εξελισσόταν σε ναυάγιο, πριν ο Σφαιρόρόπουλος του εμπιστευτεί το τιμόνι της ομάδας.

Αν ψάξει κανείς να βρει τα άλλα μεγάλα ματς του Χάκετ στο πρωτάθλημα θα δει:

  • 19π με 6/7δ, 1/2τρ, 4/8β 10ριμπ, 3 ασίστ και το καλάθι της ισοφάρισης στη δραματική νίκη επί του ΠΑΟΚ στην Πυλαία, στην παράταση
  • 11π με 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ, στο εξίσου δραματικό ματς στη Κηφισιά, όταν με λέι-απ και μια βολή στα τελευταία 38 δευτερόλεπτα διαμόρφωσε το τελικό 75-73...
  • 16π με 3/5δ, 3/6τρ, 1/2β, 2 ριμπ και 5 ασίστ, στο ντέρμπι του ΣΕΦ, εναντίον του Παναθηναϊκού, στην εντυπωσιακή νίκη των "ερυθρολεύκων" με 80-66

Όποτε, ο Ολυμπιακός χρειάστηκε τη δική του συμβολή να πάρει τη νίκη, ο Ντάνιελ δεν είπε όχι. Πήρε την ευθύνη και έβγαλε σε πέρας την αποστολή του, όπως έκανε και την Τρίτη το απόγευμα στο ΟΑΚΑ. Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι ο Χάκετ είχε ξεχωριστή απόδοση σε όλες τις δύσκολες έδρες που έπαιξε φέτος ο Ολυμπιακός, ή σε μεγάλες νίκες, που πέτυχε στο τοπ-16. Στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ σημείωσε 14π και έδωσε 3 ασίστ, στη Βαρκελώνη είχε 16π-2ρ και 1κλ, στη Μόσχα σκόραρε 17π έχοντας 3/3 τρίποντα. Είχε επίσης 14π και 3 ασίστ κόντρα στην Κίμκι, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Απέναντι στους κορυφαίους, ήταν κι αυτός κορυφαίος...

Όλα αυτά τον έφεραν σε μια εξαιρετική πρώτη χρονιά με τα "ερυθρόλευκα":

Στην Ευρωλίγκα έπαιξε σε 24 αγώνες (δεν έχασε ματς, κάτι πρωτοφανές για ... παίκτη του Ολυμπιακού) με μέσο όρο συμμετοχής τα 20 λεπτά. Απολογισμός: 8.1π (48.1%δ, 39.3%β, 81.3%β), 2.3ρ, 2.3ασ, 0.8κλ και 1.5 λάθη. Εξαιρετικός για ενα παίκτη, που ανέλαβε με το καλημέρα σημαντικές ευθύνες στις οποίες ανταποκρίθηκε με το παραπάνω.

Και στο πρωτάθλημα, άλλωστε, ο Χάκετ λίγο πολύ τα ίδια πράγματα κάνει, έχοντας 28 συμμετοχές (έχει χάσει 3 ματς) με μ.ο 19 λεπτά συμμετοχής, 7.3π (49.3%δ, 39.4%τρ, 61.3%β) 2.8ασ, 2.8ρ, 0.5κλ και 1.1 λάθος...

Δεν είναι όμως μόνο οι αριθμοί, που κάνουν τον Χάκετ πολύτιμο για τον Ολυμπιακό. Είναι και το πάθος που περισσεύει από τη φανέλα του, που συμπαρασύρει όλη την ομάδα και εκμεταλλεύεται στο έπακρο ο Σφαιρόπουλος, όταν χρειάζεται αλλαγή ρυθμού, πάθος και ένταση μέσα στο παιχνίδι. Με τον Χάκετ στην πεντάδα του, ο Ολυμπιακός παίζει ... στο κόκκινο, τρέχει πιο πολύ, πιέζει και βγάζει το παιχνίδι στο τρανζίσιον.

Συνήθως παίρνει τη θέση του Μάντζαρη στην πεντάδα. Με τον Έλληνα άσο μοιράστηκαν τη θέση "1" και ο Ολυμπιακός βρήκε ένα εξαιρετικό δίμετρο πλέι-μέικερ, που μπορεί να ποστάρει, να σουτάρει και κυρίως να βάλει την ομάδα στους ρυθμούς του.

Θυμάμαι ακόμη τις αμφιβολίες, που είχαν διατυπωθεί το καλοκαίρι: "Τρελός", "παρτάκιας", "δύσκολος χαρακτήρας" με ερωτηματικά αν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο επίπεδο του Ολυμπιακού. Αποδείχθηκαν ... όλα, αλλά στο αντίθετο. Ο Χάκετ, έγινε μια πολύτιμη μονάδα του Ολυμπιακου και στην πρώτηγ του κιόλας χρονιά, έχει δεθεί με την εξέδρα της οποίας αποτελεί και μεγάλο ίνδαλμα.

Αν η πρώτη χρονιά είναι πάντα η πιο δύσκολη, λόγω της προσαρμογής στα νέα δεδομένα, ο Χάκετ ανταποκρίθηκε πλήρως και προφανώς όλα αναμένονται καλύτερα του χρόνου.

ΥΓ: Πως να μη βρίζουν τη μάνα του Σπανούλη οι φανατικοί της εξέδρας της ΑΕΚ, όταν δεν σέβονται την ίδια την ιστορία τους . Η επίθεση στη Χριστίνα Αμερικάνου, κόρη του αείμνηστου Γιώργου το αποδεικνύει. Αν δεν ξέρουν τι σημαίνει Αμερικάνος για την ΑΕΚ, δεν αξίζει να πηγαίνουν στο γήπεδο. Φυσικά αυτοί θα συνεχίσουν να πηγαίνουν (και να βρίζουν, όχι μόνο τη μάνα του Σπανούλη, αλλά και οποιουδήποτε αντιπάλου, ενίοτε και της ... ίδιας της ομάδας τους, ανθρώπων). Η Χριστίνα, όπως αποκάλυψε στο Sport24radio, δεν πρόκειται να το ξανατολμήσει.

Θα πάρω το θάρρος να αντιγράψω κάτι που έγραψε ο Χρήστος Χαραλαμπόπουλος στη σελίδα του στο facebook. Συμφωνώ μέχρι τελευταίας λέξης: "Η επίθεση των κάφρων χθες στην Χριστίνα Αμερικάνου και τα μπινελίκια στον Σπανούλη και την γυναίκα του, επιβεβαιώνουν πως στις κερκίδες των γηπέδων -εδώ και μία εικοσαετία- εγκαταστάθηκε και αναπτύχθηκε -ακόμη και έξω από τα γήπεδα- μία φρίκη αγένειας, αμάθειας, απολίτιστη, φασιστική και καθυστερημένη με την ευθύνη όλων μας. Η βελτίωση της εικόνας των σπορ στην Ελλάδα, δεν θα έρθει αν αυτή η φρίκη δεν περιοριστεί μέχρι να εξαλειφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ