OPINIONS

Είναι … ανύπαρκτοι!

Είναι … ανύπαρκτοι!
Κατσικάρης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τις απειλές της FIBA και επιμένει. Οι εκβιασμοί της διεθνούς ομοσπονδίας είναι ανύπαρκτοι, όσο και κωμικοί…

Από το twitter μιας ιστοσελίδας για το μπάσκετ (yugobasket) μάθαμε ότι η FIBA έστειλε την Παρασκευή έγγραφο με το οποίο απέβαλλε την Σλοβενία από το Ευρωμπάσκετ 2017 . Παρόμοια επιστολή, μάλιστα, λέγεται ότι έχουν λάβει ή θα λάβουν άλλες δεκατρείς εθνικές ομοσπονδίες:

Σερβία, Κροατία, Τουρκία, Ρωσία, Ισπανία, Λιθουανία, Ιταλία, Ισραήλ, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Βοσνία, Πολωνία και η Ελλάδα. Αιτία, η συμμετοχή ομάδων τους στο Eurocup που διοργανώνει η ECA δηλαδή η εταιρεία που έχει συστήσει η Euroleague.

Από την Ισπανία, μάλιστα, αναφέρουν ότι σε συνεργασία με την παγκόσμια FIBA θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να διεξαχθούν νέες κληρώσεις για το ολυμπιακό ή ακόμη και τα προολυμπιακά τουρνουά, έτσι ώστε να επεκταθούν οι κυρώσεις από φέτος.

Γεμίσαμε, λοιπόν, απειλές και καταστραφολογία, Παρασκευή λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν, δηλαδή, έσκασε και η είδηση για την επιστολή που έλαβε η ομοσπονδία της Σλοβενίας.

Εμείς, θα επιμείνουμε. Οι εκβιασμοί είναι ανύπαρκτοι. Όχι γιατί αμφισβητούμε την ύπαρξη του εγγράφου, αλλά επειδή πραγματικά δημιουργούνται ένα σωρό ερωτηματικά στα οποία πρέπει (αλλά είναι δύσκολο) να πάρουμε απαντήσεις.

  • Πώς είναι δυνατό να μαθαίνουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα, μέσω ιστοσελίδων και διαρροών και όχι από επίσημη ενημέρωση της ίδιας της FIBA Europe, η οποία επιβάλλει και τις κυρώσεις.

  • Ορισμένες από τις ομοσπονδίες, που «τιμωρούνται» όπως ας πούμε η ελληνική, δεν έχει εκδηλώσει την «υποστήριξή» της στη διοργάνωση του Eurocup, το αντίθετο. Εκλείπει, δηλαδή, και ο αστείος λόγος που επικαλείται στην επιστολή της προς τους Σλοβένους η FIBA Europe. Θα μου πείτε είναι ένα μέτρο πίεσης για τις ομάδες που έχουν διαλέξει διοργάνωση, όπως ας πούμε η ΑΕΚ, για να αλλάξουν απόφαση και να μην αγωνιστούν στο Eurocup. Μόνο, που η ΑΕΚ δεν έχει παραβεί κάποιον κανονισμό, αφού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αλλά και την πρόσφατη απόφαση του ΕΣΑΚΕ, οι ομάδες της λίγκας ανάλογα με την βαθμολογική τους κατάταξη είναι ελεύθερες να επιλέξουν την ευρωπαϊκή διοργάνωση στην οποία θα αγωνιστούν…

  • Αν υποθέσουμε ότι παρά τις προσπάθειές τους, οι ομοσπονδίες δεν καταφέρνουν να πείσουν τις ομάδες να αποφύγουν το «καταραμένο» Eurocup, τι θα συμβεί; Θα την πληρώσουν τελικά οι εθνικές ομάδες, δηλαδή το Ευρωμπάσκετ 2017, δηλαδή το ίδιο το προϊόν της FIBA;

  • Κάποιες από τις «τιμωρηθείσες» εθνικές ομάδες έχουν πάρει ήδη την πρόκρισή τους για τα τελικά του Ευρωμπάσκετ 2017. Ποιοι θα πάρουν τη θέση τους. Αλλά και άλλες που σύμφωνα με το ρεπορτάζ βρίσκονται υπό τιμωρία, μετέχουν στα προκριματικά της διοργάνωσης που ξεκινούν τον Αύγουστο.

Όλα ξεκίνησαν, βέβαια, από τις αποφάσεις της αδριατικής λίγκας και της VTB League να συνταχθούν στο πλευρό της Euroleague και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο Μπερτομέου για το Eurocup. Με δεδομένη την υποστήριξη των Ισπανών και των Γερμανών (οι οποίοι περιέργως δεν συμπεριλαμβάνονται στις υπό τιμωρία ομοσπονδίες) το Eurocup έγινε ξεκάθαρα πιο ανταγωνιστική διοργάνωση από το Champions League της FIBA.

Η διεθνής ομοσπονδία, βλέποντας, τη διοργάνωση που θέλησε αρχικά να την κάνει αν όχι καλύτερη, εφάμιλλη της Euroleague, να φυλλοροεί πέρασε στην αντεπίθεση. Αφού κατήγγειλε εκβιασμούς και απειλές από μέρους της ECA (έκανε και σχετική καταγγελία στην κομισιόν) προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, παίρνοντας αυτή πλέον την πρωτοβουλία των εκβιασμών.

Υπάρχει φυσικά μια πρωτοτυπία σε όλα αυτά. Η FIBA αφήνει «ελεύθερη» τη διοργάνωση της Euroleague, η οποία ως γνωστόν έχει 11 εγγυημένα συμβόλαια και άλλες πέντε θέσεις που συμπληρώνουν την 16άδα.

Η μία θέση, που οδηγεί στην Ευρωλίγκα προέρχεται από το Eurocup. Ας υποθέσουμε ότι στον τελικό που γίνεται ανάμεσα σε Γαλατασαράι και Στρασμπούρ, κερδίσουν οι Γάλλοι. Τι θα γίνει; Θα επεκταθεί η τιμωρία και σε βάρος της γαλλικής ομοσπονδίας, η οποία θα επιτρέψει στην Στρασμπούρ να παίξει στην Euroleague, ή όχι;

Ο πανικός είναι πρόδηλος για τη FIBA που μοιάζει να στρέφει το περίστροφο στον κρόταφό της. Το μπάσκετ, πάντως, δύσκολα θα αντέξει αυτή την κωμωδία στην οποία πρωταγωνιστούν οι ίδιοι οι άνθρωποί του…

Είναι … ανύπαρκτοι!
Είναι … ανύπαρκτοι!
Είναι … ανύπαρκτοι!

Η επιστολή που έλαβε η ομοσπονδία της Τουρκίας από την FIBA Europe.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ