OPINIONS

Είδες ο... Θρύλος;

ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα πολλαπλά οφέλη από την αλματώδη ανάπτυξη των τμημάτων του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, που κέρδισε την Τετάρτη ένα στα δυο ευρω- τρόπαια τα οποία διεκδίκησε στο βόλεϊ

Γεμάτη αυτή η Τετάρτη. Με πολύ ποδόσφαιρο, Τσάμπιονς Λιγκ στα καλύτερά του, τόσο ... καλά ώστε να πλακώνονται οι Έλληνες στα σόσιαλ μίντια. Εδώ που τα λέμε όλη η Ευρώπη πλακωνόταν χθες για το σφύριγμα του Όλιβερ, θα λείπαμε εμείς, που έχουμε παράδοση σε τέτοιους καυγάδες;

Ωστόσο, το πραγματικά σπουδαίο θέμα ήταν άλλο. Ο Ολυμπιακός έφτασε σαν αθλητικός οργανισμός, σε ένα πραγματικό οργασμό στο βόλεϊ, παίζοντας σε δυο ευρωπαϊκούς τελικούς σε διάστημα τριών ωρών. Δεν είναι συνηθισμένο το γεγονός, όχι για ελληνικό αλλά και για οποιοδήποτε ευρωπαϊκό σύλλογο που αναπτύσει τα σπορ σε υψηλό επίπεδο.

Το κατόρθωμα είναι ξεχωριστό και ... για τους φίλους της ομάδας έχει και συνέχεια. Σε λίγες μέρες η γυναικεία ομάδα πόλο θα διεκδικήσει το LEN Trophy, η ανδρική ομάδα στο ίδιο σπορ είναι φαβορί στο Τσάμπιονς Λιγκ και ενδέχεται τα ευρωπαϊκά κύπελλα είναι τέσσερα, για τον ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Την ίδια ώρα η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη της πρόκρισης σε ένα ακόμη φάιναλ-φορ, έχοντας πλεονέκτημα έδρας απέναντι στη Ζαλγκίρις Κάουνας.

Ακόμη, λοιπόν, και σε μια χρονιά που στο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός δεν θα πανηγυρίσει ένα τίτλο, οι οπαδοί του έχουν ... ένα σωρό ευκαιρίες να γιορτάσουν, πηγαίνοντας μάλιστα σε σπορ που δεν φαντάζονταν -πριν από μερικά χρόνια- ότι θα ενίσχυαν με τόση θέρμη.

Δεν μιλάμε φυσικά για εκείνους που έτσι κι αλλιώς δεν έχαναν αγώνες οποιουδήποτε σπορ. Είναι γνωστοί. Σεσημασμένοι και μετρημένοι στα δάχτυλα. Ακόμη κι όταν η ομάδα δεν πήγαινε καλά, αυτοί ήταν εκεί. Ακόμη κι όταν η πλειοψηφία του κόσμου απαιτούσε να ... κλείσει το τμήμα, γιατί έχανε. Στην προκειμένη περίπτωση, η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, έχει βιώσει αυτή την εποχή. Δεν είναι τόσο μακρινή.

Μιλάμε για την ευρεία μάζα των φιλάθλων. Η συστηματική δουλειά που γίνεται στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό, διευρύνει εκτός των άλλων και το ... πεδίο των ενδιαφερόντων του κόσμου της ομάδας. Η ατμόσφαιρα που δημιιουργήθηκε την Τετάρτη στο Ειρήνης και Φιλίας, για τον αγώνα με τη Ραβένα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή και οι Ιταλοί αν και είχαν ... προβοκάρει πριν από την έναρξη με φόβους για επεισόδια, μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια.

Είναι πολύ θετικό ένα ποδοσφαιρικό 100% κοινό, να ανοίγει τους ορίζοντές του και να μαθαίνει τα υπόλοιπα σπορ, με τους κανονισμούς τους. Να πηγαίνουν και στο βόλεϊ και στο πόλο και στο χάντμπολ. Μέχρι και στους τελικούς ... της πυγμαχίας βρέθηκαν ορισμένοι.

Ανοίγω μια παρένθεση

Κάποτε ο φίλος Θανάσης Κρεκούκιας, όταν πριν από 12 χρόνια το Sport24.gr έκανε τα πρώτα του βήματα, μου ζήτησε να μπει πρώτο θέμα η προαναγγελία του ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας, τον είχα κοιτάξει περίεργα. Μου είπε "ξέρεις πόσοι το περιμένουν;" Συνηθισμένοι ότι όλα γυρίζουν γύρω από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, δεν έδωσα σημασία, αν και ο Θανάσης είχε -όπως αποδείχθηκε- δίκιο, γιατί το συγκεκριμένο κείμενο (για πολλά χρόνια) οι φανατικοί φίλοι της ποδηλασίας το περίμεναν πως και πως.

Με μεγάλη ικανοποίηση, λοιπόν, την Τετάρτη το βράδυ στο ΦΩΣ αποφασίσαμε να ξηλώσουμε την τελευταία σελίδα και να βάλουμε μια αφίσα της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του Ολυμπιακού, που μόλις είχε κατακτήσει το Τσάλεντζ Καπ. Κάτι τέτοιο πριν από μερικά χρόνια θα το θεωρούσαμε, τουλάχιστον, μια ... εξτρίμ απόφαση. Κι όμως. Η ίδια ιστορία του ΦΩΤΟΣ διδάσκει το ακριβώς αντίθετο, γιατί στο πρώτο φύλλο (στις 11 Απριλίου του 1955) κεντρική φωτογραφία ήταν η ομάδα βόλεϊ του γυμνασίου Κυψέλης.

Πως καταφέραμε έξι δεκαετίες μετά στις αθλητικές εφημερίδες (και στα σάιτ) να έχουμε το 85% της ύλης αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο-μπάσκετ, είναι ένα θέμα.

Γι αυτό και η συμβολή του Ολυμπιακού στα σπορ είναι πολύ πιο σημαντική απ' αυτή που φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Ότι ένα κλαμπ, κατάφερε να συμμαζέψει όλα τα τμήματα, να αποπληρώσει τα χρέη και και να αναπτύξει πρωταθλητισμό που αγγαλίάζει και την ευρωπαϊκή διάκριση. Δεν είναι μόνο αυτό. Υποχρεώνει και τα μέσα ενημέρωσης να θυμηθούν, έστω για ένα βράδυ και τα υπόλοιπα σπορ.

Και φυσικά, ο οπαδός του Ολυμπιακού νιώθει και για ένα ακόμη λόγο χαρούμενος. Το καλοκαίρι στα διαρκείας ποδοσφαίρου και μπάσκετ, υπάρχει "καπέλο" για τον ερασιτέχνη. Όπως και σε εισιτήρια μεγάλων αγώνων σε Καραϊσκάκη και ΣΕΦ. Κάπου βλέπει ότι και τα χρήματα που δίνει, πιάνουν τόπο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ