OPINIONS

Δώστε την μπάλα στον Κουφό

Δώστε την μπάλα στον Κουφό
INTIME SPORTS

Στον δρόμο για το Ευρωμπάσκετ η Εθνική ξαναβρίσκει ένα σέντερ που της έλειψε όσο κανένας. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Κώστα Κουφό, που ωρίμασε, έφαγε "ξύλο" στο ΝΒΑ και εξελίσσεται σε ιδανικό παρτενέρ του Γιάννη Μπουρούση

H Eθνική δεν είναι ακόμη έτοιμη, δεν μπορεί να είναι και καλύτερα ... που δεν είναι, γιατί αυτή την εποχή όλοι είναι στο ψάξιμο. Όλοι δοκιμάζουν και δοκιμάζονται, έτσι ώστε σε δυο εβδομάδες, ή καλύτερα σε τρεις όταν θα αρχίσουν τα σπουδαία στη Λιλ να μπουν στα νοκ-άουτ, αγγίζοντας το "πικ". Παρόλα αυτά η βελτίωση της ομάδας είναι το ζητούμενο και κάτι τέτοιο -σε γενικές γραμμές- το είδαμε στην πρεμιέρα του τουρνουά της Ξάνθης

Προφανώς η δυναμικότητα του αντιπάλου δεν ήταν τόσο μεγάλη, ωστόσο θα κρατήσουμε τη συνέπεια στην άμυνα, που εξανάγκασε τους Τσέχους σε 24 λάθη, τα 12 κλεψίματα και τα 6 κοψίματα δείγματα της καλής ελληνικής άμυνας τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Η Εθνική βρίσκει ρυθμό μέσα από την πίεση του αντιπάλου και προφανώς θέλει να κερδίσει ματς απ' αυτό το κομμάτι. Και τα μεγαλα ματς, τα νοκ-άουτ κερδίζονται πρώτα από το αμυντικό κομμάτι.

Δυο εικοσιτετράωρα μετά το live chat που έκανε με τους αναγνώστες του Sport24.gr, o Κώστας Κουφός έδωσε ρεσιτάλ. Εξουδετέρωσε τον Βέσελι και δεν είχε κανένα πρόβλημα απέναντι στους υπόλοιπους. Οι διεθνείς γκαρντ τον τάισαν ... μέχρι σκασμού, αλλά κι αυτός δεν είπε όχι στους μεζέδες. Αξιοποίησε σχεδόν όλες τις ασίστ, δείχνοντας ότι έχει εξελιχθεί σε φονικό όπλο στα πικ εν ρολ, που στήνουν οι Έλληνες περιφερειακοί.

Ο Κουφός μοιάζει να μπαίνει σε μια χρυσή ωριμότητα. Τρία χρόνια προπονήθηκε στο ... ξύλο από τους αντιπάλους του στο ΝΒΑ, που δεν τους λες και "παιδάκια". Είτε στο Ντένβερ, είτε στο Μέμφις ο Κώστας προετοίμαζε το έδαφος για το καλοκαίρι που έκανε το πρώτο του σπουδαίο συμβόλαιο. Οι Κινγκς τον πλήρωσαν 33 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα τρία χρόνια και όλοι είναι χαρούμενοι. Πιο πολυ ο ίδιος ο Έλληνας σέντερ, που μπορεί για διάφορους λόγους να μην έπαιξε τα τελευταία καλοκαίρια, θεωρεί ωστόσο μεγάλη του τιμή που φοράει τα γαλανόλευκα. Μεγαλωμένος στην ομογένεια, νιώθει υπερήφανος μόνο και μόνο που ακούει τον Εθνικό Ύμνο.

Ποιος να φοβίσει τον Κώστα;

Είναι μεγάλη υπόθεση για την Εθνική, που πάει στο Ευρωμπάσκετ με δυο σέντερ περιωπής. Καιρό είχε να βρει ένα τέτοιο δίδυμο. Κουφός και Μπουρούσης θα μοιραστούν το χρόνο και σίγουρα μπορεί να εξελιχθούν σε υπερόπλα της ομάδας.

Ο Κουφός ακολουθεί όλες τις φάσεις, επιμένει. Δεν φοβάται. Η εμπειρία του ΝΒΑ, πλέον, μέσα στο ζωγραφιστό είναι εμφανής. Και εδώ που τα λέμε δεν μπορεί κανείς να του προκαλέσει ...το φόβο, όταν όλο το χρόνο συγκρούεται με ακόμη πιο βαριά κορμιά με ακόμη βαρύτερα χέρια και μούσκουλα. Ακόμη και τον Γκασόλ να δει μπροστά του, δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Μπορεί να φάει τάπα, μπορεί να μην ευστοχήσει, στην επόμενη φάση όμως θα είναι εκεί για να ξαναπάρει την μπάλα στα χέρια του...

Όπλο ο Κουφός, όπλο και ο Αντετοκούνμπο . Τα μακριά του χέρια δίνουν εντυπωσιακά κοψίματα και άλλες άμυνες, η τεχνική του χρησιμεύει στο ένας εναντίον ενός παίζοντας από τη μια πλευρά και τους συμπαίκτες του από την άλλη. Ο Κατσικάρης τον βάζει στο "4", αλλά είναι γνωστό ότι παίζει σε όλες τις θέσεις. Τέτοιοι παίκτες δεν "εγκλωβίζονται" κοντά, ή μακριά από το καλάθι.

Προφανώς δεν ήταν όλα τέλεια με την Τσεχία. Με 3/23 τρίποντα, το σουτ αναδείχθηκε μια σημαντική αδυναμία της ομάδας. Ειδικά όταν αστοχούν τόσο οι γκαρντ όσο και τα τριάρια (καλύτερος συγκριτικα ο Γιάνκοβιτς, εκτός ρυθμού στην επίθεση με αυταπάρνηση στην άμυνα ο Παπανικολάου). Οι 9/18 βολές, επίσης προβληματίζουν. Και τα 15 λάθη. Αλλά θα συμφωνήσουμε με τον Κατσικάρη, ότι ακόμη η ομάδα έχει δρόμο μπροστά της. Κάθε ματς που παίζει, εφόσον βελτιώνεται, θα της δίνει ώθηση για το επόμενο.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής άφησε εκτός δωδεκάδας Σλούκα και Καϊμακόγλου. Προφανώς θα χρησιμοποιήσει δυο διαφορετικές δωδεκάδες στα ματς που μένουν για να ολοκληρωθεί το τουρνουά. Θα πάει σε "κόψιμο" ενός γκαρντ και ενος παίκτη που παίζει στο "4", ή θα έχουμε άλλου είδους επιλογή; Οι αγωνες και η απόδοση, βεβαια, των ίδιων των παικτών θα δώσει την απάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ