OPINIONS

Αυτοκόλλητα καταστροφής ή συνωμοσίας;

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - UNICS KAZAN
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - UNICS KAZAN EUROKINISSI SPORTS

Φταίνε τα αυτοκόλλητα για τους τραυματισμούς στην Ευρωλίγκα; Θα συνεδριάσει ειδικά για το θέμα η Euroleague; Ο Γιάννης Φιλέρης δίνει όσο δυνατόν πιο ψύχραιμες απαντήσεις

Είναι τα αυτοκόλλητα που υπάρχουν στα γήπεδα της Ευρωλίγκας η αιτία των περισσότερων τραυματισμών, που έπληξαν τις ομάδες της διοργάνωσης, ή μήπως είμαστε ενώπιον μιας θεωρίας συνομωσίας; Συνεδριάζει, πράγματι, η Ευρωλίγκα ειδικά για το θέμα, τη Δευτέρα; Πρώτα απ' όλα ας μην είμαστε υπερβολικοί. Και ας προσπαθήσουμε να δώσουμε τις απαντήσεις.

Το κεντρικό Γραφείο της Ευρωλίγκας συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη, όχι όμως εκτάκτως όπως σημειώθηκε. Είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση, στην οποία θα τεθεί και το θέμα των αυτοκόλλητων. Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, γιατί υπάρχουν φωνές και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη. Εκείνα των αθλητών.

Οι μπασκετμπολίστες, ανά την Ευρώπη, διαμαρτύρονται. Ο Άαρον Τζάκσον έκανε την αρχή, υποδεικνύοντας την αιτία του κακού:

Η ανάρτηση του Αμερικανού πλέι-μέικερ της ΤΣΣΚΑ βρήκε σύμφωνους τους περισσότερους παίκτες. Ο Τζέιμς Γκιστ παραπονέθηκε ότι δεν πάτησε σε ένα από τα δυο διαφημιστικά που υπήρχαν στο Παλάθιο Ντε Ντεπόρτες και του στοίχισε το σοβαρότατο τραυματισμό, που θα τον κρατήσει έξω από τα γήπεδα, σχεδόν ως το τέλος της χρονιάς. Όλη τη σεζόν έχασε και ο Χάκετ, ο οποίος χτύπησε σε μια από τις τελευταίες προσπάθειες του να παίξει άμυνα κόντρα στο Λάνγκφορντ, στο ματς με την Καζάν.

Ο Χίκμαν υποστήριξε το ίδιο, για το δικό του τραυματισμό, ενώ ήρθε και το σοκ με τον Πρίντεζη στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Ζαλγκίρις Κάουνας στη Λιθουανία. Ο Εκπέ Ούντο, της Φενερμπαχτσέ, θέλησε και αυτός να τοποθετηθεί ζητώντας από την Ευρωλίγκα να βρει κάτι άλλο, από τα περίφημα sticker στο γήπεδο

Είναι, λοιπόν, αυτή η αλήθεια; Φταίνε τα διαφημιστικά αυτοκόλλητα, που υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα της Ευρωλίγκας στις δυο ρακέτες; Πρώτα απ' όλα να πούμε ότι αυτοκόλλητα δεν μπήκαν ξαφνικά φέτος. Υπάρχουν περισσότερο από 20 χρόνια στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Είναι λίγο υπερβολή να πει κανείς ότι ξαφνικά φέτος ... χάλασαν όλα, ή δεν τα κολλάνε σωστά οι υπεύθυνοι των ομάδων.

Να διευκρινίσουμε, επίσης, ότι δεν είναι αυτοκόλλητα της Ευρωλίγκας, αλλά ... της κάθε γηπεδούχου ομάδας, που στα συγκεκριμένα σημεία (δυο ρακέτες) μπορεί να διαφημίσει τους χορηγούς της. Η Euroleague μάλιστα δεν επιτρέπει άλλα αυτοκόλλητα μέσα στο παρκέ.

Για παράδειγμα στο ελληνικό πρωτάθλημα, τα αυτοκόλλητα είναι ... περισσότερα. Υπάρχουν και παράλληλα στις δυο ρακέτες, αφού κάτι τέτοιο το επιτρέπει ο ΕΣΑΚΕ. Στους αγώνες του Κυπέλλου είναι ακόμη χειρότερα, γιατί υπάρχουν κι άλλα stickers μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Δείτε τη φωτογραφία, από τον αγώνα ΠΑΟ-ΑΕΚ. Τα αυτοκόλλητα υπάρχουν και σε άλλο σημείο της ρακέτας, που έχουμε σημειώσει με κόκκινο χρώμα

BASKET LEAGUE / ÐÁÏ - ÁÅÊ (Eurokinissi Sports / ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ)
BASKET LEAGUE / ÐÁÏ - ÁÅÊ (Eurokinissi Sports / ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ) EUROKINISSI SPORTS

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν διαφόρων ειδών στίκερ. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι τιμές κυμαίνονται από 300 μέχρι 600 ευρώ, το καθένα. Οι παίκτες θέλουν να είναι "πατημένα", ώστε να ταιριάζουν με το παρκέ. Από την άλλη, αν παλιώσουν, μπορεί να είναι τόσο λεία, που να κινδυνεύει κανείς να γλιστρήσει.

Μοιάζει παράλογο να έχουν σημειωθεί τραυματισμοί στην Ευρωλίγκα και όχι στο πρωτάθλημα (όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών) όπου τα αυτοκόλλητα είναι περισσότερα. Μια εξήγηση για το φαινόμενο, πάντως, έχει να κάνει με το ότι σε εκείνο το σημείο γίνονται οι περισσότερες επαφές, άρα είναι και το πιο πιθανό να υπάρχουν τραυματισμοί.

Όπως πιθανοί είναι οι τραυματισμοί για τις ομάδες που παίζουν περισσότερα παιχνίδια σε αριθμό και ένταση. Όση περισσότερη ώρα βρισκεσαι στο γήπεδο, ή στην προπόνηση, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να τραυματιστείς είτε με αυτοκόληττα, είτε χωρίς.

Από την άλλη, για να διαμαρτύρονται οι παίκτες κάτι περισσότερο θα ξέρουν από όλους εμάς. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωλίγκα θα συζητήσει το θέμα τη Δευτέρα. Να γίνει τουλάχιστον μια κουβέντα και μια σχετική έρευνα. Με πραγματικά γεγονότα και δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ