OPINIONS

Από τον Ρόι Ρέις στον ...Ρόι Κάρολ

Από τον Ρόι Ρέις στον ...Ρόι Κάρολ

Ούτε σε περιπέτειες του Ρόι Ρέις τέτοιο σασπένς. Μήπως όμως και ο Ολυμπιακός δεν είχε ένα ...Ρόι για ήρωα στη Μόσχα; Ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται το θρυλικό κόμικ που αναβίωσε στο παγωμένο Λουζνίκι με πρωταγωνιστή τον Ολυμπιακό.

Αν το ματς του Ολυμπιακού στη Μόσχα γυριζόταν σε ταινία, σίγουρα τον σεναριογράφο θα τον κατηγορούσαν για μεγάλη φαντασία, αν και δε νομίζουμε ότι πράγματι θα μπορούσε ανθρώπινο μυαλό να τα ...σκεφτεί ότι όλα αυτά θα γίνονταν σε 90 λεπτά. Εκτός αν έχετε δει πολλά παιχνίδια σαν αυτό που έγινε στην παγωμένη Μόσχα.

Μια ποδοσφαιρική ιστορία, με ήρωες και παραμύθια λες και αναβίωνε κάποιο επεισόδιο του θρυλικού Ρόι Ρέις της Μέλτσεστερ Ρόβερς, που διαβάζαμε μικροί (όσοι είναι άνω των 40 ξέρουν) πρώτα στο "Γκολ" και μετά στο "Αγόρι".

Άλλωστε και ο μεγάλος ήρωας του μεσημεριού στο Λουζνίσκι ένας Ρόι ήταν. Όχι ο ξανθομάλλης σέντερ φορ των Ρόβερς, που έβαζε γκολ από τη σέντρα, αλλά ο Ρόι Κάρολ που έκανε πραγματικότητα τη μεγάλη ονείρωξη κάθε ...τερματοφύλακα!

Για σκεφτείτε το. Ο Βορειοϊρλανδός σχεδόν είχε παγώσει βλέποντας τα 70 πρώτα λεπτά του αγώνα, χωμένος στα σκουφιά και τις κουβέρτες του πάγκου. Πετάχτηκε κι αυτός, όπως όλοι δίπλα του για να πανηγυρίσουν το γκολ του Φουστέρ. Και πριν προλάβει να καθίσει ξανά, έβλεπε τον Μέγκιερι να κάνει πέναλτι και τον ίδιο να μπαίνει παγωμένος, σε θερμοκρασία -13 βαθμών για να αντιμετωπίσει -από τα 11 μέτρα- τον Νάτσο.

Η απόκρουσή του στην αριστερή γωνία, που πάντοτε δυσκολεύει τους γκολκίπερ, είχε βγει από τις σελίδες μιας περιπέτειας της Μέλτσεστερ. Ήταν, όμως, αλήθεια και συνέβη στην πραγματικότητα σε επίσημο ευρωπαϊκό αγώνα του Ολυμπιακού. Ο Κάρολ, στην πρώτη του εμφάνιση, με τη φανέλα των "ερυθρολεύκων" απέκρουσε πέναλτι, ερχόμενος από τον πάγκο και σφραγίζοντας επί της ουσίας τη νίκη της ομάδας του, που την έβαλε και με τα δυο σχεδόν πόδια στους "16" του Europa League!

Αλλά να' ταν μόνο αυτό; Η "περιπέτεια" στη Μόσχα είχε ένα σωρό επεισόδια:

  • Το ματς έγινε σε πολική θερμοκρασία -13 βαθμών, σχεδόν σε άδειο γήπεδο με ...περίπου 1.000 ηρωϊκούς φιλάθλους να το παρακολουθούν. Για να αποφευχθεί μάλιστα η αναβολή του αγώνα η σέντρα ορίστηκε στις 3μμ (τοπική).
  • Μόλις στο 30' ο καλύτερος αμυντικός του Ολυμπιακού , Όλοφ Μέλμπεργκ τραυματίστηκε σε σύγκρουση με τον Μέγκιερι και αποχώρησε από το γήπεδο. Διακομίστηκε μάλιστα σε νοσοκομείο γιατί είχε ...ξεχάσει ποιος είναι και που βρισκόταν!
  • Και ο αντικαταστάτης του όμως, ο νεαρός Παπάζογλου λίγο έλειψε να αντικατασταθεί κι αυτός όταν σε μια προσπάθειά του να ανακόψει τον αντίπαλό του, έδειξε να τραυματίζεται αρκετά σοβαρά.
  • Οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν ένα σωρό ευκαιρίες με αποκορύφωμα το δοκάρι του Τοροσίδη. Στην αμέσως επόμενη φάση έβαλαν γκολ και με τη σέντρα ...έκανε πέναλτι (και αποβλήθηκε) ο Μέγκιερι

Κι όπως σε κάθε κόμικ, που σέβεται τον εαυτό του κανείς δεν έμεινε ...παραπονεμένος.

Όσο ήρωας ήταν ο Κάρολ, άλλο τόσο ήταν ο Φουστέρ, που έβαλε το γκολ, ο Μακούν που μοίρασε το παιχνίδι, ο Ορμπάιθ που διεύθυνε από πίσω σαν πλέι-μέικερ, ο Μαρκάνο έδωσε ρεσιτάλ και στα 90 λεπτά, ο Μιραλάς γέμισε πονοκεφάλους την αντίπαλη άμυνα σχεδόν από το πρώτο λεπτό και ο Τοροσίδης όργωσε τη δεξιά πλευρά, σε ένα από τα καλύτερά του παιχνίδια της φετινής χρονιάς.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός υπέγραψε μια από τις πιο ωραίες ποδοσφαιρικές ιστορίες του σε αυτή τη χρονιά. Προφανώς υπήρχε και σχέδιο και στρατηγική. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε σχεδίασε το ματς στην εντέλεια και αντιμετώπισε όλες τις δυσκολίες του ματς που δεν ήταν και λίγες, με επιτυχία. Ξέρετε τώρα. Αυτός που του θύμιζαν ότι ο "Ολυμπιακός δεν είναι Εσπανιόλ" που ...έπαιζε την καρέκλα του μετά την ήττα από τη Ξάνθη, που έφερε το "παλτό" Μαρκάνο και τον "λίγο" Ορμπάιθ. Και πέρσι είχε ...φορτώσει το ρόστερ με τον "άχρηστο' Φουστέρ...

ΥΓ2: Είπαμε κόμικ και φαντασία. Δεν θα ήταν όμως το καλύτερο σενάριο απ' όλα, αντί του Κάρολ (λέμε τώρα) να έμπαινε ο Κοστάντζο και να έπιανε το πέναλτι; Καλά μη βαράτε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ