OPINIONS

Ανύπαρκτοι εκβιασμοί...

Ανύπαρκτοι εκβιασμοί...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον πανικό και τις απειλές του αέρα από FIBA-εθνικές ομοσπονδίες επειδή οι ομάδες, ανάμεσά τους και η ΑΕΚ, διαλέγουν το ... Eurocup.

Πριν από λίγες μέρες η FIBA κατήγγειλε στην Κομισιόν, την ECA την εταιρεία, δηλαδή, της Euroleague για εκβιαστικές μεθόδους και απειλές που εκτόξευσαν στην Αδριατική Λίγκα και την VTB. Κι έτσι ζημιώθηκε, υποτίθεται, η διοργάνωση του νεότευκτου (απο τη διεθνή ομοσπονδία) basketball Champions League

Πριν αλέκτωρ λαλήσαι, τους εκβιασμούς και τις απειλές τις εκτοξεύει η ίδια η FIBA, αν τουλάχιστον πιστέψουμε τα όσα κυκλοφορουν από τα Γραφεία της ΕΟΚ και σύμφωνα με τα οποία "η ΑΕΚ απειλείται με αποκλεισμό από το ελληνικό πρωτάθλημα, γιατί δήλωσε συμμετοχή στο Eurocup. Είναι υποχρεωμένη να επιβάλλει την σχετική ποινή η ομοσπονδια, ειδάλλως κινδυνεύει η Εθνική Ομάδα, εν όψει του προολυμπιακού τουρνουά".

Παρόμοιες απειλές είχαν εκτοξευθεί στην Ιταλία, όπου όχι μία αλλά τρεις ομάδες της λίγκας αποφάσισαν να παίξουν στο Eurocup (Ρέτζιο Εμίλια, Σάσαρι και Τρέντο) παρά την αντίθετη άποψη της ιταλικής ομοσπονδίας.

Το θέατρο του παραλόγου δεν απέχει πολύ από το θέατρο ... σκιών. Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την στάση της FIBA (και των όποιων ομοσπονδιών την ακολουθούν) που κάνει ό,τι ακριβώς καταγγέλλει; Απειλεί και εκβιάζει.

Αλλά ας δούμε, αν ευσταθεί η απειλή-εκβιασμός. Πρώτα απ' όλα επίσημο έγγραφο όπου να διατυπώνονται κυρώσεις δεν υπάρχει! Γενικώς και αορίστως διατυπώνονται απειλές από δω και από κει, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο. Κι εδώ που τα λέμε η FIBA είναι λίγο δύσκολο να επιβάλλει κυρώσεις, επιλεκτικά. Δεν είναι δυνατόν, όμως, με λόγια του αέρα και με "μάθαμε ότι" να δημιουργούνται εντυπώσεις. Πολύ περισσότερο να ακούμε το κλισέ "ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του", όπως απεφάνθη ο Γ.Βασιλακόπουλος.

Ποια ... νομοθεσία παρέβη η ΑΕΚ; Τι λάθος έκανε, επιλέγοντας το Eurocup, περαν του ότι ... την είχαν σίγουρη στη διεθνή ομοπονδία, αλλά τελικά εισέπραξαν ένα μεγαλοπρεπές όχι; Από που κι ως έρχεται η ΕΟΚ να αφαιρέσει το δικαίωμα στην "Ενωση" να διαλέξει το κατά τη γνώμη της ίδιας της ομάδας, ευρωπαϊκό της συμφέρον;

Ποιον θα προλάβει να τιμωρήσει;

Φυσικά, η συγκεκριμένη πολιτική (των κυρώσεων) είναι στον αέρα, από τη στιγμή που εξαιρούνται οι 16 ομάδες, οι οποίες θα πάρουν μέρος στην Ευρωλίγκα της νέας χρονιάς. Δε γίνεται, δηλαδή, να κινδυνεύει με τιμωρία η ΑΕΚ που θέλει να παίξει στο Eurocup και να μη τίθεται θέμα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα.

Δεν μπορείς, δηλαδή, να "κάνεις το μάγκα" εκεί που σε παίρνει. Ή σε όλους, ή σε κανέναν. Από την άλλη, πως μπορεί να κινδυνεύει με τιμωρία η ελληνική ομοσπονδία, ή ιταλική και να μην ισχύει το ίδιο για την ... ισπανική. Εκεί, σύσσωμη η λίγκα αποφάσισε να συνταχθεί στο πλευρό της Euroleague. Θα μου πείτε μπορεί να αποκλείσει η ισπανική ομοσπονδία όλες τις ισπανικές ομάδες από τη διοργάνωη της λίγκας; Απίθανο, αν όχι αδιανόητο. Αν είναι έτσι πρέπει να τιμωρήσει ... 24 (και βάλε) ομάδες, οι οποίες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο Eurocup. Αν το καλοσκεφτείτε, δεν θα γίνει τίποτε.

Η FIBA γαυγίζει, αλλά δεν πρόκειται και ούτε μπορεί να δαγκώσει. Δεν μπορεί 15 χρόνια μετά την αποχώρηση των κορυφαίων ομάδων και τη δημιουργία της Euroleague να θυμάται ότι ... είναι ο θεσμικός φορέας του αθλήματος. Αφήστε, που επί της ουσίας απειλεί τις εθνικές ομαδες, πλήττοντας επί της ουσίας τις δικές της διοργανώσεις.

Προφανώς οι κινήσεις της FIBA δείχνουν πανικό. Πολυ περισσότερο αναδεικνύουν τη δυσπραγία της να ισχυροποιήσει τη θεση της και να καταστεί βασικός πυλώνας του μπάσκετ στην Ευρώπη σε επίπεδο συλλόγων. Με απειλές και εκβιασμούς δουλειά δε γίνεται. Το ότι έχει αποτύχει να πείσει την πλειοψηφία των επαγγελματικών κλαμπ στην Ευρώπη για τη διέξοδο που προτείνει, πρέπει να προβληματίσει πρώτα και κύρια την ιδια. Και όχι να αναζητάει "θύματα" προς εκβιασμό!

ΥΓ1: Η ΑΕΚ "έφαγε σότο" όλους αυτούς τους μήνες. Ο Μάκης Αγγελόπουλος ξέρει καλά τι του υποσχέθηκαν, τι του είπαν και για ποιο λόγο αποφάσισε να συνταχθεί με το μέτωπο της Euroleague. Ξαφνικά, βλέπει να του επιτίθενται και να τον εγκαλούν, ενώ μέχρι πρότινος, όσο άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παίξει στο Champions League, να τον εγκαλούν και να τον απειλούν. Κάποια συμπεράσματα πρέπει να έχει ήδη βγάλει.

ΥΓ2: Έχει ενδιαφέρον και η στάση του ΕΣΑΚΕ σε περίπτωση που τεθεί θέμα αποβολής της ΑΕΚ από το πρωτάθλημα. Υπάρχει ομάδα, που μπορεί να κανει αποδεκτή μια τέτοια πρόταση;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ