OPINIONS

Όχι άλλο κάρβουνο

Όχι άλλο κάρβουνο
EUROKINISSI SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος αναπολεί τους Ολυμπιακούς που ομάδες σαν την Οσμάνλισπορ, τις "έδεναν κοκορέτσι", ενώ αναρωτιέται αν ο Πάουλο Μπέντο θα σωθεί πάλι απ' την... ΑΕΚ.

Για να τελειώνουμε από το ξεκίνημα: Πρώτον, η υπόθεση πρόκριση είναι ορθάνοιχτη. Εντάξει; Τελειώσαμε; Πάμε παρακάτω: Είμαι φανατικός με την χρησιμοποίηση των νεαρών παικτών, ειδικά όσο τους βλέπω να τα δίνουν όλα και να βγάζουν πνευμόνια και ψυχή στο χορτάρι. Μόνο που για να τους βάλεις και να πάρεις και αποτέλεσμα, θα πρέπει δίπλα τους να ‘χεις και ανθρώπους να τους εμπνεύσουν.

Έμπειρους, πεισματάρηδες, ινδάλματα. Εδώ πλέον μιλάμε για έναν Ολυμπιακό, που σε λίγο καιρό οι μικροί θα καλούνται να σηκώσουν όλο το βάρος. Περισσότερο τσαμπουκά μου βγάζει ο Ανδρούτσος, παρά οι μισοί συμπαίκτες του. Υπεύθυνος ο προπονητής πλέον (για τη διοίκηση τα ‘παμε πριν μήνες) που συνεχίζει τον… χαβά του, αλλά ούτε αυτός , ούτε οι υμνητές του, δικαιώνονται. Δυστυχώς για την ομάδα. Ο Μπέντο είδε κυριαρχία στο τέλος του παιχνιδιού. Εγώ είδα μια ομάδα, τον Ολυμπιακό, να μη μπορεί να τρομάξει έναν αντίπαλο που αληθινά ζει μεγάλο όνειρο και που βρίσκεται (έτσι όπως παίζει) στο Europa League. Εκτός αν σας τρόμαξε η Οσμπάνλισπορ, οπότε ζητάω συγγνώμη.

H ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ

Τουλάχιστον αυτή τη φορά, ο προπονητής δε μπορούσε να κρύψει τα πλάνα. Μετά από πολλά ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού για να είμαι ειλικρινής, η ενδεκάδα ήταν αναμενόμενη. Και πως να ισχύει βέβαια το διαφορετικό; Τρεις παίκτες λαβωμένοι (Ιντέγε, Ελιονούσι, Καπίνο). Κάποιοι άλλοι εκτός πλάνων και ο Ντα Κόστα τιμωρημένος. Ο Ρέτσος ξανά αμυντικό χαφ, σε μια θέση που τον θέλουν όλοι οι προπονητές ( μας το είπε και στον Sport24 radio 103,3 ο Αντώνης Νικοπολίδης). Μποτία-Βιάνα στόπερ και ο Σισοκό για να δώσει το κάτι ξεχωριστό στη μια πλευρά με τον Φιγκέιρας στην άλλη. Ο Ανδρούτσος (τον γουστάρω αυτόν τον παίκτη γιατί έχει θράσος) με νιάτα, κέφι, όρεξη για πίεση στη μια,,, φτερούγα και ο Σεμπά που από αυτά τα στοιχεία βγάζει το ψωμί του στην άλλη. Πραγματικά, δε με "χάλασε" αυτή η ενδεκάδα, άσχετα αν δε μπορώ να συγκρίνω τον Ιντέγε με τον Καρντόσο.

Αυτούς είχε ο Μπέντο, αυτούς έβαλε, αλλά μια ανησυχία, ένα "καμπανάκι" στο μυαλό μου, υπήρχε και κουδούνιζε για ένα μόνο πράγμα: Κατά πόσο η ομάδα θα έβγαζε μια χαρά το ματς στην κουλούρα, όσον αφορά στην πίεση και στην ανασταλτική λειτουργία. Συμπαθάτε με, αλλά πλέον όταν βλέπω ενδεκάδα Ολυμπιακού και λείπει το όνομα "Μιλιβόγεβιτς", έχω έναν κόμπο στο στομάχι. Το ποδόσφαιρο έτσι είναι όμως. Ο Φορτούνης πρέπει να καλύπτει, ο Μάρτινς να συνηθίσει που πλέον δεν υπάρχει ο Σέρβος να "δαγκώνει" κοντά του και ο Ρέτσος να αποδείξει (δυστυχώς ο μικρός θα περνάει... εξετάσεις ακόμη και άδικα) ότι έχουν δίκιο όσοι τον θεωρούν σπουδαίο μελλοντικό "κόφτη". Ευτυχώς, η Οσμάνλισπορ δεν είναι η ομάδα που "κελαηδάει" με τη μπαλάρα της. Περισσότερο με... πιστολιές παίζουν οι Τούρκοι, μπας και κάνουν κάτι μπροστά οι γρήγοροι επιθετικοί της. Ε, γιατί να αλλάξει το πλάνο της μια ομάδα που στην τελική και στα 12 ευρωπαϊκά της παιχνίδια , μέχρι να πατήσει Καραϊσκάκη, είχε σημειώσει ισάριθμα γκολ. Φοβερό στατιστικό; Ναι, 12/12! Και δε το άλλαξε και έτσι δεν υπήρξαν "ιστορίες" έκδηλης απειλής. Όμως αυτό είναι και ακόμη χειρότερο. Γιατί, αν δε πάρεις αυτό το ματς στην έδρα σου, ποιο θα πάρεις;

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΣΕ 45'

Οι Τούρκοι στο πρώτο μέρος έβγαλαν κάποιες μπάλες στην πλάτη της κόκκινης άμυνας, οι περισσότερες όμως βρήκαν εκτεθειμένους παίκτες. Την ίδια ώρα σε ένα σκληρό παιχνίδι (λογικό), ο Ολυμπιακός πήρε την πρωτοβουλία, δεν είχε φοβερό ξεδίπλωμα, δεν έδειξε κάτι παραπάνω από τα πρόσφατα παιχνίδια του και δε μπορούσε να σκοράρει για συγκεκριμένους λόγους. Ποιότητα και ποικιλία στην κυκλοφορία της μπάλας; Λίγα πράγματα. Επιθετικός; Αυτός δε σκόραρε ακόμη και όταν του έβγαλε… ασίστ ο αντίπαλος!!! Γιατί ναι, το είδαμε κι αυτό. Η Οσμάνλισπορ είναι μικρών δυνατοτήτων ομάδα. Από τη μέση και πίσω όχι απλά δε σε πείθουν, αλλά οι τύποι είναι επικίνδυνοι για τους ίδιους τους εαυτούς τους. Πιο πολύ παίζουν με την ψυχή τους, παρά με ταλέντο και "ποδοσφαιρίλα".

Βρε τη μπάλα πήγαιναν να προστατεύσουν και στο τέλος την έβγαζαν έξω. Γύρναγαν ο ένας στον άλλο και συνήθως έβρισκαν ελληνικά πόδια. Και ναι, αυτή την τρομαγμένη ομάδα στο πρώτο μέρος, ο Ολυμπιακός του Μπέντο την απείλησε ελάχιστα. Δε θέλω να στενοχωρήσω διοίκηση, προπονητές, ποδοσφαιριστές και -κυρίως- κόσμο, αλλά ο Ολυμπιακός προηγούμενων χρόνων, θα την είχε διαλύσει στο πρώτο 45λεπτο. "Υποθετικές κουβέντες" θα μου πείτε. Ναι, ίσως. Η ουσία πάντως είναι, ότι το 0- 0 του 45λεπτου, δεν ήταν κακό. Βαρετό ναι, κακό όχι. Ένα γκολ θες σε τέτοιες καταστάσεις εξάλλου, για να πάρεις το πλεονέκτημα ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης. Αν οι ποιοτικοί σου παίκτες είναι… ένας, αν στηρίζεσαι σε ενθουσιασμό και τρεξίματα μόνο, θα τα ‘χεις αυτά.

Και όλα έγιναν χειρότερα, μόλις ο Ολυμπιακός έμεινε με δέκα παίκτες , συν τον τραυματισμό του Φορτούνη. Μια Οσμάνλισπορ που δεν είναι ομάδα να τη φοβάσαι, αλλά και ένας Μπέντο που έκανε τα κλασικά. Τα γνωστά. Προσπάθεια ναι, ποιότητα τίποτα. Καμία εικόνα ομάδας που σε φοβίζει, που σε απειλεί, που θα σε αναγκάσει να τρέμεις και να σκεφτείς πως δε θα γλιτώσεις. Πάει αυτός ο Ολυμπιακός. Τον χάσαμε από τα μάτια μας. Και όσο και να θέλουν ορισμένοι να είναι υποστηρικτικοί, κακά τα ψέματα, πρέπει να ‘σαι πολύ… αντι-Ολυμπιακός για να σου αρέσει αυτό το πράγμα. Ή απλά να έχεις χαλαρώσει, να ‘χεις αλλάξει την εκτίμηση για ποδοσφαιρικά πεπραγμένα και να μη σου κάνει εντύπωση. Κανένας προσανατολισμός. Τίποτα.

ΛΕΤΕ Ο ΜΠΕΝΤΟ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ;

Μόνο αν οι γρήγοροι Μανθάτης, Σεμπά, ο κακομοίρης ο Σισοκό ή ο Ανδρούτσος όσο άντεχε, έκαναν ατομική προσπάθεια. Η Οσμάνλισπορ πραγματικά έκανε χειρότερα και από τα απλά. Όμως ήξεραν. Να κυνηγήσουν -όσο μπορούσαν- τον Φορτούνη. Αυτόν γνώριζαν, αυτόν πίεσαν. Προσωπικό μαν του μαν μόνο στα στημένα, μήπως και "κοιμηθεί ο Θεός" και βάλει κανά ο γκολ ο Καρντόσο και τέλος. Βγήκε ένα 95λεπτο "λουλούδι" για τους Τούρκους. Ο Ολυμπιακός και με δέκα είχε την πρωτοβουλία. Θα το ξαναγράψω, μπορεί να περάσει αυτός ο Ολυμπιακός, αλλά πραγματικά δεν είναι εικόνα αυτή. Μια ευθεία γραμμή.

Λέτε πάλι ο Μπέντο να "σωθεί" από την ΑΕΚ; Ποιος ξέρει… Από εμένα μην περιμένετε να γραφτεί κάτι περισσότερο για τον Πορτογάλο. Για να λύσω και την απορία ορισμένων αναγνωστών, όταν τον Δεκέμβρη έγραψα "ή τώρα ή ποτέ" , αποφασίστηκε (απ’ ότι φαίνεται) το "ποτέ". Οπότε δε θα καθίσω να λέω τα ίδια. Και όσο και να ενοχλεί, ο Ιντέγε έλειπε για άλλον ένα αγώνα. Γιατί ο Νιγηριανός αυτούς τους αφελείς σε συνεννόηση παίκτες της Οσμάνλισπορ, θα τους είχε τιμωρήσει σκληρά… Το Καραϊσκάκη δε γέμισε. Κι όμως ο κόσμος, είχε πολλούς μήνες (τα μεγάλα ελληνικά ματς πέρασαν νωρίς) να δει "διαφημισμένο" ματς. Παρ’ όλα αυτά δε γέμισαν οι εξέδρες (αντίθετα με την πυρακτωμένη Τούμπα), μάλλον γιατί ήξεραν οι φίλαθλοι τι θα δουν. Αυτό πρέπει να απασχολήσει τη διοίκηση. Και ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι φίλοι της ομάδας έχουν δει άλλους Ολυμπιακούς. Που τέτοια ματς τα ‘χαν για… πασατέμπο. Άρα;

Α και κάτι τελευταίο: Εντάξει δε τον γουστάρεις τον Ανσαριφάρντ, είναι όμως και τραγικό αυτό που του κάνεις. Γιατί αν δε παίζει ο Ιντέγε, επιβάλλεται να ξεκινάει ο Ιρανός. Ε που θα πάει, κάποια στιγμή θα βάλει και γκολ ο Καρντόσο (25 ματς/ 2 τέρματα), να μου κάνετε και πλάκα με το Φιλέρη στο ραδιόφωνο. Τα λέμε μετά την ΑΕΚ…

Μόνο Instagram: Pantelaras10

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ