OPINIONS

Με τον Ντουρμάζ και όχι μόνο...

Με τον Ντουρμάζ και όχι μόνο...
INTIME SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για το διπλό του Ολυμπιακού στα Πηγάδια με την Ξάνθη (3-1), το τρίτο γκολ-ποίημα των νταμπλούχων και τον "κρατήρα" στην άμυνα.

Αυτές οι νίκες φέρνουν τα πρωταθλήματα. Δεν έχει σημασία, πότε σημειώνονται. Αν είναι Σεπτέμβρης, αν είναι Χριστούγεννα, Φλεβάρης ή Ιούνης. Σε έδρες που μπορεί να «πέσεις στη λούμπα», καλό είναι να πάρεις το τριποντάκι. Ο Ολυμπιακός αυτό το έχει κάνει «χόμπι». Έχει τον τρόπο να ορθώνει το ανάστημα του. Να ξεπερνάει ξαφνικούς τραυματισμούς, να καλύπτει γκέλες παικτών του, που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και γκολ.

Ο Σίλβα έχει φτιάξει μια ομάδα, που ασχέτως διακύμανσης στο σκορ, όσο περνάει η ώρα, διαχειρίζεται σωστά κάθε κατάσταση. Και κυρίως διαχειρίζεται τους χώρους, όταν έχουν οι δικοί του παίκτες τη μπάλα στα πόδια. Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Ξάνθη, γιατί τη σεβάστηκε. Γιατί δεν πήγε εκδρομή, δεν έκανε πλάκα, δεν τρομοκρατήθηκε όταν η αντίπαλός του μπήκε με γκολ από τα αποδυτήρια μετά την ανάπαυλα και ισοφάρισε. Πήγε στο 4/4 η ομάδα από τον Πειραιά, αλλά έχει να δουλέψει και στα δικά της ζητήματα. Πίσω έχουν «θέματα», το γνωρίζουν. Δεν είναι μόνο τα λάθη της στιγμής, ή μια κακή τοποθέτηση. Είναι και οι ρημάδες οι επιστροφές, η αλληλοκάλυψη και όλα αυτά που χρήζουν σκληρής εργασίας στου Ρέντη…

Πήγε με 17,6 μέσο όρο τελικών προσπάθειών ο Ολυμπιακός πριν αρχίσει το ματς στην Ξάνθη. Και απέναντί του μια ομάδα που δεν είχε δεχθεί γκολ. Αυτή θα ήταν και η… αύρα του παιχνιδιού από τα πρώτα λεπτά. Το γνωρίζαμε, το περιμέναμε. Έχοντας καταλάβει και το πώς σκέφτονται οι δυο προπονητές ανάλογα με τα «όπλα» που διαθέτουν, ήταν «ανοιχτό βιβλίο» το 90λεπτο. Ειδικά το 45λεπτο. Ο Σίλβα, με τον Μιλιβόγεβιτς μέσα και τον Ντουρμάζ «οπλισμένο» στην αριστερή πλευρά, ζήτησε από τους παίκτες του, να… απλωθούν στο γήπεδο. Κάθε μέτρο, κάθε εκατοστό, ήταν πολύτιμο για τον νταμπλούχο της χώρα μας. Όταν μάλιστα ο αντίπαλός σου, έχει και καλή ομάδα οπότε ξέρει να προφυλαχθεί καλύτερα από άλλους(το έδειξε και στην Τούμπα άνετα), ένα πράγμα είσαι υποχρεωμένος να κάνεις. Να εκμεταλλευτείς κάθε χώρο που θα σου δοθεί. Οποιαδήποτε καθυστέρηση για μαρκάρισμα, θα πρέπει να σε βρει έτοιμο να δράσεις. Και έτσι ο Ντουρμάζ έκανε το 1- 0. Δεν τον πίεσαν, τους πέτυχε πάνω στα «πίσω βήματα» και εξαπέλυσε τον «κεραυνό του».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ένας Ντουρμάζ που έχει «ανεβάσει μετοχές» φέτος από την προετοιμασία. Και ένας Ντουρμάζ, που μάλλον είχε θέση και στη λίστα του Τσάμπιονς Λίγκ, όμως προτιμήθηκε ο εμπλουτισμός της μεσαίας γραμμής. Ο Ολυμπιακός με ψηλά τις γραμμές, θα κινδύνευε μόνο αν η Ξάνθη έβγαζε καμιά κόντρα της προκοπής. Το μεγαλύτερο πλήγμα για την ομάδα του μεγάλου λιμανιού, ήταν ο τραυματισμός του Ντα Κόστα. Για τους παίκτες του Σίλβα ήταν γερή εξέταση η επίσκεψή τους στα Πηγάδια. Σας έγραψα και στην αρχή, ότι αυτά τα παιχνίδια δίνουν τίτλους, ανεξαρτήτως εποχής. Αυτές τις έδρες βγάζεις και αισθάνεσαι δυνατός. Η Ξάνθη δεν είχε δει τον Τζενάμο να μαζεύει τη μπάλα από το βάθος της εστίας. Τον ανάγκασε ο …Τζίμι ο τρομερός.

Όμως και για τον Ολυμπιακό δεν κατακτήθηκε το σύμπαν , η Ξάνθη το απέδειξε. Ένα λάθος έκαναν οι φιλοξενούμενοι και ο Βασιλακάκης χώθηκε σα μέγα λαγωνικό και δημιούργησε μια υπέροχη για την ομάδα του κατάσταση. Έτσι ήρθε η ισοφάριση, η οποία λειτούργησε υπερ-αφυπνιστικά για τους νταμπλούχους. Ο Ολυμπιακός απέκτησε ρυθμό για ένα διάστημα εξαιρετικό. Άρχισε να χάνει τη μια ευκαιρία μετά την άλλη, δείγμα του πόσο σοβαρή είναι μια ομάδα και πόσο ήρεμη διατηρείται από τον πάγκο. Κανείς δεν «ήπιε θάλασσα».

Ήταν εύκολο για τον Ντουρμάζ, να βγάλει μια ξυραφιά, αλλά ο Ιντέγε δε βρήκε στόχο. Ήταν εύκολο για τον Πάρντο να κάνει το ίδιο και ο Φορτούνης να στείλει το τόπι πάνω στον Τζενάμο. Ήταν πανεύκολο όμως για τον Ντουρμάζ (τα ‘χω πει καιρό τώρα για την αξία του κι ας τον πιστεύετε λίγοι, λες και στην εθνική Σουηδίας είναι τρελοί που τον έχουν βασικό) να «χορέψει» την Ξάνθη και να κερδίσει το πέναλτι. Το 1- 3, δε το συζητάω. Δείτε τη φάση από την αρχή: Είναι «ποίημα», είναι η αποθέωση της προπόνησης. Είναι το τέλειο ξεδίπλωμα μιας ομάδας. Ο Φορτούνης πασάρει και φεύγει σέντερ φορ. Το σέντερ φορ(ο Ιντέγε) κάνει το τέλειο όβερ λαπ στον Ντουρμάζ. Ο Σουηδός κόβει τη μπάλα την κατάλληλη στιγμή και ο Νιγηριανός, «σπάει» στον Φορτούνη. Πόσο απλά είναι το ποδόσφαιρο.

Η Ξάνθη έχει καλή ομάδα και δεν τα παράτησε. Παραλίγο να βρει ένα αυτογκόλ με τον Ελαμπντελαουί(καλό είναι ο Σιόβας πρώτα να τρέχει να κόψει και μετά να κάνει παρατηρήσεις στον συμπαίκτη του).

Δεν είναι όλα όμορφα στον Πειραιά και το ξέρουν. Το κέντρο της άμυνας δείχνει προβληματικό. Και όσο θα είναι έτσι, ο κόσμος θα ‘χει δίκιο να ανησυχεί και ο Σίλβα θα ‘χει υποχρέωση να ψάχνεται. Η ουσία από την αναμέτρηση στα Πηγάδια, ήταν το τριποντάκι στην τσέπη του Ολυμπιακού. Με μεθοδικότητα, ξεσπάσματα και για ένα διάστημα, εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Και βέβαια με έναν Ντουρμάζ να καλπάζει, να χορεύει, να κάνει ό,τι γουστάρει πάνω στο χορτάρι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ