OPINIONS

Κύπελλο να ξαναϊδρώσουν

Κύπελλο να ξαναϊδρώσουν
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό, ο οποίος επικράτησε με 2-1 στην Τρίπολη, των μεταγραφών και των στόχων που γυρεύει ως το τέλος της σεζόν.

Ας μη γελιόμαστε, τη συνέχιση του κυπέλλου περιμένουν στον Πειραιά, για να βρουν σοβαρό κίνητρο. Δε μειώνω την προσπάθεια των νταμπλούχων στα ματς πρωταθλήματος που απομένουν, άλλο όμως να ‘χεις αληθινό στόχο και άλλο να πρέπει να είσαι σοβαρός, μετρημένος και δυνατός σε αγώνες όπου απλά θες τους τρεις βαθμούς για την υστεροφημία σου.

Τέτοιο παιχνίδι ήταν και αυτό στην Τρίπολη, που στο τέλος θα μπορούσε και να ‘χε καταλήξει και σε ισοπαλία- φιάσκο. Μόνο που ο Φορτούνης με τον Ερνάνι, φρόντισαν πριν καν καθίσουν στα καρεκλάκια τους οι φίλαθλοι, πριν καν τακτοποιηθούν στους πάγκους οι προπονητές, να φέρουν τα πάνω- κάτω. Αυτά τα γκολ στα πρώτα δυο- τρία λεπτά των παιχνιδιών, είναι αυτά που ονομάζω «χαλάστρες». Κάθεται ένας προπονητής, «μαλλιάζει η γλώσσα του» όλη την εβδομάδα, κάνει πλάνα, αναλύει τακτικές, μιλάει και στα αποδυτήρια και ξαφνικά; Όλα πάνε στράφι. Στην Τρίπολη ήθελαν πάρα πολύ να ζορίσουν τον ανώτερο σε δυναμικότητα αντίπαλό τους και βρέθηκαν ουσιαστικά να αρχίζουν τον αγώνα με 0 -1.

Κύπελλο να ξαναϊδρώσουν
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πριν καν πάρουν θέσεις, πριν συνηθίσουν τα πατήματά τους, ο Φορτούνης «τράβηξε τη μαχαιριά στο βούτυρο» και ο Ερνάνι ολοκλήρωσε την ασίστ του Έλληνα χαφ. Αυτό ήταν. Μια τελική , ένα γκολ. Δεν έκανε κάτι περισσότερο ο Ολυμπιακός στο 45λεπτο. Γύριζαν τη μπάλα κάμποσες φορές με σωστή τακτική, αλλά μόλις έφταναν έξω από τη μεγάλη περιοχή των Αρκάδων, τα έκαναν μαντάρα! Ο Αστέρας με τη σειρά του, μπόρεσε να φτιάξει πράγματα στο γήπεδο. Ο Μάσα προς τη δύση του 45λεπτου, είχε την καλύτερη ευκαιρία(δοκάρι) στην πλάτη της κόκκινης άμυνας. Είχε 8 τελικές η ομάδα της Τρίπολης, οι τρεις στην εστία και αν μη τι άλλο, ο Χάβος «έτρωγε» τα ρούχα του ο άνθρωπος. Ε, ξεκίνησε το δεύτερο μέρος και ο Έλληνας τεχνικός έπαθε το ίδιο. Ο Κασάμι, έγινε… Φορτούνης, βρήκε αυτός τον Ερνάνι και 0- 2! Μιλάμε δηλαδή, ο Ολυμπιακός κατέστρεψε το πλάνο του Αστέρα πριν αρχίσει το ματς και του «πέταξε στα σκουπίδια» και όσα συζητήθηκαν στα αποδυτήρια κατά την ανάπαυλα. Με δυο αριστερά πλασεδάκια του Ερνάνι όλα αυτά… Ο Σίλβα είχε μέρες τώρα προαναγγείλει ότι από την πλευρά του, δεν υπάρχει διάθεση να «πέσουν οι στροφές». Ο τεχνικός του Ολυμπιακού έφερε από τον πάγκο τους Τσόρι, Ντουρμάζ και υποχρεωτικά τον Καπίνο. Άτυχος ο νεαρός πορτιέρο, θα μπορούσε άνετα να παίζει στην ομάδα μπάσκετ!

Μπήκε να παίξει ένα καλό ματσάκι πρωταθλήματος και τραυματίστηκε. Πάντως είχε καλές τοποθετήσεις και θεωρώ ότι θα είναι ο επόμενος βασικός τερματοφύλακας της ομάδας, αν και εφόσον ο Ρομπέρτο αποφασίσει να αλλάξει φανέλα. Ο Ισπανός λοιπόν μπήκε στο ματς και δε μου άρεσε καθόλου που με το που πάτησε στο χορτάρι τον άφησαν να «γεμίσει» μπάλα με ελεύθερο. Μεγάλο ρίσκο, τερματοφύλακας από τον πάγκο, μόλις μπήκε να κάνει βολέ! Ο Αστέρας, άντεξε το πρώτο «χτύπημα» του Ερνάνι, το δεύτερο όμως όχι. Οι Αρκάδες αντέδρασαν σπασμωδικά και στο δεύτερο μέρος δεν έβρισκαν καν στόχο, μέχρι να ‘ρθει το ωραίο, σωστό και ζυγισμένο σουτάκι του Δημούτσου να διαμορφώσει το τελικό σκορ. Καλύτερα έπαιξε ο Αστέρας στα λεπτά της καθυστέρησης παρά στο καθαρό 45λεπτο. Ο Ολυμπιακός με τη σειρά του ανησύχησε αρκετά τον Θεοδωρόπουλο ή πιο σωστά, πολύ περισσότερο απ’ ότι στο πρώτο ημίχρονο. Σε γενικές γραμμές πάντως η εικόνα και η ποιότητα της ομάδας, κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, βάσει του ρόστερ!

Κύπελλο να ξαναϊδρώσουν
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι τα λεγόμενα «ματς δίχως φωτιά», αποτελούν ευκαιρία για δοκιμές. Ένας προπονητής είναι αστείο να θεωρούμε, ότι περιμένει να ‘ρθουν τρείς – τέσσερις αγωνιστικές στο φινάλε για να κρίνει την ομάδα του. Ο Ολυμπιακός απλά, οφείλει να ‘ναι πάντα σοβαρός και να μη χαρίζεται. Το μέγεθος της προσφοράς του κάθε παίκτη στο σύνολο ή η συμβατότητα αυτού, στο πλάνο του προπονητή του, δε φαίνονται στα 90λεπτα, αλλά καθημερινά στο προπονητικό κέντρο. Ή μήπως πιστεύετε ότι ο Σίλβα περιμένει τρία- τέσσερα παιχνίδια για να βγάλει άκρη; Για να σας το κάνω και πιο λιανά, ο Ερνάνι που ήταν επιλογή του Πορτογάλου, δε θα κριθεί από τον Σίλβα, επειδή έβαλε τα γκολ στον Αστέρα. Ξέρει ο προπονητής αν αξίζει ο παίκτης και αν του κάνει τη δουλειά!

Η μόνη διαφορά στη συμπεριφορά μιας ομάδας, είναι η ένταση και η… κάψα που μπορεί να βγάλει σε ένα 90λεπτο. Για αυτό και σας έγραψα στον πρόλογο ότι το κύπελλο μπορεί να αλλάξει την ταχύτητα των «ερυθρόλευκων». Γιατί πρόκειται για άλλον έναν τίτλο που γυρεύει κάτοχο. Και επί της ουσίας, για τον Ολυμπιακό είναι ένας τελικός, ένα ματς μόνο, αφού πέρασε νικηφόρα από την Τούμπα και το ματς εκεί διεκόπη.

0-2
0-2 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αφήστε ρε παιδιά, που αν δεν συνεχιστεί το κύπελλο θα αρχίσει η μεταγραφολογία πιο νωρίς από ποτέ. Που ήδη ξεκίνησε. Ο Ολυμπιακός, όσο πιο νωρίς παίρνει το πρωτάθλημα, τόσο και νωρίτερα του «στέλνουν» τους παίκτες. Να ποντάρουμε, ότι θα «σπάσει» κάθε ρεκόρ φέτος στην ονοματολογία; Τι να πω; Για αυτό και επιμένω, ότι μόνο το κύπελλο μπορεί να… καθυστερήσει την μεταγραφική παράνοια όλων! Γιατί άλλο είναι, να τονίζεις τι ανάγκη έχει μια ομάδα(πχ ο Ολυμπιακός θέλει στόπερ, πιο πολύ κι απ’ όσο χρειάζεται νερό κάποιος που ‘χει δαγκώσει καυτή πιπεριά) και άλλο, να «βαφτίζεις» κάθε εβδομάδα και δυο- τρεις ποδοσφαιριστές ως υποψήφιους και έτοιμους να φορέσουν φανέλα. Προσωπικά θεωρώ και φουλ άδικο, να αγωνίζονται παίκτες και να διαβάζουν (ή να πληροφορούνται) για πιθανούς αντικαταστάτες τους, αλλά αυτό συμβαίνει σ’ όλο τον κόσμο, μάλλον σ’ όλες τις δουλειές και δυστυχώς ο σκληρός κόσμος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου τα γουστάρει κάτι τέτοια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ