OPINIONS

Κάντε μας τη χάρη...

Κάντε μας τη χάρη...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τον Κώστα Φορτούνη, τα όνειρα των ελληνικών ομάδων και το καλοκαίρι που είναι η χαρά του Έλληνα φιλάθλου, ο οποίος είναι έτοιμος να κατακτήσει όλο τον κόσμο

Άλλο πράγμα το καλοκαίρι! Η χαρά του Έλληνα φίλαθλου. Να πιστεύει ότι η ομάδα του κάνει μεταγραφές, να πιστεύει ότι η ομάδα του διαλύει τους αντιπάλους της στα φιλικά και να 'ναι σίγουρος ότι θα κατακτήσει τον κόσμο όλο!

Γιατί πολύ απλά, η περίοδος προτεοιμασίας, είναι ίδια με τις προγραμματικές δηλώσεις των κομμάτων πριν τις εκλογές. "Θα" και "θα" και "θα". Κάθονται και οι οπαδοί και προσμένουν, οι διοικήσεις υπόσχονται, οι προπονητές σχεδιάζουν.

Έζησα πολλά καλοκαίρια προετοιμασίας, αλλά ήταν διαφορετικές εποχές. Καλό είναι να σταθούμε σε αυτά που συμβαίνουν τώρα. Εδώ και καμιά 7ετία. Τα σωματεία παρουσιάζουν όπως θέλουν τις καταστάσεις, αισθάνεσαι ότι ετοιμάζονται η Μπάγερν, η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα και μόλις ξεκινήσουν τα επίσημα, βλέπεις απλές ομάδες με κενά και μειονεκτήματα.

Ο καθένας ακολουθεί την οπτική του. Στην τελική, υπάρχουν και ΠΑΕ που αντί να πάνε να πάρουν κανά παίκτη της προκοπής, ασχολούνται με το αν ο επόμενος πρόεδρος Ένωσης απομακρυσμένου νομού, είναι σουβλατζής ή τορναδόρος.

Και έτσι κυλάνε οι μέρες και οι εβδομάδες. Και μέσα σ' όλα, παρατηρούμε και συμπεράσματα. Να, πάρτε για παράδειγμα τον Ολυμπιακό! Εδώ και ένα δεκαήμερο, κυκλοφορεί ευρέως η "μάχη" που γίνεται για την ενδεκάδα. Βέβαια οι πρωταθλητές έχουν χάσει περισσότερους παίκτες απ' όσους έχουν πάρει ως τώρα!

Επαναλαμβάνω το "ως τώρα" για να μην παρεξηγηθώ. Μάχη για την ενδεκάδα ούτε βλέπω, ούτε βγάζω! Δε βγαίνει αριθμητικά αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Όχι ότι στους άλλους είναι καλύτερα τα πράγματα, απλά ασχολούμαι με τον πρώτο της χώρας, για να καταλάβετε και τι συμβαίνει στους άλλους.

Και πάω στο σημείο που με ενόχλησε περισσότερο. Προσωπική γνώμη βέβαια αυτή. Ρε μάγκες κάντε μου τη χάρη, από ποιον κινδυνεύει ο Φορτούνης; Από που κι ως πού, αυτή η παικτάρα έχει πρόβλημα να μην αγωνιστεί στον Ολυμπιακό; Δηλαδή όταν αυτά γράφονται ή λέγονται, στηρίζονται και σε θέματα τακτικής;

Ο Φορτούνης είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή σε Έλληνα ποδοσφαιριστή από τη μέση του γηπέδου και μπροστά. Δε θα παίζει στον Ολυμπιακό ή απειλείται ποιος; Ο παίκτης που κοντρολάρει στον αέρα; Που βγήκε πρώτος σκόρερ και πασέρ για πλάκα; Σε τι άθλημα αναφερόμαστε; Και τι είδους αναλύσεις είναι αυτές που γίνονται;

Σε μια χώρα που για να βρεις παίκτη μπροστά από την άμυνα, που ξέρει τι θα κάνει τη μπάλα, πρέπει να βάλεις το FBI, θα κουβεντιάσουμε την αξία του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή; Όλα αυτά για να αποφευχθούν δικά σας λανθασμένα συμπεράσματα, δεν έχουν να κάνουν με την αξία του Τσόρι.

Την έχουμε πολλές φορές αναφέρει και επισημάνει. Απλά, για να μιλάμε χύμα, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε και να μη τον έχει. Θα μπορούσε αντί του Τσόρι να μείνει ο Φουστέρ, όπως είχε επιλέξει μια ψυχή. Το ότι έμεινε ο Αργεντίνος, δίνει μια έξτρα δυναμική στη μεσαία γραμμή. Αλλά δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τον Φορτούνη. Εντελώς σε... τίποτα.

Μέσα σε όλες τις όμορφες μεταγραφικές ιστορίες για κάθε ομάδα, πάντα θα υπάρχει και μια υπερβολή. Και βλέπετε: Ο Ολυμπιακός έχει καθυστερήσει στις κινήσεις του. Ο Παναθηναϊκός παίρνει ξένους, η ΑΕΚ το πήγε λίγο ελληνικά, ο ΠΑΟΚ αρκετά ανατολικά. Ο καθένας κάνει αυτό που πιστεύει καλύτερο. Απλά όλοι τους, γνωρίζουν ότι κατά βάθος με πρώτο κριτήριο τα λεφτά, δε βαδίζουν στο αρχικό τους πλάνο. Το ξέρετε κι εσείς...

Μπορεί λοιπόν ο καθένας να ονειρεύεται, να κάνει πλάνα, να περνάει προς τα έξω ό,τι γουστάρει και όπως το γουστάρει. Να θεωρεί ότι η δική του ομάδα θα γίνει καλύτερη από τις άλλες με τρόπο μαγικό! Όμως αυτό που θα πει τη μόνη αλήθεια είναι το ίδιο το γήπεδο!

Ο κόσμος σε ορισμένες περιπτώσεις πιστεύει πολύ, πάρτε παράδειγμα την περίπτωση του Ολυμπιακού. Διαρκείας 13 χιλιάδες, ασχέτως μεταγραφών, ασχέτως αποχωρήσεων ή αλλαγών. Απλά ο κόσμος θέλει να δει και κάτι. Για αυτό και ο Φορτούνης θα παίζει καλοί μου φίλοι. Γιατί αν δεν παίξει ο Φορτούνης καλύτερα να το κλείσετε το πρωτάθλημα.

Να ησυχάσουμε και από πλέι- οφ, τελικούς, διαγωνισμούς καρφωμάτων και ό,τι άλλο βλέπουν οι άσχετοι από το μπάσκετ και ζηλεύοντας θέλουν να το κάνουν και στο ποδόσφαιρο. Και για να μη το ξεχάσω, αν θες να φτάσεις τον πρώτο, δε σκαρφίζεσαι κανόνες αλάνας (με απειλή "παίρνω τη μπάλα μου και φεύγω"). Δίνεις λεφτά, φέρνεις παικταράδες και κερδίζεις...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ