OPINIONS

Απλά ομαδάρα...

Απλά ομαδάρα...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τον εκπληκτικό Ολυμπιακό, τον μάγκα Σφαιρόπουλο και τα μυστικά του ερυθρόλευκου θριάμβου.

Ξεκαθαρίζω, ο τίτλος έχει να κάνει με την εμφάνιση στο ντέρμπι, αλλά και με όλο αυτό που βγάζει η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού στην καθημερινότητά της. Δε θα σας κουράσω (και) σήμερα με αυτό. Καταλαβαίνετε τι εννοώ… Και το καταλαβαίνετε, τόσο στις σούπερ νίκες όπως αυτή, όσο και στις κακές ήττες που ξεπροβάλλουν οι «νεκροθάφτες» και αρχίζουν το …σκάψιμο. Κατά τα άλλα, το ότι θα βαρεθούμε να τους βλέπουμε τους αιώνιους, δυστυχώς δεν αποτελεί δικαιολογία για κανέναν. Ούτε για αυτούς που θα συγκρούονται κάθε τρεις και λίγο, όσο και για εμάς όλους, που είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε για το τι είδαμε και τι όχι. Κάθε προσέγγιση είναι καλοδεχούμενη, όταν «ασχολείται» με αυτό καθ’ αυτό το παιχνίδι.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κλήθηκαν να ανταμώσουν στο Ειρήνης και Φιλίας, αρκετά νωρίς για ένα 40λεπτο που ‘χε να κάνει με τη Stoiximan.gr Basket League. Η πρωτιά της κανονικής περιόδου όμως έχει άμεση σχέση με αυτά τα παιχνίδια. Είναι αναμετρήσεις που μπορεί να κρίνουν αρκετά και στα δυο αποδυτήρια το γνώριζαν. Δυο ομάδες που υποσχέθηκαν στον κόσμο τους μπόλικη τρεχάλα.

Ο Ολυμπιακός ούτως ή άλλως το γουστάρει αυτό και ο Σφαιρόπουλος τον έφτιαξε για να είναι ακόμη πιο γρήγορος.

Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να το ασπαστεί και αυτό το… δόγμα της τρεχάλας, με έναν προπονητή που δε το έχει και «εικόνισμα» πάνω από το κρεβάτι του. Με τη μεταγραφή του Τζέιμς ωστόσο, οι «πράσινοι» έδειξαν ότι θα υπηρετήσουν την τακτική του γρήγορου μπάσκετ, που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη. Ο Αμερικανός χτύπησε και το «τριφύλλι» κατέβηκε στο ΣΕΦ με άλλο πλάνο.

Απλά ομαδάρα...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Από την άλλη, είδαμε έναν Ολυμπιακό να καταφέρνει να καλύψει το πρόβλημά του στο «5», χάρη σε συγκεκριμένα πράγματα: Πρώτον, το φιλότιμο του Μιλουτίνοβ και τη ταχύτητα του Μπίρτς. Δεύτερον, χάρη στον Γιάνγκ που έχει αποφασίσει να νικήσει τον… εαυτό του και το βαρύ ψυχοπλάκωμα. Ο Σφαιρόπουλος έβγαλε μια ομάδα που όσα έκανε, τα …πέρναγε από κόσκινο. Σύστημα, πλάνο , τακτική. Είναι «βαρύ» το ρόστερ του Ολυμπιακού και δεν είναι εύκολο να το κουμαντάρεις.

Είναι μάγκας ο Σφαιρόπουλος που τους έχει στην τσίτα. Που έχει τον Παπανικολάου να «μασάει σίδερα» και αναγκάζεται να μην τον εμφανίσει μετά την πρώτη αλλαγή που έγινε. Και πάλι ο Κώστας πρώτος στις φωνές και στο μπιζάρισμα από τον πάγκο. Είναι μάγκας που έχει έτοιμο τον Παπαπέτρου να μπει και να ακολουθήσει όλα όσα ξέρει παρότι έπαιξε ελάχιστα στη Μαδρίτη. Έχει κάνει τον Γκριν και τον Λοτζέσκι να παίζουν ακριβώς για αυτό που τους έχει. Είναι «γεμάτος» ο Ολυμπιακός και με πολλούς και καλούς παίκτες. Ο προπονητής πρέπει να ‘χει ταλέντο, τύχη, αλλά και μεταδοτικότητα. Ο Σφαιρόπουλος δε ξέρω που θα φτάσει, αλλά είναι μάγκας που το παλεύει και πιστεύει τόσο πολύ σε όλους.

Αυτή τη φορά θυσιάστηκε ο Αγραβάνης, που στο επόμενο ματς μπορεί να ‘ναι πρωταγωνιστής. Έτσι είναι οι καλές ομάδες! Είναι σίγουρο ότι οι παίκτες θα ‘χουν και παράπονα και γκρίνια και ένα δικαιολογημένο «γαμώτο». Η μαγκιά είναι όμως να μη «χαλάνε» την ομάδα και να «απαντάνε» όταν μπαίνουν. Αυτό έκανε ο Ολυμπιακός στο πρώτο 20λεπτο του ντέρμπι. Και θέλετε και κάτι άλλο; Όταν ο Μπουρούσης έκανε «κόλπα» στον Μπίρτς, ο Σφαιρόπουλος έβγαλε τον Καναδό για να βάλει τον Μιλουτίνοβ. «Καπάκι» ο Πεδουλάκης πήγε να κάνει μια… μαγκιά, βγάζοντας τον Γιάννη για να παίξει με Φώτση- Γκιστ. Θα ‘ταν εύκολο ο προπονητής του Ολυμπιακού να πετάξει έξω αμέσως τον Σέρβο. Όμως τον άφησε, τον στήριξε. Ρίσκαρε με σχήμα επικίνδυνο. Ο παίκτης του ακολούθως έριξε τάπα στον Γκίστ και πέτυχε γκολ- φάουλ.

Αυτό θέλουν να ‘χουν στον Ολυμπιακό. Τον καθένα να παίξει για τον διπλανό του. Όταν είσαι στο + 18 ημίχρονο, έχεις κι άλλα πολλά να σκεφτείς. Από το πώς θα σε σφυρίξουν οι διαιτητές, μέχρι τη διαχείριση που θα πρέπει να κάνεις. Μια ομάδα γεμάτη έμπειρους και καλούς Έλληνες, αλλά και παιδιά από το εξωτερικό που «έδεσαν» για πλάκα στο σύνολο. Είχαν βάλει 50 πόντους στο ημίχρονο σε έναν προπονητή που λατρεύει την άμυνα, με τα ριμπάουντ στο 23- 13, τα δίποντα στο 54% και τα τρίποντα στο 50%. Γιατί ο Λοτζέσκι και ο Γκρίν δε χαμπαριάζουν. Και 50αρα με άποντο τον Σπανούλη(είχε 6 ασίστ). Ναι, το είδατε πλέον και αυτό στον Ολυμπιακό! Ο Σπανούλης είχε έξι τελικές πάσες και όλος ο Παναθηναϊκός πέντε!!!

Απλά ομαδάρα...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ποια μάχη πάγκου; Θα μπορούσα να γράψω τόσα για τον ΠΑΟ, αλλά δεν είναι η δουλειά μου. Απλά θα πω ότι στο τέλος θα μπερδευόταν και ο Ολυμπιακός που περίμενε να συναντήσει και καμιά δεκαριά συστήματα και όχι να βλέπει τους αντιπάλους του να παίρνουν τη μπάλα και να κάνουν ό,τι θέλουν. Τα ‘χουν ζήσει στο λιμάνι, τα ‘χουν κάνει κι αυτοί…

Ο φετινός Ολυμπιακός δε ξέρω που θα φτάσει στην Ευρωλίγκα (για το πρωτάθλημα έγραψα στις 17 Ιούλη), αν μη τι άλλο όμως, αν έχει υγεία, θα βλέπετε πολλά πράγματα. Πλέον δεν έχει ανάγκη να οργιάσει ο Σπανούλης για να κάνει πάρτι η ομάδα. Πλέον δεν έχει ανάγκη να ποστάρει όλη νύχτα ο Πρίντεζης για να αντέξει η ομάδα. Μπαίνουν- βγαίνουν, υπάρχουν τόσοι πολλοί που μπορούν να δώσουν πράγματα και φαίνεται καθαρά πάνω στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός θα ξαναχάσει, μη θεωρείτε ότι κατακτήθηκαν τούτη τη νύχτα όλοι οι τίτλοι. Όταν όμως θα παίζει σωστά, θα ‘ναι πολύ δύσκολο αυτό να συμβεί. Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει υγεία…

ΥΓ. Μάγκας είναι ο Σφαιρόπουλος για πολλούς λόγους. Άτυχος που δε τελειώνει σε – ιτς το όνομά του βέβαια, γιατί με 10- 2(πρωτάθλημα) κόντρα στον Παναθηναϊκό, θα μας τα ‘χαν κάνει αλεξίπτωτα.

ΥΓ 2. Κούπα απ’ τον Οκτώβρη, δε σήκωσε κανείς. Θα ξαναπαίξουν, την επόμενη μπορεί να κερδίσει ο Παναθηναϊκός, σημασία έχει να υπάρχουν σωστοί νόμοι στα αποδυτήριά σου!

ΥΓ 3. Όταν έχεις τόσους Έλληνες αξίας, έχεις ήσυχο το κεφάλι σου. Γιατί πολύ απλά, ξέρουν τι πρέπει να γίνει…

ΥΓ 4. Φυσικά και δε θα μπορούσε να είναι αφιερωμένη αλλού αυτή η νίκη, παρά στον Γιώργο Αγγελόπουλο αποκλειστικά και μόνο… Αυτή είναι ομάδα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ