OPINIONS

Άλλοι αρχίζουν, άλλοι παίζουν

Άλλοι αρχίζουν, άλλοι παίζουν
INTIME SPORTS

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τις δικαιολογημένα καθυστερημένες μεταγραφές και περιμένει εκπλήξεις από τον Πορτογάλο προπονητή του Ολυμπιακού, Μάρκο Σίλβα.

Στην τελική, μπορεί να είναι και... γούρι του Ολυμπιακού, που ποτέ δεν καταφέρνει να έχει συμπληρωμένο το ρόστερ του στο ξεκίνημα της προετοιμασίας. Αφήστε μάλιστα, που τούτη τη φορά, παραλίγο να γίνει και το άλλο! Να μην είναι ούτε ο προπονητής. Για αυτό το τελευταίο βέβαια, δε φέρουν ευθύνη οι νταμπλούχοι, αλλά λίγο έλειψε να το πάθουν. Στο Ζέεφελντ λοιπόν, με τις ίδιες- όπως κάθε χρόνο- συνθήκες, τα ίδια ρεπορτάζ, τις ίδιες παραστάσεις.

Τη δεκαετία του 2000 είχα βρεθεί σε επτά συνεχόμενες προετοιμασίες και ομολογώ ότι και τότε... μια από τα ίδια στις συνθήκες. Πάντα κάποιος έλειπε, πάντα ορισμένοι από αυτούς που έτρεχαν, έφευγαν. Βέβαια πλέον, έχουν εξελιχθεί τα πάντα.

Να καλή ώρα, οι ρεπόρτερ τότε ψάχναμε να κάνουμε ξεχωριστές συνεντεύξεις, ασχολούμασταν περισσότερο με την τακτική. Τώρα μιλάει ένας σε όλους, βγάζουν και την... ίδια φωτογραφία δίπλα στο “άγαλμα” (για να γελάσουμε και λίγο) και όλα ok. Όμως υπάρχουν και πολλά θετικά. Οι μέρες είναι ελάχιστες.

Κοντεύαμε μήνα στα αυστριακά βουνά. Μας είχαν μάθει απ' έξω οι γέροντες και οι καταστηματάρχες. Τώρα μέχρι να πάνε, έχουν γυρίσει. Ο Ολυμπιακός δε «χτίζεται» στην Αυστρία, μη γελιόμαστε. Απλά εκεί, περισσότερο παίρνουν τις ανάσες, δουλεύουν στη φυσική κατάσταση. «γεμίζουν» με χιλιόμετρα και η κυρίως δουλίτσα θα γίνει στου Ρέντη και στα φιλικά. Μην το ξεχνάτε: Άλλοι προετοιμάζονται, άλλοι παίζουν. Σάμπως πριν έντεκα μήνες στο περιβόητο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, θυμάστε ποιοι αγωνίζονταν; Και πόσοι από αυτούς μετά αποχώρησαν; Κάμποσοι...

Ο Σίλβα όμως δε θα πιει καφεδάκι στο Ζέεφελντ. Έχει ευκαιρία να καθίσει να μάθει τους ποδοσφαιριστές του. Θέλετε να κάνω και πρόβλεψη; Θα υπάρξουν εκπλήξεις., Πιστεύω ότι παίκτες που για τα ρεπορτάζ θεωρούνται «ξεγραμμένοι» θα κερδίσουν θέση στο ρόστερ και στην καρδιά του Πορτογάλου.

Ποτέ μην τρέξεις για να προβλέψεις τι θα κάνει ένας άνθρωπος που δε γνωρίζεις, ένας άνθρωπος, του οποίου η φιλοσοφία στηρίζεται αλλού σε σχέση με τους προκατόχους τους. Μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός, συμμετέχοντας στους ομίλους του Champions League, έχει τεράστιες προκλήσεις και τεράστιες ανάγκες.

Αν πάρετε μολύβι και χαρτί και καθίσετε να βρείτε ποιοι παίκτες λείπουν και πόσοι πρέπει να μπουν στην ομάδα για να παίζουν βασικοί, θα τηλεφωνήσετε στον Σίλβα και θα του πείτε «ρε άνθρωπε τι κάνεις; Σε λίγες μέρες θα 'χεις άλλη ομάδα». Για πόσους όμως δεν ισχύει αυτό; Σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν ξεκινήσει προετοιμασία και ψάχνουν ποδοσφαιριστές.

Στην Ιταλία, έχουν πάρει σβάρνα τα προπονητικά κέντρα και από την πρωταθλήτρια Γιούβε ως τη νεοφώτιστη Κάρπι, όλοι έχουν κενές θέσεις με τους δημοσιογράφους, να «χρεώνουν» πέντε- έξι παίκτες σε κάθε κλάμπ. Στην 'Ίντερ που θέλει να αναδειχθεί πρωταθλήτρια μεταγραφών, γίνεται χαμός. Και ο Μαντσίνι σε δήλωσή του, το θεώρησε το πλέον φυσιολογικό.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν και ο κάθε Ολυμπιακός, είναι υποχρεωμένος ημερολογιακά να ολοκληρώσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Για αυτό είναι και λίγες ημέρες, ώστε να μη «φορτώσουν» όλα τα χιλιόμετρα οι παρόντες και μετά «σκάσουν» οι απόντες. Και δεν είναι δικαιολογία για καμία διοίκηση, είναι γεγονός στο οποίο δε χωράει αμφιβολία.

Εφόσον βέβαια και ψάχνεις κάτι καλό, κάτι ξεχωριστό, κάτι που στα δικά σου μάτια θα κάνει τη διαφορά. Ειδάλλως, ρίχνεις τον οικονομικό πήχη και τελειώνεις μια ώρα αρχύτερα. Όπως παρατηρήσατε, δεν αναφέρω καθόλου ως δικαιολογία την κατάσταση στη χώρα μας

Για εμένα παίζει κι αυτό μεγάλο ρόλο. Τι θα υποσχεθείς σε έναν ξένο ποδοσφαιριστή που διαβάζει στις εφημερίδες της χώρας του, ότι μπορεί η Ελλάδα να πτωχεύσει; Είναι θέμα, όμως δεν το ανακατεύω. Και όλα καλά να ήταν -όπως είναι σε άλλα κράτη- πάλι θα υπήρχε η καθυστέρηση, η αναζήτηση, ο στοχασμός , αλλά και τα... μπουρδουκλώματα. Στην τελική είπαμε, πάει και γούρι...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ