OPINIONS

Ώρα για ξεσκαρτάρισμα

Ώρα για ξεσκαρτάρισμα

Ο Τσάρλυ γράφει για την άρρωστη καθημερινότητα που βρήκε ο Ουζουνίδης στον Παναθηναϊκό, αυτούς που κέρδισαν το στοίχημα, το πραγματικό θέμα του Γουακάσο και το σχέδιο ελληνοποίησης των "πρασίνων".

Στον Παναθηναϊκό γίνονται σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης στον πρώτο κύκλο δουλειάς του είδε αρκετά κακώς κείμενα.

Παρέλαβε ένα πραγματικό μπάχαλο και είναι αυτός που επιλέγει ποιοι θα μείνουν μαζί του την επόμενη ημέρα, με τον Λυμπερόπουλο να προσπαθεί να διαχειριστεί τα οικονομικά και στις συμφωνίες στις αποδεσμεύσεις, ώστε οι αλλαγές να έρθουν με ρεαλισμό.

ΒΡΗΚΕ ΑΡΡΩΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την παρουσία του προηγούμενου τεχνικού τιμ, ήταν η άρρωστη καθημερινότητα που υπήρχε στον σύλλογο. Λίγο πολύ όλα αυτά που έγιναν την εποχή του Αντρέα Στραματσόνι είναι γνωστά.

Ο Ουζουνίδης κατάλαβε πως έχει να κάνει πολλή δουλειά ώστε ο σύλλογος να δουλεύει σαν μία επαγγελματική ομάδα στις προπονήσεις.

Βρήκε μια ομάδα με ποδοσφαιριστές με παράλογες απαιτήσεις, εύκολα ρεπό, χαμηλή ένταση προπονήσεων, ξενύχτια, μουρμούρα για τις καθυστερήσεις πληρωμών και επιδεικτική αδιαφορία στις δραστηριότητες της ομάδας.

Ο Ουζουνίδης αυτό το διάστημα κατάλαβε αγωνιστικά αλλά και από άποψη νοοτροπίας με ποιους μπορεί να προχωρήσει και με ποιους όχι.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Το στοίχημα από τους ξένους ποδοσφαιριστές το κέρδισαν οι Λουντ, Εμποκού, Χουλτ, Κουλιμπαλί. Αυτοί έδειξαν ζήλο για να προσφέρουν στην ομάδα, προπονήθηκαν με σοβαρότητα, έδειξαν στο γήπεδο πως θέλουν να ακολουθήσουν τις εντολές Ουζουνίδη και έχουν συνέπεια, που είναι και το πιο βασικό στην καθημερινότητα της ομάδας.

Είναι πρόβλημα για τον τεχνικό του Παναθηναϊκού που ο φιλόδοξος Εμποκού, που με τον Ουζουνίδη βρήκε ρόλο και χρόνο για να φανεί η ποιότητα του, θα λείψει για το Κόπα Άφρικα. Με τον Γουακάσο να είναι σε δυσμένεια και να αναζητείται λύση, ο Παναθηναϊκός έχει ξεμείνει από αριστερό εξτρέμ.

Στον Παναθηναϊκό θα παραμείνουν από το ξεκαθάρισμα μέχρι και το τέλος της σεζόν, οι 4 που προαναφέραμε, οι Μολέδο, Κουτρουμπής, Ζέκα, Τελάντερ, Βιγιαφάνες, Μπουμάλ, Βλαχοδήμος, Μπεργκ, Λέτο και οι τερματοφύλακες. Επιλεκτικά ο Ουζουνίδης θα πάρει βοήθειες από ποδοσφαιριστές που δεν πιστεύει, αλλά αναγκαστικά θα μείνουν ως "βοηθητικοί": Χουχούμης, Μαρινάκης, Ρέις, Μέστο.

Ο ΛΕΝΤΕΣΜΑ ΦΕΥΓΕΙ ΑΜΕΣΑ, ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΙ ΙΒΑΝΟΦ & ΣΑΜΠΑ

Γράφω αυτό το κείμενο γιατί κατάλαβα από μηνύματα που έλαβα στην εκπομπή της Δευτέρας πως δεν έχει γίνει ξεκάθαρο, για ποιόν λόγο είναι σε δυσμένεια κάποιοι ποδοσφαιριστές και ο Παναθηναϊκός κοιτά να απαλλαγεί από αυτούς. Για τους Λεντέσμα, Ιβάνοφ, Σάμπα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, τα παιδιά δεν κάνουν.

Ο Λεντέσμα έχει μικρό συμβόλαιο και είναι εύκολο να βρεθεί άκρη. Ο ίδιος έχει και εγωισμό, οπότε δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. Οι άλλες δύο υποθέσεις είναι πιο πολύπλοκες. Όμως ο Παναθηναϊκός αγωνιστικά δεν τους υπολογίζει, θα κάνει τα πάντα να αποδεσμευτεί από την παρουσία τους και από τα συμβόλαια τους. Το πιθανότερο είναι να αναγκαστεί να τσοντάρει ένα ποσοστό για το συμβόλαιο τους, στην επόμενη ομάδα τους.

ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟ Ο ΡΙΝΑΛΝΤΙ

Ο Ρινάλντι είναι νέος σε ηλικία, φορ παλιάς κοπής, που διαθέτει μόνο απευθείας εκτέλεση. Είναι ξεκάθαρο πως για παρτενέρ του Μπεργκ χρειάζεται κάποιος που να μπορεί να συνεργαστεί μαζί με τον Σουηδό. Ο Ρινάλντι δεν μπορεί αυτό να το προσφέρει.

Είναι μικρός σε ηλικία και ψάχνουν να βρουν ομάδα να τον σπρώξουν, με πιο εύκολη λύση να φαντάζει ο πιθανός δανεισμός του.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΟΥΑΚΑΣΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Πιο μεγάλη σύγχυση υπάρχει για τις περιπτώσεις, Γουακάσο, Ιμπάρμπο. Είναι δύο ποδοσφαιριστές με προσόντα, που δεν μπορεί κανείς εύκολα να πει πως είναι για πέταμα. Το θέμα όμως που έχει προκύψει δεν είναι αγωνιστικό, ειδικά για την περίπτωση Γουακάσο.

Ο Ουζουνίδης άλλωστε στο πρώτο παιχνίδι που έκατσε στον πάγκο τον είχε στην βασική ενδεκάδα και τον υπολόγιζε στα σχέδιά του. Στην συνέχεια είδε να βγάζει ο Γκανέζος έναν προβληματικό χαρακτήρα και να μην μπορεί να συνεργαστεί μαζί του.

Ο Γουακάσο είναι βαθιά θρησκευόμενο άτομο, δεν μπορεί να αντιληφθεί αθέτηση συμφωνίας και έχει αντιδράσει έντονα σε πολλές περιπτώσεις για τις καθυστερήσεις μισθών.

Ο Ουζουνίδης θεωρεί πως ο Γουακάσο μπορούσε να βοηθήσει στο παιχνίδι με την Λάρισα και έκανε τον τραυματία. Ο Γουακάσο επίσης επί Στραματσόνι ζήταγε με το παραμικρό να μένει εκτός προπονήσεων.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ο Παναθηναϊκός έχει τριετές συμβόλαιο με τον ποδοσφαιριστή, αγωνιστικά έχει προσόντα να φανεί χρήσιμος, όμως λειτουργεί σαν ξένο σώμα και δεν δείχνει διάθεση να προσφέρει. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός σε διαδικασία να απαλλαγεί από το συμβόλαιο του.

Με δεδομένο όμως πως έχει μπροστά του το Κόπα Άφρικα δεν είναι και εύκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Εδώ κρατάμε το ενδεχόμενο, αν τελειώσει το Κόπα Άφρικα και δεν βρεθεί ομάδα για τον Γουακάσο, να βρεθεί κάποια στιγμή τρόπος να συνεργαστεί το τεχνικό τιμ με τον ποδοσφαιριστή, για το καλό όλων.

Άλλωστε υπάρχουν άνθρωποι ήδη στον Παναθηναϊκό που προσπαθούν να βρεθεί η χρυσή τομή Γουακάσο - Ουζουνίδη. Θεωρείται άλλωστε υπερβολικό να τους φορτωθεί για αναζήτηση λύσης και ένας ποδοσφαιριστής που αγωνιστικά μπορεί να προσφέρει.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΜΠΑΡΜΠΟ

Για τον Ιμπάρμπο είναι δεδομένο πως τα λεφτά είναι πολλά για αυτά που προσφέρει. Ο στόχος είναι να βρεθεί τρόπος να γλιτώσει ο Παναθηναϊκός τα υπόλοιπα χρήματα που έχει να δώσει για τον Κολομβιανό και με τα χρήματα που θα του μείνουν, να αγοράσει ποδοσφαιριστή.

Αν ο Ιμπάρμπο τελικά παραμείνει που δεν είναι και απίθανο σενάριο, δεν θα βρεθεί στο περιθώριο. Άλλωστε ο Ουζουνίδης έχει αποδεχτεί πως μπορεί ο Ιμπάρμπο να μην προσφέρει γκολ, αλλά όταν βρίσκεται στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός βρίσκει πιο εύκολα καθαρές ευκαιρίες.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΡΓΚ

Στον Παναθηναϊκός πάντως ψάχνουν φορ που να έχει την δυνατότητα να συνεργάζεται με τον Μπεργκ. Στο 4-4-2 θέλουν ο παρτενέρ του Μπεργκ να ξέρει μπάλα ώστε να τον τροφοδοτεί και να συνεργάζεται μαζί του.

Για αυτό τον λόγο κοιτάνε και τις περιπτώσεις Ανσαριφάντ, Μασούντ, καθώς είναι σημαντικό ο Σουηδός να έχει παίκτη κοντά του που και στόπερ θα πάρει μαζί του αλλά και πάσες θα του περνά από κοντινή απόσταση.

Δηλαδή θα ήταν ιδανικό ο Παναθηναϊκός, να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα χρήματα για τον δανεισμό του Ιμπάρμπο και να αγοράσει έναν επιθετικό με ικανότητα στην δημιουργία, από ψηλά.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

Πέρα από τους φευγάτους είναι ξεκάθαρο πως θα προσπαθήσει να γίνει στην ομάδα ελληνοποίηση. Είναι δεδομένο πως το ίδιο σχήμα θα υπάρχει και για την νέα σεζόν, σε αυτό το διάστημα θα γίνει και ένα ξεκαθάρισμα με ποια παιδιά από τις ακαδημίες μπορούν να βοηθήσουν την πρώτη ομάδα και ποια θα πρέπει να πάρουν χρόνο σαν δανεικοί.

Στην προσπάθεια δημιουργίας κορμού, έγινε ήδη η μεταγραφή Κουρμπέλη. Με τον 23χρονο ποδοσφαιριστή να υπολογίζεται αρχικά για την θέση "6" και να μπορεί να δώσει βοήθειες για την θέση του στόπερ, που ο Παναθηναϊκός αυτή την στιγμή, έχει μείνει με τους Μολέδο, Κουτρουμπή, Τελάντερ. Τον Ρέις τον κρατά ο Ουζουνίδης για 5λεπτα στη θέση "6", αν χρειαστεί.

Υπήρχε μεγάλη συζήτηση για το κόστος της μεταγραφής του Κουρμπέλη, όμως ο Παναθηναϊκός ήταν υποχρεωμένος να πάει σε αυτή την κίνηση.

Πρέπει να βάλει το ελληνικό στοιχείο μέσα στην ομάδα και ο Κουρμπέλης είναι 23 ετών, έχει μεγάλη προοπτική εξέλιξης και μπορεί να παίξει σε δύο θέσεις που η ομάδα πονάει,τόσο στην θέση "6" όσο και του στόπερ.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ

Μην ξεχνάμε πως αυτό τον ρόλο τον είχε ο Ρέις που δεν μπορούσε να προσφέρει την παραμικρή βοήθεια. Από εκεί και πέρα, στον Παναθηναϊκό κρατάνε στάση αναμονής για περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που θα μείνουν ελεύθεροι. Χατζηισαΐας, Τζαβέλας, Αραβίδης και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει, θα εξεταστεί με σκοπό να τονιστεί στην ομάδα το ελληνικό στοιχείο.

Δεν είναι εύκολο αυτή την στιγμή να βγουν κι άλλα λεφτά από το ταμείο για αγορά νέων ποδοσφαιριστών, καθώς θα χρειαστεί να δοθούν χρήματα για να γλιτώσει ο Παναθηναϊκός από δικούς του ποδοσφαιριστές.

Είναι προτιμότερο σαν εναλλακτικές λύσεις να έχεις Έλληνες ποδοσφαιριστές, που μπορείς να συνεννοηθείς και γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να βρίσκονται στην ομάδα, από ξένους που είναι ποδοσφαιρικά πεθαμένοι.

Ο Παναθηναϊκός γυρνά με το καινούριο σχήμα σε μία λογική "ο ξένος ποδοσφαιριστής που θα έρχεται να είναι καλύτερος από αυτόν που θα μπορούμε να βρούμε στην ελληνική αγορά".

Το πλάνο Στραματσόνι απέτυχε όχι μόνο στις επιλογές, αλλά στην συνολική καθημερινότητα στο προπονητικό κέντρο, όπου επικράτησε αναρχία και δεν υπήρχαν κανόνες. Αυτό είναι το πρώτο που προσπαθεί να αλλάξει ο Ουζουνίδης και σε αυτήν την λογική γίνεται και το ξεσκαρτάρισμα.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Και η Μπολόνια στη διεκδίκηση του Ιμπάρμπο
"Δεν φεύγει ο Ιμπάρμπο από τον Παναθηναϊκό"
Αρχίζει η προετοιμασία για τον Πλατανιά
Ο Λεντέσμα προωθεί τη μεταγραφή του
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ