OPINIONS

Τι ξέχασαν να πάρουν το καλοκαίρι οι "Big-4"

Τι ξέχασαν να πάρουν το καλοκαίρι οι "Big-4"

Ο Τσάρλυ κάνει μία πρώτη ανάλυση των ρόστερ, αλλά και των αδυναμιών των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου, βγάζοντας τα πρώτα συμπεράσματα ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Ένας πρώτος κύκλος αγώνων έκλεισε με το ντέρμπι της περασμένης Κυριακής (02/10) στο "Γ. Καραϊσκάκης". Μπορούμε να βγάλουμε κάποια πρώτα συνολικά συμπεράσματα για τα ρόστερ των ομάδων, αλλά και τι κενά έχουν μείνει "ανοιχτά".

Στην μάχη του πρωταθλήματος, όποιος μπορέσει να κρύψει τα προβλήματα του μέχρι τον Ιανουάριο και να τα διορθώσει μπαίνοντας στην τελευταία στροφή, θα πάρει και τον τίτλο. Το σίγουρο είναι πως φέτος έχουμε πρωτάθλημα και οι "ερυθρόλευκοι" δεν τρέχουν σε μία κούρσα walk over, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Παναθηναϊκός: Έβαλε ταχύτητα, ποιότητα και προσωπικότητα

Τι ξέχασαν να πάρουν το καλοκαίρι οι "Big-4"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ομάδα του Στραματσόνι βρίσκεται στην πρώτη θέση μετά από 4 αγωνιστικές. Είναι φανερό πως το κεντρικό πλάνο, το σχέδιο βάσει του οποίου δημιούργησε την ομάδα ο Ιταλός τεχνικός έχει αποδώσει καρπούς. Το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός έβαλε έναν συνδυασμό ποιότητας, ταχύτητας και προσωπικότητας στο ρόστερ του. Πέτυχε να γίνει άμεσα πιο ελκυστικός και να κερδίσει ξανά τον κόσμο του. Πιθανότατα, αυτό να είναι και το σπουδαιότερο που μπορεί να πετύχει ένας προπονητής σε ένα τόσο μικρό διάστημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΑΝΤΙ-ΣΤΙΛ

Όταν ολοκληρώθηκαν οι μεταγραφές φαινόταν πως υπήρχαν ελλείψεις στη θέση του αναπληρωματικού τερματοφύλακα, στα άκρα της άμυνας και στη θέση "6". Είναι δεδομένο πως είναι μεγάλο το κενό πίσω από τον Στιλ. Ένα ρίσκο τεράστιο και αδικαιολόγητο. Στα άκρα της άμυνας η πολύ καλή εικόνα του Κουλιμπαλί έκλεισε τη συζήτηση τουλάχιστον για τα δεξιά. Ο Κουλιμπαλί δείχνει ότι είναι μία σπουδαία μεταγραφή, δίνει διαφορετικά στοιχεία από τον Μέστο και μπορεί, όταν χρειάζεται, να δίνει λύσεις και στα αριστερά.

Παράλληλα, υπάρχει κενό πίσω από τον Λεντέσμα στη θέση του αμυντικού χαφ, αλλά η παρουσία του Ζέκα, η ενέργεια και τα τρεξίματα του Γουακάσο, η ικανότητα του Λουντ να βοηθήσει σε διαφορετικούς ρόλους και του Βιγιαφάνες να παίξει χαμηλά με μπάλα, δίνουν τη δυνατότητα στον Στραματσόνι να δημιουργήσει ανταγωνιστικές τριάδες, χωρίς Λεντέσμα και με υποχώρηση του Ζέκα στη θέση "6".

ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΣΤΟΠΕΡ ΓΙΑ ΔΙΔΥΜΟ ΜΕ ΜΟΛΕΔΟ

Αυτήν την στιγμή, από τον Παναθηναϊκό λείπει περισσότερο ο ποδοσφαιριστής που θα κάνει με σιγουριά ένα αξιόλογο δίδυμο με τον Μολέδο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτήν την στιγμή στο ρόστερ είναι ότι δεν έχει βρεθεί ο στόπερ που θα μπορεί να δημιουργήσει δίδυμο με τον Βραζιλιάνο. Που θα προσφέρει ασφάλεια στον Ιταλό τεχνικό.

Ο Ιβανόφ παίζει μία φάση... αργότερα. Για παράδειγμα, με τον Αστέρα έκανε πέναλτι, ενώ η μπάλα είχε βγει άουτ. Απ' την άλλη πλευρά, ο Σάμπα είναι πολύ βαρύς και φοβίζει να παίξει σε δίδυμο, ο Τελάντερ είναι μόνιμα τραυματίας και ο Κουτρουμπής ασυνεπής, ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο.

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΚΟΥ

Επίσης, δεν έχει πάρει και πλάτος ψηλά από κάποιον ακραίο επιθετικό. Ο Παναθηναϊκός αξιοποιεί τα άκρα, κυρίως με ανεβάσματα των μπακ. Ο Ιμπάρμπο κινείται περισσότερο σαν δεύτερος επιθετικός, χτυπώντας στην πλάτη των στόπερ. Ο Λέτο σωστά λογίζεται από τον Στραματσόνι σαν αναπληρωματικός του Μπερκ και συνολικά σαν φορ και όχι σαν εξτρέμ. Πάντως ο Εμποκού περιμένει να πάρει ευκαιρίες και έχει την δυνατότητα να προσφέρει την ατομική ενέργεια πάνω στον αντίπαλο μπακ. Στοιχείο για παράδειγμα που έλειψε στο Αγρίνιο.

Όμως, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός και μπορεί να λύσει μόνο ο Στραματσόνι έχει να κάνει με τη διαχείριση ειδικών καταστάσεων που προκύπτουν στα παιχνίδια. Ο Ιταλός τεχνικός πρέπει να δουλέψει πολύ τον τρόπο που συμμετέχει στην διάρκεια των αγώνων.

Ολυμπιακός: Διαθέτει τις περισσότερες λύσεις στον άξονα

Τι ξέχασαν να πάρουν το καλοκαίρι οι "Big-4"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός, έχει με μεγάλη διαφορά τον καλύτερο άξονα. Στη θέση "6" διαθέτει τους Μιλιβόγεβιτς, Ρομαό, ως "8άρια" τους Καμπίασο, Μαρτίνς και πίσω από τον φορ μπορούν να κάνουν τη διαφορά οι Φορτούνης, Ντομίνγκες και Μαρίν.

Ο Πάολο Μπέντο μπορεί να παρατάξει διάταξη με τρεις δημιουργούς. Με τον Μαρτίνς να κάνει παιχνίδι από χαμηλά, τον Φορτούνη να παίζει ανάμεσα στους δύο χαφ και τον στράικερ και τον Μαρίν να μπορεί να φτιάχνει συνεργασίες ξεκινώντας λίγο πιο αριστερά.

Μετά την επιστροφή περιμένουμε να δούμε περισσότερο τους Φορτούνη, Μάριν να παίζουν μαζί ώστε να καταλάβουμε τι μπορούν να παράγουν, έχοντας κοντά ο ένας τον άλλον. Βελτίωση θα φέρει κι η επιστροφή του Ομάρ, αλλά και η βελτίωση της ατομικής κατάστασης του Καρντόσο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 4 ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Στον Ολυμπιακό ξέχασαν να πάρουν στόπερ. το πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας είναι υπαρκτό και μόνο η ΆΕΚ με τις παλαιολιθικές οδηγίες του Κετσπάγια δεν μπόρεσε να το αναδείξει. Μέχρι στιγμής, ο Ολυμπιακός έχει παρουσιάσει αδυναμίες και στις 4 θέσεις της τελευταίας γραμμής άμυνας.

Ο Ντιόγκο Φιγκέιρας αποκτήθηκε για αναπληρωματικός του Ομάρ, αλλά αγωνίζεται βασικός λόγω του τραυματισμού του Νορβηγού. Η διαφορά όμως αποδεικνύεται τεράστια. Πάντως, το θετικό είναι πως ο Ομάρ μπήκε στο πρόγραμμα των προπονήσεων και μετρά αντίστροφα για την επιστροφή του.

ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΘΗΤΙΚΑ Ο ΝΤΕ ΛΑ ΜΠΕΓΙΑ

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει όμως και στα αριστερά. Ο Ντε Λα Μπέγια παίζει πολύ παθητικά και δεν προσφέρει ανεβάσματα. Ο Ολυμπιακός ως καλή μεταγραφή στα αριστερά της επίθεσης πήρε τον Μάριν που παίζει όμως σαν δημιουργός την πλευρά και θέλει να συγκλίνει, με συνέπεια να μην παίρνει σωστό πλάτος.

Ο Μαζουάκου δεν είχε τελειώματα, όμως ήταν διαρκώς στο μισό του αντιπάλου. Το γεγονός αυτό από μόνο του ήταν μία έξτρα απειλή και οδηγούσε σε παθητική στάση του αντίπαλου δεξιού εξτρέμ. Ο αντίπαλος προπονητής, κάνοντας το πλάνο του, ήξερε πως χρειάζεται ένα γρήγορο εξτρέμ για να παίρνει τα ανεβάσματα του Μαζουακού. Αντίθετα, φέτος προσπαθεί να αναδείξει την παθητική στάση του Ντε λα Μπέγια. Ο Ολυμπιακός σε σχέση με πέρυσι έχει περισσότερες λύσεις στον άξονα, αλλά και ο αντίπαλος περισσότερους χώρους να τον χτυπήσει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΤΡΕΜ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Επίσης, δεν ενισχύθηκε μ' έναν εξτρέμ που να μπορεί να προσφέρει ατομική ενέργεια από ψηλά. Ο Μάριν, όπως αναφέρω και παραπάνω, παίζει σαν ένας επιπλέον δημιουργός και κινείται πιο μέσα, ψάχνοντας διαδρόμους ανάμεσα στον στόπερ και τον αντίπαλο μπακ, αλλά κυρίως συνεργασίες με μικρές πάσες. Ο Ελιουνούσι βγάζει πολύ ένταση, άλλα όχι ποιότητα και ο Σεμπά προσφέρει περισσότερο με τον Μπέντο επειδή θέλει να εκμεταλλεύεται το σώμα του στην αντίπαλη περιοχή και προσπαθεί να μην του ακουμπά την μπάλα χαμηλά σε οργανωμένη άμυνα.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΙΝΤΕΓΕ

Στην επίθεση, περιμένουμε όλοι την ατομική βελτίωση του Καρντοσο, Προς το παρόν, ο Μπέντο παίρνει γκολ από τον Ιντέγε. Ο Πορτογάλος δεν τον εκθέτει. Με εξαίρεση το παιχνίδι στην Λάρισα, όταν και έπαιξε μαζί με τον Καρντόσο και υποχρεώθηκε να κινείται εκτός περιοχής, δεν του ζητά να βγαίνει γα να συνεργαστεί με τις πίσω γραμμές. Ο Σίλβα του ζήταγε να συμμετέχει συνέχεια στην ανάπτυξη, να παίζει με πλάτη και να κινείται εκτός περιοχής με σκοπό να συνεργαστεί με τις πίσω γραμμές.

Τον βλέπαμε συνεχώς να κάνει απαράδεκτα κοντρόλ και αντί να φτιάχνει, να χαλάει επιθέσεις. Ο Μπεντο χρησιμοποιεί το κορμί του μέσα στην περιοχή, όπως το ίδιο προσπαθεί να κάνει και με τον Σεμπά. Με αυτόν τον τρόπο κουράζει τα αντίπαλο στόπερ και κρατά πιο φρέσκο τον δικό του φορ που στην πράξη δείχνει να βολεύεται περισσότερο με τις νέες του αρμοδιότητες.

ΑΕΚ: Ξέχασαν να πάρουν σύγχρονο προπονητή

Τι ξέχασαν να πάρουν το καλοκαίρι οι "Big-4"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στην ΑΕΚ ξέχασαν να πάρουν σύγχρονο προπονητή. Ο Κετσπάγια διδάσκει προπολεμικό ποδόσφαιρο. Για να είμαστε ακριβείς δεν διδάσκει αυτοματισμούς και συνεργασίες με την μπάλα. Η ΑΕΚ εξελίχθηκε πέρυσι. Στο πρόσωπο του Πογέτ βρήκε προπονητή να της προσφέρει την σκληράδα που χρειαζόταν, να την μάθει να κερδίζει ντέρμπι και αυτό που έπρεπε να συμβεί ήταν φέτος να έρθει η πρόοδος.

ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΙΠΑΝ ΠΕΡΥΣΙ

Έγιναν κάποιες κινήσεις μεταγραφικές με παίκτες που διέθεταν στοιχεία που έλειπαν απ' το περσινό ρόστερ. Αποκτήθηκαν δύο έμπειροι στόπερ, με τον Τσιγκρίνσκι να είναι σαφώς πιο έτοιμος. Με την απόκτηση του Ούγκο Αλμέιδα προστέθηκε ένας καθαρός στράικερ με το εύκολο γκολ που έλειπε από το περσινό ρόστερ. Παράλληλα, οι Πατίτο, Χριστοδουλόπουλος μπορούν να δώσουν το απρόβλεπτο και μία καλύτερη δημιουργία από τις πλευρές.

ΑΔΕΙΟΣ Ο ΑΞΟΝΑΣ

Στο ρόστερ ξέχασαν να προσθέσουν έναν επιπλέον χαφ. Είναι περίεργο γιατί πέρυσι ο Πογέτ βγήκε μπροστά για να αποκτηθεί ο Σουκουλίνι. Ο Σουκουλίνι τραυματίστηκε, δεν πρόσφερε, αλλά ήταν ξεκάθαρο πως στον άξονα χάθηκε ένας ποδοσφαιριστής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως λύσεις και χρόνο έπαιρνε και ο Μπουονανότε παίζοντας πιο ψηλά, αλλά πάντα σαν δημιουργός. Η ΑΕΚ έχασε δύο ποδοσφαιριστές σε έναν χώρο που δεν μπορούσε να πει κανείς πως ήταν πλήρης και δεν πρόσθεσε κανέναν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΣΙΜΟΕΣ, ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ, ΜΑΝΤΑΛΟ

Το ρόστερ δημιουργήθηκε σαν κάποιος να είπε στους Κετσπάγια, Μπάγεβιτς και σε όποιον άλλον είχε συμμετοχή στην στελέχωση του, πως θα είναι μόνιμα διαθέσιμοι και σε πολύ καλή κατάσταση οι Σιμόες, Γιόχανσον και Μάνταλος. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί αντικαταστάτης για κάποιον από αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Και το δυστύχημα είναι πως ο Σιμόες αντιμετωπίζει πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα που δεν του επιτρέπει να βρίσκεται στο 100%. Ο Κετσπάγια πιστεύει πως είναι εύκολο να χρησιμοποιεί άτεχνους στόπερ στα χαφ, με τα αποτελέσματα πλέον να είναι γνωστά.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΣΙΜΟΕΣ

Το πιθανότερο είναι πως από εδώ και πέρα θα δούμε την ΆΕΚ με κανονικό προπονητή και τον νεαρό Γαλανόπουλο να παίρνει χρόνο συμμετοχής. Η ΑΕΚ είναι πολύ εξαρτημένη από τον Σιμόες. Ο Κετσπάγια έφαγε τα μούτρα του γιατί πέρα από τις αδυναμίες που έχει ως προπονητής δεν κατάλαβε πως δεν είναι εύκολο να αντικαταστήσει τον Σιμόες με τον Λαμπρόπουλο.

Αντί να πέσει πάνω από τον Πορτογάλο χαφ και να φροντίσει με τη διαχείριση που θα κάνει να είναι έτοιμος στο ντέρμπι, έκανε σίριαλ τον Χριστοδουλόπουλο που ακόμα δεν έχει βρεθεί με την ομάδα. Άλλος ποδοσφαιριστής που να καλύπτει μέτρα είτε με την μπάλα είτε χωρίς, παίζοντας χαμηλά στον άξονα της ΑΕΚ δεν υπάρχει.

ΠΑΟΚ: Πιάστηκαν κορόιδα

Τι ξέχασαν να πάρουν το καλοκαίρι οι "Big-4"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Θα το γράψω όπως το νιώθω. Στον ΠΑΟΚ πιάστηκαν κορόιδα. Επηρεάστηκαν από την καλή εικόνα στα παιχνίδια με τον Άγιαξ, υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες κάποιων ποδοσφαιριστών που υπάρχουν στο ρόστερ και κατεβαίνουν στην μάχη χωρίς τα κατάλληλα όπλα.

ΧΑΝΕΙ ΒΑΘΜΟΥΣ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΜΑΡΙΣΜΕΝΟΣ

Το έγραφα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Το ρόστερ το ΠΑΟΚ έχει ταβάνι. Το χειρότερο είναι πως φαίνεται σαν να μην υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση από το να το ακουμπήσει. Η ομάδα του Ιβιτς αφήνει βαθμούς σε μία εποχή που αμυντικά είναι πολύ δεμένη, δεν δέχεται φάσεις και κρατά εύκολα το μηδέν. Ταυτόχρονα έχει τα μεγάλα "όπλα" της, Μάτος, Ροντρίγκες σε πολύ καλή κατάσταση, να βγάζουν ταχύτητα και ρυθμό, ενώ και ο Αθανασιάδης είναι φορμαρισμένος.. Όμως, βλέπουμε πως μόνο αυτά τα στοιχεία δεν φτάνουν.

ΞΕΧΑΣΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Δεν φτάνουν επειδή ξέχασαν να βάλουν ποιότητα. Καλά τα εργαλεία κι η ταχύτητα, αλλά για να πάρεις πρωτάθλημα χρειάζεσαι έναν μεγάλο αριθμό νικών. Νίκες που για να έρθουν χρειάζονται ποδοσφαιριστές που θα κάνουν τη διαφορά σε μικρό χώρο.

Ο Ίβιτς, σε σημαντικές θέσεις που οι υπόλοιποι τρεις είναι γεμάτοι λύσεις, αποφάσισε να πάει με δημιουργούς τους Μπίσεσβαρ, Πέλκα και με φορ τους Αθανασιάδη, Κουλούρη. Είναι τεράστια η διαφορά και γίνεται πιο φανερή όταν το γκολ δεν έρχεται νωρίς. Όταν χρειάζεται η σωστή απόφαση σε μικρό χώρο ο ΠΑΟΚ φαίνεται γυμνός από ποιότητα.

ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Ο Ιβιτς δουλεύει καλά το ρόστερ που έχει στα χέρια του. Η ομάδα δεν έχει κενά και έχει στον έλεγχο της τα παιχνίδια, δεν κερδίζει όμως γιατί τις λείπουν οι ποδοσφαιριστές που να μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Έχει γεμίσει με πολλά εργαλεία, όμως έχοντας μόνο εργαλεία, πρωτάθλημα δεν παίρνεις. Θα φέρει κι άλλα 0-0 ο ΠΑΟΚ και θα κάνει γκέλες σε παιχνίδια που οι υπόλοιποι θα καθαρίσουν.

Ο ΠΑΟΚ αποσύρθηκε από πραγματικός διεκδικητής του πρωταθλήματος, όταν ο Ιβιτς με τον Μίχελ πήγαν στον Σαββίδη να τον πείσουν να μην φέρει κάποιο μεγάλο όνομα που θα ταράξει τις ισορροπίες στα αποδυτήρια. Ο Ίβιτς είναι νέος προπονητής και πρέπει να μάθει πως μέρος της δουλειάς του είναι να κράτα τα αποδυτήρια, έχοντας μεγάλους ποδοσφαιριστές. Αν δεν μπορεί δεν κάνει για τον ΠΑΟΚ.

Τον έπεισε πάντως τον Σαββίδη και μένει στο 0-0 σε παιχνίδια που ο αντίπαλος δεν μπορεί να απειλήσει. Ο ΠΑΟΚ θα έχει τύχη μόνο αν μέχρι τον Ιανουάριο κάνουν πολλές γκέλες και οι υπόλοιποι και γίνουν γρήγορα στις γιορτές οι δύο μεταγραφές που θα μπορέσουν να προσφέρουν το εύκολο γκολ, τη σωστή ποιοτική απόφαση που λείπει ψηλά σε μικρό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ