OPINIONS

Περίπατο ο χειρότερος Ολυμπιακός της 20ετίας

Περίπατο ο χειρότερος Ολυμπιακός της 20ετίας

Ο Τσάρλυ γράφει για την ανυπαρξία των Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που έχει ως συνέπεια ο χειρότερος Ολυμπιακός της τελευταίας 20ετίας να παίρνει... περίπατο το πρωτάθλημα. Οι επιλογές του Ουζουνίδη, ο "φευγάτος" Μοράις και οι μεταγραφές στον ΠΑΟΚ.

Ένα συμπέρασμα βγαίνει από την μέχρι σήμερα πορεία της φετινής Super League. Ο Ολυμπιακός λόγω των λαθών που έκανε το περασμένο καλοκαίρι, την πολύ χαμηλού επιπέδου διαχείριση, ήταν έτοιμος να παραδώσει τα σκήπτρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όμως, ο τρόπος που έχτισαν τις ομάδες τους οι Μελισσανίδης, Αλαφούζος, Σαββίδης επιτρέπει στον χειρότερο Ολυμπιακό που έχει εμφανιστεί την τελευταία 20ετία, να πάρει το πρωτάθλημα περίπατο. Πρέπει να είναι άρρωστος Ολυμπιακός κάποιος και να μην θέλει να δει την πραγματικότητα, για να μην αντιλαμβάνεται πως οι ερυθρόλευκοι έχουν κατέβει επίπεδο και το κακό για αυτούς είναι πως οι κρίσεις πλέον γίνονται σε πιο χαμηλό ταβάνι.

ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕ ΤΟ ΚΥΑΛΙ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Δεν χρειάζεται οποιαδήποτε ανάλυση, η εικόνα των παιχνιδιών μιλάει από μόνη της. Το μεγάλο πρόβλημα όμως το έχουν οι υπόλοιποι, που κοιτάνε τη βαθμολογία με το κιάλι και έχουν χάσει και το άλλοθι της διαιτησίας. Η αλήθεια είναι πως φέτος η διαιτησία είναι κατά πολύ βελτιωμένη και δεν τους ενοχλεί.

Η διαφορά δεν μπορεί κανείς να πει πως είναι πλασματική, έχει έρθει επειδή οι ομάδες τους βρίσκονται σε μαύρο χάλι και κάνουν πολλές γκέλες. Αν συνεχίσουν έτσι προβλέπω πως οι Παναθηναϊκός, ΆΕΚ και ΠΑΟΚ θα δώσουν μάχη για να μπουν στην 5άδα. Γεγονός που για εμένα είναι ταπεινωτικό για το μέγεθος του Παναθηναϊκού, αλλά και για τους Σαββίδη και Μελισσανίδη.

Αλλάζει προσανατολισμό μέσα στη σεζόν

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΠΑΟ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΠΑΟ EUROKINISSI SPORTS

Για τον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, απλά χρειάζεται καθαρή ματιά, να γνωρίζουμε τι κρίνουμε. Στο σύλλογο πάρθηκε απόφαση να αλλάξει ριζικά πλάνο και ποδοσφαιρική λογική στην διάρκεια της σεζόν. Είναι περίεργο γιατί αυτό συμβαίνει για δεύτερη σερί χρονιά.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης είδε στο πρώτο κύκλο δουλειάς του την κατάσταση που επικρατούσε στις προπονήσεις επί Στραματσόνι, αξιολόγησε τους ποδοσφαιριστές και αποφάσισε -δικαιολογημένο και αναγκαίο- ξεσκαρτάρισμα. Στα λόγια αυτά είναι εύκολα, στην πράξη όμως τα πράγματα δεν είναι απλά, χρειάζεται χρόνος. Χρόνος και για να διώξεις ποδοσφαιριστές που ξέρεις πως είναι ελαττωματικοί, χρόνος για να βρεις και να αποκτήσεις αντικαταστάτες αλλά και να δουλέψεις με την ομάδα, ώστε να τη βελτιώσεις.

Στον Ουζουνίδη η δυσκολία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη γιατί έχασε για 4 παιχνίδια τον Ζέκα, δεν είχε στον Πλατανιά τον Μολέντο, ήρθε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής και έφυγαν οι Εμποκού, Κουλιμπαλί που υπολογίζει και ο Γουακάσο πάνω σε μία προσπάθεια να φτιάξουν με την ομάδα οι σχέσεις του. Όλα αυτά σε μία περίοδο που υπάρχουν συνεχείς εγχώριες υποχρεώσεις. Μία καινούργια πραγματικότητα, καθώς επί 1,5 μήνα θα διεξάγονται 3 εγχώρια παιχνίδια την εβδομάδα.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ

Στον Πλατανιά αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ποδοσφαιριστές που δεν πιστεύει. Είναι δεδομένο πως ο Ουζουνίδης, δεν έχει σε υπόληψη στα χαφ τον Ρέις, αντιλαμβάνεται πως δεν έχει τα μέτρα για να πάρει όλη την πλευρά ο Μέστο, κατάλαβε στη Ριζούπολη πως δεν είναι έτοιμος ο Τελάντερ, έχει υπόψη του πως έχει αρκετά κενά ο Βλαχοδήμος για να παίζει τέρμα στον Παναθηναϊκό και όλοι γνωρίζουμε πως στην ποδοσφαιρική του λογική παίζουν περιφερειακά του φορ, διαφορετικού τύπου ποδοσφαιριστές απ' ότι ο Λουντ.

Το να μιλήσουμε λοιπόν για τον σχηματισμό του Παναθηναϊκού, τα κενά που υπήρχαν, την έλλειψη δημιουργίας από τον άξονα και την έλλειψη ταλέντου αυτής της ενδεκάδας είναι περιττό. Ο Ουζουνίδης ήταν υποχρεωμένος να πάει σε σχήμα και σε επιλογές που δεν πιστεύει.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ

Πήρε πριν το παιχνίδι με τον Πλατανιά μία απόφαση που δείχνει πως φοβάται την ομάδα του και στην πράξη δεν του βγήκε. Δεν ήταν παράλογo. O σοβαρός προπονητής φοβάται. Ρίσκο με ευκολία παίρνουν οι... Στραματσόνηδες.

Οι εκτιμήσεις για ενδεκάδα, έλεγαν Λέτο πίσω από τον Μπεργκ, και Λουντ, Κουρμπέλη στον άξονα. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, λογικά, φοβήθηκε πως ο Λέτο δεν μπορεί να βγάλει σε εκτός έδρας παιχνίδι 90λεπτό και πως θα υπάρχει πρόβλημα συνοχής στον άξονα, αν αφήσει δίδυμο στα χαφ τους Κουρπέλη, Λούντ. Λογικοί προβληματισμοί, κατανοητή η απόφαση να πάει σε σχήμα που να διαφυλάσσει το 0-0 στο πρώτο ημίχρονο και να πάρει στην επανάληψη κάποιο ρίσκο ανάλογα και με την εικόνα του παιχνιδιού.

Στην πράξη πάντως, αποδείχθηκε λανθασμένη. Ο ρυθμός του παιχνιδιού ήταν ανύπαρκτος, δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Λέτο και το γεγονός πως ο Παράσχος στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού έπαιξε 5-3-2 έκανε ακόμα πιο αδόκιμο το αρχικό σχήμα του Παναθηναϊκού.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Υπάρχει βέβαια η φάση που θα άλλαζε την ιστορία. Είναι η στιγμή, που θα έκανε την επιλογή Ουζουνίδη απόλυτα επιτυχημένη. Η στιγμή του αγώνα είναι η ευκαιρία του Μπουμάλ στο 55ο λεπτό. Ο Παράσχος για ένα μικρό διάστημα άλλαξε το 5-3-2 σε 4-2-3-1, στο χρονικό σημείο που έβγαλε έναν στόπερ ήταν πιο ευάλωτος, μετά την χαμένη ευκαιρία του Μπουμάλ, ο Ουζουνίδης βάζει Λέτο και ο Παράσχος επαναφέρει το 5-3-2. Ο Παναθηναϊκός καθαρή ευκαιρία στο 5-3-2 του Παράσχου δεν δημιούργησε.

ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΣΑΙ

Είναι πολύ δύσκολο το επόμενο διάστημα για τον Παναθηναϊκό, πολλά παιχνίδια λίγοι ποδοσφαιριστές, σε ποσότητα και ποιότητα. Μόνο να σκεφτεί κανείς πως αγωνίστηκε με τερματοφύλακα τον Βλαχοδήμο, δίδυμο στόπερ τους Κουτρουμπή - Τελάντερ (στην κατάσταση που βρίσκεται) και τριάδα στον άξονα τους Κουρμπέλη, Ρέις, Λουντ καταλαβαίνει πως οι δυνατότητες δεν είναι αυξημένες. Με αυτό τον κορμό, ομάδα με την φανέλα του Πλατανιά δεν θα σωζόταν εύκολα.

ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ Ο ΚΟΥΡΜΠΕΛΗΣ

Για τον Ουζουνίδη ο Κουρμπέλης ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής. Έχω πει την άποψη μου: ο Παναθηναϊκός ήταν υποχρεωμένος να τον πάρει. Δεν έχει Έλληνες ο σύλλογος, είναι σε καλή ηλικία, εξελίξιμος, έχει εμπειρία για την ηλικία του, έτοιμος να αγωνιστεί άμεσα, καλύπτει δύο θέσεις που ο Παναθηναϊκός ήθελε ποδοσφαιριστή.

Θέλει ακόμα πολλή δουλειά, είναι καλός τακτικά, δεν χάνει την θέση του, αλλά μένει μόνο στα απλά και κάνει λιγότερα από όσα απαιτεί η θέση του. Το παιδί θέλει πολλή δουλειά και δεν είναι στο επίπεδο που θα πρέπει να ακούει τον προπονητή του να τον αποθεώνει. Στη συνέντευξη Τύπου φάνηκε επίσης, σαν να έχει ένα βάρος ο Ουζουνίδης επειδή αποτελεί καθαρά δική του εισήγηση που κόστισε ακριβά. Μία σκέψη που είναι εξορισμού λανθασμένη να την έχει προπονητής.

ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 40 ΜΕΡΕΣ

Η αποστολή που έχουν αναλάβει όσοι μπήκαν τώρα στον Παναθηναϊκό είναι πολύ δύσκολη. Προβλέπονται σκληρές οι επόμενες 40 ημέρες, θα έρθουν κι άλλες σφαλιάρες και χρειάζεται υπομονή. Όταν αποφασίζεις μέσα στη σεζόν πως όλα είναι λανθασμένα, τη σεζόν πρέπει να τη θεωρήσεις χαμένη. Αν κάτι βγει επειδή δεν είναι και υψηλό το επίπεδο στην Ελλάδα, καλοδεχούμενο. Το σίγουρο είναι πως με βάση όσα συνέβαιναν καθημερινά στις προπονήσεις, ήταν υποχρεωτικό να αλλάξει κατεύθυνση η ομάδα. Στα λόγια όμως το ξεσκαρτάρισμα και η νέα εποχή λέγεται και γράφεται εύκολα. Στην πράξη θέλει κόπο, δουλειά, υπομονή, σωστές επιλογές και ψυχραιμία στα δύσκολα.

Μετά την Τρίπολη αλλάζει προπονητή

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΛΑΜΙΑ - ΑΕΚ (Eurokinissi Sports / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΛΑΜΙΑ - ΑΕΚ (Eurokinissi Sports / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI SPORTS

Διάβασα προσεχτικά το χθεσινό κείμενο του Βαγγέλη Αρναούτογλου και συμφωνώ πως στην ΑΕΚ σύντομα πρέπει να βρεθεί πλάνο. Ο Μοράις δουλεύει στην ομάδα 2,5 μήνες και ακόμα δεν έχει πετύχει να βρει σχέδιο πάνω στο οποίο θα εξελίξει την ΆΕΚ. Η παραδοχή πως το πλάνο που εφάρμοσε στο πρώτο παιχνίδι με τη διακοπή των εορτών ήταν λανθασμένο μαρτυρά και την προσωπική του αποτυχία.

Όλα δείχνουν πως αν δεν γίνει κάτι απρόοπτο στην Τρίπολη, η ΑΕΚ την επόμενη εβδομάδα θα ψάχνει για προπονητή. Είναι υποχρεωτικό να βρουν μία σοβαρή λύση, αν δεν συμβεί αυτό, το πιο πιθανό είναι να μην μπει στα πλέι οφ η ΑΕΚ. Είναι υποχρεωμένη να δείξει η διοίκηση πως έχει απαιτήσεις.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Να κάνει την επόμενη εβδομάδα κινήσεις που να δείχνουν αλλαγή πορείας. Ακούγεται έντονα ο Λουτσέσκου, σαν εκλεκτός του Μελισσανίδη. Δεν ξέρω για τον Ρουμάνο τεχνικό αν η ΑΕΚ αυτή την εποχή είναι μία καλή ευκαιρία. Ξέρω πως ενοχλεί αυτό που γράφω τους φίλους του συλλόγου, αλλά αν ο Ρουμάνος είναι η επιλογή της διοίκησης της ΑΕΚ, θα κληθεί να αφήσει μία δουλειά δύο χρόνων που αποδίδει καρπούς και έχει την ομάδα στην 2η θέση, για να αναλάβει έναν σύλλογο που δεν ξέρει τι θέλει και δεν ξέρει τι παίζει.

Ποδοσφαιριστές να κάνουν τη διαφορά

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

Στον ΠΑΟΚ το πλάνο θα το δούμε από τις μεταγραφές. Από τα ρεπορτάζ προκύπτει πως έχει γίνει αντιληπτό πως χρειάζονται ποδοσφαιριστές που θα κάνουν τη διαφορά. Μέχρι σήμερα από τους Κουλούρη, Αθανασιάδη έχει πάρει συνολικά 3 γκολ και 2 ασίστ. Τα γκολ προέρχονται απ' τον πρώτο, οι 2 ασίστ απ' τον δεύτερο. Από τους Κάνιας, Σάχοβ, Τσίμιροτ ο απολογισμός είναι μηδενικός σε ασίστ και τέρματα και ο Μπίσεσβαρ μετρά 2 τέρματα και 1 ασίστ.

Με δεδομένο πως ο Ροντρίγκες χάνεται για ψίχουλα, με το υπάρχον ρόστερ τα νούμερα δεν βγαίνουν. Μετά την επίσημη αποδοχή από τον γιο του Σαββίδη ότι δεν υπάρχει θέληση από τον Βιεϊρίνια να παίξει αυτή την στιγμή στον ΠΑΟΚ, τα ονόματα των Εντουάρντο, Στοχ, Λεονάρντο που είναι στην επικαιρότητα, είναι στην σωστή κατεύθυνση. Μένει να δούμε ποιες μεταγραφές θα ολοκληρωθούν.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ