OPINIONS

Ο Πρίγιοβιτς είναι ψηλός φορ που ξέρει μπάλα

Ο Πρίγιοβιτς είναι ψηλός φορ που ξέρει μπάλα

Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς είναι ακριβώς αυτό που ήθελε ο ΠΑΟΚ. Ο Ενρίκε είναι τίμιος και επιβίωνε με θηρία.Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο ΠΑΟΚ έκανε την μεταγραφή που χρειαζόταν. Ο Ιβάν Σαββίδης έδωσε 2 εκατομμύρια ευρώ στην Λέγκια και ελπίζουν οι φίλοι του ΠΑΟΚ στο πρόσωπο του Πρίγιοβιτς, να βρουν τον επιθετικό που έλειπε από το ρόστερ της ομάδας τους και τους εμπόδιζε να γίνουν αποτελεσματικοί.

ΚΟΥΜΠΩΝΕΙ ΤΕΛΕΙΑ ΣΤΑ "ΘΕΛΩ" ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Ένα παιχνίδι να έχει δει κάποιος του ΠΑΟΚ καταλαβαίνει την ανάγκη που υπάρχει για έναν φορ που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και θα δώσει την δυνατότητα στους συμπαίκτες του να του περάσουν την μπάλα μέσα στην περιοχή.

Είναι πάρα πολλά τα παιχνίδια που βλέπουμε τον ΠΑΟΚ να σταματά ψηλά τις επιθέσεις των αντιπάλων, να έχει εύκολη κατοχή, να αναγκάζει την τελευταία γραμμή άμυνας του αντιπάλου να παίζει πολύ χαμηλά, αλλά να μην μπορεί να το εκμεταλλευτεί είτε γιατί δεν είχε την καλή τελική απόφαση, είτε γιατί ο επιθετικός του ήταν κρυμμένος και δεν βοηθούσε να φτάσει η μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Πιστεύω πως στον ομαδικό αθλητισμό το πιο σημαντικό για να βγει η μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή που έχει φυσικά κάποια προσόντα ανεπτυγμένα είναι να ταιριάζει, να κουμπώνουν στην χημεία μία ομάδας. Ο καθένας καταλαβαίνει πως στην Ελλάδα δεν θα έρθει ο τέλειος φορ, δεν περιμένω να δω ποτέ κάποιον σε καλή ηλικία που θα έχει πολλά στοιχεία ανεπτυγμένα σε υψηλό βαθμό. Κάτι θα έχει, κάτι θα του λείπει. Το σημαντικό είναι τα προσόντα του να τα χρειάζεται η ομάδα και να είναι σε θέση να τα αξιοποιήσει. Και εδώ είναι που η μεταγραφή μοιάζει να κουμπώνει τέλεια.

ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΟΡ ΤΥΠΟΥ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

Ο ΠΑΟΚ είχε σαν φιλοσοφία παιχνιδιού όλες τις προϋποθέσεις για να υποδεχτεί έναν τέτοιου είδους φορ. Για την ακρίβεια, του έλειπε ακριβώς ένας τέτοιου στιλ ποδοσφαιριστής.

Ο Ίβιτς έχει δημιουργήσει μία γρήγορη ομάδα, που προσπαθεί να αναπτυχθεί από τα άκρα, έχει σαν κορυφαίο παίκτη μετά την αποχώρηση Ροντρίγκες τον δεξιό του μπακ (Μάτος) και έχει την ικανότητα να φθάνει μέσα στην περιοχή την μπάλα. Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που την βάζει μέσα και όταν το κάνει, πώς τελειώνει τις επιθέσεις.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν χρειαζόταν έναν φορ που όταν παίρνει μεγάλα νούμερα κατοχής και βάζει τον αντίπαλο βαθιά, όπως έγινε σε παιχνίδια με Ξάνθη, ΠΑΣ, Βέροια που δεν σκόραρε, να μπορεί να βοηθά με το σώμα του να μπαίνει η μπάλα μέσα στην περιοχή, να ξέρει να παίζει με πλάτη και να πασάρει σωστά στον κοντινό του παίκτη. Επίσης να έχει ποιότητα στην εκτέλεση, άλλωστε ακόμα και σε παιχνίδια που έχει χάσει ο ΠΑΟΚ, όπως με Ολυμπιακό, Πανιώνιο, ΠΑΣ οι ευκαιρίες που δημιούργησε ήταν πολλές. Αυτό που του έλειπε ήταν κάποιος να τις τελειώσει σωστά και να ξέρει πώς να χειριστεί την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή.

ΨΗΛΟΣ ΦΟΡ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΜΠΑΛΑ

Ο Πρίγιοβιτς είναι 26 ετών. Στην καλύτερη ηλικία για να αγοράσεις παίκτη, όταν θες να σου προσφέρει άμεσα. Έχει ακριβώς τα στοιχεία που χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ. Ψηλός με ικανότητα να παίρνει χώρο και να παίζει με πλάτη, έχει ανεπτυγμένη τεχνική κατάρτιση, καλό κοντρόλ, ικανότητα στην μεταβίβαση. Συνολικά πρόκειται για έναν ψηλό επιθετικό που ξέρει μπάλα, αλλά πρέπει να φθάνουν οι συμπαίκτες του την μπάλα σε αυτόν.

Στο ερώτημα λοιπόν, αν ο ΠΑΟΚ είναι σε θέση να αξιοποιήσει έναν τέτοιου είδους παίκτη, η απάντηση είναι 100% ναι!

ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

Ο Πρίγιοβιτς είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται ο ΠΑΟΚ. Για να εξηγήσω τι εννοώ, ο Παναθηναϊκός ψάχνει επιθετικό παρτενέρ του Μπεργκ, επειδή όμως δεν έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να φθάνει την μπάλα ψηλά και του λείπει η μεταφορά μπάλας, έχει ανάγκη κάποιον πιο ελαφρύ με διαφορετικά στοιχεία και με ικανότητα στην μεταφορά μπάλας και στην ντρίμπλα. Στην ΆΕΚ ο Πρίγιοβιτς λογικά θα έπιανε γιατί είναι σαφώς ανώτερος από τους Πέκχαρτ - Αλμέιδα, αλλά η ίδια η ομάδα δεν έχει δημιουργήσει συνθήκες αξιοποίησής του. Στον ΠΑΟΚ έχει συμβεί το περίεργο: να παίζουν για να αξιοποιήσουν έναν επιθετικό που δεν υπήρχε. Σήμερα η ομάδα φαντάζει έτοιμη για να εκμεταλλευτεί τον Πρίγιοβιτς.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΕΓΚΙΑ ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE

Εναν ποδοσφαιριστή που στο Τσάμπιονς Λιγκ φέτος είχε με την Λέγκια δύο εντυπωσιακά γκολ στην Γερμανία εναντίον της Ντόρτμουντ και δύο ασίστ.

Το σάιτ στατιστικών Whoscored.com στην συνολική αξιολόγηση που προκύπτει από στατιστικά στοιχεία, έχει τον Πρίγιοβιτς - μετά τον τερματοφύλακα Μάλαρτς - με διαφορά καλύτερο ποδοσφαιριστή της Λέγκια στα παιχνίδια στον όμιλο της, με μέσο όρο αξιολόγησης στο 7,21.

Στο πιο υψηλό επίπεδο είχε σε 231 λεπτά που αγωνίστηκε 2 γκολ - 2 ασίστ, πάσαρε με 67,2%, είχε 0,8 key passes ανά παιχνίδι, κέρδιζε 2,5 μονομαχίες στον αέρα και υστερούσε μόνο στην ντρίμπλα. Είναι δεδομένο πως ένας επιθετικός 1,91 δεν είναι εύκολο να έχει ατομική ενέργεια. Ο Πρίγιοβιτς όμως έχει καλό παιχνίδι με πλάτη, καλό κοντρόλ και υψηλή τεχνική κατάρτιση, που του επιτρέπει να εκτελεί με ποιότητα και να ξέρει σε ποιο χώρο και χρόνο να πασάρει. Στοιχεία που αποτελούσαν το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας του Ίβιτς.

Ο ΠΑΟΚ αποκτά τον ποδοσφαιριστή που χρειαζόταν σε πολύ καλή ηλικία, 26 ετών και τον έδεσε με συμβόλαιο μέχρι το 2021. Πρόκειται για σημαντική κίνηση που την είχε ανάγκη η ομάδα και έχει τον τρόπο να την αξιοποιήσει.

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ

Ο σύλλογος δείχνει να βρίσκεται σε μία καινούρια κατεύθυνση. Ο Ιβάν Σαββίδης δοκίμασε πολλά. Βρήκε όταν ανέλαβε προπονητή τον Δώνη, του φέρθηκε σκληρά και άδικα.

Στην συνέχεια έψαξε πολλά μοντέλα, αλλά προδόθηκε. Έκανε μεγάλο συμβόλαιο για να φέρει προπονητή με καλό βιογραφικό από δυνατό πρωτάθλημα, ο Στέφενες όμως ούτε αποτελέσματα έφερε, ούτε ομάδα δημιούργησε και στην τότε μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου τον είχε γεμίσει σαβούρα. Στην συνέχεια δοκίμασε τον Άγγελο, που έκανε πρωταθλητισμό μέχρι τις γιορτές, αλλά μετά δημιουργήθηκε μία κατάσταση που δεν ήταν εύκολο να την διαχειριστεί. Το καλοκαίρι του 2015 έψαξε για να φέρει τεχνικό διευθυντή με δυνατό βιογραφικό. Δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα τεχνικός διευθυντής με το βιογραφικό και τις δουλειές του Άρνεσεν. Όμως και αυτή η προσπάθεια δεν του βγήκε. Μπορεί να πιστεύουν πολλοί πως βιάζεται να κρίνει και να απομακρύνει συνεργάτες του, αλλά η αλήθεια είναι πως ο Άρνεσεν έκανε επιλογές απογοητευτικές και υπερκοστολογημένες.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΙΒΙΤΣ ΜΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Το καλοκαίρι αποφάσισε να πάει σε άλλο μοντέλο. Να δημιουργήσει έναν προπονητή ο ίδιος ο σύλλογος και να φτιάξει ομάδα μέσα από την σκληρή δουλειά. Δεν είχε γίνει αντιληπτό όμως, πως το ρόστερ ήταν χαμηλών δυνατοτήτων. Ήταν και άπειρος ο Ίβιτς, αντί να ζητήσει μεταγραφές τον παρακαλούσε να μην του πάρει σέντερ φορ.

Η εικόνα της ομάδας μίλησε από μόνη της. Ο ΠΑΟΚ είναι καλά γυμνασμένος, φωνάζει πως γίνεται δουλειά στις προπονήσεις, τρέχει περισσότερο από κάθε ομάδα στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι αποτελεσματικός.

Αποφασίστηκε λοιπόν να συνεχίσει στην ίδια λογική, να δοθεί πίστωση χρόνου στην δουλειά του Ίβιτς, αλλά αυτή να ενισχυθεί με ποδοσφαιριστές με ποιότητα, ώστε να γίνει και αποτελεσματικός. Ο ΠΑΟΚ πήρε τον φορ, δεν πάει σε δανεισμούς, αλλά αποκτά ποδοσφαιριστές που θα τους έχει και για την επόμενη σαιζόν. Πέρα από τον Πρίγιοβιτς είναι κοντά να κάνει αγορά από την Ρεν.

ΕΠΑΙΡΝΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΕΜΠΕΛΕ, ΓΚΡΟΣΙΣΚΙ, ΝΤΕΠ

Ο Ενρίκε είναι τίμιος ποδοσφαιριστής. Δεν πρόκειται για κάτι εντυπωσιακό, όμως δεν σε προδίδει. Μόνο το γεγονός πως πέρυσι έπαιξε 23 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, σε μία ομάδα που είχε στο ρόστερ της εξτρέμ, τον Γκροσίσκι, τον Ντεμπελέ που φέτος βγάζει μάτια στην Ντόρτμουντ και τον Πόλ Ζορζ Ντέπ που πήρε πριν από λίγες ημέρες μεταγραφές στην Βόλφσμπουρκ. Μία μικρή παρένθεση: στις γιορτές διάβασα σε ένα σάιτ πως εξετάζουν των Ντεπ στον Παναθηναϊκό και με έπιασε νευρικό γέλιο. Λίγες ώρες αργότερα τον έκλεισε η Βόλφσμπουργκ πληρώνοντας στην Ρεν 10 εκατομμύρια.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν είναι μία ανάσα να υπογράψει έναν ποδοσφαιριστή που επιβίωσε και βρήκε ρόλο και χρόνο έχοντας να ανταγωνιστεί αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Ο Μοντανιέ και στην συνέχεια ο Κουρμπίς, τον χρησιμοποιούσαν συχνά γιατί κράταγε καλά τακτικά τον ρόλο του. Οι Ντεπελέ, Ντεπ διαθέτουν αρκετά επιθετική λογική, για την ακρίβεια ο Ντεμπελέ έγινε βασικός στον δεύτερο γύρο, οπότε ο Ενρίκε έβρισκε χρόνο αν και όχι τόσο εντυπωσιακός. Φέτος με τον Γκουρκίφ έχασε την θέση του.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Ο Ενρίκε θα έρθει να αντικαταστήσει έναν ποδοσφαιριστή που έχει εντελώς διαφορετικά στοιχεία από αυτόν. Δεν στηρίζεται στην ταχύτητα του. Αργος δεν είναι, αλλά δεν πρόκειται για εξτρέμ σαν τον Ροντρίγκες που ανοίγει την μπάλα και λειτουργεί πάνω στο τρέξιμο του. Σαν όπλο έχει, εκτός από την τακτική συμπεριφορά του, πως όταν ανοίγει την μπάλα την διατηρεί στον έλεγχο του. Αξιοποιεί και τα δύο πόδια, γεγονός που του επιτρέπει να παίζει και από τις δύο πλευρές, και επίσης έχει πολύ δυνατά πόδια. Καλό μακρινό σουτ και δοκιμάζει συχνά μεγάλες μπαλιές και μεγάλες σέντρες. Δεν είχε τέτοιον ακραίο ο ΠΑΟΚ και αποκλείεται να αποδειχτεί άσχημη μεταγραφή. Σημασία έχει πόσο καλή θα βγει. Είναι σοβαρός ποδοσφαιριστής, θυμίζει λίγο τον Σορλέν που για την ιστορία τον είχε αποκτήσει ο ΠΑΟΚ από την ίδια ομάδα, μόνο που ο Σορλεν ήταν πιο δυνατό παιδί και έπαιζε και στον άξονα, ενώ ο Ενρίκε είναι καθαρό εξτρέμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ