OPINIONS

Ο Μπέντο υποβίβασε τον Φορτούνη σε ταλέντο

Ο Μπέντο υποβίβασε τον Φορτούνη σε ταλέντο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Πάουλο Μπέντο αντί να στηρίξει τον Φορτούνη, επέλεξε να τον υποβιβάσει και να τον αμφισβητήσει. Οι αποδοκιμασίες με την Αρόουκα, το δύσκολο καλοκαίρι και τα 21 γκολ/18 ασίστ που είχε πέρυσι ο Έλληνας άσος. Ο Τσάρλυ σχολιάζει το θέμα των ημερών για τους πρωταθλητές.

Στις 25/8 στο παιχνίδι με την Αρόουκα στο "Καραισκάκης" άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τον Κώστα Φορτούνη. Στο 72ο λεπτό ο Πάολο Μπέντο αποφασίζει να τον κάνει αλλαγή και ο κόσμος τον αποδοκιμάζει.

Οι οπαδοί που βρέθηκαν στο γήπεδο, δεν ανέχτηκαν το ντεφορμάρισμα του καλύτερου Έλληνα ποδοσφαιριστή που διαθέτει ο σύλλογος και ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες. Ντεφορμάρισμα μάλιστα που ήρθε μέσα στο καλοκαίρι σε περίοδο προετοιμασίας και σε μία εποχή που είχε γίνει αποδεκτό από τον ίδιο τον σύλλογο πως δεν έγινε σωστή δουλειά από τον Βίκτορ Σάντσες.

Όταν έγινε το συγκεκριμένο περιστατικό στο "Σουτ Τηλεφώνημα" τόνισα πως δεν είναι απλό πράγμα να σε αποδοκιμάζει το "Καραϊσκάκης". Σε εκείνο το σημείο άνοιξε ένας δύσκολος κύκλος για τον ποδοσφαιριστή Φορτούνη.

Δεν τον προστάτεψε επικοινωνιακά

Ο Πάολο Μπέντο τον Ολυμπιακό μέσα σε 40 περίπου μέρες δουλειάς τον έχει μαζέψει. Δεν έχει πετύχει τρομερά πράγματα, άλλα πέτυχε να βελτιώσει την εικόνα του και ένα πρώτο συμμάζεμα. Στην υπόθεση Φορτούνη είναι υπερβολικά αυστηρός. Από εκείνη την ημέρα ο Φορτούνης δεν ξαναέπαιξε και έφτασε στο σημείο να βρίσκεται εκτός αποστολής.

Δεν εξετάζω την μέθοδο του Πάολο Μπέντο. Ο Φορτούνης, πέρασε μέσα στο καλοκαίρι μία περίοδο ντεφορμαρίσματος, που κόστισε στην ομάδα, γιατί είχε από αυτόν ανάγκη να βγει μπροστά. Πιθανότατα ο Πορτογάλος τεχνικός να πιστεύει πως το να τον αφήσει εκτός δράσης για ένα χρονικό διάστημα θα τον αποφορτίσει και θα του κάνει καλό.

Θυμίζω πως κάποτε είχε αναλάβει ο Μαρκαριάν τον Παναθηναϊκό, βρήκε έναν Μιχάλη Κωνσταντίνου να σέρνεται και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να τον βγάλει από την πίεση του να αποδείξει πως δεν είναι ντεφορμέ. Τον ποδοσφαιριστή όμως τον προστάτεψε. Ο προπονητής έκανε σε όλους σαφές πως ο Κωνσταντίνου μπαίνει σε ειδικό πρόγραμμα και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα επανέλθει στα γνωστά του στάνταρ, όπως και έγινε.

Παρότι ο Φορτούνης έπαιξε και ήταν πρωταγωνιστής και στα δύο παιχνίδια της Εθνικής με Ολλανδία και Γιβραλτάρ, και πέτυχε και ένα πολύ όμορφο τέρμα ικανό να του φτιάξει την ψυχολογία ο Πορτογάλος τεχνικός θεώρησε πως χρειάζεται χρόνο για να τον επαναφέρει.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Μέχρις εδώ καλά. Παρότι θεωρώ ότι με το να εξαφανίζεις έναν ποδοσφαιριστή δεν τον βοηθάς να βρει φόρμα (αυτό εξυπηρετεί μόνο αν θες να του βάλεις ένα στοιχείο που δεν έχει), είναι σεβαστό ότι ο κάθε προπονητής έχει το πλάνο του. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω την τοποθέτηση του για τον Φορτούνη, μετά το παιχνίδι με τον Ηρακλή.

Τα λόγια του Μπέντο ήταν τα εξής. "Σε κάθε παιχνίδι επιλέγουμε τους καλύτερους. Εμπιστεύομαι τον Φορτούνη. Θέλουμε να τον βοηθήσουμε να βρει τον καλό εαυτό του. Του έχουμε ξεκαθαρίσει τι θέλουμε από εκείνον και τι πρέπει να αλλάξει. Έχει τεράστιο ταλέντο αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν αρκεί μόνο το ταλέντο".

Ας πάρουμε τα λόγια του Μπέντο. "Σε κάθε παιχνίδι επιλέγουμε τον καλύτερο". Αμέσως λοιπόν δεν ξεκινά προσπαθώντας να στηρίξει τον ποδοσφαιριστή του, αλλά κάνει μία δήλωση που με συχνότητα κάνουν οι προπονητές προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους. Οπότε αυτόματα προκύπτει πως πρόκειται για δήλωση αμφισβήτησης και όχι στήριξης του ποδοσφαιριστή.

ΤΟΝ "ΥΠΟΒΙΒΑΣΕ" ΣΕ ΤΑΛΕΝΤΟ

Εκεί όμως που φαίνεται πως κάτι δεν πάει καλά, είναι στο κλείσιμο της δήλωσης του.

Προσέξτε ο Πάολο Μπέντο, αναφέρεται για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο του περσινού πρωταθλήματος. Για έναν χαφ που πέρυσι προσέφερε συνολικά στον Ολυμπιακό 21 γκολ και 18 ασίστ. Ναι καλά διαβάσετε ο Φορτούνης σε όλες τις διοργανώσεις πέρυσι είχε 21 γκολ και 18 ασίστ.

Για αυτόν τον ποδοσφαιριστή δηλώνει. "Του έχουμε ξεκαθαρίσει τι θέλουμε από εκείνον και τι πρέπει να αλλάξει. Έχει τεράστιο ταλέντο αλλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν αρκεί μόνο το ταλέντο".

Δηλαδή το πρόβλημα φεύγει από το ντεφορμάρισμα του Φορτούνη και πάει στο συνολικό τρόπο παιχνιδιού του, που είναι διαφορετικός από αυτά που θέλει ο Μπέντο και καταλήγει στο να αναγνωρίσει -πάλι καλά- ότι έχει ταλέντο. Ταλέντο που πάντως δεν είναι και αρκετό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΜΑΝΘΑΤΗ

Ομολογώ πως χρειάστηκε να διαβάσω ξανά τις δηλώσεις για να σιγουρευτώ ότι μιλάει για τον Φορτούνη. Αυτά είναι λόγια που θα μπορούσε να τα πει για τον Μανθάτη. Ατάκες-κλισέ που χρησιμοποιούν οι προπονητές όταν ρωτούνται για ποδοσφαιριστές 18-19 ετών, που έχουν κάνει ένα-δύο καλά παιχνίδια και πιέζονται από οπαδούς και δημοσιογράφους να τους χρησιμοποιήσουν.

Ο Φορτούνης όμως έχει φτάσει σε ένα επίπεδο, στη θέση του είναι με διαφορά ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής, μπορεί και ο καλύτερος την τελευταία δεκαετία. Προέρχεται από σεζόν με εντυπωσιακά νούμερα και εκπληκτικά παιχνίδια στην Ευρώπη, σε πολύ υψηλό επίπεδο, που εντυπωσίασε και με την τακτική του συμπεριφορά, όπως στο Έμιρετς.

Δεν μπορεί να γίνει δεχτώ πως ο Φορτούνης αυτό που χρειάζεται είναι τον κάθε Μπέντο να του μάθει το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Η δήλωση του Πορτογάλου είναι ατυχής και δεν μπορεί να αφορά τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή.

Απλά πέρασε ντεφορμάρισμα

Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά: ο Φορτούνης, πέρασε ένα ντεφορμάρισμα, βρισκόμενος σε μία ομάδα που δούλεψε ερασιτεχνικά, για μεγάλο διάστημα. Που βρισκόταν σε πτώση από τον περασμένο Ιανουάριο, που σταμάτησε νωρίς τα επίσημα παιχνίδια και έκανε μία προβληματική προετοιμασία, ενώ είχε να δώσει και σημαντικά ενδιάμεσα παιχνίδια.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού και οι άνθρωποι μέσα στην ομάδα είχαν δικαίως απατήσεις από τον Φορτούνη, που αυτός όμως το συγκεκριμένο διάστημα δεν μπορούσε να εκπληρώσει. Το διακύβευμα ήταν μεγάλο, η ζημιά που προκλήθηκε από τον αποκλεισμό τεράστια και ήταν φυσικό το ανάθεμα εκτός από το τεχνικό τιμ, να πάει και στον καλύτερο ποδοσφαιριστή της ομάδας, που ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από ένα φυσιολογικό ντεφορμάρισμα. Σε περίοδο άλλωστε που δεν γίνεται και οι ποδοσφαιριστές να είναι και σε καλή κατάσταση, απλά ο Φορτούνης, ήταν κάτω και από το επιτρεπτό σημείο συντήρησης.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΙΝ

Αυτό που χρειάζεται είναι κατανόηση και εμπιστοσύνη, ο Μπέντο πρέπει να τον ενσωματώσει στην ομάδα και να φροντίσει μέσα από την καθημερινή δουλειά του, να τον χωρέσει μαζί με τον Μαριν και να βρει τρόπο να δημιουργήσει ο Ολυμπιακός με άξονα αυτούς τους πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές πολλές συνεργασίες και να παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο. Ο οπαδός του Ολυμπιακού και όσοι παρακολουθούν τα παιχνίδια της ομάδας, δεν μπορούν να αντέξουν άλλο Σεμπά.

Ένας ποδοσφαιριστής που είχε σαιζόν με 21 τέρματα και 18 ασίστ, δεν έχει απλά ταλέντο, είναι έτοιμος. Εκμάθηση, βελτίωση και νέες ιδέες χρειάζονται όλοι, άλλο αυτό και άλλο να μετατρέπεις τον leader σου σε ποδοσφαιριστή με ταλέντο που δεν αρκεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ