OPINIONS

Ο κασκαντέρ και ο μονόδρομος του Μπέντο

Ο κασκαντέρ και ο μονόδρομος του Μπέντο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Ολυμπιακό που ψώνισε 7 ποδοσφαιριστές στις εκπτώσεις και τώρα χρειάζεται κασκαντέρ και τον Μπέντο που έχασε 10 μέρες κι έχει μονόδρομο να στηριχτεί σε Μαρίν και Φορτούνη.

Ο Ολυμπιακός, γνώρισε την δεύτερη συνεχόμενη ήττα του και ο Πάουλο Μπέντο βρίσκεται σε κρίση. Είναι στρεβλό, αλλά αποτελεί και πραγματικότητα, πως στο Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει το δικαίωμα ένας προπονητής, να λειτουργήσει για ένα χρονικό διάστημα δέκα ημερών με λανθασμένο τρόπο, επίσης αν δουλεύει στον Ολυμπιακό και χαθεί παιχνίδι από φανερά δικά του λάθη, στην καλύτερη περίπτωση μετρά αντίστροφα.

Με τον Πάουλο Μπέντο συνέβησαν και τα δύο, ο Πορτογάλος τεχνικός πέταξε δέκα ημέρες πού ήταν σημαντικές για την εξέλιξη του φετινού Ολυμπιακού και προσέφερε στον Άγγελό Αναστασιάδη δώρο το παιχνίδι στην Λάρισα. Είναι παράλογο, αλλά ο Ολυμπιακός βρίσκεται ένα παιχνίδι από το να αλλάξει και τρίτο προπονητή και πριν να μπει η πρώτη παρέλαση να έχουν κάτσει 4 προπονητές στον πάγκο του.

Το μεγάλο λάθος έγινε τον Μάιο

Παράλογο θα είναι να φύγει ο Μπέντο που ανέλαβε την ομάδα, στα μέσα του Αυγούστου, ακόμα όμως πιο παράλογο ήταν που έφυγε ο Βίκτορ, κρινόμενος σε δύο παιχνίδια που διεξάχθηκαν στα μέσα του καλοκαιριού, έχοντας μία ομάδα που επί της ουσίας, δεν ήταν δικιά του.

Το μεγάλο λάθος ξεκίνησε όμως μετά τον τελικό Κυπέλλου. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τον λόγω που η διοίκηση δεν πήγε τότε σε αλλαγή προπονητή.

Η περσινή σαιζόν τελείωσε με το πλάνο Σίλβα, να μην έχει πείσει. Η ομάδα κατέρρευσε μετά τον Ιανουάριο και έχασε τα περισσότερα σημαντικά παιχνίδια, το πλάνο του ξεκάθαρο και ήταν ολοφάνερο πως δεν μπορούσε να προσφέρει το ποδόσφαιρο που ήθελε ο κόσμος του Ολυμπιακού. Επίσης, ήταν σε όσους έχουν κάποια πληροφόρηση, γνωστό πως μέσα στην ομάδα είχε χαθεί η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του, από το παιχνίδι στις Βρυξέλλες.

Δεν είχε λογική, που δεν άλλαξε στις αρχές Μαΐου η διοίκηση τον Σίλβα, ώστε να υπάρχει χρόνος να βρεθεί, προπονητής να εφαρμόσει πλάνο συμβατό με τα θέλω της ομάδας. Ο Ολυμπιακός από τον Ιανουάριο του 2016 και μετά δεν βλεπόταν, παρότι ήταν ομάδα που εφάρμοζε, ένα συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου. Ποδόσφαιρο όμως που ήταν στα θέλω του προπονητή και όχι του συλλόγου.

Οι ομάδες παίρνουν προπονητή μετά από μελέτη και πλάνο

Ήταν πασιφανές πως χρειαζόταν να έρθει μία νέα ποδοσφαιρική πρόταση στου Ρέντη, που φυσικά θα έχει και τον απαραίτητο χρόνο να την υλοποιήσει. Τι ποιο λογικό, να εκμεταλλευτεί η διοίκηση τον χρόνο που υπήρχε, να ζύγιζε τις διαθέσιμες επιλογές και να έπαιρνε προπονητή, πριν μπει το καλοκαίρι. Μαζί να χτίσουν το πλάνο και να είναι έτοιμος ο Ολυμπιακός για τα προκριματικά παιχνίδια. Ακόμα, όμως και κάτι να μην πήγαινε καλά, να υπήρχε πίστη στην επιλογή της διοίκησης, καθώς δεν είχε γίνει στο πόδι, αλλά κατόπιν μίας σοβαρής μελέτης της αγοράς και στα θέλω της ομάδας.

Όταν ψωνίζεις στις εκπτώσεις

Ψιλά γράμματα, όμως ο Ολυμπιακός δούλεψε πρόχειρα και τώρα πληρώνει τα λάθη. Όπως πληρώνει, ακόμα μία δική της επιλογή. Σίγουρα, όταν αποφασίσεις να πάρεις τις καλές σου μεταγραφές 29 με 31 Αυγούστου, θα βρεις, πιο φθηνές επιλογές. Θα πληρώσεις στα τέλη Αυγούστου φτηνότερα, έναν ποδοσφαιριστή από ότι στα μέσα Ιούλη, όμως θα τον πάρεις και σε χειρότερη κατάσταση. Και όταν παίρνεις την απόφαση, να κάνεις όλες τις σημαντικές σου μεταγραφές εκείνη την περίοδο, θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα μέχρι να δέσει η ομάδα, να δημιουργηθούν οι όποιες συνεργασίες και να έρθουν στο επιθυμητό επίπεδο οι ποδοσφαιριστές.

7 μεταγραφές στις τελευταίες μέρες του Αυγούστου

Ο Ολυμπιακός στο τέλος πήρε 7 ποδοσφαιριστές. Τους Καρντόσο, Μαρίν, Μάρτινς, Ρομάο, Πασιέντσα, Ελιονούσι, Βιάνα. Όπως είναι και φυσικό κανένας δεν έχει μπει ακόμα, σε ικανοποιητικό βαθμό στην ομάδα. Φανταστείτε, πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα τους, αν γινόταν ότι στους υπόλοιπους συλλόγους. Δηλαδή 5 από τους 7 να ερχόντουσαν μέχρι τέλη Ιουλίου και ας έμεναν δύο επιλογές για τις τελευταίες ημέρες. Δεν λέω να μην εκμεταλλευθείς την ευκαιρία των εκπτώσεων των τελευταίων ημερών, δεν γίνεται όμως να αποκτήσεις όλες σου τις σημαντικές μεταγραφές λίγο πριν μπει ο Σεπτέμβρης.

Δεν ψάχνουν προπονητή, αλλά κασκαντέρ

Ναι ο Μπέντο έχει ευθύνες, πέταξε δέκα ημέρες δουλειάς, αλλά στον Ολυμπιακό δεν ψάχνουν προπονητή αλλά κασκαντέρ. Γιατί του έδωσαν μία ομάδα, καταρρακωμένη ψυχολογικά στα μέσα Αυγούστου, αποκηρύσσοντας την δουλειά του προκάτοχου του, του ζήτησαν να ξεκινήσει από την αρχή και να εντάξει ανέτοιμους ποδοσφαιριστές, ενώ η σαιζόν έχει ξεκινήσει.

Ο Μπέντο, έπρεπε να καταλάβει, πως από την στιγμή, που δεν μπορεί αν έχει έτοιμη ομάδα και αναγκαστικά θα υπάρχει μία τσαπατσουλιά, θα έπρεπε να πάει με την ποιότητα των ποδοσφαιριστών.

Δεν πήγε με την ποιότητα

Το λάθος το έκανε εκεί και κινδυνεύει να φάει το κεφάλι του. Δηλαδή, όταν με την Βέροια και με την Γιουνκ Μπόις, οι ερυθρόλευκοι έδειξαν βελτίωση, δεν φρόντισε να βάλει και τον Φορτούνη, μέσα στην ομάδα και να μπορέσουν, παίζοντας κοντά οι Φορτούνης, Μαρίν, μαζί με ποδοσφαιριστές που έχον να προσφέρουν δημιουργικά, όπως οι Ελιονούσι, Καμπιάσο, Μάρτινς και όποιον εκ των Ιντέγιε, Καρντόσο επιλέγει στην επίθεση, να δημιουργήσουν δικές τους συνεργασίες.

Επαναλαμβάνω, ο Ολυμπιακός λόγω ερασιτεχνικού σχεδιασμού έχασε πολύτιμο χρόνο δουλειάς στην προετοιμασία, ο Μπέντο, έπρεπε κάθε μέρα, να κερδίζει πράγματα, να ενσωματώνει τους νέους ποδοσφαιριστές, να τους βλέπει να πλησιάζουν στον καλό τους εαυτό, να φτιάξει την ψυχολογία των παλιών και να δημιουργήσει σύνολο, που θα παίζει κάτι συγκεκριμένο.

Δεν είχε λοιπόν, περιθώριο για χαμένες ημέρες, ο Ολυμπιακός χρειαζόταν την τέλεια διαχείριση ώστε να κερδηθεί χαμένος χρόνος και να μάθει ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Ο Μπέντο δεν είχε την πολυτέλεια να εξαφανίσει για δύο παιχνίδια τον Μαρίν και να υποβαθμίσει τον Φορτούνη.

Δεν κατάλαβε σε ποιους έπρεπε να στηριχτεί

Δεν κατάλαβε πως σε αυτούς τους δύο έπρεπε να στηριχτεί. Να εκμεταλευτεί ο Μπέντο, ότι μπορεί να μην έχουν δημιουργηθεί ακόμα συνεργασίες, αλλά έχει ένα υλικό που σε ένα τεράστιο ποσοστό αγώνων της Σουπερ Λιγκ, μπορεί να επικρατήσει με την ποιότητα τριών τεσσάρων ποδοσφαιριστών. Αρκεί όμως οι ποιοτικοί ποδοσφαιριστές, οι δημιουργοί να βρίσκονται στο γήπεδο.

Αντί να φτιάξει τον Ολυμπιακό γύρω από τους Μαρίν, Φορτούνη ερωτεύτηκε ποδοσφαιρικά τον Σεμπά, υποβάθμισε σε ταλέντο τον Φορτούνη, άφησε για δύο συνεχόμενα παιχνίδια εκτός του Μαρίν και έχασε 10 πολύτιμες ημέρες. Οδηγώντας, την ομάδα του στα δύο κολλητά κρίσιμα παιχνίδια με ΑΠΟΕΛ και ΆΕΚ χωρίς ηθικό και δίχως, να έχει επιτύχει κάποια βελτίωση στο δημιουργικό κομμάτι

Υποχρεωμένος να πάει με Μαρίν, Φορτούνη

Στον αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ υπήρχε ξεκάθαρη βελτίωση, όσο βρισκόντουσαν στον αγωνιστικό χώρο οι Φορτούνης, Μαρίν. Υπήρχε μία δημιουργία, βγήκαν ευκαιρίες μέσα από συνεργασίες. Ο Ολυμπιακός άξιζε τουλάχιστον ένα γκολ, ενώ με το που βγήκαν από το γήπεδο αναγκαστικά η μπάλα σηκώθηκε και άρχισαν οι σέντρες στα τυφλά.

Αν δεν υπάρχουν συνδετικοί κρίκοι στον Ολυμπιακό, με τον Μάριν, να λειτουργεί εντυπωσιακά καλά σε αυτό το κομμάτι δεν μπορούν να βγουν επιθέσεις. Οπότε, το να αγωνίζεται ο Μπέντο, χωρίς δημιουργικό χαφ είναι καταστροφικό.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να σώσει την σαιζόν, μόνο αν ο προπονητής του, αποφασίσει από αυτούς τους δύο ποιοτικούς, ποδοσφαιριστές, να πάρει το 100%, να τους φτιάξει την ψυχολογία, να τους κάνει να μάθουν με κλειστά μάτια ο ένας το παιχνίδι του άλλου και με την άνοδο του Καρντόσο, και την επιστροφή του Ομάρ, να υπάρξει πρόοδος.

Πρόβλημα η αμυντική τετράδα

Η χαμηλή ποιότητα της τελευταίας τετράδας άμυνας δυσκολεύει τον Ολυμπιακό, να αναπτυχθεί και να βγάλει συνεργασία από τις πίσω γραμμές, είδαμε λοιπόν σε δύο παιχνίδια, που ο Μπεντο, δεν χρησιμοποίησε Μαρίν, Φορτούνη και με τον ΑΠΟΕΛ, με το που αντικαταστάθηκαν, αμέσως να ανοίγουν οι γραμμές και αναγκαστικά να σηκώνεται η μπάλα.

Το αμυντικό δίδυμο, δεν μπορεί να πάρει μέτρα ψηλά, δέχεται εύκολα φάση ανάμεσα του και όταν πρέπει να καλύψει μία σέντρα σαν τρίτο στόπερ ο Φιγκέιρας, υπάρχει πρόβλημα. Συνεπώς δεν υπάρχει αμυντική ασφάλεια.

Στην ανάπτυξη, πέρα από το γεγονός, πως όταν ανεβαίνουν ψηλά οι στόπερ του, είναι εύθραυστοι, οπότε δεν μένει ώρα με ψηλά τις γραμμές ο Ολυμπιακός, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα από την έλλειψη ποιότητας των ακραίων μπακ.

Πονάει στα άκρα

Οι Φιγκέιρας, Ντε Λα Μπέγια, αποτελούν πρόβλημα. Ο πρώτος σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού, ο Ντε Λα Μπέγια περισσότερο επιθετικά.

Ο Φιγκέιρας όπως γράφω και παραπάνω, είναι μία πυγή κινδύνου, όταν δέχεται η ομάδα του σέντρα από την απέναντι πλευρά. Τρώει επίσης εύκολα ντρίπλα στο ένας με ένας και παρότι του αρέσει να ανεβαίνει, δεν τελειώνει με ποιότητα τίποτα. Το τρέξιμο του, γίνετε με ένταση, αλλά είναι το νευρωτικό τρέξιμο του ποδοσφαιριστή που ανήκει σε ένα χαμηλό επίπεδο. Με λίγα λόγια, δεν κάνει τίποτα καλά από όσα απαιτεί η θέση του δεξιού μπακ.

Μποξ με δεμένα χέρια

Όταν θες να επιτεθείς, δεν έχεις σωστά ανεβάσματα από τα πλάγια, δεν παίρνεις δημιουργία από τα μπακ, σου και βάζει ο προπονητής, μόνιμα και τον Σεμπά στην μία πλευρά αυτόματα περιορίζεσαι. Είναι σαν να παίζεις μποξ με δεμένα χέρια θα χάσεις. Όταν ο αντίπαλος, αμύνεται και δεν παίρνεις σωστό πλάτος, από τα μπακ, οι επιθετικές σου λύσεις, περιορίζονται υπερβολικά, το αμυντικό πλάνο του αντίπαλου βγαίνει πολύ εύκολα και μπορεί να σε χτυπήσει με μεγαλύτερη ασφάλεια στην κόντρα.

Θέλει δέκα Ντε Λα Μπέγια ο Μαζουακού

Ακούω πολλά απαξιωτικά για τον Μαζουακού. Πράγματι δεν είχε ούτε αυτός ποιότητα όταν έπρεπε να τελειώσει φάσεις, όμως σαν τον Ντε Λα Μπέγια ήθελε δέκα. Ο Μαζουακού στα περισσότερα παιχνίδια δεν χρειαζόταν να παίξει άμυνα. Επειδή ήταν αθλητής, είχε πολλά ανεβάσματα, καμία σχέση με τον παθητικό Ισπανό και ανάγκαζε τον εξτρέμ να λειτουργεί αυτός συντηρητικά σαν μπακ. Έδινε με αυτόν τον τρόπο μεγάλο πλάτος, επιπλέον ποδοσφαιριστή στον άξονα, καθώς εύκολα ο εξτρέμ έμπαινε μέσα, είτε γέμιζε περιοχή και πάνω από όλα κράταγε σε πιο συντηρητικό πλάνο τον αντίπαλο.

Με τον παθητικό Ντε Λα Μπέγια το εξτρέμ, είναι ψηλά και με την τετράδα άμυνας που διαθέτει ο Ολυμπιακός, ο αντίπαλος απειλεί από παντού και χωρίς να σπαταλούν και πολλές δυνάμεις οι επιθετικοί και οι εξτρεμ για να βγάλουν τον αμυντικό τους ρόλο.

Βελτίωση μπορεί να έρθει μέσα από την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση, των Μαρίν, Φορτούνη, την έξοδο του αντιτουριστικού Σεμπά από το βασικό σχήμα, την επιστροφή στην δράση του Ομάρ, που είναι πραγματικά αξιόλογο μπακ και από την ατομική βελτίωση του Καρντόσο.

Σε αυτούς τους άξονες θα πρέπει να βασιστεί ο προπονητής, που θα εργάζεται στον Ολυμπιακό μετά το παιχνίδι με την ΆΕΚ. Αν κερδίσει ο Μπέντο θα συνεχίσει, αν όχι, πάμε για παγκόσμιο ρεκόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ήττα 0-1 από το ΑΠΟΕΛ για τον Ολυμπιακό, που είχε τρία δοκάρια
Ο Ολυμπιακός του Πειραιά είστε;
Η αντίδραση Φορτούνη - Τσόρι στον πάγκο
Το μπέρδεμα στην αλλαγή Φορτούνη - Ελιουνούσι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ