OPINIONS

O ανταγωνισμός και το χαμηλό επίπεδο

O ανταγωνισμός και το χαμηλό επίπεδο

O Τσάρλυ γράφει για τις καλές κι άσχημες εντυπώσεις που άφησε η πρεμιέρα της SuperLeague. H ανάλυση των τεσσάρων "μεγάλων" και η "τετράδα για κηδείες" του Πανιωνίου.

Το ξεκίνημα του πρωταθλήματος το περιμέναμε με αγωνία, όμως δεν μας χάρισε κάποια πραγματική μάχη. Τα καλά νέα είναι πως η βελτίωση των ανταγωνιστών του Ολυμπιακού είναι δεδομένη και α δημιουργήσουν, μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην μάχη για τον τίτλο, τα άσχημα νέα είναι πως οι υπόλοιπες ομάδες δεν ακολούθησαν. Αν εξαιρέσουν τον Πανιώνιο και τον ΠΑΣ, οι υπόλοιποι έδειξαν προβληματικοί και σε χαμηλό επίπεδο.

Τετράδα για κηδείες στην πλατεία

Καλή η κουβέντα για τους 4 μεγάλους, όμως νοιώθω την ανάγκη να ξεκινήσω από την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Ο Μιλόγιεβιτς, δεν πείραξε τίποτα από την συνταγή Ουζουνίδη. Κράτησε την λογική ποδοσφαίρου της περασμένης σαιζόν. Δηλαδή Σιώπης, Κόρμπος δίδυμο στον άξονα έναν δημιουργικό ποδοσφαιριστή, πίσω από τον Ανσαριφάντ, που να λειτουργεί και σαν δεύτερος φορ και σαν δημιουργός και δύο ακραίους με επιθετική συμπεριφορά.

Η τετράδα των Μασούντ, Ανσαριφάντ, Φούντα, Μπεν έβγαλε μάτια. Ο Μασούντ, ποιότητα με την μπάλα, ο Φούντας όρεξη θράσος, καλά πατήματα μέσα στην περιοχή, ο Μπεν ζάλισε τον Γιαννούλη, τον πέρναγε από όπου ήθελε και όσες φορές ήθελε και ο Ανσαριφάντ ξέρει μπάλα για την θέση του και μπορεί να αξιοποιεί τις κινήσεις των συμπαικτών του. Τετράδα που δείχνει πως είναι έτοιμη να κάνει πολλές κηδείες, ενώ και στο μικρό διάστημα που αγωνίστηκε ο Ν' Γκογκ, έδειξε πως σύντομα θα είναι σε θέση να κάνει την διαφορά.

Ο Ν' Γκόγκ είναι ελαφρύς για το ύψος του και χρησιμοποιεί γρήγορα τα πόδια του. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης, φαντάζει με διαφορά η καλύτερη μετά τους 4 διεκδικητές.

Δεν βρήκαν ανταγωνιστικούς αντιπάλους

Οι αντίπαλοι των τεσσάρων μονομάχων για τον τίτλο, δεν ήταν ανταγωνιστικοί. Κανείς εκ των Λεβαδιακό, Ξάνθη, Παναιτωλικό, Βέροια δεν κατάφεραν να μας χαρίσουν ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι. Όχι μόνο έχασαν εύκολα αλλά δεν κατόρθωσαν να αναδείξουν και καμία από τις αδυναμίες, που έχουν οι 4 διεκδικητές.

Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε είναι, πως ο Παναθηναϊκός έχει βάλει στο ρόστερ του ποιότητα, ταχύτητα στην επίθεση και προσωπικότητα, η ΆΕΚ, έχει πλέων φορ που να της προσφέρει το εύκολο γκολ και παίκτη στα άκρα να κάνει την διαφορά, ο ΠΆΟΚ είναι φέτος πιο συμπαγής αμυντικά, έχει προπονητή και έκανε 3 μεταγραφές που του κάνουν διαφορά, ενώ στον Ολυμπιακό οι Μαρίν, Ελιουνούσι και φυσικά του Καρντόσο τον ξανακάνουν απρόβλεπτο στην επίθεση και προσφέρουν ποιοτικές συνεργασίες.

Τέρμα τα ποστάν

Ο Παναθηναϊκός στην Λιβαδειά, κέρδισε εύκολα μία ομάδα που δεν έπαιξε. Ο Λεβαδιακός, δεν έκανε τίποτα, δεν πίεσε στην μπάλα, δεν κάλυπτε τα άκρα του, δεν πρέσαρε ψηλά, δεν κράτησε μπάλα δεν απείλησε. Έδωσε το δικαίωμα στους παίκτες του Στραματσιόνι να έχουν εύκολη κατοχή και να βγάλουν όλες τις αρετές τους. Το θετικό είναι πως αρετές υπάρχουν, γιατί και στο παρελθόν ο Παναθηναϊκός, αντιμετώπιζε τέτοιου είδους αντιπάλους και δεν βλεπόταν. Χρειαζόσουν 2 ποστάν για να αντέξεις και να δεις ολόκληρο ενενηντάλεπτο. Το περασμένο Σάββατο τον παρακολουθούσες πολύ ευχάριστα. Είχε σωστή ανάπτυξη, κυκλοφορία, αξιοποιούσε όλο το γήπεδο και ο κάθε ποδοσφαιριστής, έκανε την κίνηση που έπρεπε και έπαιρνε την μπάλα εκεί που την ζητούσε σύμφωνα με την κίνηση του. Αυτό το απλό στο ποδόσφαιρο είναι και που κάνει την διαφορά. Να παίρνει την μπάλα ο ποδοσφαιριστής εκεί που την ζητά.

Η εκπληκτική μακρινή μεταβίβαση του Λεντέσμα

Κάτι που αν δεν πρεσάρεις τον Λεντέσμα μπορεί να το προσφέρει στους συμπαίκτες του, από όποιο σημείο του γηπέδου και να βρίσκεται. Ο Αργεντίνος, έχει ένα χάρισμα αρκετά ανεπτυγμένο, μία εντυπωσιακή μακρινή μεταβίβαση.

Αν ο αντίπαλος δεν τον κουράσει και κάνει το λάθος να του αφήσει την επιλογή να πασάρει οι συμπαίκτες του γνωρίζουν πως όποια κίνηση κάνουν που θα τους ελευθερώσει, θα βρει τον τρόπο να τους περάσει την μπάλα εκεί που την θέλουν. Από τον Λεντέσμα λείπουν τρεξίματα, ήταν πρόβλημα στο παιχνίδι με την Μπρόντμπι, πιθανότατα να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε ένα παιχνίδι υψηλού ρυθμού, αλλά στο πρωτάθλημα είναι πολλές ομάδες που θα τον αντιμετωπίσουν όπως ο Λεβαδιακός.

Το πρωτάθλημα μας είναι γεμάτο ομάδες που δεν θα είναι σε θέση να πρεσάρουν ψηλά και να βγάλουν επιθετικότητα. Σε αυτά τα παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός εκτός από τους πολλούς ποδοσφαιριστές που έχει για να ανοίγουν άμυνες θα έχει και μία άψογη μεταβίβαση από χαμηλά, που θα δημιουργεί ρήγμα χωρίς να χρειαστεί να περάσει από πολλά πόδια η μπάλα. Αν δεν πρεσάρεις τον Λεντέσμα και δεν τον κουράσεις, οι συμπαίκτες του θα κάνουν παρτι.

Γουακάσο και συνεργασίες

Μεγάλη μεταγραφή είναι ο Γουακάσο, ο Γκανέζος, μπορεί στο ίδιο παιχνίδι να καλύπτει δύο ρόλους, τόσο του εσωτερικού χαφ στα δεξιά, όσο και αυτή του εξτρέμ, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός και πλάτος να παίρνει στην ανάπτυξη και να υπάρχει τρίτος χαφ στον άξονα. Το πόσο έχει αλλάξει ο Γουακάσο τον Παναθηναϊκό, το καταλαβαίνει κανείς, μόνο παρατηρώντας, πόσο λιγότερα πράγματα απαιτούνται φέτος από τον Ζέκα.

Αυτό που έκανε θετική εντύπωση στην Λειβαδιά, είναι ο τρόπος που αναπτύχθηκε ο Παναθηναϊκός, δεν εκμεταλλεύτηκε μόνο τα προσόντα κάποιον ποδοσφαιριστών, αλλά έβγαλε πολλές επιθέσεις με συνεργασίες από πολλούς ποδοσφαιριστές και υπήρχε σωστή μεταφορά μπάλας. Σίγουρα ο Λεβαδιακός, δεν κούρασε τους παίκτες του Στραματσιόνι, φάνηκε όμως να υπάρχουν δουλεμένες συνεργασίες στην προσπάθεια να ανοίξει η αντίπαλη άμυνα.

Το παιχνίδι της Λειβαδιάς δεν προσφερόταν για να βγουν αρνητικά συμπεράσματα, μοιάζει πάντως ο Παναθηναϊκός, να λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα, όταν πρέπει να επιτεθεί από ότι όταν καλείτε να παίξει άμυνα. Αλλά η ομάδα του Ντόστανιτς, δεν ήταν ανταγωνιστική, ώστε να δημιουργήσει επιθέσεις που θα αναδείξουν αυτό το πρόβλημα.

Απομονωμένη η επιθετική της 4άδα

Ανταγωνιστική δεν ήταν ούτε η Ξάνθη στο Ολυμπιακό Στάδιο. Παρότι το αμυντικό δίδυμο της ΑΕΚ, δεν έχει δέσει και η απουσία του Σιμόες, λόγω των ενοχλήσεων που είχε στον τένοντα οδήγησε τον Κετσπάγια να χρησιμοποιήσει τον Λαμπρόπουλο σαν παρτενέρ του Γιόχανσον στον άξονα, η Ξάνθη παραδόθηκε εύκολα. Η ΆΕΚ συνολικά δεν ήταν καλή, παρά τα 4 γκολ. Βελτιωμένη από πέρσι ήταν λόγω των μεταγραφών του Πατίτο, Αλμέιδα, ομαδικές συνεργασίες όμως δεν έβγαλε και η επιθετική 4άδα ήταν αρκετά απομονωμένη.

Με στόπερ στα χαφ ο Κετσπάγια

Κάτι που ήταν και φυσιολογικό από την στιγμή, που το δίδυμο στον άξονα ήταν οι Λαμπρόπουλος,Γιόχανσον. Ο Κετσπάγια συνηθίζει πολλές φορές να χρησιμοποιεί καθαρά στόπερ στο κέντρο, πιθανότατα όμως και να αναγκάστηκε καθώς εκτός από τον Σιμόες και ο Γαλανόπουλος είχε ανεβάσει πυρετό και δεν ήταν έτοιμος. Το δίδυμο όμως Γιόχανσον, Λαμπρόπουλος είναι αρκετά βαρύ, άφηνε αποστάσεις από την υπόλοιπη ομάδα και κράτησε για μεγάλο χρονικά διαστήματα χαμηλά τις γραμμές της ΆΕΚ. Σίγουρα παίζει τον ρόλο του που είχαν μπει και τα γκολ νωρίς, οπότε δεν υπήρχε οποιαδήποτε πίεση και ανάγκη για μεγαλύτερη επιθετικότητα.

Απλά επειδή σαν τεχνικός ο Κετσπάγια συνηθίζει να δοκιμάζει στόπερ στα χαφ, το να χρησιμοποιεί τον Λαμπρόπουλο, μαζί με τον Γιόχανσον οδηγεί την ΑΕΚ σε ανάπτυξη μόνο με τους 4 ποδοσφαιριστές που παίζουν ψηλά.

Θέλει τον χρόνο του ο Λέσκοτ

Ο Κετσπάγια στο τέλος δήλωσε ικανοποιημένος από την νίκη και το τελικό αποτέλεσμα, όμως ο ίδια σαν προπονητής, που το πρώτο πράγμα που ζητά από τους ποδοσφαιριστές του είναι να αμύνονται σωστά, σίγουρα θα είναι προβληματισμένος, για την ευκολία που πήγαιναν βαθιά οι γραμμές της ομάδας του, αλλά και για την συνεργασία του αμυντικού του δίδυμου με τους ακραίους μπακ και με τους δύο αμυντικούς χαφ.

Κάτι φυσικά που δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς και η παρουσία του Λαμπρόπουλου στα χαφ, βάραινε την ομάδα, αλλά και ο Λέσκοτ είναι ακόμα ανέτοιμος, βαρύς και δεν ξέρει καλά τους συμπαίκτες του. Είναι φανερό πως θέλει τον χρόνο του. Σίγουρα με τον Λέσκοτ, σε καλή κατάσταση, τον Σιμόες στην βασική ενδεκάδα και τον Χριστοδουλόπουλου αντί του Μπακασέτα η ΆΕΚ θα είναι καλύτερη και πιο γρήγορη.

Πρέπει να δουλέψει για να πιάσει στην ΑΕΚ, ο Μπακασέτας

Ο Μπακασέτας, δεν είναι εξτρέμ, αλλά δεν μπορεί να παίξει και αλλού. Είναι υποχρεωμένο το παιδί, αν θέλει να βρει χώρο στην ΆΕΚ, να μάθει να παίζει στα άκρα. Καθώς, είναι κατώτερος του Μάνταλου δεν μπορεί να κάνει τόσες πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο και δεν μπορεί να του πάρει την θέση, επίσης δεν είναι και στράικερ, οπότε η θα μάθει να παίζει στα άκρα για να βρίσκει χρόνο η θα ξεκουράζει τον Μάνταλο. Συμμετοχή, στο χθεσινό παιχνίδι δεν είχε, όπως δεν είχε και στο Γιβραλτάρ. Οπότε χρειάζεται πολύ δουλειά, αν θέλει να πιάσει στην ΆΕΚ.

Τον έπαιζε λάθος ο Παπαγεωργίου τον Πατίτο

Ο Τιμούρ όσο και οι φίλοι της ΆΕΚ, έχουν λόγω για να χαμογελάνε. Οι Πατίτο, Αλμέιδα, έχουν ακριβώς αυτό που έλειπε από την περσινή ΆΕΚ και είναι απαραίτητο για να κάνεις πρωταθλητισμό. Ο Πατίτο, έβγαλε ένα προσόν που θα δυσκολέψει πολύ τα αντίπαλα μπακ. Έχει την ικανότητα αν τον παίξει ο αντίπαλος λίγο παθητικά και με πίσω βήματα για να μην φάει την ντρίπλα με ένα μικρό χτύπημα μπάλας, να βρει με μικρή η μεγάλη σέντρα να βρει συμπαίκτη του στην περιοχή. Ο Παπαγεωργίου δεν τον ήξερε και επειδή φοβόταν την ντρίπλα του άφησε μέτρα και ο Πατίτο, δημιούργησε τα δύο πρώτα γκολ, ενώ και στην επανάληψη είχε δύο πάσες πάρε βάλε, αλλά ο Μάνταλος βρήκε δοκάρι και ο Σμόες πλάσαρε άουτ. Στο φιλικό με την Ανόρθωση ήταν ο Χριστοδούλόπουλος, αυτός που έκανε την διαφορά από τα άκρα και πρόσφερε το διαφορετικό, το απρόβλεπτο που δεν υπήρχε πέρυσι, στην πρεμιέρα αυτό το απρόβλεπτο που κάνει την διαφορά το προσέφερε ο Πατίτο.

Βρήκε το εύκολο γκολ

Πρωτάθλημα να διεκδικήσεις, χωρίς φορ, να σου προσφέρει το εύκολο γκολ δεν γίνετε, ο Αλμέιδα, έδειξε πως είναι ο στράικερ που χρειάζονται η ΆΕΚ, για να πάρει παιχνίδια ακόμα και όταν δεν είναι καλή.

Παίζει ρόλο και το επίπεδο των αντιπάλων, αλλά θυμίζω πως στον αντίστοιχο περσινό αγώνα η ΆΕΚ έπαιξε με την Ξάνθη, με τον Λουτσέσκου, να έχει κατέβει χωρίς φορ. Παρότι, η Ξάνθη ήταν υπερήλικα παθητική η ΆΕΚ την κέρδισε με χίλια ζόρια 2-1 και χρειάστηκε στο τέλος να αποκρούσει και πέναλτι ο Ανέστης. Φέτος στην επίθεση, υπάρχουν οι Πατίτο, Αλμέιδα και ο Λαζαρος που θα μπει. Ποδοσφαιριστές που είναι σε θέση να κάνουν το απρόβλεπτο και να επιτρέπουν στην ΆΕΚ να κερδίζει εύκολα τις ομάδες που τουλάχιστον δεν είναι σε θέση, να της αναδείξουν αδυναμίες και προβλήματα.

ΑΕΚ, Παναθηναϊκός έδειξαν στην πρεμιέρα, πως απέκτησαν κάτι, που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το είχε μόνο ο Ολυμπιακός, αν πας μαζί τους μόνο να αμυνθείς και όχι να παίξεις και να απειλήσεις, θα χάσεις εύκολα.

Έχει πρόβλημα στο γκολ ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ, μπορούσε να φτάσει σε μεγάλο σκορ, όμως από την πρεμιέρα φάνηκε πως του λείπουν λύσεις στο σκοράρισμα. Περιμένουμε να δούμε και την τελευταία μεταγραφή των Τιάμ, φαίνεται όμως να μην υπάρχει το εύκολο τέρμα. Θετικά βγήκαν, όπως η συμμετοχή που είχε ο Αθανασιάδης, στην δημιουργία. Κάτι που συνολικά αποτελεί αδυναμία του Κλάους, αλλά απέναντι στον Παναιτωλικό αποτέλεσε πολύ καλό στήριγμα για την ανάπτυξη της ομάδας τους Ίβιτς.

Έχει προσόντα για να πιάσει ο Βαρέλα

Το σημείο που σόκαρε, ήταν το 90ο λεπτό και το απίστευτο λάθος του Βαρέλα. Μέχρι εκείνο το σημείο, φαινόταν σαν να έχει πιάσει ο ΠΑΟΚ το λαχείο. Ο Βαρέλα ήταν εντυπωσιακός. Γρήγορος, ελαφρύς, πάντοτε σε σωστό χρόνο πάνω στην μπάλα, έβγαινε πρώτος και έκανε αυτό που συνηθίζουν οι μεγάλοι στόπερ, δεν έδινε την μπάλα αλλά εκμεταλλευτούν πως έχοντας κλέψει μπάλα δεν έχει ισορροπία ο αντίπαλος και μετέφερε την μπάλα. Το λάθος ήταν μεγάλο, αλλά λογικά αποτέλεσε μία κακιά στιγμή. Μέχρι εκείνο το σημείο φαινόταν πως ο ΠΑΟΚ βρήκε στο πρόσωπο του ακριβώς το στόπερ που του έλλειπε τα προηγούμενα χρόνια. Για να του μαζέψει την άμυνα.

Μικρό ρόστερ

Εξακολουθώ πάντως, να πιστεύω πως το ρόστερ του ΠΑΟΚ, είναι αρκετά κοντό. Στον άξονα έχει μόνο τον Μπίσεσβαρ με επιθετικά στοιχεία. Μόνο με τον Μπίσεσβαρ μπορεί να παίξει ο Ίβιτς, το 4-2-3-1 με κανέναν άλλον ποδοσφαιριστή. Όταν αποφάσισε να τον βγάλει για να τον ξεκουράσει, υποχρεώθηκε να αλλάξει τακτική και να πάει σε 4-3-3.Στον ΠΑΟΚ, έχουν βγει σίγουρα, οι επιλογές των Μάτος, Κάνιας, έδειξε πως έχει καλά προσόντα ο Βαρέλα, ενώ μπήκε αρκετά στο παιχνίδι ο Μπίσεσβαρ, πιστεύω, όμως ότι χρειαζόταν να βάλει ακόμα περισσότερα στοιχεία στο παιχνίδι του, για να μπορέσει να διεκδικήσει τον τίτλο.

Δεν έχει τον στράικερ που να κάνει την διαφορά, την ίδια ώρα που οι ανταγωνιστές του, έχουν τους Μπερκ, Καρντόσο, Αλμέιδα, ενώ δεν υπάρχει ο ποιοτικός δημιουργός από τα άκρα της επίθεσης. Υπάρχει ταχύτητα, κινήσεις από Ροντρίγκες, Κάμπος που δημιουργούν ρήγματα, όχι όμως δημιουργία. Δεν υπάρχει ακραίος ικανός, να γίνει 4ος χαφ και να περάσει κάθετες, η να δημιουργήσει χωρίς τρέξιμο.

Ο Μαρίν έκανε την διαφορά

Επιτέλους καλά νέα γα τους φίλους του Ολυμπιακού. Ο αντίπαλος, προσφερόταν για σάκος του μποξ, όμως είδαμε και όμορφες ποδοσφαιρικές ενέργειες, που στην πλειοψηφία τους είχαν συνδετικό κρίκο τον Μαρίν. Ο Γερμανός έδειξε από το πρώτο παιχνίδι, πως στην Ελλάδα, θα βρει τους χορούς που χρειάζεται για να μοιράσει παιχνίδι αι να φτιάξει τους συμπαίκτες του. Θυμίζω πως πρόκειται για ποδοσφαιριστή που από το 2007 μέχρι το 2012 στην Μπουντεσλίγκα, είχε σε 5 σαιζόν 62 ασίστ. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, μας συστήθηκε, την διαφορά την έκανε, με την δυνατότητα που είχε να πλησιάζει τον συμπαίκτη του και να πασάρει απευθείας σωστά και γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούσε συνέχεια συνεργασίες και αξιοποιούσε τα τρεξίματα των συμπαικτών του. Παρότι η κανονική του θέση είναι αυτή του αριστερού εξτρέμ, έπαιξε σαν κλασικός δημιουργός και έμεινε μόνο στην αξιοποίηση με μεγάλη συχνότητα και απλότητα των συμπαικτών του.

Η πρώτη αγωνιστική, έδειξε πως το Ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να σηκώσει καριέρες. Είναι ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων, με 4,5 καλές ομάδες και τις υπόλοιπες να κινούνται σε πολύ κατώτερο επίπεδο. Όποιος ποδοσφαιριστής, μπορεί να παίξει σε υψηλούς ρυθμούς, η έχει ποιότητα με την μπάλα, μπορεί να κάνει πλάκα χωρίς να εμφανιστούν σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό παιχνιδιών, οι αδυναμίες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ