OPINIONS

Και στη Θεσσαλονίκη έχουν ψυχή

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ (MOTION TEAM)
Θεσσαλονίκη, Λευκός Πύργος MOTIONTEAM

Ο Ιβάν Σαββίδης έφερε τούμπα την κατάσταση που επικρατούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα πανηγυρίσουν σύντομα ξανά τίτλο. Γράφει ο Τσάρλυ.

Είμαστε στο ξεκίνημα μίας νέας εποχής στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό δεν έγινε αντιληπτό στον τελικό. Έχουν γίνει πολλά μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους που αποδεικνύουν πως άλλαξαν οι καταστάσεις. Πλέον ο Σαββίδης έχει μπει πολύ δυναμικά, έφερε τούμπα την κατάσταση που επικρατούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και με το οφσάιντ γκολ του Ενρίκε, μπήκε απλά η σφραγίδα.

Ο ΠΑΟΚ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΙΤΛΟ

Νέα εποχή ξεκίνησε και επειδή δεν ήρθε με μία επιβλητική εμφάνιση, αλλά με ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει, σε ένα πολύ χαμηλού επιπέδου τελικό. Αφήνει την αίσθηση πως ξεκινά μία νέα περίοδο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα πανηγυρίσουν σύντομα ξανά τίτλο. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε, έτσι λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν ο τίτλος ερχόταν μέσα από κυριαρχία στον αγωνιστικό χώρο, η κατάκτηση δεν θα είχε την ίδια δυναμική.

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Διαβάζω συναδέλφους, ακούω φιλάθλους στα ραδιόφωνα, αναρτήσεις στα social media. Βλέπω μία απίστευτη υποκρισία. Πραγματικά απορώ με το θράσος οπαδών άλλων ομάδων. Είμαι 40 χρονών και πρώτη φορά μία ομάδα από άλλη πόλη, και συγκεκριμένα ο ΠΑΟΚ, κατακτά κάτι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που όλα αυτά τα χρόνια κυριαρχούν οι ομάδες τους ένα σωρό τρόπαια, κάτι που συνέβαινε και πολλές φορές εις βάρος του ΠΑΟΚ. Δηλαδή στην Θεσσαλονίκη δεν έχουν ψυχή; Ζούμε κάτι διαφορετικό το τελευταίο διάστημα από αυτό που συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το παιχνίδι παίζεται με συγκεκριμένους όρους: Πρώτα προσπαθείς να κερδίσεις τις εκλογές της ΕΠΟ, στην συνέχεια να έχεις μαζί σου την πλειοψηφία των ομάδων στο πρωτάθλημα και στην συνέχεια το γλυκό "δένει" με διαιτητική εύνοια. Στις εποχές που κυριάρχησε ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, δημιούργησε κανένας τους συνθήκες για κάτι το διαφορετικό; Το γεγονός πως αντιδρούν οπαδοί και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Ολυμπιακό, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν την απόλυτη κυριαρχία, με ξεπερνά. Αρνούμαι να μοιραστώ τον πόνο τους και τον φόβο τους, πως θα πάρει και κάποιος άλλος τίτλους σε αυτήν την χώρα.

Είναι σίγουρα μικρότερη η διάρκεια, αλλά ρωτώ: Οταν στον Παναθηναϊκό δημιουργήθηκε η πολυμετοχικότητα, έγινε προσπάθεια για κάτι διαφορετικό; Εδώ έφτασε στο σημείο ο Πατέρας, να θέλει να βάλει τον Καννελόπουλο, που είχε ασελγήσει στα χρόνια της παντοκρατορίας Κόκκαλη εναντίον του Παναθηναϊκού, αντιπρόεδρο στην ΠΑΕ.

Πάμε παλιά, αλλά επί Μελισσανίδη - Καρρά η ΆΕΚ, στα τρία κολλητά που πήρε, δεν έπαιξε στο ίδιο παιχνίδι; Ήρθε η ώρα και μίας ομάδας από την Θεσσαλονίκη, ήρθε και η ώρα του ΠΑΟΚ, και στην Θεσσαλονίκη έχουν ψυχή. Και αυτοί οπαδοί αγαπάνε την ομάδα τους και έχουν το δικαίωμα να χαρούν. Δυστυχώς στην Ελλάδα, έτσι παίζεται το παιχνίδι. Η επιβολή δεν έρχεται στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά έξω από αυτούς. Στην ίδια λογική πήγαν όλοι όσοι ήθελαν να ρίξουν το κατεστημένο του Ολυμπιακού. Δεν είδα τον Μελισσανίδη να ρίχνει χρήμα, περισσότερο ασχολήθηκε με τις εκλογές της ΕΠΟ, παρά με το να φτιάξει την ομάδα του. Όταν έπρεπε να επιλέξει προπονητή, πήρε τον Κετσπάγια με το που έμαθε τις απαιτήσεις του Μοντανιέ.

ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΣΕΙ ΠΙΟ ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Το παιχνίδι στο ελληνικό ποδόσφαιρο παίζεται με αυτόν τον τρόπο εδώ και χρόνια. Με έναν τρόπο που οι ομάδες της Αθήνας έχουν πάρει αρκετούς τίτλους από τον ΠΑΟΚ και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Είναι αστείες οι φωνές διαμαρτυρίας. Διαβάζω πράγματα και νοιώθω πως βρίσκομαι σε άλλη χώρα. Ναι, ο Κύζας έσπρωξε τον ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός αδικήθηκε και για εμένα στο τέλος της σεζόν ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα στην δημιουργία στην Ελλάδα. Αλλά όχι, δεν ήταν η μεγαλύτερη σφαγή που έχουμε δει. Το γκολ του Ενρίκε δεν έπρεπε να μετρήσει, ήταν καταφανέστατο οφσάιντ, σε ένα παιχνίδι όμως που μέχρι σε εκείνο το σημείο βλέπαμε μία 50ρίσια διαιτησία και στο τέλος του, ο επόπτης παραδέχτηκε το λάθος του και παραιτήθηκε. Συγγνώμη, αλλά έχουμε ζήσει σε αυτή την χώρα πολύ πιο ακραίες καταστάσεις.

Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ

Τώρα μένει να δούμε την επόμενη σεζόν αν ο Ιβάν Σαββίδης, πράγματι θα γίνει ο νέος χαλίφης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο τρόπος που κατέκτησε το κύπελλο, οι αλλαγές στην ΕΠΟ, η μετακίνηση ομάδων της Super League στο δικό του μπλογκ, δείχνουν πώς έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες: Να λέει τώρα ο Ιβάν και οι άνθρωποι που δουλεύουν για αυτόν, «κάντε επενδύσεις».

Ξέρω πως από κάτω θα φάω πολλά επιθετικά σχόλια, γεμάτα υποκρισία. Προσωπικά όμως, κάνω αυτή την δουλειά μόνο και μόνο γιατί λατρεύω αυτό το άθλημα, σπαταλάω πολύ χρόνο μέσα στην καθημερινότητά μου και για να παρακολουθώ όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται και για να το μάθω καλύτερα. Δυστυχώς όμως το παιχνίδι στην Ελλάδα παίζεται με αυτόν τον τρόπο. Αν πάρεις έναν τίτλο, επειδή έτυχε να κάνεις κάτι καλό στο γήπεδο, μία καλή σεζόν προπονητή και επιλογών, όπως ο Παναθηναϊκός το 2014 που κατέκτησε το κύπελλο με τον Αναστασίου, είναι δύσκολο να βρεις διάρκεια.

Αν κάνεις όμως το κουμάντο σου έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, έχεις στην ΕΠΟ δικούς σου ανθρώπους, ψηφίζουν οι υπόλοιπες ομάδες ό,τι εξυπηρετεί τα συμφέροντα σου, οι διαιτητές φοβούνται να χάσεις, τότε έχεις δημιουργήσει τις συνθήκες για να κατακτήσεις τίτλους και να έχεις διάρκεια. Συγγνώμη, αλλά αυτούς τους κανόνες ο ΠΑΟΚ δεν τους έφτιαξε. Ο Σαββίδης τους βρήκε και με αυτούς παίζει. Αυτοί που έχουν μάθει να πανηγυρίζουν τέτοιους τίτλους, δεν δικαιούνται τώρα να φωνάζουν και να κατακρίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ