OPINIONS

Η ανάλυση του ντέρμπι: Μάχη σε όλους τους χώρους

ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÁÅÊ (Eurokinissi Sports)
ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÁÅÊ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν σαν στόχο να εξασφαλίσουν την είσοδο τους στην 5άδα όσο γίνετε πιο γρήγορα για να έχουν ασφάλεια πριν τους δύο ημιτελικούς κυπέλλου, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν εκείνο το διάστημα φρέσκους τους βασικούς τους ποδοσφαιριστές.

Και οι δύο ομάδες έχουν ένα κοινό. Μπήκαν αργά μέσα στην σεζόν, είχαν προπονητές για μεγάλα διαστήματα που με τον τρόπο δουλειάς τους δημιούργησαν και διατήρησαν χαοτικές καταστάσεις. Χιμένεθ και Ουζουνίδης λειτούργησαν σαν κανονικοί προπονητές και μάζεψαν σε μεγάλο βαθμό τις ομάδες τους.

Όταν αναλαμβάνεις μέσα στην σεζόν αυτό που πρώτα πρέπει να κάνεις είναι να δημιουργήσεις σταθερό σχήμα και να βελτιώσεις την αμυντική σου λειτουργία. Ο Χιμένεθ, καθιέρωσε ένα 4-3-3 σε συντηρητική λογική, ο Ουζουνίδης, μία διάταξη που μοιάζει περισσότερο σε 4-2-2-2. Και οι δύο έχουν σταθερές ενδεκάδες και συγκεκριμένο τρόπο αμυντικής λειτουργίας και ανάπτυξης.

Θωρακίζει την άμυνα του με την τριάδα κεντρικών χαφ

Ο Χιμένεθ θωρακίζει μέσα από την τριάδα των κεντρικών χαφ την άμυνα του, ο Ουζουνίδης με το δίδυμο Κουρμπέλης, Ζέκα να παίζει αρκετά κοντά στο αμυντικό δίδυμο.

Ο Ισπανός τεχνικός ανέλαβε μία ομάδα που το μεγάλο της πρόβλημα, ήταν το αμυντικό της δίδυμο και η αδυναμία της να έχει ξεκάθαρο πλάνο δημιουργία. Το δώρο του Αραούχο τον βοήθησε στο να μπορεί να συνδυάσει την αμυντική ασφάλεια με το επιθετικό πλάνο.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Καθιέρωσε ένα βαρύ στον άξονα 4-3-3 με τρία καθαρά κεντρικά χαφ, που λειτουργεί κυρίως επειδή ο Αραούχο που μπορεί να κάνει την διαφορά αν έχει μέτρα μπροστά του.

Ο Σιμόες με τον Χιμένεθ έγινε ξανά πολύτιμο εργαλείο και ο άνθρωπος που τρέχει περισσότερο από οποιονδήποτε, ο Αιντάρεβιτς έχει σαν όπλο την καλή του μεγάλη πάσα και ο Γιόχανσον μπορεί να εκμεταλλεύεται το κάθετο παιχνίδι.

Οι μικρές αποστάσεις βοηθούν τον καθένα να έχει τον ρόλο που ταιριάζει στα προσόντα του. Και όπως ανέφερα και παραπάνω, το πιο σημαντικό που έχει δώσει η συγκεκριμένη τριάδα είναι πως δεν αφήνει να δεχτεί με ευκολία κάθετο ποδόσφαιρο το αμυντικό δίδυμο που είναι και η μεγάλη αδυναμία της ΑΕΚ.

Εδώ είναι και ένα κλειδί του παιχνιδιού

Ο Ουζουνίδης φέρνει τον Κλωναρίδη πάνω στα αντίπαλα στόπερ και βγάζει τον Μπεργκ πιο έξω για να ζητά μπάλα. Κίνηση που αν δεν διαβαστεί σωστά φάνηκε και με τον Ολυμπιακό πως είναι ικανή να δώσει καλές επιλογές στον Παναθηναϊκό και να αποδιοργανώσει την αντίπαλη άμυνα, φέρνοντας πολύ παιχνίδι ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟ (MOTION TEAM)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Σημαντικός ο ρόλος του Σιμόες

Σε αυτό το κομμάτι η ΑΕΚ θεωρητικά έχει ένα καλό όπλο αναχαίτισης. Ο Σιμόες στην θέση 6 βρίσκεται στους χώρους που κινείται ο Μπεργκ και ζητά μπάλα, δεν θα είναι το ίδιο εύκολο για τον Παναθηναϊκό να έχει αυτήν την λειτουργία, στην συχνότητα που γινόταν με τον Ολυμπιακό. Πιθανότατα να είναι πιο χρήσιμο για τον Παναθηναϊκό, ο Μπεργκ να κοιτάξει να πιέσει το αμυντικό δίδυμο της ΆΕΚ που είναι και η μεγάλη αδυναμία και να μείνει πιο ψηλά.

Είναι ένα στοίχημα το πώς θα μπορέσει το δίδυμο Βράνιες, Λαμπρόπουλος, να αντιμετωπίσει τα όσα μπορεί να κάνει ο Μπεργκ και την ταχύτητα του Κλωναρίδη, που είναι ικανή να αναδείξει τις μεγάλες αδυναμίες του αμυντικού δίδυμου.Η αλήθεια είναι πως αν καταφέρει ο Παναθηναϊκός να βάλει πίεση στους Βράνιες, Λαμπρόπουλου μπορεί να βρει εύκολα δώρα. Ο Χιμένεθ μέσα από την τακτική του θα δώσει μάχη για να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Το γεγονός αυτό εγκλωβίζει την ΑΕΚ, να κρατά χαμηλά τις γραμμές και να μην ζητά μεγάλη κατοχή μπάλας.

Μάχη Ντίντακ, Κουλιμπαλί

Στα αριστερά της η ΑΕΚ έχει τον Ντιντακ που παίρνει την πλευρά χωρίς να υπάρχει στο 4-3-3 μπροστά του καθαρός ακραίος καθώς ο Χιμένεθ χρησιμοποιεί τον Μάνταλο που παίζει πιο μέσα και στην ουσία είναι ο δημιουργός της ΑΕΚ. Στον ίδιο χώρο θα βρίσκεται ο Κολιμπαλί.

Στην συγκεκριμένη πλευρά η λειτουργία του Παναθηναϊκού μοιάζει με αυτήν της ΑΕΚ και θα δούμε πολλές φορές απευθείας μάχη των δύο μπακ.Ο Κουλιμπαλί είναι φουλ μπακ και ο παίκτης που παίζει μπροστά συνήθως ο Βιγιαφάνες μπαίνει πιο μέσα και γίνεται επιπλέων δημιουργός.Ο Ντίντακ είναι ένας αθόρυβος αλλά σταθερός ποδοσφαιριστής, σπάνια θα βγάλει μάτια ποτέ όμως δεν αποτελεί πρόβλημα, είναι συνήθως του 6.

Ο Κουλιμπαλί στην καλή του μέρα μοιάζει με παγοθραυστικό, παίρνει για πλάκα μόνος του την πλευρά και γίνεται κυρίαρχος, στο ντέρμπι τον αγύμναστο Σισοκό τον κατάπιε. Αλλά δεν έχει την ίδια σταθερότητα μπορεί να είναι του 9 μπορεί να κάνει και μία εμφάνιση με λάθη, όπως στο Καυτατζόγλειο.

Στην καλή του μέρα πάντως είναι μεγάλο όπλο ο Κουλιμπαλί. Θα δούμε πολλές απευθείας μάχες χωρίς μεσολάβηση άλλων ποδοσφαιριστών των Κουλιμπαλί, Ντίντακ και αν υπάρξει ξεκάθαρος νικητής θα δώσει πλεονέκτημα στην ομάδα του.

Η επιθετική πλευρά των δύο ομάδων

Επιθετικά η δεξιά πλευρά έχει περισσότερο πλάτος από την ΑΕΚ. Ο Χιμένεθ έχει τον Γκάλο, που έχει τεχνική κατάρτιση δημιουργού, δεν έχει φέτος τα περσινά τρεξίματα, δεν είναι τόσο συχνά τα ανεβάσματα του, όμως έχει ποιοτικά χτυπήματα και έχει την δυνατότητα όταν βρει χώρους να μπορεί να δημιουργήσει. Μπροστά υπάρχει ποδοσφαιριστής που δίνει πλάτος και προσπαθεί να βγάλει παιχνίδι στο ένας με ένας. Είτε ξεκινά ο Βάργκας και μπαίνει αλλαγή ο Χριστοδουλόπουλος είτε συμβαίνει το ανάποδο.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΑΕΚ (Eurokinissi Sports / ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΑΕΚ (Eurokinissi Sports / ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ) EUROKINISSI SPORTS

Πίεση στον Χούλτ και Εμποκού

Ο Χούλτ θα αντιμετωπίσει λογικά και τους δύο και θα χρειαστεί βοήθεια από τον Εμποκού. Συνολικά εδώ θα δοθεί πραγματική μάχη, είναι η πλευρά που μπορεί όποιος κυριαρχήσει να έχει και το πλεονέκτημα, καθώς η ομάδα που το δίδυμο της θα λειτουργήσει καλύτερα, θα πάρει ασφάλεια μέσα από την επιθετικότητα της και θα δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις για τον αντίπαλο.

Η αντιμετώπιση του Εμποκού είναι πιο πολύπλοκή, καθώς μέσα στο παιχνίδι γίνεται εξτρέμ, ψάχνει συνεργασίες με τον Χούλτ, παίρνει πλάνος και ζητά ο Ουζουνίδης, να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του, αλλά και με μεγάλη συχνότητα μπαίνει προς τα μέσα και γίνεται αυτός ο δημιουργός.

Εμποκού, Βιγιαφάνες θα πέφτουν στους Αιντάρεβιτς, Γιόχανσον

Συνολικά οι εσωτερικοί χαφ της ΑΕΚ πρέπει να έχουν στον μυαλό τους τον τρόπο που δημιουργούν οι Βιγιαφάνες, Εμποκού και επειδή οι Γιόχανσον, Αινταρεβιτς είναι βαριά κορμιά, εδώ μπορεί να βρει ένα πλεονέκτημα ο Παναθηναϊκός.Η ΆΕΚ μπορεί να δώσει περισσότερη πίεση στον Χουλτ από όσοι έχει συνηθίσει να δέχεται. Στον χώρο που αμύνεται ο Παναθηναϊκός, από τον άξονα, πάνω στα στόπερ πέφτουν οι Μάνταλος και το μεγάλο όπλο της ΑΕΚ που λέγεται Αραούχο.

Το μαρκάρισμα του Αρούχο και ο Μάνταλος.

Ο Ουζουνίδης, παίρνει αμυντική ασφάλεια με τον τρόπο που λειτουργεί το δίδυμο Κουρμπέλης, Ζέκα. Δεν θέλει η μπάλα να πηγαίνει ανάμεσα, στους Κουρμπέλη, Ζέκα και στο δίδυμο των Κουτρουμπή, Μολέδο. Με τον Ολυμπιακό αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ο Χιμένεθ σε αυτόν τον χώρο έχει τον Μάνταλο και τον Αραούχο.

Ακόμα και να το πετύχει αυτό ο Ουζουνίδης, θα είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα πως θα βγει το μαρκάρισμα του Αραούχο, καθώς έχει την δυνατότητα να επιτεθεί με όλους τους τρόπους. Μπορεί να χτυπήσει στην πλάτη της αντίπαλής άμυνας, αλλά και αν του αφήσουν μέτρα να πάρει την μπάλα να την τρέξει έχοντας την ικανότητα πάνω στο τρέξιμο του να συνεργαστεί με τον κοντινό του συμπαίκτη αλλά και να εκτελέσει.

Ο Χιμένεθ έχοντας σαν όπλο τον Αραούχο μπορεί και πολλές φορές δίνει κατοχή στον αντίπαλο και θέλει να ανέβει το αντίπαλο δίδυμο στόπερ ψηλά για να χτυπήσει με την ταχύτητα του Αραούχο. Έχει παίκτες με καλή μεγάλη μεταβίβαση, όπως οι Αιντάρεβιτς, Γκάλο, Γιόχανσον και με κλέψιμο και μεγάλη μπαλιά προσπαθεί να παίξει στην πλάτη άμυνας του αντίπαλου τον Αραούχο, οπότε θα χρειαστεί από τους Κουτρουμπή, Μολέδο προσοχή ακόμα και όταν η ομάδα τους επιτίθεται.

Και οι δύο πάντως ηρέμισαν με το γκολ του Ζάιρο στις καθυστερήσεις και αν δεν πάρουν κυριαρχία να κυνηγήσουν την νίκη, δεν αποκλείεται στην διάρκεια του ντέρμπι να φανεί πως βολεύονται με την ισοπαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ