OPINIONS

Εκεί θα κριθεί το ντέρμπι

Εκεί θα κριθεί το ντέρμπι

Ο Τσάρλυ γράφει για το ντέρμπι της Κυριακής (6/11) και τι μπορούμε να περιμένουμε από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Η προσέγγιση των προπονητών, η διαχείριση στη διάρκεια του αγώνα, οι παίκτες - κλειδιά, η σημασία των πάγκων και η βαρύτητα του αποτελέσματος.

Ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να πάρει μεγάλο πλεονέκτημα αν κερδίσει τρίτο ντέρμπι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο Πάουλο Μπέντο κατάφερε να μαζέψει αρκετά την ομάδα του με το πλάνο που βρήκε μετά την ήττα από την Λάρισα.

Έτσι παίζει ο Ολυμπιακός

Εφαρμόζει ένα 4-2-3-1 με τρεις δημιουργούς από τον άξονα. Οι Μιλιβόγιεβιτς, Μάρτινς είναι οι δύο πλέι μέικερ από χαμηλά, ο Φορτούνης περιμένει την μπάλα ψηλά λίγο έξω από την αντίπαλη περιοχή, για να δώσει την τελική ποιοτική επιλογή και οι δύο εξτρέμ Ελιουνούσι, Σεμπά θέλουν να παίρνουν την μπάλα πάνω στο τρέξιμο τους.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΙΝΤΕΓΕ, ΣΕΜΠΑ

Ο Μπέντο σε αντίθεση λοιπόν από ότι ο Σίλβα αλλά και τον Περέιρα, ζητά η αρχική ανάπτυξη να έρχεται από τον άξονα και η μπάλα να μην ακουμπά για δημιουργία στους δύο ακραίους. Επίσης, έχει πετύχει να πάρει 6 γκολ σε 7 παιχνίδια από τον Ιντέγε, ενώ πέρυσι σε ολόκληρο το πρωτάθλημα πέτυχε μόλις 10.

Αυτό δεν συνέβη γιατί του έφεραν τον Καρντόσο και φοβήθηκε. Εν έτει 2016 υπάρχουν ακόμα δημοσιογράφοι που αποδίδουν το ανέβασμα του Ιντέγε στην παρουσία του Καρντόσο, το λένε με στόμφο και νομίζουν πως έλυσαν τον γρίφο και καθάρισαν.

Στην πράξη έχουμε διαφορετικές εντολές. Ο Σίλβα ήθελε από τον Ιντέγε διαρκή συμμετοχή στην ανάπτυξη. Του ζήταγε να βγαίνει ψηλά να κινείται με πλάτη εκτός περιοχής και να ακουμπά η μπάλα συνεχώς πάνω του για να υπάρχει συμμετοχή στην ανάπτυξη.

Οδηγίες που τον κούρασαν αρκετά μέσα στην σεζόν και από ένα σημείο και μετά ανέδειξαν αδυναμίες στο κοντρόλ, στην πάσα, συνολικά στην τεχνική του κατάρτιση. Ο Μπέντο τον έχει απαλλάξει από αυτήν την κατάσταση, τον θέλει ανάμεσα στα στόπερ να τελειώνουν από αυτόν οι επιθέσεις και όχι να αρχίζουν.

Εκεί θα κριθεί το ντέρμπι

Και τους δύο ακραίους τους θέλει για τελειώματα επιθέσεων. Οι Περέιρα, Σίλβα ήταν της σχολής να ακουμπά η μπάλα στα άκρα και να περιμένουμε από αυτούς την δημιουργία. Αν έχεις μία μεγάλη κλάση στα άκρα, τύπου Αζάρ, Ρόμπεν, αλλά ας πάμε στα πιο δικά μας Τζόρτζεβιτς, Μιραλάς το να τους ακουμπάς την μπάλα σε οργανωμένη άμυνα και να τους λες "κάντε παιχνίδι" μπορεί να είναι και ωφέλιμο.

Τον Σεμπά όμως τον σκότωνε, του έβγαζε όλες τις αδυναμίες του. Ο Μπέντο προσπαθεί η ανάπτυξη να γίνεται από τον άξονα, να ξεκινά από χαμηλά με Μιλιβόγιεβιτς, Μάρτινς και ο Φορτούνης να περιμένει την μπάλα ψηλά, για να δώσει αυτός την τελευταία πάσα σε χώρο που η αντίπαλη άμυνα δεν θα μπορέσει να αντέξει μία κάθετη η μικρή σέντρα προς τον Ιντέγε και μία διαγώνια προς Ελιουνούσι, Σεμπά.

Έτσι παίζει ο Παναθηναϊκός

Ο Αντρέα Στραματσόνι έχει δημιουργήσει μία ομάδα που προσπαθεί να χτυπήσει τον αντίπαλο με ταχύτητα, στα δύσκολα παιχνίδια να κρύψει ανασταλτικό έλλειμμα ποιότητας, δουλειάς και συνολικής αντοχής παίζοντας με τρεις και να επιτεθεί με έναν συνδυασμό ταχύτητας, ποιότητας και έντασης.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Στα καλά του παιχνίδια ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει τους περισσότερους τρόπους ανάπτυξης από όλες τις ομάδες στην Ελλάδα. Επιτίθεται με ανεβάσματα των ακραίων μπακ, μετά από συνεργασίες που υπάρχουν με παίκτες του άξονα κυρίως με Βιγιαφάνες, Ζέκα. Ψάχνει την μεγάλη μεταβίβαση όταν έχει μπάλα και μέτρα ο Λεντέσμα, που είναι άγνωστό αυτή την στιγμή αν θα προλάβει το ντέρμπι, αλλά και διαρκώς την κάθετη προς τον Μπεργκ.

Ο Στραματσόνι συνεχώς ψάχνει τι από όλα αυτά δεν βγάζει η ομάδα του, στο διάστημα που μπορεί να βγάζει επιθέσεις με συχνότητα για να το ζητήσει κι αυτό ώστε να δημιουργήσει αιφνιδιασμό στην αντίπαλη άμυνα. Αν ψάχνουμε για το όπλο του Παναθηναϊκού, αυτό είναι ότι στο διάστημα που είναι παραγωγικός και έχει δυνάμεις, μπορεί να απειλεί με διαφορετικούς τρόπους.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ 3-4-3 ΚΑΙ ΤΟ 3-5-2

Στα δυνατά παιχνίδια ο Στραματσόνι επιλέγει ένα σύστημα που είναι μεταξύ του 3-5-2 και του 3-4-3. Είναι κάτι το ενδιάμεσο καθώς είτε ο Γουακάσο είτε ο Ζέκα, καλύπτουν την μία πλευρά σαν χαφ, αλλά και σαν εξτρέμ. Υπάρχει τρίτος παίκτης στον άξονα, ώστε να μπορεί ο Λεντέσμα να παίζει πιο χαμηλά και να έχει ρόλο καθαρού 6αριού αλλά και πλάτος στην επίθεση.

Την ώρα που γράφεται το κείμενο ο Λεντέσμα είναι στο 50-50, με τον Ζέκα να φαίνεται πιο πιθανό να αγωνιστεί. Το σχήμα με τριάδα στην άμυνα φαντάζει απίθανο να μην εφαρμοστεί στο Καραϊσκάκης, οπότε αν δεν προλάβει ο Λεντέσμα το πιθανότερο είναι να προκύψει σχήμα με 6άρι τον Ζέκα.

Εκεί θα κριθεί το ντέρμπι

Ο Στραματσόνι πάντοτε θέλει έναν ποδοσφαιριστή να κινείται στην επίθεση κοντά στον Μπεργκ. Συνήθως αυτόν τον ρόλο τον έχει ο Ιμπάρμπο, που στα παιχνίδια που υπάρχουν χώρους, επειδή έχει διασκελισμό, μπορεί να κάνει κίνηση και να βρεθεί τόσο στην πλάτη των μπακ, όσο και των στόπερ, αλλά και επειδή μπορεί από μόνος του να αναδείξει με την ανοιχτή του ντρίπλα αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας, είναι η κύρια πυγή ευκαιριών για τον Παναθηναϊκό.

Εκεί θα χτυπήσουν

Ο Ολυμπιακός έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Ο Μπέντο θα πρέπει να παρακαλάει να προλάβει ο Λεντέσμα. Ο ίδιος θέλει τον Φορτούνη να κινείται μόνιμα στην θέση του αντιπάλου 6αριού και να κάνει κινήσεις απελευθέρωσης, όχι προς τα πίσω, αλά προς τα άκρα. Αν δεν προλάβει ο Αργεντίνος, ο Ζέκα είναι σκληρός αμυντικά, ο Λεντέσμα όμως προερχόμενος και από τραυματισμό, με τον Φορτούνη μπορεί να υποφέρει και όσο περνά και η ώρα να επιτρέπει εύκολες καθαρές τελικές επιλογές από τον ποδοσφαιριστή που κάνει την διαφορά στον Ολυμπιακό.

ΚΛΕΙΔΙ ΟΙ 2 ΧΑΦ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΑΡΤΙΝΣ, ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ

Δεν ξέρω αν ο Στραματσόνι θα επιλέξει να πάει σε λογική Κορακάκη και να πρεσάρει πολύ τους Μάρτινς, Μιλιβόγιεβιτς. Πάντως θα παίξει σημαντικό ρόλο το ποια θα είναι τα ζευγάρια στον άξονα, καθώς δεν είναι και τόσο δεδομένη η τριάδα στο κέντρο του Παναθηναϊκού. Αν δηλαδή ο Στρασματσόνι πάει με Γουακάσο, Βιγιαφάνες και ο Αργεντίνος πέσει πάνω στον Μάρτινς, θα δούμε πολύ πιο επιθετικό παιχνίδι από τις δύο ομάδες καθώς και οι δύο παίζουν καλύτερα με μπάλα και ο νικητής από το ζευγάρι θα έχει πλεονέκτημα.

Εκεί θα κριθεί το ντέρμπι

Με αυτόν τον σχηματισμό, πιθανότατα να δούμε πιο ισορροπημένο παιχνίδι με λιγότερες φάσεις και από τις δύο ομάδες.

Είναι δηλαδή σύνθετο, δεν είναι απλό. Ο Ολυμπιακός του Μπέντο πάντως στηρίζει πολλά στους Μιλιβόγιεβιτς, Μάρτινς, όσο περισσότερους χώρους βρουν τόσο καλύτερα λειτουργούν οι Σεμπά, Ελγιουνούσι, Φορτούνης, Ιντέγε. Σε αυτόν τον χώρο πάντως ο Παναθηναϊκός στα μέτρα που θα πάει το παιχνίδι μπορεί να πρεσάρει τους δύο χαφ που είναι το μυαλό της ανάπτυξης του Ολυμπιακού και με τους Μπεργκ, Ιμπάρμπο.

ΑΡΓΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Συνήθως στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού υπάρχουν παίκτες, σε σημαντικές θέσεις, με αργά πόδια. Είτε είναι ο Σάμπα, είτε ο Λεντέσμα, είτε ο Μέστο, οι ερυθρόλευκοι στην διάρκεια μπορούν να ψάξουν για επιθέσεις και να βγάλουν πίεση στους δικούς τους χώρους.

Επίσης, έχει αποδειχτεί πως ο Παναθηναϊκός δεν κάνει σωστή κατανομή δυνάμεων, πολλές φορές δεν έχει και καλή διαχείριση στα παιχνίδια από τον προπονητή του και στο τέλος των παιχνιδιών που έχουν ένταση μπορεί να λυγίσει. Πιθανότατα έχει στο μυαλό του ο Πάουλο Μπεντο ότι μπορεί να κερδίσει μέτρα όσο τελειώνει το παιχνίδι, άλλωστε πήρε ήδη το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο τέλος.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ο Στραματσόνι είναι δεδομένο πως θα θελήσει να χτυπήσει στην αμυντική τετράδα του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι πονάνε και στις τέσσερις θέσεις της άμυνας. Τα μέτρα που θα διεξαχθεί ο αγώνας, αλλά και οι πολλοί τρόποι ανάπτυξης που διαθέτουν οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, η παρουσία του όπλου για τέτοιου είδους παιχνίδια Ιμπάρμπο, αλλά και του Μπεργκ δίνουν την δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να υπολογίζει πως στην πλάτη των Μποτία, Ντα Κόστα αλλά και από τις πλευρές μπορεί να βρει καθαρές ευκαιρίες. Ο Παναθηναϊκός είναι δεδομένο πως θα ψάξει επιθέσεις με ταχύτητα.

Εκεί θα κριθεί το ντέρμπι

Μόλις ελέγξει το παιχνίδι η ομάδα του Στραματσόνι, θα προσπαθήσει να κάνει δικό του το πρώτο ημίχρονο και να εκμεταλλευτεί πως είναι πολύ πιο γρήγορος μεσοεπιθετικά από ότι μεσοαμυντικά ο Ολυμπιακός, τουλάχιστον το διάστημα που μπορεί να παίξει σε ένταση. Διάστημα που από την εικόνα που έχουν οι δύο ομάδες, μπορούμε να το προσδιορίσουμε ότι θα είναι από το 10ο λεπτό μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Είναι σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να μπορέσει να απλώσει μέσα στον χρόνο περισσότερο το παιχνίδι του. Ένας από τους αιφνιδιασμούς που μπορεί να κάνει στον Ολυμπιακό είναι με την διαχείριση των δυνάμεων που θα γίνει, αλλά και με στοχευμένες αλλαγές να συνεχίζει να είναι επιθετικός και στην επανάληψη.

Όταν τα διάστημα που πιστεύεις ότι θα σκοτώσεις τον αντίπαλο, αυτός αντιδράσει και δείχνει πιο δυνατός από ότι τον υπολογίζεις, μπορείς να λυγίσεις ψυχολογικά εσύ πιο εύκολα. Ο Στραματσόνι είναι σημαντικό να καταφέρει να έχει έτοιμη την ομάδα του για 90λεπτο και όχι για ένα καλό ημίχρονο και μετά υπερπροσπάθεια με αμυντικές καλύψεις καρδιάς, αλλά όχι μυαλού.

Οι βοήθειες απ'τον πάγκο

Στον αγώνα που μπορεί να πάει σε διάρκεια, σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι αλλαγές. Ο Μπέντο μπορεί να βελτιώσει στην διάρκεια του αγώνα τις πλευρές του πετώντας στην μάχη τον Ομάρ και να βρει διεισδύσεις στην αριστερή πλευρά του Παναθηναϊκού. Θυμίζω πως μία-δύο φάσες πριν το νικητήριο γκολ με τον ΠΑΟΚ, ο Φορτούνης είχε τροφοδοτήσει κόψιμο του φρέσκου Ομάρ μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ. Αν είχε δύο βδομάδες ακόμα προπονήσεων στα πόδια του, η τελική επιλογή θα ήταν καλύτερη, τώρα τις έχει.

Υπάρχει η συντηρητική αλλαγή και η επιθετική αλλαγή. Ο Καμπιάσο θα μπει αντί του Μάρτινς, ανάμεσα στο 60' και στο 70' αν κερδίζει ο Ολυμπιακός με ένα γκολ και θέλει εμπειρία και διαχείριση του αγώνα. Αν κυνηγάει το γκολ, στο ίδιο διάστημα θα δούμε Καρντόσο.

Εκεί θα κριθεί το ντέρμπι

Ο Μαρίν που μπορεί να προσφέρει κάτι το διαφορετικό, είναι ανενεργός το τελευταίο διάστημα και δείχνει ο Μπέντο να μην τον πιστεύει για τα ντέρμπι, αν θελήσει να κάνει αλλαγή στις πτέρυγες πιθανότερο είναι να δούμε τον Πάρντο, που είναι εξτρέμ πιο κοντά στην φιλοσοφία και στους χώρους που θέλει να κινούνται ο Μπέντο.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ

Στον Παναθηναϊκό είναι περισσότεροι οι γρίφοι. Καθώς είναι την ώρα που γράφεται το κείμενο και πιο άγνωστη η βασική του ενδεκάδα. Ότι και να συμβεί μέσα στο παιχνίδι σαν μια σίγουρη αλλαγή φαντάζει του Εμποκού. Για μένα εκεί είναι και το μυστικό. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κρατηθεί σε υψηλούς ρυθμούς σε μεγαλύτερη διάρκεια.

Είδαμε σε Ισπανία και Λιέγη τον Παναθηναϊκό να είναι εντυπωσιακός στο πρώτο μέρος, αλλά να καταρρέει στην επανάληψη. Και στα δύο παιχνίδια, είχαμε ένα κοινό, δεν ήρθε ενίσχυση από τον πάγκο. Είναι σημαντικό ο γρήγορος και ποιοτικός Εμποκού, να μπει νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο, σε όποια συνθήκη αγώνα και να έχει δημιουργηθεί, γιατί μπορεί να προσφέρει μία απρόβλεπτη συνθήκη που δεν την έχει διαβάσει ή δεν είναι προετοιμασμένη για αυτήν άμυνα του Ολυμπιακού, αλλά και να δώσει μεγαλύτερη διάρκεια στην επιθετικότητα του Παναθηναϊκού.

Εκεί θα κριθεί το ντέρμπι

Ο Λέτο έχει προσωπικότητα, καμία φορά τα ντέρμπι δεν κρίνονται μόνο από την τακτική, αλλά και από τους παίκτες που δεν φοβούνται να οδηγήσουν τις ομάδες τους στην νίκη. Καθαρά τακτικά όμως, ο Παναθηναϊκός πρέπει να χτυπήσει τον Ολυμπιακό στην ταχύτητα και το δίδυμο Λέτο - Μπεργκ δεν ταιριάζει στο παιχνίδι. Ο Σουηδός θέλει πίσω του Βιγιαφάνες και δίπλα του τον Ιμπάρμπο ή τον Εμποκού. Για να δούμε νωρίς Λέτο, λογικά ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι καλός και ο Στραματσόνι θα ψάχνει για λύσεις.

Στο Παναθηναϊκό λείπει το καλό κοουτσάρισμα. Ο Στραματσόνι έχει δώσει σωστές αρχές στην ομάδα, την έχει κάνει πιο ελκυστική, δεν την βοηθά όμως στην διάρκεια των αγώνων με τις παρεμβάσεις του θα είναι σημαντικό να βρεθεί σε καλή ημέρα. Θυμίζω πως πέρυσι στο Καραϊσκάκης έβγαλε τον καλύτερο του παίκτη, τον Βιγιαφάνιες, έβαλε τον Εσιέν και χάρισε το ντέρμπι στον Ολυμπιακό.

Με άσο θα κάνει περίπατο

Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα στο πρωτάθλημα, με τον Ολυμπιακό να έχει βγάλει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα και να έχει πάρει προβάδισμα επτά βαθμών από ΆΕΚ, ΠΑΟΚ και τεσσάρων από τον Παναθηναϊκό, το ντέρμπι της Κυριακής μοιάζει σαν μια ευκαιρία να δημιουργήσει συνθήκες για να κάνει περίπατο.

Ο Ολυμπιακός κερδίζει και αποσπάται από όλους τους διεκδικητές τουλάχιστον επτά βαθμούς και μπαίνει σε ένα πιο βατό πρόγραμμα. Αν ηττηθεί ο Παναθηναϊκός, από πολύ νωρίς επιστρέφει στην συνηθισμένη μιζέρια και στην εσωστρέφεια που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τον σύλλογο.

Θα είναι άδικο γιατί η εικόνα του δεν είναι τόσο άσχημη για να δικαιολογεί μία βαθμολογική θέση ικανή να φέρει μιζέρια. Ο Παναθηναϊκός το -7 από τον Ολυμπιακό δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί και για αυτόν τον λόγο ο Αντρέα Στραματσόνι δέκα μέρες πριν το ντέρμπι, μετά το παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ηρακλή δήλωσε πως αυτό θα είναι το παιχνίδι της χρονιάς. Ότι έφτασε ο τόσο βελτιωμένος αγωνιστικά Παναθηναϊκός να δίνει τόσο οριακό παιχνίδι στις 6 Νοεμβρίου είναι μεγάλη αποτυχία.

Αν έρθει το διπλό, το πρωτάθλημα μοιάζει να ξαναρχίζει με δεδομένο πως στο δεύτερο γύρο ο Ολυμπιακός έχει όλα τα ντέρμπι εκτός. Με ισοπαλία, ο Στραματσόνι διατηρεί την ηρεμία μέχρι το ντέρμπι με την ΆΕΚ που θα πρέπει οπωσδήποτε να την κερδίσει. Το επόμενο παιχνίδι πάντως μετά του Ολυμπιακού στον Πλατανιά, είναι πονηρό με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ