OPINIONS

Άθλια αξιοποίηση του ρόστερ

Άθλια αξιοποίηση του ρόστερ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μεγάλο πρόβλημα στο κοουτσάρισμα ο Στραματσόνι, απαραίτητη η ενεργοποίηση Εμποκού. Ο ΠΑΟΚ παίζει με το ένστικτο - το ποδόσφαιρο των Λαμπρόπουλων που αφορά ελάχιστους. Ο Τσάρλυ αναλύει.

Για ακόμα μία φορά ο Αντρέα Στραματσόνι δεν βοήθησε τους ποδοσφαιριστές του να αντιμετωπίσουν ένα παιχνίδι ειδικών συνθηκών. Η Ξάνθη είναι η καλύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα, να διαχειρίζεται ένα παιχνίδι που θέλει να το πάει στο μηδέν.

Παίζει πολύ χαμηλά, έχει τους Λουσέρο, Σολτάνι στα άκρα που μπορούν να κυνηγήσουν τα αντίπαλα μπακ, στην περιοχή της βάζει πολλούς παίκτες και με κάθε ευκαιρία παγώνει τον ρυθμό με καθυστερήσεις. Ο Ιταλός τεχνικός έχασε πέρυσι από την Ξάνθη στην Λεωφόρο και θα έπρεπε να προβληματιστεί που και ο ΠΑΟΚ εγκλωβίστηκε απέναντι στην ίδια ομάδα.

ΧΩΡΙΣ ΕΞΤΡΕΜ ΚΑΙ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Δεν ήταν όμως προετοιμασμένος. Η αρχική του διάταξη δεν ήταν η κατάλληλη για να ανοίξει μία ομάδα με πολυπρόσωπη άμυνα. Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο δεν γινόταν να πατήσει περιοχή, πολύ απλά επειδή δεν είχε ποδοσφαιριστές στην περιοχή. Η απουσία του Ιμπάρμπο για τα θέλω του παιχνιδιού τεράστια, αλλά και η εμμονή του Ιταλού τεχνικού να μην βάζει στην ομάδα τον Εμποκού στοίχησε. Έπαιξε ταυτόχρονα με τους Γουακάσο, Λούντ, που είναι περισσότερο για να σου δένουν την ομάδα και να σου δίνουν επιπλέον ποδοσφαιριστή στον άξονα.

Οι δύο εξτρέμ δεν πατούσαν περιοχή ακόμα και όταν η μπάλα παιζόταν στην απέναντι πλευρά, δεν έδιναν ατομική ενέργεια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να βγουν συνεργασίες και καθαρές φάσεις χαμηλά από τις πτέρυγες. Ειδικά ο Λούντ σε κανένα διάστημα του αγώνα δεν συμπεριφέρθηκε σαν εξτρέμ και έκανε πιο εύκολη την ζωή των αμυντικών της Ξάνθης.

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΩΣΤΟ ΣΚΑΟΥΤΙΝΓΚ

Έφυγε το πρώτο ημίχρονο, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να περάσει η μπάλα μέσα στην περιοχή της Ξάνθης, καθώς δεν υπήρχε κανένας πλην του Μπεργκ να δημιουργεί αυτήν την προϋπόθεση. Ήταν πολύ λανθασμένος ο τακτικός τρόπος που προσπάθησε να ανοίξει την άμυνα της Ξάνθης ο Παναθηναϊκός που με κάνει να πιστεύω πως δεν υπήρχε σωστό σκάουτινγκ. Οι δύο ακραίοι δεν πάταγαν περιοχή, συνεχώς βλέπαμε τους μεσοαμυντικούς του Στραματσόνι να γυρνάνε την μπάλα, τον Λούντ να βρίσκεται στον άξονα, χωρίς να υπάρχει προϋπόθεση για να δημιουργηθεί ρήγμα και τον Λεντέσμα να μην προσφέρει πουθενά παίζοντας κοντά στα στόπερ και δίχως η κίνηση της ομάδας και η τακτική του αντιπάλου να του προσφέρει την δυνατότητα προσφοράς μέσο της μεγάλης πάσας που διαθέτει.

ΧΩΡΙΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ

Ο Στραματσόνι με το σύστημα του πέταξε ένα ημίχρονο, ο Στιλ χάρισε ένα γκολ, βάζοντας ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες, στην συνέχεια χάρισε και δεύτερο τέρμα αφήνοντας άδεια την εστία του. Ο Παναθηναϊκός δέχτηκε δύο γκολ σε έναν αγώνα που ο αντίπαλος, έπαιξε για το 0-0. Η αλήθεια είναι πως και χωρίς τερματοφύλακα να είχε κατέβει, δύο τέρματα θα είχε δεχτεί. Ο Στιλ θα πρέπει να προσέξει, είναι πολύ επιπόλαιος και συχνά δεν βρίσκεται στην σωστή θέση. Η δήλωση Βασιλακάκη, αλλά και η ευκολία που δέχτηκε δύο τέρματα απλά σουτάροντας οι Βασιλακάκης, Ντε Λούκας από μακριά στο τέρμα θα οδηγήσει και άλλους να προσπαθήσουν να τον αιφνιδιάσουν.

ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ

Από την στιγμή, όμως που είχε να γυρίσει παιχνίδι στο ημίχρονο ο Στραματσόνι και χρειαζόταν δύο τέρματα, ήταν απαράδεκτος όχι μόνο για το αρχικό του πλάνο, αλλά και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε της αλλαγές του. Ο Παναθηναϊκός φώναζε πως χρειάζεται με την έναρξη του ημιχρόνου ποδοσφαιριστή στην αντίπαλη περιοχή και επίσης κάποιον να μπορεί να φτιάξει μία ατομική ενέργεια και να κάνει μία σωστή επιλογή από τα άκρα.

Άθλια αξιοποίηση του ρόστερ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Στραματσόνι έκανε μόνο την πρώτη κίνηση και καθυστέρησε πολύ να βάλει τον Εμποκού. Βάζοντας τον Λέτο, γύρισε σε ρόμβο, ο αγώνας όμως ήθελε πλάτος. Δεύτερος φορ μπήκε, η μπάλα έφτανε πιο εύκολα στην περιοχή, χωρίς όμως εξτρέμ, έμπαινε ανορθόδοξα και σηκωνόταν από μακριά. Δεν έχει λογική που δεν ενσωματώνει στην ομάδα τον Εμποκού.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΕΜΠΟΚΟΥ

Μπορεί να πει κανείς πως τιμωρήθηκε για την φοβική του απόφαση να ακυρώσει την αλλαγή του Εμποκού όταν ισοφάρισε ο Λέτο. Για ακόμα μία φορά πήρε ελάχιστο χρόνο, μπήκε στο 69ο λεπτό ,πολύ αργότερα απ' ότι φώναζε το παιχνίδι. Μόλις βρήκε πατήματα έδειξε πως είναι σε θέση να κάνει διαφορά. Ο Εμποκου έχει καλά πόδια, αξιόλογη σέντρα, απειλεί με τα σουτ εκτός περιοχής και είναι ικανός με ατομική ενέργεια να δημιουργήσει ρήγματα. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει άλλον ποδοσφαιριστή με αυτά τα χαρακτηριστικά και τον έχει ανάγκη.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΑ

Συνολικά θέλει καλύτερο κοουτσάρισμα από αυτό που προσφέρει ο Ιταλός τεχνικός. Το ρόστερ δεν είναι κακό, η αξιοποίησή του είναι άθλια. Ο Λεντέσμα δεν είναι για να παίζει συνέχεια, έχανε παίκτη ο Παναθηναϊκός στην ανάπτυξη με τον Αργεντίνο να μένει μόνιμα χαμηλά, ενώ ο Σαμπά είναι υπερβολικά βαρύς, δεν δίνει την δυνατότητα για μεταφορά μπάλας και αρχική ανάπτυξη από την άμυνα και αν τον βάλει σε δίδυμο με γρήγορους αντιπάλους, θα εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό.

ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε στο ντέρμπι τον Ηρακλή. Βρήκε γκολ πολύ νωρίς, έπαιξε με παίκτη παραπάνω από το 27ο λεπτό, έτρεξε, δημιούργησε αλλά για ακόμα μία φορά σπατάλησε πολλές ευκαιρίες. Δεν υπάρχει κάτι καινούριο, πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα είχα αναφέρει πως θα υπάρχει πρόβλημα στο γκολ. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει ποδοσφαιριστή να αποφασίζει με ηρεμία και ποιότητα όταν πρέπει να τελειώνει επιθέσεις.

Όλα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και σε αυτήν την λογική μπορεί να πει κανείς πως το παιχνίδι στο Καραϊσκάκης ταιριάζει στην φιλοσοφία που έχει χτίσει τον ΠΑΟΚ ο Ίβιτς. Για να πάρεις όμως πρωτάθλημα χρειάζεσαι να ξεκλειδώνεις άμυνες, ποιοτικές επιλογές σε μικρό χώρο, στοιχεία που δεν υπάρχουν. Ο ΠΑΟΚ τρέχει, αλλά βιάζεται. Δημιουργεί χώρους, αλλά παίζει πρωτόγονα με το ένστικτο όχι με μυαλό και ποιότητα.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Αξίζει σεβασμός στην δουλειά του Παπαδόπουλου. Ο τεχνικός του Ηρακλή παλεύει με τόξα. Έχει μπει μπροστά, βοηθά τους παίκτες του παντού και έχει δημιουργήσει μία ομάδα που τους βλέπεις σε κάθε παιχνίδι ότι παίζουν στο όριο. Τελειώνει ο αγώνας και έχει γίνει κατανοητό πως οι ποδοσφαιριστές έχουν δώσει όλες τους τις δυνάμεις.

ΕΠΑΙΖΑΝ ΣΤΟ ΟΡΙΟ

Είναι άθλος και για τις δύο ομάδες, ότι ο Ηρακλής χωρίς τον Περόνε, τον Λεοζίνιο, δεχόμενος γκολ στο 3ο λεπτό και μένοντας με 10 παίκτες από το 27ο θα ηττηθεί μόλις με 1-0 και θα δημιουργήσει στο τέλος φόβο στον ΠΑΟΚ. Οι παίκτες του Ηρακλή έπαιζαν στο όριο και πάλευαν να πάρουν ότι μπορούσαν σε κάθε φάση, ακόμα και να δημιουργήσουν την αμφιβολία στον διαιτητή. Τον πίεσαν πολύ τον Κύζα και έφτασαν ένα σφύριγμα από το θαύμα. Αν ο Κύζας έβλεπε επαφή στο τάκλιν του Κίτσιου στον Κυριακίδη, θα ερχόταν ο ξαφνικός θάνατος στην Τούμπα.

ΦΛΥΑΡΟΣ Ο ΚΑΜΠΟΣ

Ο Ιβιτς πρέπει να δουλέψει και να βρει σχήμα ικανό να τελειώνει με μεγαλύτερη ευκολία επιθέσεις. Είναι πρόβλημα η παρουσία του Κάμπος, γιατί δεν προσφέρει τίποτα που να λείπει από το παιχνίδι του ΠΑΟΚ, έχοντας τον Ροντρίγκες από τα αριστερά, τα ανεβάσματα του Μάτος από τα δεξιά, σε παιχνίδια που ο ΠΑΟΚ συναντά πολυπρόσωπες άμυνες χρειάζεται διαφορετικά στοιχεία από τον δεξί του εξτρέμ.

Άθλια αξιοποίηση του ρόστερ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κάμπος απέναντι σε οργανωμένη άμυνα είναι πολύ φλύαρος και επιπόλαιος.

ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟ "ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ"

Το θετικό για τον Ίβιτς, είναι πως βλέπει ότι η ομάδα του είναι οργανωμένη και δεν δέχεται εύκολα φάσεις. Την Κυριακή στο Καραϊσκάκης, σε παιχνίδι που τακτικά μπορεί να υπηρετήσει, θα παίξει την παραμονή του στο γκρουπ των ομάδων που χτυπάνε τίτλο. Αν ηττηθεί έχοντας την τιμωρία των 3 βαθμών, θα μείνει από πολύ νωρίς 7 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Διαφορά που στην Ελλάδα δεν καλύπτεται.

Το παιχνίδι στην Νέα Σμύρνη δεν προσφέρεται για ανάλυση. Ο Λαμπρόπουλος ήταν σαν να ήρθε από το πρόσφατο παρελθόν. Τέτοιοι φοβισμένοι άνθρωποι απαξίωσαν το προϊόν και έδιωξαν τον κόσμο από τα γήπεδα. Ο Λαμπρόπουλος ήταν κέρβερος γεμάτος αυτοπεποίθηση όποτε έπρεπε να παρατηρήσει ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου και άλλαζε χρώμα όταν έπρεπε να κάνει το ίδιο εις βάρος ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού.

Ο ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟΝ ΜΑΣΟΥΝΤ

Ο Πανιώνιος δεν ήταν αυτός που έχουμε συνηθίσει στον αγώνα του Σαββάτου. Δεν έτρεξε, δεν έβγαλε πολλές φάσεις στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, όμως το σκορ διαμορφώθηκε πλασματικά. Κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν αν ο βοηθός δεν έκοβε τον Ανσαριφάρντ. Στην επόμενη φάση έγινε το 0-1. Ο Λαμπρόπουλος εξαφάνισε στο φάουλ του Μιλιβόγεβιτς το τείχος και έγινε το 2-0. Ο Ολυμπιακός βρήκε τα δύο τέρματα σε δύο φάσεις που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

Άθλια αξιοποίηση του ρόστερ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μπορεί να αποθεώθηκε από πολλούς για την νίκη του, όμως παραγωγή επιθέσεων δεν είχε και ο νεαρός Ρέτσος ήταν ένα μόνιμο πρόβλημα. Αν πρέπει κάτι να ικανοποιεί τον Μπέντο, είναι η παρουσία του Μιλιβόγεβιτς. Ο Πανιώνιος δεν μπορούσε να αναπτυχθεί, γιατί ο σταθερός φέτος Σέρβος χαφ, κατάπιε τον Μασούντ και δεν επέτρεψε παιχνίδι από τον άξονα.

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΩΝ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΩΝ ΑΦΟΡΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ

Στην μάχη μεταξύ των ΠΑΕ, η διαιτησία Λαμπρόπουλου είναι ένα νέο κεφάλαιο στο ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς ήταν σε διαφορετική γραμμή και φιλοσοφία από αυτή που υπήρξε στα προηγούμενα παιχνίδια του φετινού πρωταθλήματος. Ο κόσμος γύρισε πίσω στο ποδόσφαιρο, επειδή είδε πως φέτος υπάρχουν συνθήκες για να έχουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο θα πρέπει να επιζητούν να συνεχιστεί η ίδια λογική και να μην υπάρχουν φαινόμενα Λαμπρόπουλου. Το ποδόσφαιρο των Λαμπρόπουλων αφορά ελάχιστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ