OPINIONS

Βλέπεις μπροστά, όταν νικάς

Βλέπεις μπροστά, όταν νικάς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου κρατάει το κεκτημένο και θυμίζει ότι πέρα από κάθε λογικό ή παράλογο προβληματισμό, στο τέλος της ημέρας προχωρούν εκείνοι που νικούν, τρεφόμενοι μέσα από τις επιτυχίες. Ασφαλώς ο εχθρός του καλού είναι το… πολύ καλύτερο!

Το πρώτο μέλημα για κάθε ομάδα που ευαγγελίζεται ότι διαθέτει τα φόντα και τα προσόντα να κάνει πρωταθλητισμό, όπως εν προκειμένω η ΑΕΚ, είναι να το πιστέψει η ίδια. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να νικά, να «γράφει» συνεχόμενες επιτυχίες, να γεμίζει το σακούλι με τους βαθμούς. Και κυρίως να επιβάλλεται στους μικρότερους, όπως το έκανε στη Βέροια, ασχέτως αν πολλοί θα ήθελαν να συμβεί πιο εμφατικά. Βέβαια αν το τελικό σκορ ήταν 0-4 ή 1-5, η μουρμούρα θα ήταν πιο ήπια.

Ακόμα κι έτσι, καλό είναι να υφίσταται, αρκεί να μην ταξιδεύει στα όρια της αδιανόητης γκρίνιας. Η ΑΕΚ θα μπορούσε να είναι και καλύτερη στη Βέροια. Ε και; Ας βελτιωθεί στα επόμενα διότι το συγκεκριμένο ματς είναι ήδη πίσω και μάλιστα με απόλυτο θετικό πρόσημο. Διαθέτει ποιότητα αυτή η ομάδα, ένας να παίζει τη φορά όπως χθες ο Μπακασέτας και οι νίκες θα έρχονται. Την επόμενη θα είναι ο Μάνταλος, ο Αλμέιδα, ο Πατίτο και μην ξεχνάμε και το Λάζαρο.

Περισσότερο από το γεγονός ότι η ΑΕΚ δίνει πολύ χώρο και τη μπάλα να παίζουν σε αντιπάλους που θα μπορούσε να «πνίγει» ασταμάτητα μέσα στην εστία τους, με προβλημάτισε ο Σιμόες. Όλοι γνωρίζαμε ότι ο Κετσπάγια αυτό ξέρει να παίζει και αυτό το παιχνίδι εμπιστεύεται. Δεν είναι ευέλικτος στα συστήματα, ούτε διδάσκει ιδιαίτερα πράγματα στη μεσοεπιθετική τακτική. Περισσότερο αφήνει τους παίκτες του να αυτοσχεδιάζουν, παρέχοντάς τους την ελευθερία να ξεδιπλώνουν ευφάνταστα τις αρετές τους.

Ωστόσο για να πετύχει το σχέδιό του στα περισσότερο απαιτητικά ματς, κοινώς στα ντέρμπι ή σε δυσκολότερες εκτός έδρας αποστολές, η ανασταλτική λειτουργία πρέπει να ανεβάσει σημαντικά τα ως σήμερα στάνταρ της. Ασφαλώς και δεν είναι θέμα του ενός, ζητείται η συνδρομή όλων. Όμως από τον Πορτογάλο η ομάδα είχε μάθει να παίρνει πολλά περισσότερα. Σε τρεξίματα, καλύψεις, συμμετοχή στο κράτημα της μπάλας. Δεν είναι καλά ο Σιμόες και έχει δικαιολογίες:

Την ελλιπή προετοιμασία, αρκετούς μικροτραυματισμούς που του απαγόρευσαν να βρει ρυθμό. Πρέπει να συνέλθει διότι ναι μεν είναι ένας, όμως είναι ο πιο σημαντικός στο συγκεκριμένο κομμάτι και πίσω του δεν υπάρχει δεύτερος. Δεν δίνουν επαρκείς λύσεις ημίμετρα τύπου Λαμπρόπουλου, γι αυτό και ήδη ο Μαϊστόροβιτς δουλεύει μια σκανδιναβική λύση.

Η παράμετρος Αλμέιδα

Από τον τρόπο με τον οποίο ο Κετσπάγια αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο και βάσει των όσων παρουσιάζει στους αγωνιστικούς χώρους, η διαχείριση του Αλμέιδα αποτελεί σημείο κλειδί για τη φετινή ΑΕΚ. Το πώς θα διατηρηθεί γερός ως το τέλος ώστε η ομάδα να τον έχει διαθέσιμο σε όλα τα μεγάλα ματς, είναι ένα ζητούμενο που χρήζει προσοχής. Διότι αν κρίνουμε από τις μετέπειτα επιλογές, ο προπονητής δεν θεωρεί ότι οι Πέκχαρτ και Αραβίδης κάνουν για βασικοί στο ματς που ο Πορτογάλος θα πρέπει να μείνει στον πάγκο για να προφυλαχθεί.

Πιο ξεκάθαρη διαπίστωση δεν θα μπορούσε να προκύψει από το πως ο Τιμούρ έπραξε όταν ο Αλμέιδα ζήτησε αλλαγή. Σε θέση φορ πέρασε ο Μπακασέτας, και αντί του Πορτογάλου στο παιχνίδι μπήκε ο σκόρερ του δεύτερου τέρματος Βάργκας. Εκ του αποτελέσματος αλλά και από την εικόνα αμφότερων στους ρόλους που τους ανατέθηκαν μετά το 41’, ο Κετσπάγια δικαιώθηκε για την επιλογή του. Κι ακριβώς επειδή του βγήκε, έτσι θα το σκεφτεί και τη μέρα που θα επιλέξει να προφυλάξει τον Αλμέιδα επειδή ενδεχομένης αυτό θα είναι ιατρικώς απαιτητό. Θα παίξει με «ψευτο-9αρι».

Κοντολογίς, η ΑΕΚ ίσως πρέπει να ψαχτεί και για επιθετικό στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Με έναν ακόμα κεντρικό χαφ επιπέδου των βασικών υπαρχόντων και έναν φορ ο οποίος θα πείθει τον προπονητή ότι αξίζει θέση βασικού είτε αντί, είτε στο πλευρό του Αλμέιδα στα λεπτά που θα αποφασίσει να παίξει με δύο μπροστά, η Ένωση θα αποκτήσει πληρότητα η οποία θα την καταστήσει ακόμα πιο διεκδικητική.

Και κάτι τελευταίο… Ο Γιάννης Ανέστης αδικήθηκε πέρυσι και στο ματς της πρεμιέρας με την Ξάνθη είχε καταλυτικές επεμβάσεις. Ωστόσο αυτή τη σεζόν απαγορεύονται τα λάθη και στον αέρα παρουσιάζει ακόμα προβλήματα. Είτε δεν θα βγαίνει όσο πρέπει (και πλέον αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό από τις διαρκείς παρατηρήσεις του Λέσκοτ), είτε θα κάνει λάθη όπως αυτό που έδωσε την ευκαιρία στη Βέροια να ισοφαρίσει από πουθενά, όμως οι γηπεδούχοι τη σπατάλησαν. Χρειάζεται περισσότερη αποφασιστικότητα και προσοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

"Διπλό" στη Βέροια η ΑΕΚ με υπογραφή Μπακασέτα
Κετσπάγια: "Δυσκολέψαμε τον εαυτό μας"
Μπακασέτας: "Αυτό είπα στον Μάνταλο στη φάση του φάουλ"
Αλμέιδα: "Με πόνο αλλά και χαμόγελο"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ