OPINIONS

Τόλμη και επίθεση θέλει η ΑΕΚ

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ / EUROPA LEAGUE / AEK - AUSTRIA WIEN / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΛΙΒΑΓΙΑ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ / EUROPA LEAGUE / AEK - AUSTRIA WIEN / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΛΙΒΑΓΙΑ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την ξεκάθαρη απαίτηση κατάκτησης νικών εκτός του Λεκανοπεδίου εφόσον η Ένωση θέλει να ελπίζει σε διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Διότι το διπλό στην Ξάνθη τη διατηρεί εκεί ψηλά, δίχως να την ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι.

Ήλπιζε ο Μανόλο Χιμένεθ, ότι η διακοπή του πρωταθλήματος θα συνδυαζόταν με καλά μαντάτα. Αναμφίβολα, μετά το χαστούκι στην Τρίπολη και με δεδομένες τις πολλές απουσίες που θα υπήρχαν εφόσον είχαν συνέχεια (στο καπάκι) οι υποχρεώσεις της, με τις Ξάνθη και Μίλαν να την περιμένουν στα σπίτια τους, η ΑΕΚ κέρδισε χρόνο τον οποίο είχε ανάγκη.

Περισσότερο για να ηρεμήσει, να αναλογιστεί τι της συνέβη και να σκεφτεί όσα πρέπει να διορθώσει. Ασφαλώς και για να επιμηκυνθεί το κενό, από αγωνιστικές επιβαρύνσεις διάστημα, λειτουργώντας υπέρ των απόντων στην προσπάθειά τους να έρθουν πιο κοντά στην επιστροφή. Σίγουρα λιγότερο όμως όσον αφορά στη στελέχωση της κυριακάτικης ενδεκάδας, σε ένα ματς που η ΑΕΚ πρέπει να κερδίσει, εφόσον θέλει να επιβεβαιώσει αυτό που διαλαλεί, ό,τι δηλαδή είναι πλέον δομημένη για να διεκδικήσει μέχρι τέλους το πρωτάθλημα, υπερπηδώντας και εμπόδια όπως τα ακόλουθα:

Το κέντρο της άμυνας θα είναι και πάλι ελλιπές αν όχι "γυμνό". Ο Τσόσιτς ίσως προλάβει τη Μίλαν, για τον Τσιγκρίνσκι ούτε συζήτηση να γίνεται περί συμμετοχής μέσα στο μήνα, ο Λαμπρόπουλος δεν έχει ρυθμό και ετοιμότητα για τέτοιο ματς. Βαστάτε μην επιστρέψει σήμερα από τη Βοσνία ο Βράνιες με πρησμένο πόδι και αναγκαστεί η ΑΕΚ να παίξει με δίδυμο Τζανετόπουλου - Γιαννούτσου ή τον "ξεζουμισμένο" Γιόχανσον σε (κατ΄ανάγκη) ρόλο στόπερ.

Στο αριστερό άκρο της άμυνας, ο Λόπες, δίχως να αντιμετωπίζει σοβαρό μυϊκό πρόβλημα στους κοιλιακούς, μπήκε στην τρίτη εβδομάδα χωρίς προπόνηση με την υπόλοιπη ομάδα και περιορίζεται σε ατομικές δράσεις. Που να του είχε κάτσει και καμιά θλάση… Ο Κονέ ήταν να φουλάρει αυτές τις μέρες αλλά μάλλον θα βγάλει με προσοχή και αυτό το επταήμερο. Ο Γιακουμάκης χάνει και τον Οκτώβριο, πάμε για Νοέμβρη. Προσθέστε και την έξτρα κούραση εκείνων που δεν σταμάτησαν να παίζουν λόγω Εθνικών ομάδων (Μάνταλος, Λάζαρος, Βράνιες, Γιόχανσον, Γαλανόπουλος). Οι γρίφοι είναι αρκετοί για τον Χιμένεθ.

ΜΑΤΣ ΓΙΑ ΠΑΘΟΣ, ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ… ΕΠΙΘΕΣΗ!

Συνυπολογίζοντας όλα τα προαναφερθέντα, ο Ισπανός θα πρέπει να παρατάξει ότι πιο ορθολογικό μπορεί (σε σχήμα και πρόσωπα) βάσει των επιλογών που διαθέτει και ασφαλώς όχι να επιδοθεί σε πειραματισμούς, ανοίγοντας ξανά υπερβολικά το rotation σε παίκτες που είτε δεν υπολογίζει (Βινίσιους), είτε χρησιμοποιεί σε μη συμβατές με τα χαρακτηριστικά τους θέσεις (Μπακασέτας).

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, η ΑΕΚ θα εκκινήσει την προσπάθειά της για νίκη με ένα πολύ συγκεκριμένο ντεζαβαντάζ. Η σύνθεση της αμυντικής γραμμής της θα είναι ελλειμματική, θα πρόκειται για σχήμα ανάγκης. Η λογική λέει, δίχως να κινδυνολογώ, απλά επειδή αυτό έχει δείξει και η ιστορία των τελευταίων ματς με απουσίες στα μετόπισθεν, ότι είναι αρκετά πιθανό να δεχθεί γκολ. Ωστόσο από τη μεσαία γραμμή και εμπρός, έστω με κάποια έξτρα κούραση για ορισμένους, όλα τα βαρέα όπλα θα είναι διαθέσιμα.

Ύστερα από περίπου δύο εβδομάδες δίχως αγώνα, θα είναι αδιανόητο να μην ξεκινήσουν στη βασική ενδεκάδα ο Λιβάγια και ο Αραούχο. Απαραίτητα και ο Μάνταλος. Ο Λάζαρος έδειξε κουρασμένος στο παιχνίδι της Εθνικής, «μαζεύτηκε» μετά το 50’-55’, αν όμως μπορεί να βγάλει 60 λεπτά στο φουλ, τότε θα πρέπει να ξεκινήσει. Δεν τον κρατάς στον πάγκο. Για μετά το 60’ υπάρχει ο Κλωναρίδης. Αυτή τη φορά πρέπει όλοι καλοί και φορμαρισμένοι να ξεκινήσουν μαζί. Μια φορά συνέβη αυτό, στον αγώνα του ΟΑΚΑ με την Αούστρια και παρά το τελικό 2-2, η ΑΕΚ "έγραψε" 23 τελικές εκ των οποίων οι 16 ήταν καθαρές ευκαιρίες για γκολ.

Μετά από χρόνια, Οκτώβριο μήνα, η ΑΕΚ βρίσκεται ψηλά στη βαθμολογία, συγκεκριμένα στην κορυφή και οφείλει να νιώθει καλύτερα από όταν ήταν ήδη σε φάση να κυνηγάει ανεμόμυλους. Πρέπει να αισθάνεται βολικά και όχι αγχωμένη. Οφείλει να παίζει τολμηρά και να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα ατού της, όχι να υπερεκτιμά αντιπάλους που θα πρέπει να αντιμετωπίζει με σεβασμό αλλά και αίσθημα ανωτερότητας. Πολλά πράγματα γίνονται πρώτα στο μυαλό και μετά στα πόδια. Και η ΑΕΚ πρέπει να δουλέψει περισσότερο με το μυαλό της.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ