OPINIONS

Το μαγικό οκτώ της ΑΕΚ

Το μαγικό οκτώ της ΑΕΚ

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την επόμενη μέρα του θριάμβου της ΑΕΚ στα ευρωπαϊκά γήπεδα και όσα περισσότερα πρέπει η ίδια η ομάδα να απαιτήσει από τον εαυτό της, διότι ακόμα δεν έχει φτάσει το ταβάνι της.

Είναι εύκολο (σαφώς και ανθρώπινο, δίκαιο και φυσιολογικό) να ευλογήσεις τα γένια σου και να παινέψεις το σπιτικό σου μετά από μια τέτοια επιτυχία.

Μια δοκιμασία οκτώ αγώνων (βάζω μέσα και τους δύο με τη Μπριζ) χωρίς ήττα, η οποία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί με επιπλέον δύο νίκες αν στο εντός έδρας ματς με την Αούστρια, ο Λιβάγια (ο οποίος συμπτωματικά πέτυχε τα πρώτα του τέρματα σε ματς της ΑΕΚ) δεν είχε χάσει 3-4 κλασικές ευκαιρίες ή στο αντίστοιχο με τη Ριέκα, μετρούσε το κανονικό γκολ του Αραούχο και ο Αργεντινός ήταν εύστοχος στην απόλυτη ευκαιρία του 89 λεπτού.

ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΤΣ

Να μην τα θέλει όλα δικά της ΑΕΚ, θα πει κάποιος. Κι όμως, τα άξιζε όλα όσα κατέκτησε και σίγουρα θα μπορούσε ακόμα περισσότερα βάσει της απόδοσής της. Επιπλέον νίκες, πιο πολλούς βαθμούς και έξτρα χρήματα. Τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου τους και όπως ήλθαν τα πράγματα, δικαιούται να λέει ότι έχασε την πρωτιά από τη δική της αστοχία.

Διότι δεν υπήρξε ματς στο οποίο να μην ήταν υπέρτερη (όλων) των αντιπάλων της, εξαιρουμένου του δεύτερου ημιχρόνου στο "Σαν Σίρο" κόντρα στη Μίλαν. Η καταγραφή είναι από μόνη της σαγηνευτική για το σύνολο του Μανόλο Χιμένεθ. Πέτυχε πράγματα τα οποία ουδείς περίμενε και σε πείθει ότι έχει ακόμα να δώσει.

ΟΧΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ

Σαφώς και απαιτούνται βελτιώσεις. Προσθήκες ποδοσφαιριστών οι οποίοι θα βοηθήσουν τον προπονητή να οργανώσει ακόμα καλύτερα το σχέδιό του, παίκτες σε θέσεις που διαπιστωμένα γίνονται υπερβάσεις, κυρίως σωματικές.

Ο Σιμόες και ο Λόπες είναι στα όριά τους πριν φτάσουμε στα μισά της σεζόν και οι ελλείψεις στις πτέρυγες εξαναγκάζουν τον προπονητή σε αλχημείες και αλλαγές θέσεων σε ποδοσφαιριστές που φεύγουν από το φυσικό χώρο τους. Το ότι τα καταφέρνουν δεν σημαίνει ότι είναι το σωστό ή ότι θα έχει την ίδια συνέχεια μέχρι το τέλος.

Λόγοι ανησυχίας δεν συντρέχουν. Άνθρωποι ικανοί υπάρχουν για να λάβουν τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Αν δεν ίσχυε αυτό, η ΑΕΚ δεν θα βρισκόταν στους "32" του Europa League. Η δουλειά είναι ομαδική, το κλίμα και οι συνθήκες την σπρώχνουν ακόμα ένα επίπεδο πιο πάνω και από τις συνολικές δυνατότητες. Όταν όλα λειτουργούν ρολόι, η διάθεση και η επιθυμία φέρνουν υπερβάσεις και υπερνικούν τις αναποδιές. Και κάπως έτσι έρχεται το "μαγικό 8"…

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΟΚΤΩ

Είναι ο αριθμός που μπαίνει ως σφραγίδα στα όσα η ΑΕΚ έχει πετύχει από τα ματς με τη Μπριζ έως και το χθεσινό. Έδωσε οκτώ ματς στην Ευρώπη παραμένοντας αήττητη, ενώ οκτώσυνεχόμενα σε όλα τις διοργανώσεις συμπλήρωσε επίσης δίχως να χάσει, από τότε που απουσιάζει ο αρχηγός και φυσικός ηγέτης της Πέτρος Μάνταλος. Στο οκτώ σταμάτησε η συγκομιδή των βαθμών, ενώ ο πολυτιμότερος παίκτης της σε αυτή τη διαδικασία (Σιμόες) φοράει το 8.

Πείτε το συγκυριακό, όμως συνέβη! Θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σημειολογικό αν είχε αγωνιστεί και στα οκτώ ευρωπαϊκά μας από τη Μπριζ και μετέπειτα, όμως έχασε το ενός έδρας με την Αούστρια.

ΠΑΙΚΤΗΣ-ΚΛΕΙΔΙ Ο ΣΙΜΟΕΣ

Αν και όλοι μόχθησαν πολύ, καταγράφοντας επιδόσεις υψηλού επιπέδου, η παρουσία του Πορτογάλου ήταν καταλυτική στη μεσαία γραμμή. Πραγματοποίησε τις πιο μεστές και ολοκληρωμένες εμφανίσεις του με τη φανέλα της ΑΕΚ, ανέβασε ένα επίπεδο τον εαυτό του συμμετέχοντας περισσότερο στη δημιουργία και αποδείχθηκε ο παίκτης - κλειδί σε αυτή τη διαδικασία. Γι αυτό και η περίπτωσή του πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ πιο σωστά και καίρια εν συγκρίσει με τα όσα η ΑΕΚ (δεν) έπραξε τη σωστή ώρα με τον Γιόχανσον.

Ο Λυμπερόπουλος αναφέρθηκε στο Σουηδό και ορθά έπραξε, καθώς και δικό του κομμάτι, πολύ σημαντικό, φέρει αυτή η πρόκριση. Όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να βρεθεί αντικαταστάτης, αν γίνεται και καλύτερος. Ο Σουηδός πολύ δύσκολα θα παραμείνει στην ΑΕΚ, αλλά αν υπάρχει μια τελευταία ελπίδα, αυτή είναι τώρα που η ομάδα του δείχνει ότι μεγάλωσε πολύ. Και δύσκολα με αυτό που του συνέβη θα βρει κάτι αντίστοιχο, εκτός αν το είχε ήδη έτοιμο και θα το ξεφουρνίσει τον Ιανουάριο, όταν και θα έχει το δικαίωμα να το επικοινωνήσει.

Έως τότε, η ομάδα πρέπει να βρει μια χαφάρα για τη μεσαία γραμμή της και να μην περιοριστεί σε ημίμετρα. Έναν παίκτη που θα «κουμπώσει» δίπλα στον Σιμόες και συνάμα θα συμβάλλει ώστε ο Πορτογάλος να πάρει ανάσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ