OPINIONS

Το ξυράφι κόβει

Το ξυράφι κόβει
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Β. Αρναούτογλου γράφει για την ήττα της ΑΕΚ στο Αγρίνιο και το νομοτελειακό της υπόθεσης όταν επιλέξεις επί μονίμου βάσεως να αντιμετωπίζεις τους αντιπάλους ως ισάξιους ή και καλύτερούς σου, θεωρώντας ότι μπορείς να νικήσεις μόνο στο ένα γκολ.

Ας πάρουμε ως αρχικό οδηγό την αλήθεια των αποτελεσμάτων. Από τις 18 Ιανουαρίου κι εντεύθεν, δηλαδή δύο μήνες τώρα, πιο συγκεκριμένα από τη στιγμή που η ομάδα εισήλθε στη λογική των εντός έδρας ντέρμπι που ακολουθούσαν και βάσει της λογικής του προπονητή, είτε θα τα κέρδιζε είτε θα τα έχανε στο ένα γκολ, η ΑΕΚ έδωσε εννέα ματς πρωταθλήματος.

Δικαιώθηκε με τις μεγάλης (γοήτρου και βαθμολογικής) σπουδαιότητας νίκες στο ΟΑΚΑ, αλλά ίσως σε κάποια παιχνίδια όπως το σημερινό (20/3) ή και εκείνο απέναντι στον Ατρόμητο να υπερεκτίμησε αντιπάλους της. Αν μη τι άλλο, δεν έχουν την ίδια δυναμική, ορμή και ποιότητα στο παιχνίδι ή στο ρόστερ τους ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ, ο ΟΣΦΠ και ο ΠΑΟ με τον Παναιτωλικό και τον Ατρόμητο για να τους αντιμετωπίζεις τόσο συγκρατημένα ως και κατά περιπτώσεις διστακτικά ή φοβισμένα.

Το έχουμε επισημάνει όμως και στο παρελθόν. Αυτός είναι ο Πογέτ, έτσι αντιμετωπίζει το υπάρχον ρόστερ και με τον τρόπο που το διαχειρίζεται, θεωρεί ότι θα πάρει το καλύτερο που αυτό το (έμψυχο) υλικό μπορεί να προσφέρει. Κάποιοι συμφωνούν, άλλοι ενίστανται. Στην ουσία του πράγματος, μόλις σε δύο από αυτά τα 9 παιχνίδια η ΑΕΚ πήρε εύκολες νίκες (3-0 στο ΟΑΚΑ τη Βέροια και τον Πανθρακικό), ενώ τα άλλα 7 κρίθηκαν στο ένα τέρμα ή στην ισοπαλία.

Το ηθικό δίδαγμα

Είναι λοιπόν πασιφανές ότι η ΑΕΚ έχει υιοθετήσει την ταυτότητα της ομάδας που εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο με το σκεπτικό ότι, αν δεν υπάρξουν ιδιαίτερα ευνοϊκές συγκυρίες, το ματς θα τελειώσει στο ένα γκολ. Μπαίνει για να παίξει σκεπτόμενη πρωτίστως το να μην χάσει. Μέχρι τώρα της βγαίνει σε καλό.

Όταν όμως αντιμετωπίζεις έτσι την κατάσταση, είναι αυτονόητο ότι θα νικήσεις τα απογεύματα που θα έχεις περισσότερη ρέντα και ενδεχομένως θα ηττηθείς όταν ο αντίπαλος θα είναι περισσότερο τυχερός ή ικανός στην τελική προσπάθεια από εσένα. Τι πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το χθεσινό;

Ο Λαμπρόπουλος αποτυγχάνει να σκοράρει με κεφαλιά εξ επαφής. Ακολούθως ο Μπουονανότε σκορπάει την ευκαιρία του αγώνα στο 90’ και τέσσερα λεπτά αργότερα, στο τελευταία δευτερόλεπτα των καθυστερήσεων, επέρχεται το μοιραίο. Από τη στιγμή που επιλέγεις να ισορροπείς στην κόψη του ξυραφιού, θα έρθει και η στιγμή που θα κοπείς!

Ο Πογέτ μίλησε για τη βελτίωση που δεν βλέπει και τόνισε ότι αντιμετωπίζει την ήττα ως καλοδεχούμενη από το να συμβεί αργότερα. Για το πρώτο σκέλος (την έλλειψη βελτίωσης) ασφαλώς κύριος υπεύθυνος είναι ο ίδιος, για το δεύτερο απλά έχω να καταγράψω ότι επειδή το έπαθες μια φορά δεν σημαίνει ότι δεν θα σου ξανασυμβεί αν δεν μεριμνήσεις εσύ ο ίδιος γι αυτό. Τα πλέι οφ είναι κοντά και η ΑΕΚ οφείλει να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα και τη νοοτροπία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ