OPINIONS

Σχέδιο για Κούπα

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Μέρες τώρα (και) το μυαλό του Μανόλο Χιμένεθ ταξιδεύει στον τελικό. Στο πως θα βγάλει σημαντικούς παίκτες του ΠΑΟΚ από την εξίσωση και ποιες αδυναμίες του θα χτυπήσει. Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου αναλύει τις τακτικές προσεγγίσεις.

Ο ΠΑΟΚ οδεύει προς τον τελικό με φούρια και περίσσεια αυτοπεποίθηση. Νιώθει καλά, αισθάνεται υπέρτερος (τουλάχιστον αυτό εξωτερικεύεται από τους ανθρώπους του) και καθοδηγείται από τη δίψα για την κατάκτηση του πρώτου τίτλου επί εποχής Σαββίδη.

Αγωνιστικά δείχνει ισχυρός μεσοεπιθετικά, αλλά και ευάλωτος ανασταλτικά. Θεωρήματα και απόψεις που ο Μανόλο Χιμένεθ ζυγίζει καθημερινά καταστρώνοντας το σχέδιο για την κατάκτηση του Κυπέλλου, το δεύτερο επί των δικών του ημερών στην Ένωση μετά από εκείνο του 2011, εφόσον ο στόχος επιτευχθεί.

Υπάρχουν οι βασικές αρχές στις οποίες έχει ήδη εστιάσει και πλέον καθημερινά θα το κάνει όλο και περισσότερο. Πράγματα τα οποία η ΑΕΚ οφείλει να προσέξει και να τηρήσει ώστε να αυξήσει τις πιθανότητές της για την κατάκτηση του τροπαίου. Όπως:

1. ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Το πρώτο ημίχρονο του δεύτερου ημιτελικού κόντρα στον ΠΑΟ, κατέδειξε όλες τις αδυναμίες της αμυντικής γραμμής του ΠΑΟΚ, ειδικά όταν προσπαθεί να ανεβάσει ψηλά τους κεντρικούς αμυντικούς του. Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο 45λεπτο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί με 1-3 υπέρ των Πρασίνων, όμως έμεινε στο 1-0 και άφησε ανοιχτή την πρόκριση στο δεύτερο μέρος.

Τα όσα συνέβησαν σε εκείνο το διάστημα αποτελούν οδηγό. Ο Χιμένεθ θέλει να χτυπήσει το επιρρεπές στο λάθος κέντρο της άμυνας του ΠΑΟΚ, να πιέσει τους στόπερ όταν θα έχουν τη μπάλα και να εκμεταλλευτεί τα κενά που αφήνουν όταν προωθούνται οι Μάτος και Λέοβατς οι οποίοι (και ειδικότερα ο πρώτος) αρέσκονται στο να ανεβαίνουν με συχνότητα ως την αντίπαλη περιοχή.

2. "ΦΡΕΝΟ" ΣΤΟ ΛΕΟ ΜΑΤΟΣ

Σε συνέχεια των προαναφερθέντων, έρχεται μια δεύτερη ανάγνωση που αφορά στη δεξιά πτέρυγα του ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα overlaps του Μάτος χτυπώντας με ταχύτητα στην πλευρά του (πιθανότατα με αιχμή τον Πατίτο Ροντρίγκεζ), ωστόσο το να παίρνει συχνά ο Βραζιλιάνος μέτρα, είναι και κάτι που πρέπει να αποτρέψει ή τουλάχιστον να διατηρήσει σε χαμηλή συχνότητα.

Ο Μάτος, σκόρερ 8 τερμάτων σε 42 επίσημα ματς της ομάδας του παρόλο που πρόκειται για φύσει θέσει δεξιό μπακ, αποτελεί όπλο το οποίο εφόσον αποκοπεί (στο μέγιστο δυνατό) από τη μεσοεπιθετική ισορροπία του ΠΑΟΚ, θα δυσκολέψει τη ζωή του αντιπάλου. Γι αυτό και η εντολή θα είναι να περιοριστούν τα ανεβάσματα του Βραζιλιάνου, κάτι το οποίο απαιτεί μέγιστη συγκέντρωση από τον ακραίο μεσοεπιθετικό (λογικά θα είναι ο Πατίτο).

3. ΤΟ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στη ρεβάνς της νίκης με 2-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης», η ΑΕΚ είχε να διαχειριστεί μία εντελώς διαφορετική αποστολή από αυτή που την περιμένει το ερχόμενο Σάββατο. Η απόφαση του Χιμένεθ ήταν απολύτως λογική, επέλεξε να παίξει με το σκορ και το χρόνο, επιχείρησε να «σβήσει» το ματς, το οποίο πήρε μορφή θρίλερ λόγω ενός προσωπικού λάθους (Μάνταλος) σε στιγμή που όλα έδειχναν 0-0. Το παράλογο θα ίσχυε αν ο Ισπανός έβγαζε την ομάδα μπροστά, κυνηγώντας γκολ με επιθετικό σχέδιο.

Για το Σάββατο ωστόσο, ο προπονητής προσδοκά ότι θα δει κάτι εντελώς διαφορετικό. Και αυτό θα επιχειρήσει να παρουσιάσει. Η ατάκα του «θέλω να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα» σε προπόνηση της περασμένης εβδομάδας, καταδεικνύει και τις προθέσεις του. Η ΑΕΚ θα επιχειρήσει να γίνει αφεντικό στο ματς, έχοντας εκείνη τη μπάλα περισσότερο στα πόδια της και προσπαθώντας να πάρει τον έλεγχο στη μεσαία γραμμή. Με εφαλτήριο τις (κερδισμένες) μάχες στο χώρο του κέντρου θα επιχειρήσει να «χτίσει» την κυριαρχία της στο παιχνίδι.

4. ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ

Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ είναι ένας μεγάλος μπελάς. Και ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται, κινούμενος σε μικρούς χώρους και παίζοντας εξαιρετικά με την πλάτη στο τέρμα, εκμεταλλευόμενος τη δύναμη, την ευφυΐα και την αίσθηση του να γνωρίζει που βρίσκεται η αντίπαλη εστία σε όποιο σημείο του γηπέδου κι αν ο ίδιος πατάει, είναι στοιχεία τα οποία τον καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Ο Χιμένεθ θα επιζητήσει τις καίριες επεμβάσεις προτού η μπάλα φτάσει σε εκείνον, κυρίως δηλαδή την ικανότητα του Βράνιες να βγαίνει πρώτος στη φάση με όπλα την ταχύτητα και ευλυγισία που διακρίνουν το παιχνίδι του Βόσνιου. Βέβαια με προσοχή και προσήλωση διότι ο διεθνής στόπερ της ΑΕΚ δρα ορισμένες φορές επιπόλαια και με βιασύνη στη φούρια του να βγει πρώτος στη φάση. Κι αυτό επιφέρει κάρτες. Το να ακουμπήσει πάντως ο ΠΑΟΚ τη μπάλα στον Πρίγιοβιτς όσο λιγότερο γίνεται, είναι ένα βασικό ζητούμενο για την Ένωση.

5. ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ

Η ικανότητα του Σέρχιο Αραούχο να κινείται σε χώρους εκτός περιοχής δρώντας παράλληλα και ως πλέι μέικερ, βοηθά όλους τους άλλους γύρω του να πατούν περιοχή με περισσότερη συχνότητα παίζοντας μαζί του με ταχύτητα και ακρίβεια το 1-2 σε μικρούς χώρους. Είναι αλήθεια ότι ο Αργεντινός αλλάζει τις ισορροπίες μεσοεπιθετικά.

Ο Χιμένεθ ωστόσο θα ζητήσει περισσότερη κίνηση στους χώρους, ακόμα κι αν αυτό φέρνει υπερφορτώσεις σε συγκεκριμένα σημεία του γηπέδου, όταν η ΑΕΚ θα έχει τη μπάλα στην κατοχή της σε συνθήκες ανοιχτού γηπέδου. Οι Ροντρίγκες, Χριστοδουλόπουλος και Μάνταλος που λογικά θα εκκινήσουν το ματς γύρω από τον Αραούχο, θα πρέπει να τρέξουν πολύ και να διαβάσουν σωστά τους χώρους στους οποίους θα κινηθούν χωρίς τη μπάλα σε καταστάσεις κόντρα επίθεσης. Ποντάρει πολλά στο στοιχείο αυτό ο Μανόλο.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ