OPINIONS

Σουηδικές υποθέσεις

Σουηδικές υποθέσεις

Γιατί και πως ο Μπέρκροτ απέκτησε προβάδισμα στην επιθυμία του Μαϊστόροβιτς για εξτρέμ από την πατρίδα του; Πόσα απαιτούνται για να αποκτηθεί; Θα φύγει ο Γιόχανσον και με πόσα; Απαντήσεις από τον Βαγγέλη Αρναούτογλου.

Ο φάκελος "παπούτσι από τον τόπο του Μαϊστόροβιτς", κοινώς υποθέσεις που αφορούν σε ποδοσφαιριστές από τη Σουηδία, είναι ενεργός εδώ και καιρό. Η ίδια η ΑΕΚ (άνευ Ντάνιελ στην ομάδα) τον άνοιξε και του έδωσε υπόσταση τον Ιανουάριο του 2015, αποκτώντας τον άγνωστο τότε στο ευρύ κοινό Γιάκομπ Γιόχανσον, ο οποίος σήμερα είναι ο βασικός (κι όπως την πάει τη δουλειά, οσονούπω και αναντικατάστατος) αμυντικός χαφ της εθνικής ομάδας της χώρας!

Ας ξεκινήσω όμως από τα φρέσκα κουλούρια, πριν καταπιαστώ ολοκληρώνοντας τις "κιτρινόμαυρες σουηδικές υποθέσεις" με τα όσα φέρνει (ή αναμένεται να προκαλέσει) η περίπτωση του Γιόχανσον. Δίνοντας προτεραιότητα στον Νίκλας Μπέρκροτ, το όνομα του οποίου είδε το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου μία εβδομάδα, όμως συνέχεια στο θέμα του δε δόθηκε.

Ο 25χρονος διεθνής εξτρέμ μένει ελεύθερος από τη Νόρκεπινγκ στις 31 του ερχόμενου Δεκέμβρη. Λόγω αυτής της συνθήκης, απαιτείται χαμηλό ποσό για την απόκτησή του (οι Σουηδοί έχουν γράψει για 300-350.000 ευρώ, αλλά και με λιγότερα, ίσως τα και μισά, θεωρείται εφικτή η επίτευξη συμφωνίας) και αρέσει στο Μανόλο Χιμένεθ ως λύση ικανή να βοηθήσει και στις δύο πτέρυγες της επίθεσης.

Στην ομάδα του αγωνίζεται πρωτίστως ως δεξιός εξτρέμ, ωστόσο η ικανότητά του να σουτάρει δυνατά και να σεντράρει καλά και με τα δύο πόδια, τον οδηγεί και στην αριστερή πτέρυγα. Σε αυτήν έχει αγωνιστεί φορώντας τη φανέλα της εθνικής Σουηδίας, παίζοντας ουσιαστικά με ανάποδο πόδι (όπως και ο Πατίτο Ροντρίγκεζ φέτος στην Ένωση).

Η "ΚΟΝΤΡΑ" ΜΕ ΤΟΝ "ΣΒΗΣΜΕΝΟ" ΜΠΑΧΟΥΙ

Εφόσον η ΑΕΚ αποκτήσει εξτρέμ από τη Σουηδία, εμπιστευόμενη τον τεχνικό διευθυντή της Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς που έχει προκρίνει δύο περιπτώσεις, τότε αυτός θα είναι σίγουρα ένας. Αν ο Ναμπίλ Μπαχούι, ο οποίος είχε απασχολήσει έντονα την Ένωση και το περασμένο καλοκαίρι, είχε πίσω του μια «γεμάτη» σεζόν, αναμφίβολα θα είχε αποκτήσει προβάδισμα. Ακριβώς επειδή είναι πρωτίστως αριστερός εξτρέμ, θέση στην οποία η ομάδα αυτή τη στιγμή έχει μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς στη δεξιά πλευρά υπάρχει τουλάχιστον ο Χριστοδουλόπουλος με το εξαιρετικό φίνις στη χρονιά.

Ωστόσο ο Μπαχούι προέρχεται από μια χρονιά ποδοσφαιρικής στέρησης... Αγωνίστηκε σε μόλις 2 όλα κι όλα επίσημα ματς με την πρώτη ομάδα του Αμβούργου και περιορίστηκε σε κάποιες εμφανίσεις με τη δεύτερη ομάδα. Συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια, μετρά μόλις 22 επίσημα ματς, τα 13 από τα οποία στο χαμηλής δυναμικής πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας. Καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για περίπτωση με μεγάλο ρίσκο και όχι για παίκτη που έρχεται μπαρουτοκαπνισμένος και έτοιμος, παρά το γεγονός ότι είναι 26 ετών.

France's midfielder Paul Pogba, right, challenges for the ball with Sweden's forward Nabil Bahoui, during an international friendly soccer match between France and Sweden, at the Velodrome Stadium, in Marseille, southern France, Tuesday, Nov. 18, 2014. (AP Photo/Claude Paris)
France's midfielder Paul Pogba, right, challenges for the ball with Sweden's forward Nabil Bahoui, during an international friendly soccer match between France and Sweden, at the Velodrome Stadium, in Marseille, southern France, Tuesday, Nov. 18, 2014. (AP Photo/Claude Paris) AP

* Ο Μπαχαούι αριστερά στη φωτογραφία σε παλιότερη μονομαχία του με τον Πογκμπά.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μπέρκροτ θεωρείται πιο έτοιμη και συνάμα περισσότερο ενδιαφέρουσα περίπτωση. Θυμίζει πολύ εκείνη του Αστρίτ Αϊντάρεβιτς, καθώς απασχόλησε μεγάλα κλαμπ (στα 18 του πέρασε δοκιμαστικά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά δεν ήθελε να μείνει στη β’ ομάδα) και γενικότερα στην πατρίδα του θεωρείται πιο ταλαντούχος και συγκεντρωμένος στο παιχνίδι εν συγκρίσει με τον Μπαχούι, ασχέτως αν δεν έχει κάνει ακόμα το παραπάνω βήμα στην καριέρα του.

Πρόκειται για έναν παίκτη με ατόφιο ταλέντο, ο οποίος δεν έχει αξιοποιήσει τις αναγνωρισμένες ως εξαιρετικές δεξιότητές του (παρακολουθώντας κανείς videos με όσα κάνει θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για ποδοσφαιριστή με τεχνική κατάρτιση ανωτέρου επιπέδου), ενώ παραμένει ο νεαρότερος στην ιστορία του σουηδικού πρωταθλήματος, καθώς έπαιξε για πρώτη φορά σε ηλικία 15 ετών και 9 μηνών με τη φανέλα της Γκέτεμποργκ. Άραγε, αξίζει σήμερα την ευκαιρία που σκέφτεται να του δώσει η ΑΕΚ;

Ο ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ

Σαφώς και στην ΑΕΚ χαίρονται για την εξέλιξη του σουηδού μέσου και θαυμάζουν την πορεία του με την Εθνική Γαλλίας. Το να πει κανείς ότι τρίβουν τα χέρια τους όμως, δεν συνιστά και απόλυτη αλήθεια. Η Ένωση άφησε την περίπτωσή του να πάει πολύ πίσω (οι συζητήσεις για επέκταση της συνεργασίας ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2016) και σήμερα καλείται να τρέξει για να προφτάσει.

Όλοι οι επίδοξοι μνηστήρες (που δεδομένα υπάρχουν) θα αντιμετώπιζαν διαφορετικά την περίπτωσή του εφόσον η ΑΕΚ τον είχε «δέσει» με ένα συμβόλαιο που θα έληγε έστω το καλοκαίρι του 2019. Ο χρόνος πέρασε, η γενναία αύξηση αποδοχών που ο Σουηδός ζητούσε δεν έγινε ποτέ και τώρα άπαντες γνωρίζουν ότι ο Γιάκομπ έχει το δικαίωμα να υπογράψει τον ερχόμενο Ιανουάριο, όπου εκείνος επιθυμεί. Μοιραία τα 3 εκατ. ευρώ που ζητεί η Ένωση τους φαίνονται πολλά, γνωρίζοντας ότι σε 6 μήνες από σήμερα του δίνουν όσα θέλει και τον αποκτούν ως ελεύθερο.

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Τι πρέπει να κάνει η ΑΕΚ; Να αποφασίσει άμεσα να προσφέρει στον Γιόχανσον ένα συμβόλαιο αντάξιο της εξέλιξης και βελτίωσής του. Μαζί και της προσφοράς του στην ομάδα η οποία είναι αναμφίβολα σπουδαία. Οι 500.000 ευρώ που ζητεί ο Σουηδός, δεν είναι δα και εξωφρενικό ποσό όταν περίπου τόσα, μαζί με τα μπόνους,

φτάνει το συμβόλαιο του Αλμέιδα. Κι εδώ μιλάμε για παίκτη 27 ετών, βασικό στην εθνική Σουηδίας. Ποδοσφαιριστή ο οποίος συνεχώς ανεβάζει τις μετοχές του στο χρηματιστήριο και ξέρει ότι εκεί έξω θα βρει από μόνος του πολύ περισσότερα από όσα λαμβάνει σήμερα από την ΑΕΚ.

Photo credits: AP Photo/Claude Paris, Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ