OPINIONS

Πήχης 14.000.000 ευρώ για την ΑΕΚ

Πήχης 14.000.000 ευρώ για την ΑΕΚ

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για το κοινό στοιχείο του διπλού (το οποίο ίσως γίνει και τριπλό) μεταγραφικού χτυπήματος, το οποίο δημιουργεί απαιτήσεις τεράστιας δαπάνης.

Κάτι που θα είχε ενδιαφέρον και δεν μάθαμε ποτέ, είναι το τι θα έπραττε η ΑΕΚ το εφετινό καλοκαίρι, στην περίπτωση που η συμφωνία με τη Λας Πάλμας, της παρείχε τη δυνατότητα να κάνει δικό της τον Σέρχιο Αραούχο, με μία οψιόν ύψους 6.000.000 ευρώ. Το νούμερο δεν είναι τυχαίο. Τόσα θα κληθεί να πληρώσει σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα εφόσον αποφασίσει να αγοράσει τον Λούκας Μπογέ. Ή, ενδεχομένως, τον Έκι Πόνσε.

Δυστυχώς η ισπανική ομάδα ήταν ανένδοτη. Έκανε βέβαια το λαθάκι της να τοποθετήσει σχετικά χαμηλά τον πήχη για τον Λιβάγια και ο Μελισσανίδης δεν άφησε την ευκαιρία χαμένη. Όμως για τον Αραούχο, η Λας Πάλμας δεν έμπαινε καν σε συζήτηση. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν η ΑΕΚ θα άνοιγε το θησαυροφυλάκιο για να δώσει μαζεμένα 8.000.000 ευρώ προκειμένου να αποκτήσει και τους δύο την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο. Ίσως το ερώτημα αυτό, αιτείται απάντησης το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ας πάρουμε το καλύτερο σενάριο, της απόκτησης και των τριών μετά την αναπάντεχα ευνοϊκή εξέλιξη στο θέμα του Αργεντινού της Ρόμα. Αλέφ+Μπογέ+Πόνσε=14.000.000 ευρώ! Ασφαλώς για να μπεις στη διαδικασία της σκέψης να πληρώσεις τα χρήματα έστω για έναν εξ αυτών, θα πρέπει να έχουν παρουσιάσει (καλώς εννοούμενα) ποδοσφαιρικά σκάνδαλα.

Ας δεχθούμε ότι για τον Αλέφ, τα χρήματα είναι λογικά για το βαλάντιο της ΑΕΚ, άλλωστε τα έδωσε για τον Λιβάγια. Πως θα ήταν ωστόσο δυνατόν να ανταποκριθεί σε έναν συνδυασμό 8 ή ακόμα περισσότερο, 14.000.000 ευρώ; Υπάρχουν τρόποι και απαντήσεις, με πιο ισχυρή στόχευση, αυτή της εισχώρησης στο κλαμπ των ισχυρότερων ευρωπαϊκών συλλόγων.

ΘΕΛΕΙ ΟΜΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Η αλλαγή στη μεταγραφική πολιτική είναι πασιφανής. Εκ των 9 περυσινών καλοκαιρινών αποκτημάτων, μόλις ο ένας (Λιβάγια) προστέθηκε στο ρόστερ με το σύνθετο χαρακτηριστικό της οψιόν αγοράς. Τώρα θα γίνουν σίγουρα δύο κι ενδεχομένως τρεις! Θα είναι λάθος αν κάποιος ισχυριστεί ότι πρόκειται για δημιουργία ομάδας μιας χρήσης όταν εξασφαλίζεται η προοπτική της επένδυσης μέσω αγοράς. Από την άλλη, για να μεταπηδήσεις σε τόσο γενναίες και ταυτόχρονες δαπάνες, θα πρέπει να εξασφαλίσεις τα απαιτούμενα έσοδα. Μιλάμε για 14.000.000 ευρώ!

Οι δρόμοι είναι δύο: Συμμετοχή στους ομίλους του Champions League και πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Είναι τα βασικά επόμενα στάδια ενός συλλόγου που προσπαθεί (και μέχρι ώρας το επιτυγχάνει) να ανεβάσει χρόνο με το χρόνο το επίπεδό του, όχι μόνο μέσα στα γήπεδα αλλά και στις διεθνείς αγορές. Ο βασικός λόγος της επιλογής του Βλαντιμίρ Ματιάσεβιτς, κρύβεται πίσω από αυτή τη λεπτομέρεια, να συμβάλει δηλαδή δραστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι ομολογουμένως ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι αυτό που διανύουμε για την ΑΕΚ. Η πλήρης ενεργοποίηση του Μελισσανίδη έφερε άμεσα αποτελέσματα αλλά και μια διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στο δισταγμό που υπήρχε να γίνουν δουλειές με μεγαλόσχημους ατζέντηδες . Η εξέλιξη, καλώς ή κακώς, δεν επιτυγχάνεται πλέον δίχως αυτούς, εφόσον προσδοκάς να προσεγγίσεις τα ανώτατα ποδοσφαιρικά κλιμάκια. Ασφαλώς με μέτρο και αποφυγή μετάλλαξης σε ομάδα μεταφοράς παικτών από συγκοινωνούντα κανάλια.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η ΑΕΚ αλλάζει εικόνα στην Αθήνα
Οι λόγοι που η ΑΕΚ κατέληξε στον Μπογέ
"Άνοιγμα" Ρόμα σε ΑΕΚ για Πόνσε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ