OPINIONS

Οι εμπνεύσεις του Μανόλο

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΜΙΛΑΝ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / MILAN - AEK / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΜΙΛΑΝ - ΑΕΚ / EUROPA LEAGUE / MILAN - AEK / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τον πιο συζητημένο αλλά μαζί και ενδιαφέροντα προπονητή της τελευταίας δεκαετίας στην ΑΕΚ, έναν άνθρωπο που μηχανεύεται πολλά και ακούει μόνο τον εαυτό του και τους συνεργάτες του.

Το να ζούμε στην εποχή της πλήρους κυριαρχίας των διαδικτυακών Social Media, είναι αλήθεια ότι βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση, μολαταύτα αυτό που συμβαίνει με τον Μανόλο Χιμένεθ ίσως και να συνιστά διεθνές φαινόμενο. Επί παραδείγματι, όταν ο Ισπανός ανακοινώνει ενδεκάδα, πέφτει το facebook!

Το πανηγύρι που στήθηκε και χθες από όσους θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα και ασφαλώς καλύτερα από τον προπονητή, είχε και προηγούμενο, θα έχει και επόμενο. Η μη εξηγήσιμη σε πολλούς χρησιμοποίηση του Μιχάλη Μπακάκη σε ρόλο αριστερού στοπερ, προκάλεσε κουβέντες όπως « πάλι είδε όραμα ο ονειροπαρμένος», « πείτε να του να μην κάτσει στο πάγκο» και « διώξτε τον όσο είναι καιρός»…

Ποιον ; Τον προπονητή που έσωσε πέρυσι τη χρονιά για την ομάδα, την τοποθέτησε ξανά στον ευρωπαϊκό χάρτη και το έχει βάλει σκοπό να την οδηγήσει ένα βήμα πιο κάτω, στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Με τρία ματς μπροστά της ακόμα, η ΑΕΚ έχει ήδη καταφέρει να απέχει μόλις έναν βαθμό από το «χτίσιμο» τους δικού της συντελεστή στις διοργανώσεις τη ΟΥΕΦΑ. Και σίγουρα αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί με έναν οποιονδήποτε τεχνικό.

Το να απορούμε όλοι όσοι γνωρίζουμε ελάχιστα από ποδόσφαιρο συγκριτικά με τις δικές του γνώσεις, είναι φυσιολογικό. Θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα ότι μου φάνηκε τόσο εύκολη και λογική η επιλογή του Μπακάκη, όσο προφανώς ήταν στο μυαλό του Χιμένεθ. Αλλά μου μοιάζει πολύ πιο ανόητο και εμπαθές να δημιουργείται κλίμα εναντίον του, προτού ακόμα η ομάδα πατήσει το χορτάρι του Σαν Σίρο. Εκεί όπου ο 26χρονος ποδοσφαιριστής έκανε ένα ματς που θα μνημονεύει για πάντα.

ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Αυτός είναι ο Χιμένεθ, πάντοτε απρόβλεπτος αλλά και τολμηρός. Άνθρωπος που ακούει το ένστικτό του και του συνεργάτες του, αλλά ουδέποτε δίνει σημασία σε όσα τριγύρω του λέγονται. Η ΑΕΚ θα «ζει και θα πεθαίνει» με τις αποφάσεις του, όπως ακριβώς πρέπει να συμβαίνει με κάθε σοβαρό προπονητή που πάνω από όλα σέβεται τον εαυτό του και την 36 ετών πια, παρουσία του στα γήπεδα.

Ακόμα και οι επιλογές που δεν του βγαίνουν, είναι δικές του, έχουν παρθεί μέσα από μελέτη και σκεπτικό και γι αυτό τις υπερασπίζεται. Οι υπόλοιποι κρίνουμε εκ του αποτελέσματος και της εικόνας στο γήπεδο, διότι εκεί άλλωστε είναι και ο καθρέφτης κάθε δουλειάς. Συμφωνούμε ή διαφωνούμε, αναγνωρίζουμε ή καταδικάζουμε επιλογές.

Ουδείς όμως δικαιούται να πιστεύει ότι όταν ο Ισπανός παίρνει αποφάσεις, το κάνει επειδή είναι «ξεροκέφαλος» ή επειδή είδε κάποιο όνειρο. Μηχανεύεται πολλά το μυαλό του και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να υπερεκτιμά καταστάσεις τις οποίες μετανιώνει και ο ίδιος. Στο τέλος της ημέρας όμως, έχει προσπαθήσει να βρει τον καλύτερο δρόμο για την ομάδα και τους ποδοσφαιριστές του.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΕΣΤΗ

Το δεύτερο (και επίσης μόνιμο) πανηγυράκι της εμπάθειας είχε στηθεί γύρω από τον Ανέστη. Αυτό βέβαια έχει και συγκεκριμένα πρόσωπα που το κατευθύνουν μέσα από σκοπίμως άδικες, αντιποδοσφαιρικές και συμπλεγματικές προσεγγίσεις από μερίδα του Τύπου. Οι ίδιοι και οι ίδιοι, με το πιστόλι στον κρόταφο ακόμα και για λάθη που δεν κάνει. Το ότι δεν έπεσε για παράδειγμα στην Ξάνθη (το οποίο κι εγώ επεσήμανα ότι τον αφήνει εκτεθειμένο διότι δεν μάθαμε ποτέ αν μπορούσε ή όχι να το βγάλει) έγινε μια σημαία πολεμικής αηδίας κατά του τερματοφύλακα της ΑΕΚ.

Δεν τίθεται θέμα απάντησης του Ανέστη. Τη δουλειά του κάνει και αυτό πολύ ορθά επεσήμανε και εκείνος. Άλλωστε στην επόμενη φάση που θα πιστεύουν ότι έκανε λάθος (όπως για παράδειγμα θεωρούσαν ότι έφερε αποκλειστική ευθύνη στα κόρνερ της ΤΣΣΚΑ, ενώ στην πραγματικότητα λάθεψαν άλλοι πριν η καταλήξει δις στα δίχτυα του), πάλι θα τον σταυρώσουν. Κάποιοι επιθυμούν να απαξιώνεται ο Ανέστης στην ΑΕΚ και επίσης αυτό ίσως από κάπου να εκπορεύεται Δεν γράφονται τυχαία κάποια πράγματα για όσους βλέπουν, γνωρίζουν καταστάσεις και ξέρουν να ερμηνεύουν.

Εγώ απλώς θα του ευχηθώ να παραμείνει έτσι σοβαρός, μετρημένος, δυνατός σε ψυχολογία και να μιλάει μόνο μέσα από τη δουλειά. Και γιατί όχι, ίσως και μια μεταγραφή στο εξωτερικό, να ηρεμήσει, να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και να βάλει χρήματα γιατί στην ΑΕΚ παίρνει λίγα σε σχέση με αυτά που προσφέρει, ότι κι αν λένε οι μόνιμα κολλημένοι επικριτές του. Άλλωστε, ουδείς προφήτης στον τόπο του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ