OPINIONS

Ο Δέλλας και το ρεκόρ 26 χρόνων!

Ο Δέλλας και το ρεκόρ 26 χρόνων!

Ο τεχνικός της ΑΕΚ είναι ο πρώτος που καταφέρνει από τότε που αφίχθη ο Μπάγεβιτς στην Ελλάδα (1988) να είναι ενεργός ως α’ προπονητής της Ένωσης σε τρεις διαφορετικές σεζόν! Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου θυμίζει κιτρινόμαυρες προπονητικές ιστορίες.

Ο πάγκος της ΑΕΚ είχε σχεδόν πάντοτε στην άκρη του ένα ηλεκτρικό κάθισμα το οποίο απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη ισχύ από το 1996 κι εντεύθεν. Αυτό που αναλογεί στον προπονητή της ομάδας. Από τότε που ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποχώρησε από την Ένωση προκειμένου να ενταχθεί στον Ολυμπιακό, δεν υπήρξε α' τεχνικός της ομάδας που να κατάφερε να παραμείνει στο πόστο του σε τρεις διαφορετικές (και συνεχείς) περιόδους, έστω κι αν κάποιες από αυτές ήταν μισές ή «κουτσές».

Ο Τραϊανός Δέλλας είναι ο πρώτος που το πετυχαίνει και αφού μεσολάβησε η παρουσία 22 διαφορετικών προσώπων στον κιτρινόμαυρο πάγκο! Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε στα χέρια του (δίχως ασφαλώς να φέρει την παραμικρή ευθύνη) για πρώτη φορά στην ιστορία της τη σεζόν 2012/13 και με εκείνον στο τιμόνι της προβιβάστηκε στη Β’ Εθνική τον περασμένο Μάιο (σεζόν 2013/14). Με τον Κολοσσό ως σημαιοφόρο της προσπάθειας πορεύεται κι εφέτος στο δρόμο για την επιστροφή στη Σούπερ Λίγκα (2014/15).

Από το 1996 κι εντεύθεν ουδείς μπόρεσε να πετύχει κάτι αντίστοιχο δημιουργώντας τη σιγουριά ότι θα βρει τον τρόπο να ξορκίσει το φάντασμα του Μπάγεβιτς πάνω από τον κιτρινόμαυρο πάγκο. Δεν το κατάφερε ασφαλώς ούτε και ο ίδιος στα επόμενα δύοπεράσματά του, παρόλο που στο δεύτερο εξ αυτών έγραψε στο ιστορικό του ακόμα τρεις συνεχόμενες (μη ολοκληρωμένες) σεζόν (2008/09, 2009/10, 2010/11). Το Sport24.gr θυμάται:

Το «ξυπνητήρι» Πέτρος Ραβούσης: Ανέλαβε το βαρύ φορτίο να οδηγήσει την Ένωση στη μετά-Μπάγεβιτς εποχή, ως «ο άνθρωπος που τον ξυπνούσε στον πάγκο» όπως ισχυρίζονταν οι κακές γλώσσες της εποχής, περισσότερο για να καταπραΰνουν τον πόνο από τη φυγή του Σέρβου τεχνικού για τον Ολυμπιακό. Στέριωσε για μόλις μία σεζόν ως πρώτος προπονητής, μολαταύτα οδήγησε την ΑΕΚ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1997.

Ο Δέλλας και το ρεκόρ 26 χρόνων!

Η αλεπού των ντέρμπι: Τον Ραβούση διαδέχθηκε στον κιτρινόμαυρο πάγκο ο Ντουμίτρου Ντουμίτρου. Κατάφερε να οδηγήσει την ΑΕΚ σε τέσσερις νίκες στα ισάριθμα ντέρμπι επί Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, όμως η ομάδα τερμάτισε τρίτη στη βαθμολογία και με υπηρεσιακό τεχνικό για ενάμιση μήνα τον Αντώνη Μήνου, μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Ρουμάνο.

Ο Δέλλας και το ρεκόρ 26 χρόνων!

Ο τηλεσχολιαστής και ο Τσάρος: Ο Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς είχε πάψει να είναι ενεργός προπονητής και εργαζόταν ως σχολιαστής αγώνων στην τηλεόραση όταν η ΑΕΚ τον έφερε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1998. Υστερα από τέσσερις μήνες αντιφατικής πορείας τον διαδέχθηκε ο Όλεγκ Μπλαχίν κι αφού για περίπου ένα μήνα η Ένωση πορεύτηκε με υπηρεσιακό τεχνικό τον Τάκη Καραγκιοζόπουλο. Επί των ημερών του Ουκρανού η Ένωση έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο, όμως ο Δημήτρης Μελισσανίδης που είχε επιστρέψει ως διοικητικός ηγέτης, επέλεξε την αντικατάστασή του το καλοκαίρι του 1999.

Ο Δέλλας και το ρεκόρ 26 χρόνων!

Ο «Τάμπα-Τούμπα»: Η επιλογή του Μελισσανίδη αποδείχθηκε λανθασμένη. Πλανεύτηκε από την εκτίμηση που υπήρχε στη Σερβία ότι ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς θα εξελισσόταν σε μορφή των πάγκων. Στο πρόσωπό του (καθώςτον είχε γνωρίσει και προσωπικά σε εκείνο το ιστορικό ταξίδι στην καρδιά του πολέμου) έβλεπε τον επόμενο Μπάγεβιτς, όμως τα αποτελέσματα δεν τον δικαίωσαν.

Ήταν 6 Ιανουαρίου του 2000 όταν ο Τουμπάκοβιτς αποχαιρετούσε ως αποτυχημένος για να τον διαδεχθεί στον κιτρινόμαυρο πάγκο ο Γιάννης Παθιακάκης κι ενώ (όπως και την προηγούμενη σεζόν) στο μεσοδιάστημα είχε κάτσει για μερικά ματς στον πάγκο της Ένωσης ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος. Εν τέλει η χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο καθώς οι Κιτρινόμαυροι κατέκτησαν το κύπελλο Ελλάδας επικρατώντας με 2-0 του Ιωνικό, στον τελικό που ο Ντέμης Νικολαΐδης παραδέχθηκε ότι έβαλε γκολ με το χέρι και έτρεξε στον διαιτητή για να το ακυρώσει.

Ο Δέλλας και το ρεκόρ 26 χρόνων!

Ο «αείμνηστος» και τα πάθη του: Ο μανιώδης καπνιστής Γιάννης Παθιακάκης ήταν ο πρώτος προπονητής στη μετά-Μπάγεβιτς εποχή που έμεινε στον πάγκο της ΑΕΚ και μετά το καλοκαίρι. Η κατάκτηση του Κυπέλλου δεν σήκωνε αντιρρήσεις. Η συνεργασία δεν κράτησε πολύ. Τον Ιανουάριο του 2001, ο Τόνι Σαβέβσκι κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του ανέλαβε χρέη προπονητή με (ισότιμο) βοηθό τον Ευγένιο Γκέραρντ. Οι δυο τους κράτησαν τα ηνία του πάγκου μέχρι το καλοκαίρι.

Ο Δέλλας και το ρεκόρ 26 χρόνων!

Ο Πορτογάλος της ανατροπής: Η ΑΕΚ έμοιαζε προπονητικά χαμένη όταν ο τότε επικεφαλής της διοίκησης Μάκης Ψωμιάδης έφερε στην Ελλάδα τον Φερνάντο Σάντος. Υπό τις οδηγίες του Πορτογάλου, η Ένωση κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας (2002) και έχασε το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό στην ισοβαθμία. Αποχώρησε... τρέχοντας το καλοκαίρι του 2002 ύστερα από μία σεζόν συνεργασίας με τον Μάκη.

Ο Δέλλας και το ρεκόρ 26 χρόνων!
INTIME SPORTS

Ντούσαν η επιστροφή, vol. 1: Κόντρα στη λογική και στο οπαδικό ρεύμα της εποχής, ο Ψωμιάδης αποφάσισε (με τσαμπουκά και επιβολή) την επιστροφή του Μπάγεβις στον κιτρινόμαυρο πάγκο, θέλοντας να επιτύχει τον εξαγνισμό του. Η διετία 2002-2004 ήταν μία από τις πλέον ταραχώδεις στην ιστορία της ΑΕΚ και έκλεισε με τον Ρουμάνο Ίλιε Ντουμιτρέσκου (ο οποίος τις Παρασκευές ήθελε να κάνουν οι ποδοσφαιριστές του Spa!) στον πάγκο της ομάδας. Να σημειωθεί ότι τη σεζόν 2003/04, ως πρώτος προπονητής καθοδήγησε την ΑΕΚ για ένα ματς ο νυν γυμναστής της Δημήτρης Μπουρουτζίκας.

Ο Δέλλας και το ρεκόρ 26 χρόνων!
INTIME SPORTS

Φερνάντο Σάντος η επόμενη επιστροφή: Ερωτευμένος από τη συνεργασία του με τον Πορτογάλο τη σεζόν 2001/02, ο πρόεδρος πλέον Ντέμης Νικολαΐδης κάνει ότι περνά από το χέρι του για να πετύχει την επιστροφή του Σάντος στην Ένωση. Και τα καταφέρνει! Ύστερα από μία εποικοδομητική διετία κατά τη διάρκεια της οποίας η ΑΕΚ επέστρεψε στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι δρόμοι τους χωρίζουν και ο Πορτογάλος αναλαμβάνει τις τύχες της Μπενφίκα.

Ο αντιπαθής Στρατηγός Φερέρ: Ο Ισπανός αναλαμβάνει τις τύχες της ΑΕΚ, σαγηνεύει αρχικά τους παίκτες της ομάδας με το επιθετικό ποδόσφαιρο που τους διδάσκει, αλλά σταδιακά χάνει τα αποδυτήρια δημιουργώντας πολλές αντιπάθειες με τις ακραίες και δικτατορικές συμπεριφορές του. Οδηγεί την Ένωση στις πρώτες νίκες της ιστορίας της στο Τσάμπιονς Λιγκ (επί των Λιλ και Μίλαν), όμως στις αρχές του 2008 αφήνει τον πάγκο της ως απολυθείς κι αφού εξασφάλισε αποζημίωση 1,5 εκατ. ευρώ. Τον διαδέχεται ο μέχρι πρότινος προπονητής της β’ ομάδας Νίκος Κωστένογλου, υπό την καθοδήγηση του οποίου η Ένωση ανακηρύσσεται «πρωταθλήτρια των γηπέδων» χάνοντας τον τίτλο στα χαρτιά από τον Ολυμπιακό.

Ο Δέλλας και το ρεκόρ 26 χρόνων!
INTIME SPORTS

Το τρένο (Δώνης) που έχασε το... τρένο! Το καλοκαίρι του 2008 έρχεται η σειρά του Γώργου Δώνη να πάρει την ευκαιρία του, αφού είχε συμφωνήσει με την ΑΕΚ από τον περασμένο Μάρτιο. Η ομάδα παρά το πλούσιο ρόστερ της παρουσιάζει κάκιστο πρόσωπο και πολύ γρήγορα, έχοντας μεσολαβήσει και η αποχώρηση Νικολαΐδη από την προεδρία της, αποφασίζεται η απομάκρυνσή του. Και τότε συντελείται η...

Ο Δέλλας και το ρεκόρ 26 χρόνων!
INTIME SPORTS

Επιστροφή Vol. 2, Ντούσαν Μπάγεβιτς: Συνδυάζεται ωστόσο με την περίοδο της διοικητικής ανυπαρξίας των α-Μέτοχων. Η ειλικρίνεια δεν περισσεύει, οι πληρωμές γίνονται όλο και πιο σπάνιες, ο εσωτερικός κανονισμός καταπατείται διαρκώς και ο Μπάγεβιτς έχει πάψει να είναι εκείνος που κατάφερνε να συσπειρώνει άπαντες γύρω του. Μοιραία τον Οκτώβριο του 2010, ύστερα περίπου δύο χρόνια συνεργασίας (κι αφού είχε προηγηθεί ο ξυλοδαρμός του στο φιλικό με την Καλλιθέα) ο Μπάγεβιτς βάζει τον επίλογο (;) στην προπονητική καριέρα του με την Ένωση. Τον διαδέχεται ο Μανόλο Χιμένεθ. Για λίγο, μέχρι να αφιχθεί ο Ισπανός, στον πάγκο κάθεται ο Μπλένταρ Κόλα.

Τρόπαιο ξανά! Ύστερα από εννέα σεζόν φαγούρας, η ΑΕΚ κατακτά ένα τρόπαιο, το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Ισπανός κερδίζει την παραμονή του στην ομάδα, τη «χτίζει» με τη δική του φιλοσοφία το καλοκαίρι του 2011 στη Σλοβενία, ωστόσο τα ψέματα και η οικονομική δυσπραγία της διοίκησης Αδαμίδης τον ωθούν στην πόρτα της εξόδου. Η διοίκηση αναζητεί προπονητή με φιλότιμο για να κρατηθεί στην εξουσία και ο Νίκος Κωστένογλου πέφτει στην παγίδα, ως ο μόνιμα διαθέσιμος καλός στρατιώτης.

Ο Δέλλας και το ρεκόρ 26 χρόνων!
INTIME SPORTS

Και έρχεται η καταστροφή... Ο συνεχιστής των τραγελαφικών καταστάσεων που παγιώθηκαν επί διοίκησης Αδαμίδη ήταν ο Ανδρέας Δημητρέλος. Αφού έδιωξε τον Κωστένογλου επειδή κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στα πλέι οφ και παραλίγο να της εξασφαλίσει συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, επέλεξε τον Βαγγέλη Βλάχο. Ακολούθησαν ο Μανώλης Παπαδόπουλος, ο Έβαλντ Λίνεν επί των ημερών του οποίου έγιναν τα πάντα γης μαδιάμ και εν τέλει εμφανίστηκε αυτούς που ήρθε για να μείνει καιρό (Δέλλας). Τη συνέχεια τη γνωρίζετε...

Ο Δέλλας και το ρεκόρ 26 χρόνων!
INTIME SPORTS

Η εποχή Φάντροκ, ο Στάνκοβιτς και ο Νεγρεπόντης: Για να βρει κανείς τον προηγούμενους που διετέλεσαν προπονητές της ΑΕΚ για τουλάχιστον τρεις συνεχείς σεζόν, πρέπει να ανατρέξει αρκετά πίσω. Στην Ένωση του Φάντροκ (1974-78), του Μπράνκο Στάνκοβιτς (1968-193) και σε εκείνη του Κώστα Νεγρεπόντη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ