OPINIONS

Ο χάρτης της 11άδας

Ο χάρτης της 11άδας

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου καταπιάνεται με την αγωνιστική ουσία των προσθηκών της τελευταίας ώρας για την ΑΕΚ που είναι λογικό ότι θα επιφέρουν και αλλαγές τακτικής προσέγγισης από τον Μάνολο Χιμένεθ.

Πράγματα τρέχουν ακόμα στην Ένωση και λογικά θα συνεχιστούν επαφές μέχρι και την τελευταία ώρα των μεταγραφών για να παρθεί εν τέλει η απόφαση αν η ομάδα θα προχωρήσει και στην προσθήκη στόπερ.

Οι Τσίκο και Κοσάνοβιτς, ονόματα τα οποία αποκάλυψε το Sport24.gr και ο Ισλανδός Μάνιουσον που σήμερα προστέθηκε στην καθημερινότητα του ρεπορτάζ, είναι οι επικρατέστεροι. Ο Ντάγκλας είναι η έσχατη λύση.

Ας πάμε όμως στα χειροπιαστά… Αγνοώντας την γκρίνια ορισμένων επειδή η ΑΕΚ δεν κατάφερε να φέρει τον Αραούχο με τους όρους που εκείνη ήθελε να περάσει, λες και δεν είχε υποβάλει δύο και μάλιστα ιδιαίτερα κοστοβόρες προτάσεις (δανεισμό με οψιόν αγοράς για το ερχόμενο καλοκαίρι ή αγορά από τώρα του 50% των δικαιωμάτων του, όπως επίσης είχε αποκαλύψει το Sport24.gr), θα περάσω στα αμιγώς αγωνιστικά. Άλλωστε σε μια μεταγραφή δεν παίζεις μόνος σου και η ΑΕΚ είχε ανάγκη τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή με οποιαδήποτε μορφή θα μπορούσε να επιτευχθεί η προσθήκη αυτή.

Πάμε λοιπόν στα σχέδια που πλέον θα καταστρωθούν επί χόρτου. Καταρχάς είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι οι προσθήκες των Αραούχο και Κονέ (αλλά και όποιου άλλου ενδεχομένως έρθει) συντελούνται εν καιρώ αγωνιστικής αδράνειας. Ο πρώτος ξέρει τα πιο πρόσφατα λημέρια και θα είναι σαν να μην έλειψε ούτε μέρα. Ο δεύτερος γνωρίζει τα παλαιότερα (λημέρια) αλλά με τέτοια εμπειρία και παραστάσεις, δεν θα χρειαστεί πάνω από μία εβδομάδα προπονήσεων. Η αγωνιστική κατάστασή του βέβαια είναι ένα ερωτηματικό καθώς για αρκετό διάστημα, ήταν εκτός προπονήσεων της Ουντινέζε.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙ ΧΟΡΤΟΥ

Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Μανόλο Χιμένεθ καθώς η μεσοεπιθετική ποιότητα της ΑΕΚ απογειώνεται. Πρόκειται για δύο παίκτες που οδηγούν με την παρουσία τους τον προπονητή σε ποικίλες σκέψεις για το πώς η ΑΕΚ θα πρέπει να παίζει από εδώ και στο εξής. Η απόκτησή τους άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος συζήτησης για το αν θα πρέπει να προχωρήσει η Ένωση σε απόκτηση επιπλέον στόπερ ή να αρκεστεί στους υπάρχοντες εγκαταλείποντας το «3-5-2» που ομολογουμένως αποδείχθηκε για εκείνη ωφέλιμο στους ευρωπαϊκούς αγώνες της.

Πλέον στη μεσοεπιθετική γραμμή της Ένωσης επικρατεί συνωστισμός. Και επιπροσθέτως, η παρουσία του Αραούχο στους γύρω από την περιοχή χώρους αλλά και του Κονέ που ξέρει να μεταφέρει τη μπάλα, να πασάρει, να σεντράρει αλλά και να πατάει περιοχή, επικρατεί η αισιοδοξία ότι από εδώ και στο εξής θα δούμε και έναν διαφορετικό Λιβάια. Στο «3-5-2» λοιπόν και με τους Αραούχο - Λιβάια ως επιθετικό διδυμο, τους Γαλανόπουλο (ή Γιόχανσον) και Σιμόες ως ανασταλτικούς μέσους και τον Μάνταλο σε ρόλο επιτελικού, εκτός ενδεκάδας μένουν (ΠΡΟΣΕΞΤΕ) οι: Κονέ, Κλωναρίδης, Χριστοδουλόπουλος, Μπακασέτας, Γιακουμάκης, Τρίστασον, Πατίτο.

Ως πρώτη σκέψη το «4-4-1-1» που ο Χιμένεθ δούλεψε στο φουλ κατά τη διάρκεια του βασικού σταδίου προετοιμασίας στο Κίελτσε, μοιάζει πιο προσοδοφόρο για τη συμμετοχή περισσοτέρων επιθετικογενών παικτών. Σε ματς στο ΟΑΚΑ ή εκτός έδρας κόντρα σε ομάδες θεωρητικά υποδεέστερες, η ΑΕΚ θα μπορούσε να παίξει ακόμα και με τον Κονέ δίπλα στον Σιμόες και μπροστά τους τετράδα - φωτιά τους Μάνταλο, Λάζαρο, Λιβάια (ο Μανόλο έχει πει ότι μπορεί να ανταποκριθεί ξεκινώντας από το άκρα) και Αραούχο. Και να έχει ως εναλλακτικές τους υπόλοιπους.

Στο επόμενο διάστημα ο Χιμένεθ οφείλει να αποφασίσει. Αλλά πλέον και να «παγιώσει» τα πλάνα του ώστε να μην παρεκκλίνει από αυτά. Στα ευρωπαϊκά ματς θα είναι απολύτως φυσιολογικό να παρατάξει την ΑΕΚ με τρεις στην άμυνα. Στα εγχώρια ματς όμως, απαγορεύεται να παρουσιάζεται η ομάδα με εικόνα ανάλογη αυτής που είχε στα Γιάννενα. Απαγορεύεται εφόσον θέλει να παραμείνει κοντά στην κορυφή ως το τέλος και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, όπως άλλωστε οι ίδιοι άνθρωποι της ομάδας ευαγγελίζονται ότι θα κάνουν φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ