OPINIONS

Ο Μοράις και ο επόμενος

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την αδυναμία της ΑΕΚ να πάρει παιχνίδια που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της λόγω και της αντίστοιχης του Ζοζέ Μοράις να αποδειχθεί καθοριστικός από τον πάγκο. Η δουλειά στις προπονήσεις δεν αρκεί και το δίλημμα πλέον έχει γεννηθεί. Η περίπτωση Λουτσέσκου.

Η ζαριά με τον Ζοζέ Μοράις φέρνει που και που καμιά ντόρτια (4-0 τον Λεβαδειακό), όμως ως επί το πλείστον έρχονται διπλές και δεν είναι καν θεαματικές, όπως αυτό το 0-0 με τον Παναιτωλικό. Με πέντε ισοπαλίες στα τελευταία έξι επίσημα ματς, δεν υφίσταται προπονητής ο οποίος να νιώθει ασφαλής στον πάγκο της ΑΕΚ. Κι έτσι η κατάσταση δείχνει ότι, αργά ή γρήγορα, θα πάμε παρακάτω.

Δυστυχώς η δουλειά στην προπόνηση δεν αρκεί. Αυτή για την οποία πλέον ευθαρσώς και δημοσίως μιλούν πλέον όλοι παίκτες της ΑΕΚ - διάβασα 4-5 εορταστικές συνεντεύξεις ποδοσφαιριστών που εξήραν τη στόχευση του Πορτογάλου στην τακτική, εν συγκρίσει με τις ελλείψεις του προκατόχου του στο συγκεκριμένο κομμάτι - δεν είναι από μόνη της ικανή να φέρει νίκες. Απαιτείται και καλό κοουτσάρισμα. Φαίνεται ότι σε αυτόν τον τομέα, ο Μοράις νοσεί.

Είναι λογικά όλα αυτά. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα με έναν προπονητή ο οποίος για πρώτη φορά στα 51 του και μετά από μακρά θητεία ως βοηθός (έστω του Μουρίνιο) παραδέχεται ότι αναλαμβάνει ως πρώτος ευρωπαϊκή ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό. Δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα είναι άψογος σε όλα ένας τεχνικός των 150.000 ευρώ, που για παρθενική φορά δοκιμάζει τον εαυτό του στη διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης.

Για πολλοστή φορά λοιπόν θα πω ότι δεν ευθύνεται (μόνο) ο Μοράις. Κάποιος τον επέλεξε. Αυτά γνωρίζει ο συγκεκριμένος, αυτά μπορεί και αυτά καταθέτει από τον πάγκο. Κουβαλά μαζί του και μπόλικη γκίνια, στα περισσότερα ματς από αυτά που η ΑΕΚ δεν νίκησε, είχε τις ευκαιρίες να το κάνει, ήταν παιχνίδια δικά της. Όμως δεν τα πήρε. Στο 1-1 με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ισοφαρίζεται με γκολ-οφσάιντ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Αν η τύχη είχε πυρετό, ούτε αυτόν θα χάριζε στον Πορτογάλο.

Μολαταύτα, η διαμορφωθείσα κατάσταση οδηγεί…

… σε εύλογα ερωτήματα. Πρέπει η ΑΕΚ να κινηθεί άμεσα και δραστικά στο θέμα του προπονητή, όπως τελευταία πράττει με την αναδιαμόρφωση του ρόστερ; Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει σε δεύτερη μέσα στη σεζόν αλλαγή στον πάγκο της ομάδας ή μήπως πρέπει να αφήσει την κατάσταση ως έχει μέχρι το καλοκαίρι; Ας δούμε τις επιλογές:

1. Διατηρεί τον Μοράις στον πάγκο μέχρι το τέλος της σεζόν, με το σκεπτικό ότι από τη στιγμή που ο πρωταθλητισμός δεν είναι πλέον εφικτός, είναι ανώφελες οι βιασύνες και περισσότερη αναστάτωση θα φέρουν στην ομάδα, τώρα που τουλάχιστον γίνεται μια καλή (όπως οι ίδιοι οι παίκτες ομολογούν) δουλειά στις προπονήσεις.

2. Ενεργοποιεί στη θέση του Πορτογάλου έναν έλληνα (ή ξένο αλλά γνώστη της κατάστασης στο ελληνικό πρωτάθλημα) υπηρεσιακό τεχνικό, ίσα ίσα για να βγει η σεζόν, με σκοπό να αλλάξει το κλίμα και να στοχεύσει στο θεσμό του Κυπέλλου. Ψάχνοντας παράλληλα εκείνον που θα ηγηθεί από το καλοκαίρι και μετά.

3. Προχωρά στον επόμενο, έχοντας τη βεβαιότητα ότι είναι αυτός που θέλει να έχει στον πάγκο της και μετά το καλοκαίρι, δίνοντάς του έτσι ικανό χρόνο ώστε να ξεκινήσει το «χτίσιμο» ενός νέος κορμού που ούτως ή άλλως είναι βέβαιο ότι θα αρχίζει να διαφοροποιείται από τώρα, με τις προσθήκες της χειμερινής περιόδου (Βράνιες, Αϊνταρέβιτς κι ενώ έπονται οι Ντίας και Μπράβο).

Σαφώς και η τρίτη λύση φαντάζει ως η ιδανική. Για να προχωρήσει όμως σε αυτή, θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει η κατάλληλη προεργασία. Κάτι που δεν έχει συμβεί καθώς η αρχική απόφαση (η οποία ως και πριν τον αγώνα με τον Παναιτωλικό, παρέμενε κραταιά) καθιστά τον Μοράις αμετακίνητο στον κιτρινόμαυρο ως και το ερχόμενο καλοκαίρι.

Επιπροσθέτως, οι διαδοχικοί αγώνες εντός του Ιανουαρίου αποτελούν τροχοπέδη για μια αλλαγή που ίσως περισσότερη σύγχυση θα φέρει στην ομάδα. Θα μου πείτε η χρονιά έχει χαθεί. Όχι στο Κύπελλο όμως… Βέβαια τα αποτελέσματα ίσως ανατρέψουν από τώρα τα δεδομένα. Αν η ΑΕΚ δεν πάρει άμεσα νίκες, ο Πορτογάλος θα απομακρυνθεί.

Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένη στο θέμα του προπονητή. Πίστεψε στο πρότζεκτ Μοράις, όμως όσο κι αν θέλει να το υποστηρίξει, τα αποτελέσματα δεν τη βοηθούν. Δεν υπάρχει βλέπετε και κάποιος υπηρεσιακός τύπου Μανωλά, εντός των τειχών της.

Εκτός αν πείσει την Ξάνθη να ελευθερώσει τον Λουτσέσκου Γενάρη μήνα και με κάποιο αντίτιμο φέρει στην Αθήνα τον προπονητή που αποτελεί την (εντός των συνόρων) καψούρα του Δημήτρη Μελισσανίδη. Και σίγουρα έναν εκ των τεχνικών που το καλοκαίρι θα συμπεριληφθούν στη λίστα των μνηστήρων για την επόμενη ημέρα στον κιτρινόμαυρο πάγκο. Όλα είναι ανοιχτά και οι επόμενοι αγώνες θα μιλήσουν για αυτά που θα έρθουν.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Νέα χρονιά, ίδια ΑΕΚ, 0-0 με τον Παναιτωλικό
Κόουτς παρ' το αλλιώς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ